GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

5. jazz seminar Zgrabi zvok

Marezige, 04.–05. julij 2015

 

V sklopu mednarodnega festivala big bandov MareziJazz, ki bo letos obeležil 11. obletnico obstoja, bo 3. in 4. julija 2015 v Marezigah nad Koprom potekal že 5. jazz seminar Zgrabi zvok. Seminar, ki ga Marežgansko mladinsko društvo, organizator festivala, pripravlja v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Glasbeno šolo B.A.S.E. in Zvezo big bandov Slovenije, je namenjen tako ljubiteljskim kot tudi profesionalnim glasbenikom, ki želijo pod vodstvom priznanih mentorjev izpopolniti svoje znanje na področju jazza in improvizacije.


Na letošnjem seminarju se bodo udeleženke in udeleženci, v okviru individualnega in skupinskega pouka, izobraževali pod vodstvom mentorjev: 

  • Jure Pukl: saksofon

  • David Jarh: trobenta

  • Denis Beganović - Kaykay: pozavna

  • Matej Hotko: bas kitara in kontrabas

  • Jani Moder: kitara

  • Jaka Pucihar: klavir

  • David Morgan: bobni in rhythm class

  • Maja Bajc: petje

Cena dvodnevnega seminarja za en instrument oz. delavnico petja v obliki skupinskih in individualnih ur:

  • za prijave do vključno petka, 26. 6. 2015: 60 € (DDV vključen);

  • za prijave od sobote, 27. 6. 2015, do petka, 3. 7. 2015: 90 € (DDV vključen).

Zainteresirani se na seminar lahko prijavijo preko spletnega obrazca, v primeru kakršnihkoli vprašanj glede seminarja pa lahko pišejo na marezijazz@gmail.com.

Več o seminarju Zgrabi zvok: http://www.marezijazz.si/sl/zgrabi-zvok
Več o festivalu MareziJazz: spletno mesto / Facebook / Twitter

Katerina Kljun, odnosi z javnostmi: 051 645 111 / katerina.kljun@gmail.com


O MENTORJIH:

 

JURE PUKL – SAKSOFON
Jure Pukl je študiral saksofon na Visoki šoli za glasbo na Dunaju, v Den Haagu pri Johnu Ruoccu, nato pa je januarja 2002 dobil štipendijo na slovitem Berklee College of Music Boston, ZDA, kjer je študiral s svetovnimi imeni, kot so Joe Lovano, George Garzone, Dave Samuels, Greg Hopkins in Dave Santoro. Nastopal je s številnimi znanimi glasbeniki in orkestri, kot so Maceo Parker, Esperanza Spalding, Dave Liebman, Branford Marsalis, Jeff Tain Watts, Vijay Iyer, Melissa Aldana, Aaron Goldberg, Adam Rogers, Rudy Royston, Jeremy Pelt, Jamire Williams, Vienna Saxophone Quartet, Big Band RTV Slovenija, Berklee Concert Jazz Orchestra in številni drugimi. Kot saksofonist se uvršča med vodilne jazz glasbenike mlajše slovenske generacije ter se je že uveljavil (tako s samostojnimi koncerti kot v sodelovanju z svetovno znanimi jazz glasbeniki) doma in v tujini. Leta 2015 je prejel najvisjo državno nagrado na področju umetnosti - Nagrado Prešernovega sklada.

 

DAVID JARH - TROBENTA
David Jarh je učitelj jazz trobente in skupinske igre na Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Kot trobentač solist sodeluje v sekciji Big Banda RTV Slovenije. Sodeloval je s svetovnimi imeni jazza, kot so Art Farmer, Duško Gojkovič, Bob Mintzer, Don Menza, Dick Oats in drugimi. S svojim kvartetom je lani posnel album Soulfull, na katerem so avtorske kompozicije.

DENIS BEGANOVIĆ - KAYKAY - POZAVNA
Denis Beganović je po končanem šolanju na Srednji galsbeni in baletni šoli Ljubljana študij pozavne nadaljeval na jazz oddelku Konservatorija za glasbo v Rotterdamu (Nizozemska), kasneje v Grazu (Avstrija). Izpopolnjeval se je tudi v New Yorku pri Michaelu Abeneu. Sodeloval je z različnimi slovenskim glasbeniki in skupinami: Magnifico, Planet Groove, Neisha, Ali En, Fool Cool Jazz Orchestra. V zadnjih letih je aktiven na področju elektronske glasbe in nastopa večinoma v tujini.

 

MATEJ HOTKO - BAS KITARA, KONTRABAS
Matej Hotko je kontrabasist in bas kitarist, ki je svoje šolanje začel na Srednji galsbeni in baletni šoli Ljubljana. Po uspešnem zaključku srednje šole je kot dobitnik najvišje štipendije nadaljeval študij na Manhattan School of Music v New Yorku, kjer je diplomiral iz jazz kontrabasa pri prof. Harvie Swartzu, udeležil pa se je tudi različnih seminarjev in specializacij pri mednarodno priznanih mentorjih (Uzmah Hvar - seminar, Slawomir Grenda; New York, Jeff Andrews - privatna specializacija; Mike Abene, Gary Dial, Chris Rosenberg, Mark Soskin, David Lalama, Bob Keller, Phil Chapp, Nancy Marano, Ira Gitler in drugi). Poučeval je na različnih seminarjih in glasbenih šolah ter sodeloval s številnimi glasbeniki in glasbenimi zasedbami: Big Band Krško, Manca Klanjšček, Mendelssohn Strings, Big Band RTV Slovenija, The Fool Cool Jazz Orchestra, Aleksandra Tehovnik Band, Ratko Zjača, Jennifer Batten, Leeloojamais, Demolition group, Desoul, Kvintet Pulz.

JANI MODER - KITARA
Jani Moder sodi med vodilne slovenske jazz ustvarjalce. Študiral je na prestižnem Berklee College Of Music v Bostonu, kjer je prejel visoko nagrado šole za Outstanding Musicianship in šolanje zaključil z odliko (Summa cum Laude) v samo dveh letih. V času študija je bil izbran med deseterico študentov šole, ki so podpisali pogodbo z založbo Jazz Revelations Records. Pri omenjeni založbi je izšla kompilacija z naslovom Common Ground, ki je bila omenjena tudi v najbolj znani jazz reviji na svetu, Downbeat. Nastopal je s številnimi znanimi imeni jazz glasbe in orkestri (European Movement Jazz Orchestra, Big Band RTV SLO, Simfonični orkester RTV SLO, Kug Graz, Hgm …) v Evropi, ZDA in Afriki ter mnogimi pop izvajalci. Sodeloval je na več kot 45-ih izdanih zgoščenkah. Kot vodja je posnel tri avtorske projekte: Momentum (Goga Musica, 2008), Sky High Low Down (Barnette Records, 2012) in Brain Blender- Abacus (ZKP RTV SLO, 2014). S svojimi in tujimi projekti redno koncertira doma in v tujini, prav tako pa poučuje jazz kitaro na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

JAKA PUCIHAR - KLAVIR
Študij Kompozicije in glasbene teorije (magisterij) je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija je prejel študentsko Prešernovo nagrado za Koncert za tolkala in orkester, od leta 1999 pa na Akademiji predava glasbeno-teoretične predmete. Deluje kot skladatelj, aranžer in pianist (jazz) ter sodeluje s številnimi umetniki in glasbenimi skupinami (Irena Grafenauer, Mate Bekavac, Darja Švajger, Alenka Godec, Vita Mavrič, Simfonični orkester RTV Slovenija in Big band RTV Slovenija …). Kot jazz pianist in aranžer se je izpopolnjeval še pri prof. Uli Schererju (Avstrija), Barry Harrisu in Johnu Claytonu (Norveška/USA) ter Renatu Chiccu (Slovenija).

DAVID MORGAN - BOBNI IN RHYTHM CLASS
David Morgan je od leta 2001 aktivno prisoten na slovenski glasbeni sceni vse od popularne glasbe do jazza. Študiral je v celovškem konservatoriju pri prof. Erichu Bachtaeglu smer jazz. Aktivno sodeluje z mnogimi slovenskimi in mednarodnimi glasbeniki, kot so Binho Carvalho, Denise Dantas, Rok Golob, Jan Plestenjak, Janez Bončina Benč, HeaveniX, Izidor Leitinger, Katrinas, Primož Grašič, RTV Big Band, Areia, Nas 3 fusion trio, Tomy DeClerque, Valentino Kanzyani, Avtomobili, Žiga Murko Group, Massimo Greco (Zucchero, Clan Greco), Maya, Katja Koren, Rebeka Dremelj, David Morgan Jazz Quintet, Slavko Ivančič, Rudi Bučar, Šukar itd. Vodi svojo zasebno bobnarsko šolo, iz katere se je rodil tudi prvi bobnarski projekt na obali.

MAJA BAJC - PETJE
Maja Bevc je svojo glasbeno pot začela kot violinistka. Med študijem violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani je prejela Študentsko prešernovo nagrado za izvedbo Sibeliusovega koncerta za violino in orkester s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Kot violinistka se je udejstvovala kot solistka, koncertna mojstrica, članica različnih orkestrov in 1. violina godalnega kvarteta Kvintesenca. Proti koncu študija violine jo je pot vedno bolj vodila v petje, in nekaj let za tem je na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Grazu, pod mentorstvom priznane jazz pianistke in pevke Dene DeRose, iz petja z odliko diplomirala. Izobraževala se je pri mednarodno priznanih mentorjih: Judy Niemack, Nancy Marano, Kelley Johnson, Ines Reiger, Barry Harris, Fred Hersh … Piše glasbo in aranžira. Kot pevka je sodelovala v big bandih, kot so Big band Nova in Yamaha Big Band. S kitaristom in skladateljem Filipom Šijancem je sodelovala pri ustvarjanju glasbe za gledališče in film. Trenutno nastopa v duetu s citrarko Franjo Kočnik in v zasedbi z jazz triom.

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

11. SREČANJE BIG BANDOV SLOVENIJE

Marezige, 3. – 4. julij 2015