GLASBA

 

 

 

INSTRUMENTALNA GLASBA

 

 

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti
in Zveza slovenskih godb


 

 

POLETNI KAMP USTVARJALNIH
NOVA GORICA, 13. - 21. AVGUST 2011

MENTORJI

Mednarodno priznani flavtist Martin Belič iz Slovenske Bistrice je po končani Srednji šoli v Mariboru nadaljeval študij flavte pri prof. Ireni Grafenauer na Mozarteumu v Salzburgu. Svoje znanje je izpopolnjeval pri uglednih pedagogih, kot so Michael Martin Kofler, Draga Ažman, Matej Zupan, Herta Mergl in Eckart Haupt. V letih nastopanja je prejel vrsto nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih, med katerimi so najpomembnejše: prva nagrada in zlata plaketa z mednarodnega tekmovanja »Citta di Pietra Ligure« v Italiji leta 1998 ter prva nagrada in zlata plaketa na Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov leta 2004. Sodeluje v komornih zasedbah, solistično je nastopil z orkestrom Mariborske filharmonije in orkestrom Mozarteum v Salzburgu. Danes je redni član Münchenske filharmonije.

Nizozemski klarinetist Lars Wouters van den Oudenweijer (1977) je študiral na Juilliard School za glasbo v New Yorku pri prof. Charles Neidichu. Lars je osvojil več prvih nagrad na mednarodnih tekmovanjih, kot so "mednarodno tekmovanju za mlade" (Lizbona 1994) in "RTBF Jeunes Solistes" (Bruselj 1993). Leta 1999 je debitiral v Amsterdam Concertgebouw in zelo uspešno kot vzpenjajoča zvezda izvedel serijo koncertov v letih 2001-2002. Od takrat je igral na večjih glasbenih odrih, kot so Carnegie Hall v New Yorku, Wigmore Hall v Londonu, Musik Verein na Dunaju, Cité de la Musique v Parizu in v dvorani Berlinske filharmonije. Kot solist je sodeloval z orkestri, kot so filharmonija Rotterdam, Nizozemski komorni orkester, New Ensemble in Amsterdam, Amsterdam Sinfonietta. Izvedel je je svetovno premiero Koncerta za klarinet "Rumena Darkness", ki je bil napisan zanj s stranis skladatelja Willem-a Jethsa, v letu 2005.  astopal je z številnimi komornimi zasedbami, kot so kvartet Skampa, Quatuor Danel, Quatuor Ebene in Trio Altenberg Dunaj. Lars nastopa tudi z drugimi glasbeniki kot so Janine Jansen, Inon Barnatan, Amihai Grosz itd. Do sedaj je izdal tri zgoščenke -  "Edison". Zgoščenko z glasbo skladateljev Dohnányi, Harbison in Hindemith. In zgoščenko sonat Reger, ki je s strani mednarodnega tiska prejela izjemne ocene. Marca 2011 napoveduje novo zgoščenko z Brahmsovimi sonatami. Je umetniški vodja »Tone Festivala" v 's-Hertogenbosch in poučuje na Glasbeni akademiji Fontys v Tilburgu.

Lars Mlekusch se je rodil v Švici. Diplomiral je na Univerzi za glasbo v Baslu, kjer je študiral saksofon pri Marcusu Weissu. Izpopolnjeval se je na Northwestern University (Chicago) pri Frederick L. Hemke ter pri profesorjih in pri Arno Bornkamp, Claude Delangle in Emilio Pomàrico.V svoji kareiri je nastopal v prestižnih koncertnih dvoranah in na festivalih v večini evropskih držav, kot tudi na Novi Zelandiji, Tajski, Tajvanu, na Japonskem in v ZDA. Je član dunajske zasedbe phace |con-temporary music in reden gost Klangforum Wien. Njegove izvedbe so bile predvajane na številnih večjih radijskih postaj. Specializiranih predsvem v sodobni glasbi. Lars je izvedel številne svetovne premiere za solo saksofon solo ali sodeloval z eno izmed zasedb pri izvajanju novitet. Od leta 2005 je profesor za saksofon in komorno glasbo na Konservatorium Wien University, kjer je vodja mednarodni oddelka za saksofon. Od leta 2004 do 2007 je poučeval saksofon na Visoki šoli za glasbo v Baslu. Mlekusch poučuje na mojstrskih tečajih na številnih svetovnih Konzervatorijih in Univerzah (na primer v Amsterdam, Utrecht, Basel, Luzern, Bruselj, Milano, Rim, Madrid, Sevilla, Boulogne-Billancourt (Paris), Palma de Mallorca, Bangkok). V  letošnjem letu je bil član žirije na mednarodnem tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici in na 3. mednarodnem tekmovanju Jean-Marie Londeix v Bangkoku. Bil je povabljen da bi poučeval saksofon na Université Européenne de v Gap (Francija).

Christopher Lund je študiral francoski rog na Guildhall School of Music and Drama, kjer je zaključil tudi podiplomski študij pri profesorjih: Richard Bissill, Jeff Bryant, Hugh Seenan in Andrew Clark. Sodeloval je v naslednjih orkestrih: RTE Concert Orchestra (1. horn), Northern Ballet Theatre (1. horn), Royal Opera House, Covent Garden (3. horn), Scottish Opera (3. horn), Ulster Orchestra (3. horn), English National Ballet (2. horn), BBC Concert Orchestra (4. horn), Slovenian Philharmonic Orchestra (1. horn), Ensemble Modern, Frankfurt (1. horn), London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Philharmonic, London Mozart Players (1. horn), National Symphony Orchestra, London Musici/Ballet Rambert, Brighton Philharmonic, Guilford Philharmonic, Brandenburg Sinfonia, Bath Philharmonic (1. horn), Worthing Symphony Orchestra (1. horn), London Soloists Chamber Orchestra (1. horn), Heritage Orchestra (1. horn), Showbiz Pops Orchestra, Sinfonia Verdi (1. horn), Southbank Sinfonia, European Union Youth Orchestra in London Philharmonic Youth Orchestra. Trenutno je prvi hornist orkestra Les Miserables (Queen‘s Theatre - London).

Wolfgang Jud, učitelj trobente na Glasbeni šoli v Bärnbachu in J.J. Fux Konzervatoriju v Gradcu je pričel z učenjem trobente pri devetih letih. Kasneje je študiral trobento na Visoki šoli za glasbo v Gradcu pri profesorju mag. Stanko Arnoldu. Od leta 2004 je ravnatelj Glasbene šole v mestu Bärnbach. Ne samo poklicno, temveč tudi v prostem času je glasba vedno v središču življenjskih dogodkov. Je dirigent Pihalnih orkestrov Werkskapelle Bauer Voitsberg, Stellvertreter der Glasfabriks in Stadtkapelle Bärnbach. Znotraj Zveze godb avstrijske štajerske deluje že 13 let kot referent za mladinsko godbeništvo ter od leta 2004 tudi umetniško vodi regijski mladinski pihalni orkester. Z njim je na mednarodnem tekmovanju CISM dosegel 2. mesto ter na državnem tekmovanju mladinskih pihalnih orkestrov 4. mesto. Trenutno končuje doktorski študij z disertacijo o življenju in delu skladatelja Josepha Horovitza.

Trobentač Marin Zokić je bil rojen v Splitu, kjer je končal osnovno in srednjo šolo pri  Ante Puhariču. Diplomiral je na Akademiji za glasbo Zagreb pod Stankom Selakom, ter študij nadaljeval s priznanimi solisti in pedagogi na Mednarodni akademiji Trumpet Werder iz Bremna. Med študijem v Bremnu je sodeloval pri projektih Bremenske filharmonije in Opere. Kot solist je nastopal z orkestrom Zagrebške filharmonije, hrvaškim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, komornim orkester Split, komornim orkestrom Zadar, Operni orkester Split, Pihalnim orkestrom Hrvaške vojske in hrvaške mornarice. Marin Zokić je bil solo trobentač Simfoničnega orkestra Hrvaške vojske orkestra in Simfoničnem orkestru hrvaškega radia in televizije. Od leta 1998 je bil prvi trobentač Zagrebške filharmonije. Poleg svojih nastopih kot solist deluje tudi kot komorni glasbenik. Je višji predavatelj na Akademiji za glasbo Zagreb, ter vodi Poletno šolo za trobento na otoku Brač. Bil je član žirije na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Roland Szentpáli se je rodil leta 1977 na Madžarskem. Glasbeni študij je začel v svojem domačen kraju in bil leta 1991 sprejet v Konzervatorij Béle Bartóka v Budimpešti, kot tubist študent József Bazsinka in kasneje Gábor Adamik. Pri 16 letih je osvojil nacionalno tekmovanje "medenina in tolkala", nato pa je napisal in izvedel svoj ??prvi koncert za tubo in simfonični orkester, ki je bil posnet in prenašan na madžarski državni televiziji. Od tu je svojo kariero kot tubist in skladatelj hitro prenesel v mednarodna okolja. Vpisal se je na Ferenc Liszt Akademijo za glasbo v Budimpešti, kjer je študiral pri László Szabó, ter se izpopolnjeval tudi z profesorjem Roger Bobo. Od leta 1998 je osvojil prve nagrade na sedmih mednarodnih tekmovanjih: Gdansk - Poljska, München - Nemčija, Budimpešta – Madžarska, Che - Republika Koreja, Brno – Češka, Lieksa - Finska in drugo nagrado na tekmovanjih Guebwiller - Francija in Markneukirchen - Nemčija. Njegov opus obsega dela, komorne, orketsralne glasbe in koncertov za različne trobilne inštrumente, večina pa jih je dosegljivih pri založbi Editions Bim.

Ivana Bilić je vsestranski tolkalka in mednarodno priznana virtuozinja na marimbi. Diplomirala je iz tolkal na Glasbeni Akademiji v Zagrebu pri prof. Igor Lešniku. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih pri profesorjih kot so: Keiko Abe, Siegfried Fink, Klaus Tresselt in Jean Geoffroy. Kot štipendist nemškega Rotary Cluba je leta 1987 sodelovala na poletnem seminarju v Weikersheimu. Kot štipendist vlade beneške regije Veneto pa je leta 1988 sodelovala tudi v orkestru Alpe Adria. Kot solistka je sodelovala z številnimi uglednimi orkestri (Simfonični orkester HRT, Orkester Nizozemskega radia, Panonska filharmonija, Simfonični orkester Danubia, Slovenska filharmonija). Je članica več komornih skupin in sodeluje na hrvaških in mednarodnih festivalih: Glasbeni bienale Zagreb, Musicora Paris, Dubrovačke ljetne igre, Julian Rachlin & Friends, Melos Ethos Bratislava, Tempus Fugit Tel Aviv, Trieste Contemporanea, Pasic 2002, 2006, 2009; ZMF 2004, 2007, 2009; Perkumania Paris; Festival de marimbistas Chiapas Mexico; Minnesota 2010 Marimba Festival and Conference; Belgium Marimba Festival and Competition itd.  Od leta 1996 deluje kot 1. timpanist v Simfoničnem orkestru HRT. Je predavateljica na Glasbeni akademiji v Zagrebu in profesorica na številnih seminarjih doma in po svetu. Je tudi članica mednarodnih tekmovalnih žirij (Salzburg Marimba Competition, Paris Marimba Competition). Ivana Bilić je dobitnica številnih uglednih nagrad. Snemala je za radio, televizijo in gledališke ter filmske produkcije in posnela solo CD – follow me. Sodelovala je tudi z glasbeno založbo Peters in Bridge Records, skupaj z 8 najbolj znanimi glasbeniki na marimbi. Za marimbo tudi komponira in pripravlja aranžmaje. Njene skladbe je mogoče dobiti pri založbah Malletworks (ZDA) in Cantus. Leta 2008 je na glasbenem sejmu v Frankfurtu predstavila svoj model palic za marimbo.

Pihalni orkester mladih godbenic in godbenikov bo s pomočniki vodil Miro Saje, dolgoletni dirigent Pihalnega orkestra Krka in predsednik strokovne komisije pri Zvezi slovenskih godb. Miro Saje je leta 1991 diplomiral iz trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Dirigiranje je študiral na Brabants Conservatoriumu v Tilburgu na Nizozemskem pri Janu Cobru in diplomiral leta 1999. S Pihalnim orkestrom Krka je dosegel uspehe v Sloveniji in tujini. V zadnjih letih je bil gostujoči dirigent številnih orkestrov, med drugimi Orkestra slovenske policije, Slovenskega orkestra klarinetov in Rundfunk Blasorchestra Leipzig, s katerim posnel zgoščenko za založbo Beriato. Kot dirigent Slovenskega mladinskega pihalnega orkestra je vodil tabora mladih godbenic in godbenikov leta 2004 na Bledu in leta 2005 v Kopru. Na treh tekmovanjih FLICORNO D’ORO, Riva Del Garda v Italiji, je trikrat zapored prejel nagrado za najboljšega dirigenta. Junija 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto.

Vanja Ivanković, je svoje glasbeno izobraževanje začela na Glasbeni šoli Sevnica in nato na Glasbeni šoli Brežice pri prof. Adriani Stazić. Šolanje na Srednji glasbeni in baletni šoli je leta 1999 uspešno končala z javnim diplomskim koncertom pod mentorstvom prof. Drage Ažman. Študijsko pot je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Fedje Rupla in prof. Mateja Zupana, kjer je leta 2005 diplomirala. V tem obdobju je sodelovala na državnih tekmovanjih, kjer je prejela zlata in srebrna priznanja in se udelažila mnogih mojstrskih tečajev in seminarjev vrhunskih profesorjev (Pierre Yves Artaud, Giannpaolo Pretto, Aurele Nicolet, Andrea Oliva, Michel Bellavance,...). Od leta 2003 poučuje flavto na Glasbeni šoli Sevnica.  Leta 2007 je opravila avdicijo v Orkestru slovenske vojske, kjer je od tega leta redno zaposlena. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani nadaljuje s specialističnim študijem pri prof. Mateju Zupanu.  Pri številnih glasbenih projektih je sodelovala s Pihalnim orkestrom Krka, Pihalnim orkestrom Sv. Ruperta, pod taktirko dirigenta Mira Sajeta nastopa v  Anton Podbevšek teatru, sodelovala je v mnogih projektih Davorja Božiča za RTV Slovenija (Mavrične stopinje, Božična pravljica, Musical Brucka v Ljubljani ) in SNG Dramo (Pop rock opera Neron express). Nastopa tudi kot solistka in komorna glasbenica (duo s pianistom Tadejem Horvatom).  S simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je v maju 2010 izvedla koncert za flavto in orkester Carla Nielsna.

Borut Turk je diplomiral leta 2010 na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Slavku Goričarju. Je dobitnik Škerjančeve nagrade, ki jo podeljuje SGBŠ Ljubljana in dveh študentskih Prešernovih nagrad za koncertiranje s pihalnim kvintetom ter za solistične nastope z orkestri za svoj diplomski nastop pa je prejel posebno diplomo Summa cum laude. Kot solist je nastopil s Slovensko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom SNG Ljubljana, Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Simfoničnim orkestrom SGBŠ Ljubljana, Pihalnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana, Slovenskim mladinskim pihalnim orkestrom in Pihalnim orkestrom Krka. Od januarja 2008 igra v orkestru SNG Opere v Ljubljani.

Luka Einfalt je kot pozavnist zaključil Srednjo glasbeno šolo in leta 2000 uspešno diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Domnu Jeraši, tri leta kasneje pa je diplomiral še kot evfonist pri prof. Darku Roškerju.V času šolanja se je udeleževal državnih in mednarodnih tekmovanj in osvojil več nagrad, med drugimi 1. nagrado na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v akademski kategoriji.Udeležil se je seminarjev pri svetovno znanih mojstrih kot so B. Slokar (Velenje), S. Mead (Hruševica), V. Brown (Kranj), D. Perantoni (Trebnje) in mednarodnih poletnih šol v Suhlu (Nemčija) in Bostonu (ZDA). Kot solist je nastopal z Orkestrom slovenske vojske, Pihalnim orkestrom AG v Ljubljani, Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, Obalnim komornim orkestrom in nekaterimi slovenskimi pihalnimi orkestri.S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je kot solist na evfoniju posnel skladbo Preludij in Caprice, za zgoščenko Cvetovi košenin z deli skladatelja Tomaža Habeta. Kot prvi pozavnist je bil zaposlen v Orkestru slovenske policije, pet let je vodil pihalni orkester Lukovica, sedaj pa se posveča pedagoškemu delu v Glasbeni šoli Domžale in samostojno nastopa na priznanih domačih glasbenih ciklih (Jesenske serenade, Koncertni atelje Društva slovenskih skladateljev). Ker primankuje domače literature za evfonij, so na njegovo pobudo v zadnjem času nastalo več del slovenskih skladateljev za to glasbilo (D. Beovič, N. Firšt, Č. Sojar Voglar, J. Pucihar). Januarja 2010 je z odliko zaključil podiplomski študij evfonija na Visoki šoli za glasbo v Luzernu (Švica),  pri prof. Thomasu Ruediju.

Dr. Aleksandra Schuller je samostojna pedagoginja v kulturi, docentka za uprizoritvene in literarne vede na Oddelku za kulturne študije UP FHŠ Koper. Je specialistka discipline Avtentično gibanje in neposredna učenka pionirke AG, plesno-gibalne terapevtke dr. Janet Adler (ZDA-Kanada). Raziskovalno-pedagoško delo Aleksandre Schuller se osredotoča na uprizoritvene študije, gledališko pedagogiko in integrativno umetnostno terapijo. Vodi izkustvene delavnice za različne strokovne javnosti, kot gostujoča predavateljica pa je sodelovala tudi s podiplomskim študijem Pomoč z umetnostjo-umetnostna terapija (PEF UL) in z nekaterimi visokošolskimi članicami združenja ECARTE (European Consortium for Arts Therapies Education).

Goran Gorše je Srednjo glasbeno šolo Vatroslava Lisinskog končal pri prof. Elviri Happ in se leta 2002 vpisal na Glasbeno Akademijo v Zagrebu. Akademijo je zaključil leta 2006 v razredu prof. Ivane Bilić. Svoje znanje je nadgrajeval na seminarjih pri priznanih profesorjih, kot so : Angel Frette (Argentina), Fernando Hashimoto (Brazilija), Manel Ramada (Španija), Michael Udow (USA), Igor Lešnik (Hrvaška), Toni Flores (Španija), Tomoyuki Okada (Japonska), Jan Geoffroy (Francija)... Je dobitnik številnih nagrad in priznanj (med drugim tudi pedagoška priznanja Ministrstva za šolstvo in šport, mesta Samobor) Od leta 2006 poučuje tolkala na srednji glasbeni šoli Ferdo Livadić v Samoboru (HR) in v Glasbeni šoli Brežice. Njegovi učenci dosegajo nadpovprečne rezultate na številnih tekmovanjih doma in v tujini. Je ustanovitelj samoborske tolkalske skupine SUDAR in vodja ter organizator mednarodnega seminarja IBMW, Ivana Bilić-marimba week.

 

Prijavnica

 

Dovoljenje staršev za mladoletne udeležence

Prospekt (pdf)