SEMINARJI in DELAVNICE SEZONA 2014/15

 

Naziv seminarja:

 

ODER JE VAŠ - gledališka in folklorna dejavnost

     

Kraj izvedbe:

  KULT3000, Metelkova 2b, Ljubljana

Termin:

  Ljubljana, 21. in 22. november 2014, Ljubljana od 10. do 17. ure

Mentor:

  Damjan Trbovc, Petra Nograšek

Cena:

  40,00 EUR (z DDV)

Rok prijave:

  četrtek, 6 november 2014

 

Eden izmed ciljev NIP UMETNOST je učencem predstaviti raznolikost umetnosti, kjer so različne zvrsti povezane v umetniško celoto. Dober pedagog prepleta različne umetniške prakse in s tem učenca spodbuja k iskanju lastnega umetniškega izraza. Pod vodstvom vrhunskih mentorjev smo vam pripravili tri samostojna izobraževanja, kjer boste skozi teorijo in preverjeno prakso dobili nova uporabna znanja na področju umetnosti, seminarji pa vsebujejo tudi primere dobre prakse – ogled predstave, filma.

VSEBINA IN CILJI

Vsak nastopajoči na odru predstavlja nek lik s sebi lastnim karakterjem. Osnova vsakega odrskega dogodka je konflikt – naj bo to gledališče, ples, film ali folklorni ples. Glavna tema delavnice bo gradnja odrskega lika, njihovi medsebojni odnosi, konflikt in dramaturgija prizora.


Predloga za naše raziskovanje oz. delo bo izbrana ljudska pesem. Na podlagi te pesmi (kjer bomo obdelali tudi osnove ljudskega petja) bomo zgradili zgodbo za odrsko uprizoritev: določili bomo osebe, njihove karakterje, zgodbo in konflikt. Kot sredstvo podajanja zgodbe bomo izbrali folklorni gib ter raziskovali, kako lahko le-tega vpeljemo v gledališki prizor.


Cilj delavnice bo pokazati soodvisnost različnih umetniških zvrsti; folklorni ples bomo nadgradili z odnosi med liki – plesalci, da bo ta zaživel v polnokrven plesno-gledališki prizor. Hkrati bomo pokazali, da gledališče ni omejeno zgolj na literarne (dramske) predloge, temveč lahko črpa iz različnih področij (ljudska pesem) in se izraža z različnimi sredstvi (folklorni gib). Pokazali bomo, da je bistvo gledališkega ustvarjanja prav raziskovanje in prikazovanje stanj in odnosov, ne glede na sredstvo, ki ga pri tem uporabimo. Vse ostalo je odvisno od ustvarjalnosti otrok in njihovega mentorja. Rezultat seveda ne bo zgolj ples, temveč gledališki prizor, kjer bo izrazno sredstvo (tudi) folklorni gib in petje

 

O MENTORJIH

 

 

 

 

Damjan Trbovc je igralec Slovenskega ljudskega gledališča v Celju, v katerem se je zaposlil takoj po diplomi na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, leta 2000. V svoji igralski karieri pogosto združuje glasbo in gledališče, tako v predstavah na domačem odru SLG Celje, kot v glasbenih nastopih in na dobrodelnih prireditvah. Izjemno je zavezan mlademu občinstvu, saj so njegove vloge v predstavah za otroke »vedno posebno doživetje, iskanje novega, vznemirljivega, nenavadnega v svetu med fantazijo in realnostjo«. Prav za takšne vloge je nagrajen z zlato paličico na istoimenskem festivalu predstav za otroke in mlade. Že več let deluje kot mentor in strokovni spremljevalec in festivalov in srečanj odraslih in otroških gledaliških skupin JSKD.

 

Petra Nograšek, profesorica razrednega pouka, se je leta 1984 vključila v Folklorno društvo Kres iz Novega mesta, kjer je bila aktivna kot članica odrasle in pevske skupine ter kot vodja začetne odrasle skupine. Od leta 2003 deluje kot vodja otroške skupine v društvu in na osnovni šoli. Sodelovala je pri pripravi mednarodnega folklornega festivala Slofolk in že več let strokovno spremlja srečanja otroških folklornih skupin.

 

 

 

POTEK IN TRAJANJE ŠOLE

Seminar bo potekal 21.11 od 15.30 do 19.30 in  22. 11 od 9.00 do 18.30 v Kultu 3000 na Metelkovi 2b v Ljubljani.


ROK PRIJAVE IN PLAČILO

ROK PRIJAVE IN PLAČILO: četrtek, 6 november 2014


CENA

Cena seminarja je 40,00 EUR (z DDV).


 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

Tjaša Ferenc Trampuš

strokovni svetovalec za folklorrno dejavnost
Tel: 01/ 2410 533
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: tjasa.ferenc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si