GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

SREČANJE BIG BANDOV SLOVENIJE

 

Marezige, 03.–04. 07. 2015

 

POROČILO

 

11. MareziJazz: Ponovno uspešen pri spodbujanju avtorske glasbe


»Vedno znova smo presenečeni, ko pridemo v Marezige. Vonj morja, prijazni ljudje, dobra družba ... Veliko glasbenikov in plemenita ideja - MareziJazz.« (Rudolf Strnad, Big Band Orkestra Slovenske vojske)


Koper, 5. julij 2015 – Pod okriljem Marežganskega mladinskega društva (MAD) in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) se je minulo noč v Marezigah nad Koprom zaključil 11. mednarodni festival big bandov, MareziJazz, ki je ponovno požel številne pohvale s strani obiskovalcev in udeležencev. Deset izvrstnih big bendov in spremljevalna glasbena zasedba so obiskovalce popeljale v programsko pester svet jazza, swinga, latina, fusiona, funka in rocka, kar so ljubitelji dobre glasbe tudi letos lahko spremljali preko neposrednega prenosa na spletu. V okviru festivala pa je, pod vodstvom priznanih mentorjev, že 5. leto zapored potekal jazz seminar Zgrabi zvok. 


Posebnost festivala MareziJazz se kaže v tem, da gre za edini tovrstni festival v Sloveniji in daleč naokoli, na katerem se lahko širšemu občinstvu in eden drugemu predstavijo številni domači in tuji big bandi, med katerimi prav nastopi na MareziJazz festivalu predstavljajo prva koncertiranja pri nas nasploh. Akademik Band iz Rusije (2012), ena najbolj priznanih jazz skupin bivše ZSSR, sloviti Milan Svoboda in Orchestra Praškega konzervatorija (2012, 2014) ter North East Ska-Jazz Orchestra (2013) iz Italije so se z nastopom na MareziJazzu Sloveniji predstavili prvič, za češki Big'O'Band (2013 in 2014) in Roveri Big Band iz Bologne v Italiji (2015) pa je bil nastop na festivalu celo prva priložnost koncertiranja izven svoje matične dežele. »V tej istrski vasici smo bili obdani z veliko topline in čustvenega zagona, ki nam je vliv nove motivacije za nadaljevanje zahtevnih načrtovanih projektov. Želimo si, da bi se v Marezige lahko ponovno vrnili,« je svoje občutke ob koncu nastopa izrazil Massimo Sgargi, dirigent Roveri Big Banda.


Tudi letos je organizator festivala kot pogoj za sodelovanje postavil predstavitev vsaj ene avtorske skladbe oz. vsaj enega avtorskega aranžmaja, saj želijo predvsem domače big bande spodbuditi k ustvarjanju lastne glasbe ter s tem slovensko glasbeno zakladnico obogatiti z bolj pestrimi in izvirnimi skladbami za tovrstne glasbene zasedbe. Občinstvo je še posebej razvnel program Big Banda Orkestra Slovenske vojske, ki je med drugim zaigral tudi 2., 3. in 4. stavek Suite quasi Balkanike avtorja Izidorja Leitingerja, s solistoma Janezom Dovčem na harmoniki in Gašperjem Kržmancem na kitari, ki se je sicer kot avtor podpisal pod skladbo Kolk je mrz, ki jo je izvedel Big Band Vrhnika. »Ubrali smo ekstrem, ki se je poplačal. Tako kot občinstvo smo bili tudi akterji na odru veseli in izpolnjeni,« je dejal Rudolf Strnad, dirigent BBSV.


Prav za letošnji festival pa je Raoul Nadalutti, dirigent Gone with the Swing big banda (Krmin pri Gorici, IT) spisal skladbo Daddies come to MareziJazz, Massimo Sgargi (Roveri Big Band) pa se je festivalu poklonil s skladbo Ah Boh.


Na dvodnevni prireditvi so se predstavili še Big Band Cerknica – BBC, Big Tartini Band tržaškega jazz konservatorija, Big Band Zagorje in domačini Big Band Hrošči. Big Band Grosuplje je za občinstvo pripravil posebno presenečenje: nastop s primorskim gangsta-evro-raperjem Smaal Tokkom, tolminski Jazz Punt Big Band pa je uradni del festivala sklenil z jazz aranžiranimi skladbami projekta A tribute to The Beatles. Za after zabavo je prvi večer poskrbela rock/jazz/fusion zaseba Divje Jezero, 11. festival pa se je zaključil s chill out-trip hop ritmi.


Prireditev, ki s svojo edinstvenostjo in privlačnostjo uživa poseben ugled med ljubitelji in profesionalnimi izvajalci orkestralnega jazza, tako že dolga leta izpolnjuje svoj prvotni namen: širjenje tovrstne glasbene kulture pri nas, zaradi česar je obisk dveh koncertnih večerov brezplačen.


Več o festivalu MareziJazz: spletno mesto / Facebook


Dodatne informacije: Katerina Kljun, katerina.kljun@gmail.com, 051 645 111