FINANCIRANJE /KULTURNA ŠOLA/ 2018

LASKAVI NAZIV KULTURNA ŠOLA LETA 2018 GRE OSNOVNI ŠOLI MOKRONOG

MARIBOR – Danes, v petek, 21. 9. 2018, je v štajerski prestolnici potekala zaključna prireditev projekta Kulturna šola v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Med 48 slovenskimi osnovnimi šolami, ki so izpolnile vse pogoje za naziv kulturna šola,  je organizator kot najbolj kulturno prepoznal Osnovno šolo Mokronog, priznanja pa so podelili tudi v nekaterih drugih kategorijah.
Najbolj kulturno šolo leta 2018 je na svečanosti, ki je potekala v SNG Maribor, razglasil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ostala priznanja pa sta podelila minister za šolstvo, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in minister za kulturo Dejan Prešiček.

Projekt Kulturna šola izvaja JSKD z namenom, da bi spodbujal kulturno vzgojo, omogočal ustvarjalnost mladih na raznolikih umetnostnih področjih, podpiral kakovostne dosežke, skrbel za izobraževanje mentorjev, hkrati pa stremi k temu, da bi šole postale žarišča kulturnega dogajanja v svojih lokalnih okoljih. V tem duhu JSKD znotraj projekta Kulturna šola letno pripravi več kot 1000 različnih prireditev za otroke in mladino.

Prav posebej slovesno je ob zaključku projekta Kulturna šola, ki ga vsako leto gosti šola, ki naziv predaja svoji naslednici. Da je tokratno prireditev gostila prav štajerska prestolnica, je zaslužna OŠ Franceta Prešerna Maribor, ki si je prestižni naslov prislužila v preteklem letu. Podelitve in celodnevnega spremljajočega dogajanja so se poleg učencev, mentorjev in ravnateljev nagrajenih šol udeležili tudi nekateri župani krajev nominiranih šol, ki jih je pred razglasitvijo sprejel mariborski župan dr. Andrej Fištravec.
Kot posebni gostje so se osrednje slovesnosti udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je imel slavnostni govor in hkrati prijetno nalogo, da je podelil naziv najbolj kulturna šola leta 2018, ki si ga je prislužila Osnovna šola Mokronog, ter minister za šolstvo, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in minister za kulturo Dejan Prešiček, ki sta podelila ostala priznanja.

Poleg najimenitnejšega naziva »kulturna šola« je namreč JSKD posebna priznanja podelil še najboljši srednje veliki in mali oziroma podružnični osnovni šoli ter devetim šolam, ki izstopajo na posameznih področjih  kulturnega udejstvovanja in ustvarjanja.

Priznanja so prejele:

  • Kulturna šola leta 2018: OŠ Mokronog
  • Kulturna šola v kategoriji velika šola: OŠ Naklo
  • Kulturna šola v kategoriji srednje velika šola; OŠ Žirovnica
  • Kulturna šola v kategoriji mala oz. podružnična šola: OŠ Dutovlje
  • Priznanje za posebne dosežke na področju zborovske dejavnosti: OŠ Alojzija Šuštarja, Zavod Sv. Stanislava
  • Priznanje za posebne dosežke na področju gledališke dejavnosti: OŠ Ljudski vrt Ptuj
  • Priznanje za izredne dosežke na področju lutkovne dejavnosti: OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, Podružnična šola Zgornja Ložnica
  • Priznanje za izredne dosežke na področju folklorne dejavnosti: OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova
  • Priznanje za dosežke in prodornost na likovnem področju: OŠ Toneta Čufarja Maribor
  • Priznanje za dosežke na področju literature: OŠ Simona Gregorčiča Kobarid
  • Priznanje za izjemne dosežke na področju izobraževanja mentorjev: OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled
  • Priznanje za izjemne dosežke na področju varovanja kulturne dediščine: OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava
  • Priznanje za prodornost na področju multikulturnosti in medetičnega sodelovanja: OŠ Frana Metelka Škocjan

Bogat kulturni program na zaključni prireditvi  so oblikovali osnovnošolci do danes aktualne nosilke naziva najbolj kulturne šole, OŠ Franceta Prešerna Maribor, na temo LJUBEZEN scenarista in režiserja Jana Bilodjeriča. Za učence je bilo sodelovanje s profesionalnim ustvarjalcem imenitna izkušnja, saj je režiser znal prisluhniti njihovim željam in idejam, ki jih je strnil v celovito poezijo ljubezni.
Letošnja prireditev ob podelitvi naziva Kulturna šola 2018 je zbrano občinstvo popeljala na pot iskanja človekovega bistva v sodobnem svetu, v katerega vse bolj posega sodobna tehnologija, ki posameznika ločuje od narave, ki ga obdaja, ter njega samega.  V tem iskanju samega sebe človeka vse od otroštva do odrasle dobe vodi njegovo hrepenenje po resnici in ljubezni. Njegovi sopotniki na tej poti so velikani slovenske umetnosti, ki mu s pomočjo tako umetnosti kot modrosti pomagajo, da najde spet svoj pravi jaz.

V predstavi so ustvarjalci, dekle in fant ter »pesniki« Ivan (Cankar), Srečko (Kosovel) in Simon (Gregorčič) prepletali dramske dialoge s slovensko poezijo, skupaj z  glasbeno spremljavo pevskih zborov OŠ Franceta Prešerna Maribor in mladih glasbenikov pa je bila prireditev za vse prisotne posebna izkušnja, ali kot je v svojem nagovoru poudaril predsednik Borut Pahor, so učenci pokazali svojo ustvarjalno dojemanje kulture v njenem najširšem pomenu.
Organizatorji prireditve in gostiteljica, OŠ Franceta Prešerna Maribor, so že dopoldan postregli z bogatim kulturnim programom, namenjenim vsem gostom. Učencem in mentorjem je bilo na voljo blizu 20 različnih delavnic z naslovom Do začetka in nazaj, preko katerih so spoznavali živahen mariborski kulturni utrip. V posebnem županskem programu pa je župan dr. Andrej Fištravec gostil župane in ravnatelje nominiranih šol, v družbi pisatelja Toneta Partljiča pa so se sprehodili po mariborskih mostovih. 
O izzivih, ki jih prinaša naziv najbolj kulturne šole, sta podali izjave ravnateljici prejšnje in sedanje kulturne šole:
Marta Otič, ravnateljica gostiteljice, OŠ Franceta Prešerna Maribor:
Naziv najbolj kulturne šole, ki smo ga s ponosom nosili v preteklem letu, nam je dal nov zagon za delo na področju kulture, hkrati pa je obveza, da še naprej razvijamo kulturni duh na naši šoli.
Zvonka Kostevc, ravnateljica Kulturne šole leta 2018:
Z velikim veseljem in ponosom sprejemamo naziv najbolj kulturne šole leta 2018. Ob tem bi rada izrazila hvaležnost otrokom v vrtcu, učencem šole, strokovnim delavcem za njihovo prizadevnost ter lokalnemu okolju,  da nam omogočajo delovanje na kulturnem področju. To je dobra popotnica za naprej, hkrati pa obveza, da bomo tudi v bodoče karseda dejavni. V prihodnjih tednih že pripravljamo prvi kulturni dogodek, otvoritev telovadnice in prizidka k Podružnični šoli Trebelno, kar bomo obeležili z bogatim kulturnim programom.

8.30-9.00










 

REGISTRACIJA

Prizorišče:
OŠ Franceta Prešerna, Žolgarjeva ulica 2, 2000 Maribor

Po opravljeni registraciji sledi sprejem gostiteljev v večnamenskem atriju šole.

>> več

 

9.00-9.30
















SPREJEM UDELEŽENCEV, RAZVRSTITEV PO DELAVNICAH

Prizorišče:
Večnamenski atrij OŠ Franceta Prešerna, Žolgarjeva ulica 2, 2000 Maribor

Učenci in učitelji bodo o razvrstitvi v posamezne delavnice seznanjeni ob registraciji s posebnimi priponkami, kjer bo navedena številka delavnice.

 

9.30-12.00












DELAVNICE ZA UČENCE

Osrednja tema:
....do začetka in nazaj....

Prizorišče:
OŠ Franceta Prešerna, Žolgarjeva ulica 2, 2000 Maribor in mestno središče

>> več

 

9.30-12:00












DELAVNICE ZA UČITELJE

Osrednja tema:
....od začetka in nazaj....

Prizorišče:
OŠ Franceta Prešerna, Žolgarjeva ulica 2, 2000 Maribor in mestno središče

>> več

 

10.00-14.20















PROGRAM ZA ŽUPANE
IN RAVNATELJE *NOMINIRANIH OŠ

Prizorišče:
Lent pri Dravski vili nasproti Lutkovnega gledališča, Pristan 4, Maribor.

Sponzor in častni gostitelj:

>> več

*Seznam nominiranih OŠ

 

 

12.00-12.45












KOSILO ZA UČENCE IN MENTORJE

Prizorišče: Jedilnica OŠ Franceta Prešerna Maribor

* Po kosilu se učenci skupaj z mentorji odpravijo proti SNG Maribor.

 

 

 

14.30-15.30















SLOVESEN ZAKLJUČEK IN RAZGLASITEV NAJBOLJ KULTURNE ŠOLE LETA 2018

Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Prizorišče: Slovensko narodno gledališče Maribor, Velika dvorana, Slovenska ulica 27, Maribor

 

 

 

Za parkiranje je poskrbljeno v neposredni bližini šole na parkirišču pri Ledni dvorani (Koresova ulica 7 2000 Maribor):

 

Organizacija:

JAVNI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KULTURNE DEJAVNOSTI

v sodelovanju z

Območno izpostavo Maribor

 

 

 

 

 

 

 

 

Več informacij

mag. Marjeta PEČARIČ

pomočnica direktorja
in vodja projekta kulturna šola

E: marjeta.pecaric@jskd.si

Maša MEDVED

strokovna sodelavka

E: masa.medved@jskd.si