FILM - IZOBRAŽEVANJE /SEZONA 2016/2017

Informacije:

Peter Milovanović Jarh
Samostojni svetovalec za filmsko dejavnost
Tel.: (01) 2410 521
e-pošta: peter.jarh@jskd.si

 

 

"Če res hočeš narediti svoj film, boš že našel način!...
Če ga ne najdeš, te film najbrž ne zanima dovolj!"

Allison Anders, ameriška neodvisna režiserka

* * * *

 

 

INTENZIVNI FILMSKI IN VIDEO
SEMINAR / LABORATORIJ

Ljubljana, Piran

od 22. novembra 2016 >> do aprila 2017!


Urnik seminarja >>

 

Filmski in video seminarji / laboratoriji JSKD so zasnovani tako, da omogočajo tako začetnikom, kot profesionalcem seznanjanje z zahtevami sodobne medijske kulture, teoretičnimi in praktičnimi znanji kako napisati atraktivno, presunljivo zgodbo, posneti in producirati film, kako najti primerne igralce, kako izbrati ustrezna "filmsko" govorico, s katero se lahko dotakneš sodobnega gledalca v kinu ali pred televizorjem... vse to brez posebno visokega proračuna, vendar uspešno in medijsko učinkovito!

 

 

NAJBOLJŠA FILMSKA SCENA NA SLOVENSKEM!!

 

Na letošnjem Festivalu slovenskega filma  septembra v  Portorožu sta bili nagrajenki z VESNO  ZA NAJBOLJŠI KRATKI FILM in z VESNO ZA NABOLJŠI ŠTUDIJSKI KRATKI FILM Urška Djukić in Maja Križnik – obe naši seminaristki!!!
Z lanske študijske produkcije seminarja/laboratorija sta bila v izbor Festivala slovenskega filma sprejeta in uvrščena dva  filma, en seminarist pa je bil sprejet na študij filmske režije na FAMU v Pragi!!

 


*

 

ŠTUDIJSKA PRODUKCIJA IN INTENZIVNE SEMINARSKE VAJE!!!

 

(fotografije s snemanja študijskega filma SPREMEMBE, avtorja Jana Fabrisa z lanskega seminarja/laboratorija)

 

*

 

 

ŽELITE ZASLUŽITI MILIJON DOLARJEV?? 


 TO JE NAJPOMEMBNEJŠA STOPNICA V VAŠI FILMSKI IN MEDIJSKI KARIERI IN V VAŠEM ŽIVLJENJU!!!

 

 

 

 

 

PROGRAM

 

FILMSKO MIŠLJENJE, FILMSKI PLANI, PRAVILA VIZUALNE NARACIJE, KOMPOZICIJA KADRA, FOTOSTRIP, ANALIZA SODOBNIH FILMSKIH PRAKS


- FILMSKA IN VIDEO KAMERA, PRAKTIČNO SNEMANJE, LUČNI DIZAJN, SCENSKA TEHNIKA


- FILMSKA REŽIJA


- DRAMATURGIJA


- SCENARISTIČNA DELAVNICA - TEORIJA IN PRAKSA PISANJA ZA FILM IN MEDIJE, RAZISKOVANJE TEM, DRAMATURŠKA STRUKTURA ZGODBE


- DELO Z IGRALCEM, CASTING


- MONTAŽA, MONTAŽNI WORKSHOP, ANALIZE FILMSKE STRUKTURE


- REŽIJSKI STUDIO


- ŠTUDIJSKA PRODUKCIJA slike sklop 6, SNEMANJA LASTNIH PROJEKTOV, IGRALSKI STUDIO

 

 

 

 

O SEMINARJIH/LABORATORIJIH SO REKLI

 

 

PREDAVATELJI

 


Način dela v seminarju/ laboratoriju je usmerjen v povezovanje novih kulturnih in medijskih teoretskih spoznanj z novimi tehnologijami, možnostmi kreativnih inovacij,
razvijanju osebne medijske govorice, pogledov, senzibilnosti etc.

Seminaristi se najprej seznanjajo z osnovami filmskega jezika, filmskih izraznih sredstev , specifične filmske govorice in skozi vaje s kamero, na sceni, z igralci,lučjo oblikujejo in praktično preizkušajo vse teoretične postavke - kompozicijo kadra, filmske plane, logiko scene, geografijo scene, pozicije kamere etc. praktično raziskujejo in kreativno izrabljajo psihološke, informacijske, dramatske... razsežnosti filmske naracije.

Seminaristi se seznanjajo in uporabljajo digitalne kamere, uporabljajo profesionalno svetlobno tehniko, seznanjajo se s produkcijo, financiranjem projektov etc.


...Skozi preproste vaje kamere, luči, scene, montaže, scenske tehnike seminaristi realizirajo svoje prve izdelke, se seznanjajo z logiko svetlobne kontinuitete, logiko montažnega povezovanje in mišljenja, dramaturškimi posebnostmi in strukturo in seveda scenaristično začenjajo oblikovati svoje vaje, kratke filme, spote, etc.

 

Vsak seminarist lahko izdela svoj film, ali sodeluje v ustvarjalni ekipi svojega kolega, ali v skupini razvija ambicioznejši projekt, s katerim lahko vstopi v profesionalno, televizijsko ali drugo produkcijo, razmišlja o koprodukciji etc.etc. Možnosti so neomejene - odvisno od ambicij in kreativnih energij , predanosti, volje do uspeha seminaristov...!

 

 

CURRICULUM FILMSKEGA IN VIDEO SEMINARJA / LABORATORIJA

 

 

SPREMLJAJOČA SCENA SEMINARJA

 

ZGODOVINA FILMA, ŠTUDIJSKE PROJEKCIJE IN ANALIZE FILMOV, POGOVORI Z AVTORJI, SODOBNI MEDIJSKI TRENDI, RAZISKAVA AVTORSKIH POETIK, GOSTOVANJA UGLEDNIH MEDIJSKIH STROKOVNJAKOV, FILMSKIH ŠOL, GARAŽNIH PRODUKCIJ ETC.

Ob tekočem delu imajo seminaristi možnosti seznanjanja in analize filmov " od kadra do kadra" (découpage) temeljnih del svetovne in slovenske filmske zgodovine, posebnih projekcij in pogovorov z avtorji filmov, scenaristi, producenti etc.

Ob posebnih projekcijah sodobnih filmov in videa imajo možnost kritičnih analiz , kjer se seznanjajo novimi tendencami, informacijami in avtorskimi pogledi v sodobni medijski praksi, scenarističnimi postopki, izvedbami filmskih adaptacij etc.hkrati pa se  seveda uvajajo v kritično in analitično razmišljanje, raziskovanje avtorskih poetik, vrednotenje, argumentacijo etc. s tem pa seveda gradijo svojo kreativno, mišljenjsko , medijsko kulturno širino, samozavest, kritičnost , inovativnost in prodornost, ki jo kasneje potrebujejo pri  svojem delu in ustvarjanju ...

 


CILJI SEMINARJA / LABORATORIJA

 

USPOSABLJANJE ZA KREATIVNO DELO NA MEDIJSKEM PODROČJU (SCENARIJ, REŽIJA, KAMERA, MONTAŽA, PRODUKCIJA, DISTRIBUCIJA)

SPOZNAVANJE SODOBNE STRUKTURE FILMA IN VIDEA, ZAHTEV SODOBNE MEDIJSKE KULTURE, SPOZNAVANJE TRENDOV V SODOBNI MEDIJSKI PRODUKCIJI, RAZBIJANJE TABUJEV IN STEREOTIPOV

PROMOCIJA NOVIH AVTORSKIH IMEN IN PROJEKTOV!

 

STATISTIKA

 

NA FILMSKIH SEMINARJIH JSKD SO ZAČELI

 

 

ŠOLNINA: 140 EVROV NA MESEC
(DDV JE VKLJUČEN)

 

Vstop na seminar/laboratorij samo z vplačanim prvim obrokom kotizacije!Seminar/laboratorij poteka 3-4 tedensko ob večernih urah, s pričetkom ob 19.30, vaje, predavanja so po dogovoru s seminaristi tudi ob vikendih; posamezne vaje, oziroma študijsko snemanje projektov poteka tudi izven ustaljenega urnika, v skladu s potrebami in predvsem časovnimi možnostmi udeležencev!

 

Seminar se dogaja v dvoranici JSKD na Beethovnovi 5 in na drugih lokacijah v Ljubljani/Piranu in na lokacijah po državi!

 

!!!POZOR!!!
IZJEMNA PRILOŽNOST!

Če ste mlajši od 29 let, nezaposleni in se želite zaposliti v medijski kulturni produkciji, vam s pomočjo evropskih sredstev, namenjenih mladim za izboljšanje njihovih zaposlitvenih priložnosti ponujamo možnost izobraževanja in zaposlovanja preko Filmske šole!

več>>

 

 

* INFORMACIJE IN PRIJAVE:
JSKD - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti,
Štefanova 5, Ljubljana,
tel: 01 24 10 521 ali 24 10 523, 24 10 500 !
http:// www.jskd.si , e-mail: peter.jarh@jskd.si

Prijavnica 

 

 

 

 

 

Obiščite in všečkajte našo facebook stran:

 

Facebook

 

 

 

NIP umetnost

Osnovni cilj neobveznega izbirnega predmeta UMETNOST je učencem predstaviti raznolikost umetnosti, kjer so različne zvrsti povezane v umetniško celoto.

1. ODER JE VAŠgledališka in folklorna dejavnost
17. in 18. marec 2017, Ljubljana;

2. MASKA V GIBU– plesna in likovna dejavnost
24., 25 in 26. marec 2017, Ljubljana;

3. USTVARI PRVI FILM– filmska in glasbena dejavnost
31. marec in 1. april 2017, Ljubljana;

4. PLES V GLASBI, GLASBA V PLESU– plesna in glasbena dejavnost
8. april 2017, Ptuj;

5. SLIŠIM BESEDE – literarna in inštrumentalna dejavnost
21. in 22. april 2017, Ljubljana;

 

več >>

 

 

 

CIKLUSI ZGODOVINSKO TEORETSKIH PREDAVANJ

Ljubljana, od januarja do decembra 2017

Predavanja in analize pomembnih avtorskih ali zgodovinsko relevantnih filmov ter posameznih scenarističnih, režijskih ali estetskih struktur, inovacij, filozofij in poetik. Predavali bodo domači in tuji kritiki, družboslovci, filmski režiserji in drugi strokovnjaki.

 

FILMSKI SEMINAR/LABORATORIJ I

Ljubljana, od novembra 2016 do junija 2017

 

FILMSKI SEMINAR/LABORATORIJ II

Ljubljana, od oktobra 2017 do junija 2018

Zimski in poletni termin ciklusa intenzivnih delavnic seminarja/laboratorija bosta namenjena vsem, ki jih zanima film in filmska umetnost – scenaristom, režiserjem, igralcem, montažerjem, snemalcem, scenskim ustvarjalcem, oblikovalcem zvoka, producentom, ljubiteljem filmov etc. Udeleženci se bodo na predavanjih, vajah, produkcijah, pogovorih in diskusijah seznanjali z najnovejšimi trendi v svetovni in seveda slovenski produkciji, ustvarjalnimi postopki, posameznimi praksami dela na filmu, metodičnimi vprašanji, temeljnimi  znanji in najnovejšimi dosežki na posameznih področjih filmske umetnosti. Na delavnicah seminarja/laboratorija in posameznih vsebinskih modulih bodo sodelovali inovativni, kreativni domači in tuji strokovnjaki.

 

MLADINSKA FILMSKA DELAVNICA - ANIMACIJA

Piran,  Ljubljana, junij 2017

Večtedenska mednarodna intenzivna delavnica je namenjena predvsem mlajšim, ki si želijo temeljiteje spoznati filmski medij, animacijo, igrani ali dokumentarni film, kamero, scenarij, filmsko zgodbo in seveda posneti film.
Delavnica bo omogočala tudi izobraževanje mentorjev in učiteljev, ki si želijo spoznati delo s filmom in sodobnimi mediji.

 

SCENARISTIČNI LABORATORIJ

Ljubljana, 15. 4.–30. 6. 2017

Usposabljanje piscev, da bodo s kakovostnimi besedili za film, televizijo ali dokumentarec lahko vstopali na filmsko sceno na vseh ravneh – od produkcije v klubih in lokalnih TV do profesionalne TV in filmske produkcije. Mentorji  bodo renomirani, inovativni tuji in domači scenaristi, kritiki, teoretiki,meedijski strokovnjaki, družboslovci, humanisti, ki bodo slušateljem omogočali širok, kompetenten pogled  v scenaristiko, filmsko kulturo , sodobno družbeno realnost in usmerjali njihovo delo.

 

CINEMA CAMPUS

Piran, Ljubljana, 15. 4.–30. 6. 2017

Razvija kreativno ozračje, v katerem se izkušnje in zrelost srečujejo z inspiracijo in ustvarjalnimi iskanji mladih. Združuje in nadgrajuje produkcijske in izobraževalne module filmske dejavnosti JSKD.

 

MONTAŽNI STUDIO

Ljubljana, 20. 5.–10. 7. 2017

Namenjen je vsem, ki jih posebej zanimata teorija in praksa (kreativne) filmske montaže. Studio je v tesno povezan s  programi kamermanske delavnice, filmskim campusom in seminarji/laboratoriji.

 

SPECIALISTIČNA DELAVNICA  KAMERE

Piran, Ljubljana, 10. 6. – 10. 7. 2017

Delavnica bo predstavila  kreativno sodelovanje med scenaristom, režiserjem in snemalcem skozi vrsto študijskih vaj in snemanj v realnih situacijah snemanja  igranega filma. Udeleženci bodo pod strokovnim vodstvom pripravili podrobne analize scen, gibanje kamere, kompozicije kadrov, študij svetlobe, pripravili storyboard in snemalno knjigo in s profesionalno filmsko, svetlobno in scensko tehniko posneli film.