FOLKLORNA DEJAVNOST /PRIREDITVE /DRŽAVNA SREČANJA


LE PLESAT ME PELJI - SREČANJE ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN 2017

 

R A Z P I S

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti razpisuje Le plesat me pelji - srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije 2017. Namen srečanj je prikazati najbolj kakovostne in reprezentativne koreografije/odrske postavitve odraslih in mladinskih folklornih skupin in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne produkcije.

Le plesat me pelji - Srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije poteka na treh ravneh:

a) območna srečanja odraslih folklornih skupin,

b) regijska srečanja odraslih folklornih skupin in

c) državno srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije.

 

I. POGOJI ZA SODELOVANJE PRI IZBORU IN SISTEM IZBORA

1) Na razpis se lahko prijavijo vse mladinske in odrasle folklorne skupine, ki delujejo v kulturnih društvih ali kulturnih zavodih v Sloveniji, ter slovenske skupine, ki delujejo v zamejstvu ali tujini, ki navdih za ustvarjanje črpajo iz slovenskega izročila. Povprečna starost nastopajočih praviloma ne sme biti nižja od 15 let. Izjeme so možne po obveznem dogovoru s programsko službo za folklorno dejavnost centralne službe JSKD.  

2) Posamezna skupina ali sekcija, ki deluje znotraj skupine, lahko na srečanju predstavi eno koreografijo, ki je bila/bo ustvarjena v letu 2017 ali prej.

3) Posamezna prijavljena koreografija/odrska postavitev naj obsega 6 do 8 minut programa.

4) Plesi se morajo izvajati ob živi glasbeni spremljavi.

5) Vse prijavljene koreografije/odrske postavitve se uvrstijo v program območnih srečanj odraslih folklornih skupin, ki jih strokovno spremljajo regijski selektorji.

6) Vse prijavljene skupine se najprej predstavijo na območnih srečanjih odraslih folklornih skupin svojega območja. Po ogledu vseh srečanj posamezne regije, regijski selektor sestavi program regijskega srečanja odraslih folklornih skupin. Izbrane koreografije/odrske postavitve si ogleda državni selektor, ki sestavi program za prvi in drugi del Le plesat me pelji - državnega srečanja odraslih folklornih skupin.

7) Datume območnih in regijskih srečanj prijavljenim skupinam sporoči njihova območna izpostava.

8) Skupine, izbrane na regijska srečanja odraslih folklornih skupin, bodo o izboru obveščene najkasneje 4 dni po zadnjem ogledu vseh območnih srečanj posamezne regije. Skupine, izbrane na Le plesat me pelji - državno srečanje odraslih folklornih skupin, ki bo potekalo 23. julija 2017 v Beltincih in 21. oktobra 2017 v Žalcu, bodo o izboru obveščene najkasneje do 15. junija 2017.

9) Program regijskih srečanj in dveh državnih srečanj odraslih folklornih skupin sestavijo strokovni selektorji. Spremembe niso mogoče. Skupina se s prijavo obvezuje za nastop na območnih in regijskih srečanjih ter državnem srečanju (v kolikor jo je predlagal selektor) v dodeljenem terminu.

10) Selektor na regijsko ali državno srečanje ne sme izbrati skupine, ki jo vodi, niti koreografije / odrske postavitve, ki jo je ustvaril.

 

II. NAGRADE IN PRIZNANJA

Le plesat me pelji - državno srečanje odraslih folklornih skupin

12) Strokovna žirija Državnega srečanje odraslih folklornih – Le plesat me pelji lahko podeli zlate plakete s pohvalo za naslednje kategorije: za glasbeno izvedbo, pevsko izvedbo, plesno izvedbo, kostumsko podobo, inovativen program in najbolj prepričljivo predstavitev v celoti.

13) Odločitev žirije je nepreklicna. Izbor strokovne žirije se razglasi na koncu prireditve.

 

III. PRIJAVA*

Prijava je možna preko spletne prijavnice, ki jo najdete na spodnji povezavi:

Prijavnico je potrebno izpolniti najkasneje do 31. januarja 2017, oz. do roka, ki ga je določila območna izpostava JSKD na območju, na katerem se prijavljate.

* Če v društvu ali zavodu deluje več skupin katere bi se želele predstaviti na srečanju, naj se prijavi vsako skupino posebej.

 

III. PRIPOROČILA:

- če obstaja možnost, naj si vodja skupine ogleda celotno prireditev;

- če obstaja možnost (prostor v dvorani, možnost prehoda v zaodrje …), naj si prireditev ogledajo vsi folklorniki; poskrbite, da zaradi tega v dvorani ne bo nemira; snemanje in fotografiranje razen v primerih, ko ste dogovorjeni s koordinatorjem OI, ni dovoljeno;

- razen izjemoma, če to res ni možno, svoj nastop pripravite tako, da boste prišli na oder iz zaodrja in da boste tam predstavitev tudi končali;

- v sklop srečanja sodi tudi udeležba vodja skupine na strokovnem pogovoru po njem, zato naj si prevoz organizira tako, da se bo razgovora lahko udeležil.

Vrstni red nastopajočih na območnem srečanju bo določila strokovna služba območne izpostave na podlagi prispelih prijav. Podrobna navodila (pozicijska vaja, spored…) boste prejeli s strani območne izpostave.

Za dodatne informacije se obrnite na območne izpostave.

 

DODATNE INFORMACIJE

Katarina Šrimpf Vendramin

folklorna dejavnost JSKD

T: (01) 2410 533

F: (01) 2410 536

E: katarina.srimpf@jskd.si

 

 

 

 

Program srečanja

Fotogalerija srečanja

 

 

e-prijava