ZBOROVSKA GLASBA / IZOBRAŽEVANJA / SREDI ZVEZD

Naziv seminarja:

 

 

 

 

ZBOROVODSKA ŠOLA

OSNOVE DIRIGIRANJA I

Kraj izvedbe:

 

Različni kraji po Sloveniji

Termini:

 

še ni znan, jesen 2013 do pomladi 2014

Predavateljica:

 

-

Cena:

 

-

Rok prijave:
 

-

 

 

Tečaj je namenjen:

- zborovodjem, ki brez dirigentskega izobraževanja vodite zbore, vendar želite izboljšati svoje dirigentsko znanje.

- začetnikom, (pevcem, korepetitorjem, ljubiteljem petja), ki želijo spoznati osnove dirigiranja.

 

 

VSEBINA in CILJI

  1. Vsebina 40-urnega seminarja:

  2. 1. TEHNIKA DIRIGIRANJA

  3. drža telesa, osnovna postavitev rok, sheme osnovnih taktovskih načinov, vzmah, odmah, korona, menjava tempov, nakazovanje dinamike

  4. 2. INTERPRETACIJA SKLADB

  5. 3. POTEK VAJE

  6. 4. VODENJE ZBORA


O MENTORJIH

Dr. Borut Smrekar

Dr. Borut Smrekar

je študiju klavirja pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak in dirigiranja pri prof. Antonu Nanutu je nadaljeval študij dirigiranja na Dunaju. Dirigiral je zborom in orkestrom doma in v tujini ter pripravil vrsto opernih predstav. Več let je poučeval osnove dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V letih 1998–2005 je bil direktor in umetniški vodja SNG Opera in balet Ljubljana. Pogosto sodeluje kot član žirij na mednarodnih pevskih tekmovanjih in na raznih muzikoloških strokovnih simpozijih.

V Ljubljani je pri JSKD zelo uspešno vodil tečaj Osnove dirigiranja prve in druge stopnje, ki je bil zaradi kvalitete in priljubljenosti ponovljen tudi izven rednega roka seminarja.

Nina Kompare Volasko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nina Kompare Volasko

S študijem petja začela v razredu Marcosa Bajuka na SGBŠ v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1999 in bila leta 2000 dobitnica Škerjančeve nagrade. Študij je nadaljevala v razredu Maureen Brathwaite na Birmingham Conservatoire v Veliki Britaniji, kjer je bila finalistka BC Singing Prize in zmagovalka Cecil Drew Oratorio Prize. S podporo Ministrstva za kulturo RS, Ustanove Gallus in Birmingham Conservatoire je na Birmingham Conservatoire z odliko diplomirala leta 2002 in leta 2004 zaključila magistrski študija na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, v razredu Lene Lootens. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih K. Widmerja, J. Streetsa, Delle Jones, R. Millerja, C. Ritterja, B. Schlick in U. Reinemanna. Nina je zaključila tudi študij na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in je diplomirana anglistka in profesorica latinščine. Izdala je tudi zgoščenko slovenskih ljudskih pesmi in sodelovala pri zgoščenki sodobne komorne glasbe priznanega belgijskega skladatelja Jana Van Landeghema.
Kot recitalistka, koncertna pevka in članica različnih komornih sestavov nastopa na domačih in tujih odrih ter vodi pevske seminarje doma in v tujini. Poučuje predmet petje na Glasbeni šoli Logatec in vokalno tehniko na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter vodi pevske seminarje doma in v tujini.

 

POGOJI ZA UDELEŽBO

Osnovno znanje petja, klavirja in glasbene teorije (potrebno zaradi branja partiture).

 

POTEK IN TRAJANJE SEMINARJA/ŠOLE

Zborovodska šola bo potekala 10 terminov po 4 šolske ure.

Oblika tečaja: skupinsko in individualno delo. V skupini je lahko največ 12 tečajnikov.

 

CENA IN PLAČILO

V pripravi.

 

ROK PRIJAVE

V pripravi.

 

POTRDILA

Ob koncu tečaja bodo slušatelji opravili praktični preizkus in prejeli diplomo z oceno znanja. V prejšnjem štiriletnem izobraževalnem ciklu Zborovodske šole (dirigiranje 1, 2, vokalna tehnika 1, 2) je bilo zaposlenim v šolstvu odobrenih 2,5 točke na vsako stopnjo izobraževanja. Tudi letošnji tečaj bo prijavljen na Zavod za šolstvo, kjer si obetamo odobritev enakega števila točk.

 

 

Dodatne informacije

 

 

 

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
T: (01) 2410 525
F: (01) 2410 536
E: mihela.jagodic@jskd.si