GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

Laško, 17. maj 2015, ob 17.00

Program zaključnega koncerta

 

Tamburaško društvo Drotmantraši Radenci


dirigentka: Elizabeta Sarjaš
predsednica: Tonja Stanek

ljudska, prir. Elizabeta Sarjaš: MARKO SKAČE
ljudska, prir. Simona Pirc Katalinič: ZREJLO JE ŽITO
solo: Ingrid Müller, vokal
Vlado Kreslin, prir Anton Grahek: NAMESTO KOGA ROŽA CVETI
solo: Ingrid Müller, vokal

 

 

KUD Ivan Lončarič Trniče, Trnički  tamburaši


dirigent: Igor Robar
predsednik: Miroslava Lončarič

ljudska, prir. Igor Robar: VENČEK SLOVENSKIH LJUDSKIH
solo: Klavdija Kocjan, vokal
Roko Šimunaci: SOFIKA
Gregor Stermecki, Maja Pihler, prir. mag. Damir Zajec: HVALA ZA VIJOLICE
solo: Klavdija Kocjan, vokal

 

 

Tamburaški orkester KUD Majšperk


dirigent: Drago Klein
predsednik: Miha Možina

prekmurska ljudska, prir. Radovan Gobec: NE OURI
solo: Manca Mikelj in Doris Soršak; flavta, Daniel Leskovic, klarinet; Doroteja Terbovšek, harmonika
Adi Smolar & Slavko Avsenik ml., prir. Drago Klein: OH, NAŠI MOŠKI
sodeluje vokalna skupina CIMRE (Katja Križnar, Lucija Cep, Manca Mikelj, Sabrina Cep)
Gilles Thibaut & Claude Francois & Jacques Revaux, prir. Drago Klein: MY WAY
solo: Ana Karneža, vokal

 

 

Tamburaška skupina Carmen Cord Metlika z Viniškimi tamburaši in tamburaši glasbene šole Črnomelj


dirigent: Anton Grahek
umetniški vodji: Matej Matkovič in Željka Karin Biličič
predsednik: Jože Mozetič

Sašo Fajon in Drago Mislej, prir. Patrik Greblo: NISEM JAZ
solo: Monika Bajuk, vokal  in Jerneja Matešič, flavta
Mojmir Sepe in Elza Budau: POLETNA NOČ
solo: Monika Bajuk, vokal
Mojmir Sepe in Gregor Strniša, prir. Peter Jakša: ZEMLJA PLEŠE

 

 

KD Tamburaški orkester Šmartno


dirigent: Štefan Vidic
predsednica: Minka Savšek

Nino Rota, prir. Črt Sojar Voglar: SPEAK SOFTLY (iz filma Boter)
Hans Zimmer, prir Helena Vidic: AND THEN I KISSED HIM (Iz filma Pearl Harbour)
Dick Dale, prir. Helena Vidic: MISIRLOU (Iz filma Šund)
Ennio Moricone, prir. Helena Vidic: GABRIELS OBOE (iz filma The Missionin Cinema paradiso)
solo: Saška Bratun, bisernica in Tina Logar, klavir

 

 

KUD Dobreč Dragatuš


dirigent: Gregor Zagorc
podpredsednica: Branka Migalič

G. Rossini, prir. Zoran Mulić: UVERTURA IZ OPERE SEVILJSKI BRIVEC
Peter Iljič Čajkovski Čajkovski, prir. Zoran Mulić: VALČEK IZ LABODJEGA JEZERA
Zoran Mulić: CIGANSKA USPAVANKA

 

 

Tamburaški orkestar Ferdo Livadić


dirigentka: Petra Vojvodić
predsednik: Željko Otmačić

Božo Potočnik: DOHVATI CRVENU TREŠNJU
Gery Grčević: MJESEC
Emil Cossetto: NAPJEV I ČARDAŠ IZ MEĐIMURJA

 

Opis skupin

 

Tamburaško društvo Drotmantraši Radenci

Jeseni, leta 1995, je začela delovati Tamburaška sekcija, pod okriljem KUD Bubla iz Radencev. Leta 1997 so ustanovili svoje društvo in si nadeli ime Drotmantraši, ki se je dobro »prijelo« v ožji in širši okolici. V svojih trinajstih letih delovanja so imeli okrog 300 nastopov, skoraj po celi Sloveniji ter gostovali zunaj meja (v Avstriji, Franciji, Italiji, na Švedskem in Madžarskem). Leta 2002 so izdali svojo prvo zgoščenko, ki so jo posvetili bogatemu ljudskemu izročilu in ji dali naslov »Dere sen jaz mali bija«. Igrajo vse zvrsti glasbe, od ljudske do klasike, vse pogosteje pa se lotevajo tudi igranja izvirnih tamburaških skladb priznanih skladateljev. Leto 2005 so osvojili največ točk in s tem zlato priznanje na Regijskem srečanju tamburašev in mandolinistov SV Slovenije, ki je potekalo v Ljutomeru ter se udeležili Državnega srečanja tamburašev in mandolinistov v Novem mestu, kjer so osvojili srebrno priznanje. Drugo zgoščenko z naslovom »Zrelo žito«, so izdali ob 10. obletnici. Leta 2007 so sodelovali na Regijskem srečanju tamburaških skupin in ponovno prejeli najvišje število točk in zlato priznanje.  V Tomažu pri Ormožu so sodelovali pri snemanju javne radijske oddaje »Polka in majolka«, v Mariboru pa s samostojnim koncertom v okviru EPK. Več samostojnih koncertov so izvedli tudi v božičnem času, ob predstavitvi zimzelenih melodij in v javnem zavodu Hrastovec. V  prve začetke igranja je skupino uvedel g. Matija Kovačič. Leta 2001 je vajeti prevzela ga. Simona Pirc Kastalinič, sedaj od leta 2011 pa skupino vodi gdč. Eli Sarjaš.

 

KUD Ivan Lončarič Trniče, Trnički  tamburaši

Trnički tamburaši so začeli z delovanjem na prelomu tisočletja, ko so več kot po 70 letnem postu na Dravskem polju, od koder izhajajo, ponovno oživili tradicijo tamburanja.  V petnajstih letih delovanja se je v orkestru veliko dogajalo, prihajali in odhajali so člani, katerim je bilo skupno to, da so si tamburanje predstavljali kot nekaj lahkotnega, vsakemu v zibko danega, zato so po grenkem spoznanju, da temu ni tako, z enako lahkotnostjo, kot so prišli, tudi odšli. Vsa čast nekaterim izjemam, ki potrjujejo pravilo. V teh 15 letih so nanizali veliko nastopov, najbolj ponosni pa so na udeležbo na mednarodnem festivalu bisernice Janike Balaža, kjer so za svoj trud prejeli kar dve priznanji. V zadnjih dveh letih so pričeli sodelovati z novosadskim tamburaškim ansamblom Zorule in varaždinskim tamburaškim orkestrom, s katerima načrtujejo skupen projekt Tambura prijateljstva, ki se bo odvil v Novem Sadu, Varaždinu in Staršah.

 

Tamburaški orkester KUD Majšperk

Tamburaški orkester Majšperk prihaja iz starega gručastega naselja nad levim bregom Dravinje. So najmlajši orkester v širši okolici in muzicirajo že od leta 2004. Prvi večji uspehi orkestra so se pokazali, ko so se začeli udeleževati tekmovanj, in sicer so leta 2006, 2007 in 2008 dobili srebrna priznanja na državnih tekmovanjih, ki so potrdila, da to kar delajo, delajo dobro. Vrhunec dosežkov pa se je zgodil leta 2009 na državnem tekmovanju v Semiču, kjer so prejeli zlato priznanje, ki je skupino postavilo med vrh slovenskih tamburašev. Na regijskih srečanjih so 2013 prejeli zlato odličje, na državnem v letu 2014 pa srebrno odličje. Z orkestrom so sodelovali tudi priznani solisti: Ivo Mojzer, Boris Kopitar, Helena Blagne. Orkester izvaja tamburaško glasbo, klasiko, rad pa posega po modernih glasbenih delih, (pop, komercialna, dalmatinska ), saj so v orkestru pretežno mladi, ki strmijo naprej in njim rad prisluhne dirigent, priredbe za orkester namreč nastajajo izpod njegovih rok. Koncerte velikokrat popestrijo tudi s flavtami, vokalnimi solisti na področju opere kot so Petra Turk Rupreht in Sergej Rupreht in Ana Karneža. Igrajo na vseh občinskih prireditvah, muzicirali so v Rogaški Slatini, bili gosti tamburaškemu orkestru KUD Varteks iz Varaždina, sodelovali s svetovno znano akademsko folklorno skupino AFS Študent iz Maribora. Tako so tamburice zazvenele tudi v SNG Maribor in kasneje še na vseslovenskem, zdaj že tradicionalnem festivalu Lent. Seveda pa igrajo tudi v dobrodelne namene, radi osrečujemo upokojence v Domovih za ostarele, ni pa jim tuje niti igranje na porokah in Abrahamih. Sadovi vsega do sedaj omenjenega so že na voljo tudi v plastični obliki – izšla je namreč prva zgoščenka, na katero so izjemno ponosni. Županja občine Majšperk, dr. Darinka Fakin delo skupine izjemno ceni in je ponosna, da skupaj z ostalimi društvi v občini Majšperk, gradijo tako raznolik mozaik kulture. Zelo so veseli, da sta prijatelja Zdravko Ćosić in Drago Klein že nekaj let nazaj navezala tako dobre stike, da so leta 2012 bili gostje v Banja Luki in srečanja poimenovali Koncerti prijateljstva ter skupaj odigrali lep večer v Banskih dvorih.  Njihovo gostoljubje so vrnili 2013 in prav je da krepita in negujeta ljubezen do tamburaške glasbe.

 

Tamburaška skupina Carmen Cord Metlika z Viniškimi tamburaši in tamburaši glasbene šole Črnomelj

Naslednja nastopajoča skupina predstavlja posebnost na srečanjih. Posebej za ta nastop so se združile 3 belokranjske skupine -  Tamburaška skupina Carmen Cord, Viniški tamburaši ter Tamburaški orkester Glasbene šole Črnomelj.

Tamburaška skupina Carmen Cord iz  Metlike letos praznuje svojo 10 obletnico delovanja. V tem času so tamburaši nastopili na številnih nastopih doma in v tujini. Redno se udeležujejo regijskih revij, večkrat so nastopili tudi na državnem tekmovanju. V preteklih letih so sodelovali s številnimi glasbenimi zasedbami in zbori, še posebej so ponosni na nastop z Oliverjem Dragojevičem in skupino Dan D. Zadnjih nekaj let vsakič pripravijo tematski letni koncert. Tako so že igrali filmsko glasbo, glasbo legendarnih Beatlov in Slovenske popevke. Na letošnji reviji bodo zaigrali 3 skladbe iz zadnjega koncerta Slovenskih popevk. Pri skladbah Nisem jaz in Poletna Noč bo zapela vokalistka Monika Bajuk, pri skladbi Zemlja pleše pa se bo na flavti pridružila Jerneja Matešič. Umetniški vodja skupine je Matej Matkovič.
Viniški tamburaši delujejo kot samostojna sekcija pri kulturno umetniškem društvu (KUD) Oton Župančič Vinica. Iz skromnih začetkov se lahko zdaj pohvalijo z veliko prejetimi priznanji in nagradami.  Prejeta priznanja in nagrade niso končni sad skupine, temveč dokaz, da delajo v pravi smeri - da vse ure, ki so jih porabili za vaje, niso bile zastonj ter jim daje nov zagon za naprej. Vsako leto se udeležujejo mednarodnih tamburaških srečanj v tujini (Mednarodni festival malih tamburaških zasedb Starčevačka tamburica (Starčevo 2006, 2007, 2010) v Srbiji, Mednarodni tamburaški festival Kumanovo (Makedonija, 2008), 6. Mednarodnega tamburaškega festivala Užice 2010, Srbija, 13. mednarodnega festivala – Sol y Fiesta 2010 Leucate, Francija 2010, 2. mednarodnem festivalu tamburašev Kratovo, Makedonija, VI. svetskega Tamburica Festa 2013, Novi Sad. Od leta 2013 so soorganizatorji s ŠTD Vinica mednarodnih tamburaških večerov, v sklopu prireditev Poletje v Vinici. Vsi tamburaši so amaterji, vendar jih želja po igranju in ljubezen do tamburic spodbujata, da se venomer izobražujejo in težijo k bolj kvalitetni iz zahtevnejši izvedbi skladb. Zato se vsako leto udeležujejo raznih tamburaških seminarjev in taborov v Sloveniji in tujini. Njihov repertoar je zelo širok, igrajo priredbe slovenskih in tujih ljudskih pesmi ter priredbe zabavnih in narodnozabavnih pesmi.  Vodja skupine je Željka Karin Biličič, ki poleg Viniških tamburašev vodi tudi mlajšo in začetno tamburaško skupino ter tako skrbi, da tamburanje v Vinici še dolgo ne bo izumrlo.

Delovanje tamburaškega orkestra GŠ Črnomelj sega v leto 1992, takrat še pod vodstvom sedanjega ravnatelja Silvestra Mihelčiča. Večina mladih glasbenikov se uči igranja tamburice individualno v GŠ pod vodstvom Antona Grahka. V orkestru igra 18 tamburašev, ki nastopajo na šolskih in ostalih prireditvah ter regijskih srečanjih. Dvakrat so nastopili na državnem srečanju in obakrat osvojili zlato priznanje.

 

Tamburaški orkester Šmartno

Tamburaški orkester Šmartno je naslednik tamburašev, ki so igrali v kraju že pred 120 in več leti. V povojnem času so igranje obnovili za potrebe folklorne skupine, sedaj pa je Tamburaški orkester Šmartno samostojno kulturno društvo, ki je kraju dobro sprejeto.  Plodovita leta so bila v času, ko je tamburaše vodila akademska glasbenica Helena Vidic, ki je zanj napisala tudi številne priredbe in tudi več izvirnih skladb. Tamburaši v sezoni redno izvedejo 2 samostojna koncerta in se odzovejo na redna povabila v druge kraje. Gostovali so po Balkanu in zah. Evropi. V letu 2014 je umetniško vodstvo orkestra prevzel Štefan Vidic, ki se poleg študija na Biotehniški fakulteti, izobražuje tudi na glasbenem področju in sicer inštrumentu tuba.

 

Tamburaški orkester Dobreč

Tamburaški orkester Dobreč sestavlja 20 mladih glasbenikov. Od ustanovitve KUD Dobreč leta 1997, je orkester strokovno vodil Anton Grahek. Leta 2013 pa je vodenje orkestra prevzel Gregor Zagorc, ki je zaključil Akademijo za glasbo v Novem Sadu, na oddelku za kompozicijo in dirigiranje. Redno se udeležujejo državnih in mednarodnih tekmovanj. Na srečanjih tamburašev in mandolinistov Slovenije so v zadnjih osmih letih prejeli osem zlatih priznanj in bili osemkrat zapored proglašeni za najboljši tamburaški orkester v Sloveniji. Leta 2010 so se prvič udeležili mednarodnega tamburaškega tekmovanja v Osijeku (Hrvaška). Tekmovanja se je udeležilo 30 orkestrov in skupin iz Avstrije, Hrvaške, Srbije in Slovenije. Tamburaški orkester Dobreč je v kategoriji odraslih tamburaških orkestrov prejel zlato plaketo z osvojenimi 98 točkami od 100 možnih ter zasedel drugo mesto. Prav tako so se v letu 2013, udeležili 1. mednarodnega festivala velikih tamburaških orkestrov v Rumi (Srbija), na katerem so sodelovali samo najboljši orkestri. Poleg tamburašev iz Dobreča so nastopili še orkestri iz Srbije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Prejeli so zlato priznanje za osvojenih 95 točk in zasedli tretje mesto. Tamburaški orkester Dobreč je s tem dokazal, da sodi v sam vrh tamburaške glasbe v Evropi.  Tamburaški orkester Dobreč je prejemnik številnih mednarodnih priznanj in plaket. Leta 2006 je Tamburaški orkester KUD Dobreč prejeli Župančičevo plaketo, katera velja za najvišje priznanje za delovanje na kulturnem področju v občini Črnomelj. Tamburaški orkester KUD Dobreč je tudi organizator I. in II. mednarodnega festivala tamburaških orkestrov in skupin Dragatuš 2006 in 2007. Festival se je odvijal v mesecu juliju, obiskalo pa ga je preko 10.000 ljudi in je osrednji dogodek na tovrstnem področju v Sloveniji. Leta 2008 je Tamburaški orkester KUD Dobreč za Mednarodni festival tamburaških skupin in orkestrov Dragatuš 2007, prejel t. i. Ekran popularnosti, ki ga Televizija Vaš kanal podeljuje vsako leto za najodmevnejši medijski dogodek.

 

Tamburaško Društvo „Ferdo Livadić“ Samobor

Tamburaško Društvo „Ferdo Livadić“ Samobor je bilo ustanovljeno leta 1971 z namenom ohranjanja in promoviranja glasbene dediščine Samobora in Hrvaške. Društvo sestavljajo starejši in mlajši tamburaški orkester, vokalna skupina »Samoborke« in glasbena šola za tambure. Starejši tamburaški orkester je eden najbolj priznanih in najuspešnejših hrvaških tamburaških orkestrov. Trenutna generacija je v povprečju stara 17 let ter ima kombinacijo močnega motivacijskega in tekmovalnega duha s vrhunskim muziciranjem. Pod vodstvom dirigentke Petre Vojvodić tamburaši uspešno nizajo uspehe in nagrade na tekmovanjih doma in v tujini. Večkrat so sodelovali tudi na mednarodnem festivalu tamburaške glasbe v Osijeku ter vedno prejeli zlato plaketo «Tambura Paje Kolarića». Leta 1993 je orkester na tekmovanju v Osijeku prejel 99 točk ter nagrado za najbolje izvedeno praizvedbo. V istem letu so sodelovali tudi na 61. Evropskem festivalu mladih, kjer jim je žirija enoglasno podelila prvo nagrado »Cum laude«, priznanje za vrhunsko izvedbo in najvišje število doseženih točk. V letošnjem letu so na festivalu v Pragi osvojili zlato plaketo ter nagradi za najboljšo dirigentko (Petra Vojvodić) in nagrado za najboljšega solista (Marko Blašković). Tamburaši izvajajo skladbe različnega karakterja, od narodno tradicionalnih pesmi Samoborskega območja, skladbe iz hrvaške folklorne dediščine, ambientalno glasbo do priredb in originalnih skladb domačih skladateljev. Za potrebe HRT so posneli 50 skladb ter izdali 5 zgoščenk.

 

 

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si