ZBOROVSKA GLASBA / IZOBRAŽEVANJA / SREDI ZVEZD

Naziv seminarja:

 

 

 

 

47. državni zborovodski seminar

UVOD V VEČGLASJE

Razvoj glasovnega obsega in večglasja

Kraj izvedbe:

 

 

 

 

1. cikel
Osnovna šola Brezovica pri Ljubljani, Šolska ulica 15


2. cikel

Antonov dom, Ljubljana – Vič, Tržaška cesta 85

Termini:

 

 

 

 

Sobota, 12. oktobra 2013: 9.30–17.00

Sobota, 30. novembra 2013: 9.30–17.00

Sobota, 4. januarja 2013: 9.00–17.00

Sobota, 1. februarja 2013: 9.00 –17.00

Predavateljica:

 

Katja Gruber

Demonstratorski zbori:

 

 

 

OPZ in MPZ OŠ Brezovica pri Ljubljani,
zborovodkinja Sonja Sojer


OPZ in MPZ OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana Črnuče,
zborovodja Mitja Vavpotič

Cena:

 

Plačilo posameznega termina: 20 €

Plačilo vseh štirih terminov: 60 €

Rok prijave:
 

Ponedeljek, 30. septembra 2013

 1. »Mnogi si postavljamo kratkoročne cilje, da bomo letos z zborom stopili stopničko više, da bomo pevcem predstavili nove motivacijske izzive, se lotili zahtevnejših pesmi … pa se ustavi že na prvi vaji, ko nič ne zveni in pevci skeptično gledajo na naš izbor pesmi.
  Kako pevce motivirati, da se bodo začeli poslušati in bodo začeli soustvarjati, da se bodo veselili večglasja, začeli opazovati svoj napredek, se zavedali zmožnosti, da vplivajo na vsak akord, na vsako pesem, na vsak nastop? Skupaj s pevci si moramo narediti načrt in si postaviti jasne cilje, to je »tek na dolge proge«.
  Katja Gruber

  Seminar želi pomagati zborovodjem, da se bodo laže in načrtneje spopadli s praktičnim delom za rast pevskih sposobnosti in z vzgojo za večglasje. V delavnicah bomo poskušali v praksi spoznati, kako naj bi osnovnošolski zbor, ki si želi kakovostnega napredka, to laže dosegel.
  Zato se bomo spoznali z upevalnimi vajami za glasovni razpon in večglasje, ki nas bodo učile medsebojnega poslušanja, samostojnosti glasov in nam vlivale samozavest, da večglasno zmoremo. Tudi v pesmih, ki jih zbor že zna, bomo poskušali iskati čiste harmonije in vplivati nanje z zavestnim pristopom. Z večglasjem se bodo preizkusili tudi pevci otroških zborov, saj je ta umetnost odlična dota za napredek v mladinskem zboru.

Katja Gruber

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katja Gruber je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, na oddelku Glasbene pedagogike. Po končanem študiju je nadaljevala študij solopetja in diplomirala na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Kot pevka je sodelovala v zborih Slovenski in Ljubljanski madrigalisti ter v Slovenskem komornem zboru. Vodila je številne zbore: Komorni moški zbor Celje, PAZ Vinko Vodopivec iz Ljubljane, Mešani mladinski zbor Škofijske gimnazije A. M. Slomška iz Maribora, Kvartet Mavrica, Mešani pevski zbor Gorenje iz Velenja, zbore na OŠ Nazarje, pravkar pa je prevzela tudi Mešani mladinski zbor Šolskega centra Velenje.
Iz zadnjega obdobja je najbolj opazno njeno delo na področju otroške in mladinske zborovske glasbe. Na OŠ Nazarje poučuje deveto leto. V tem času je v Zagorju ob Savi z mladinskim zborom dvakrat osvojila najvišje število točk med vsemi sodelujočimi zbori. Na zadnjem tekmovanju je tudi z otroškim zborom dosegla naslov najboljšega otroškega zbora. Lani je izšla njena zbirka večglasnih vaj za razvoj večglasja na začetni stopnji z naslovom Katjina upevalnica. Z mladinskim zborom pa so letos aprila in junija sodelovali na dveh mednarodnih tekmovanjih v Celju in Bratislavi, ter povsod osvojili zlato priznanje. Uspeha ne dosega s selekcijo pevcev, v zborih OŠ Nazarje poje kar polovica vseh osnovnošolcev, ampak z načrtno vzgojo pevcev od prvega do devetega razreda.

 

Na prvem in drugem terminu bo bosta sodelovala zbora ene osnovne šole – dopoldan otroški, popoldan pa mladinski zbor (ali obratno). Z upevalnimi vajami in izdelovanjem dveh pesmi iz prejšnje sezone bosta poskušala napredovati v zvoku in celotni izvedbi. Zbora bosta nato vaje uporabljala en mesec na svojih vajah. Na naslednjem srečanju bomo sledili napredku, nato pa te vaje nadgradili, jih variirali in poiskali pravo barvno usklajenost.
Na tretjem in četrtem terminu bo sodelovala druga osnovna šola, prav tako z obema zasedbama. Tema se bo v drugem ciklu ponovila, a ker bosta zbora druga, bo gotovo prišlo do drugačnih težav in novih poti do rešitev.

 

 1. 1. CIKEL

Sobota, 12. oktobra 2013: 9.30–17.00 (dopoldne OPZ, popoldne MPZ)
Sobota, 30. novembra 2013: 9.30–17.00 (dopoldne MPZ, popoldne OPZ)

 1. 2. CIKEL

Sobota, 4. januarja 2013: 9.30–17.00 (dopoldne OPZ, popoldne MPZ)
Sobota, 1. februarja 2013: 9.30–17.00 (dopoldne MPZ, popoldne OPZ)

 

 

Plačilo vsakega posameznega termina: 20 €
Plačilo vseh štirih terminov: 60 €
Redni študenti z dokazilom o statusu imajo 50% popust

Notno gradivo ni vključeno v ceno. Na seminarju bomo uporabljali »Katjino upevalnico« (založba Astrum) in partiture skladb, ki jih bodo izvajali zbori (cca. 8 10 skladb) – gradivo, ki ga veliko zborovodij že ima. O izboru skladb vas bomo obvestili po prejemu prijavnice. Če gradivo že imate, ga boste prinesli s seboj, note, ki niso na voljo za nakup, boste prejeli v kopijah na seminarju, note, ki pa so izšle v separatih, pa bodo na voljo za nakup na seminarju.

Kotizacijo boste poravnali po predračunu, ki vam ga bomo poslali po prijavi. Samoplačniki lahko plačate tudi na samem seminarju, prijavo pa vseeno oddajte do navedenega roka!

 

 

Ponedeljek, 30. septembra 2013
Prijavite se na priloženem obrazcu, ki ga pošljite na enega od naslovov:

elektronski: matej.macek@jskd.si

ALI


poštni:

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti,
Štefanova 5,
1000 Ljubljana – s pripisom
»Za zborovodski seminar«

 

 

Vsem, ki se boste udeležili seminarja bomo izdali potrdilo o številu ur prisotnosti s popisom  snovi.

 


Seminar bomo izpeljali ob prijavi najmanj 35 udeležencev na vsakem ciklu.
O izvedbi vas bomo obvestili v torek, 1. oktobra. Če boste v prijavnici navedli svoj elektronski naslov, vam bomo obvestilo poslali nanj in ne po pošti!
Hkrati z obvestilom vam bomo poslali seznam skladb za seminarsko delo.

 

 

 

 

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

 

10. 1. 2014: NUJNI OBVESTILI UDELEŽENCEM ZADNJEGA DELA SEMINARJA 1. FEBRUARJA 2014