PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU:
● aktualne zborovske novice
● poročila in reportaže o zborovskih dogodkih doma in po svetu
● pogovori z domačimi ustvarjalci, tujimi mojstri in obetavnimi profili
● predstavitve vokalnih zasedb vseh vrst in generacij
● objave o zgoščenkah, notnih zbirkah in drugih izdajah
● strokovni članki za navdih pri raziskovanju in poglobljenem študiju zborovskega petja
● napovednik dogodkov, v katerega lahko vpišete tudi svoj dogodek

 

EC 2021

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

   BIOGRAFSKI PODATKI
   SLOVENSKIH SKLADATELJEV

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA / VOKALNA GLASBA / OTROŠKA TEKMOVANJA / ZAGORJE 2016

 

Žirija

 

Otroški in mešani mladinski zbori
Marinka Šuštar (predsednica OPZ)
Danica Pirečnik (predsednica MeMPZ)
Anka Jazbec
Stojan Kuret
Tadeja Vulc

 

Mladinski in dekliški zbori
Stojan Kuret (predsednik MPZ)
Janja Dragan Gombač (predsednica DPZ)
Anka Jazbec
Damijan Močnik
Marinka Šuštar

 

O članih žirije

 

 

Janja Dragan Gombač je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Vodi Vokalno skupino Aurora in APZ sv. Cecilije iz Ljubljane. Zelo uspešno je vodila Dekliški zbora Aurora SVŠGL, MeCPZ iz Vrhnike, MPZ Glasbene matice Ljubljana, Cantemus Kamnik in druge. Med pomembnejša priznanja, ki jih je dosegla z Dekliškim zborom Aurora SVŠGL, spada zlato priznanje in najboljši dekliški zbor na tekmovanjih Riva del Garda 2002, Mladinski pevski festival Celje 2003, YoungPrague 2007, Adventni festival Bratislava 2008, Cum laude Neerpelt 2006. Udeležila se je več mednarodnih zborovskih simpozijev in seminarjev. Sodeluje tudi kot predavateljica na zborovskih seminarjih, v strokovnih žirijah na zborovskih revijah in tekmovanjih. Deluje kot glasbena pedagoginja na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana.

 

 

 

Anka Jazbec si je prve zborovodske izkušnje pridobila s cerkvenim otroškim zborom v domačem Šoštanju, vodi pa ga že, odkar je bila šestošolka. Prav tako od svojega 17. leta vodi Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj.
Po končanem študiju na Pedagoški fakulteti v Mariboru se je jeseni 1985 zaposlila na OŠ bratov Letonja v Šmartnem ob Paki in prevzela tamkajšnji otroški in mladinski pevski zbor ter ju vodila do leta 2006. Leta 2005 je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na oddelku za Glasbeno pedagogiko pri prof. Marku Vatovcu.
Jeseni 2004 so Anko Jazbec izbrali za zborovodkinjo Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija. Z njim redno snema in koncertira s Simfoničnim orkestrom in Big bandom RTV Slovenija,  sodelovala je z tudi z opero iz Boljšoj teatra in pekinško opero. Z zborom izvaja predvsem novitete različnih slovenskih skladateljev. Leta 2013 je prejela priznanje za izjemne dosežke za delo z OPZ RTV Slovenija. Je dobitnica priznanja župana občine Šmartno ob Paki in častna občanka občine Šoštanj.
Z vsemi zbori je posnela številne zgoščenke in na različnih slovenskih in tujih zborovskih tekmovanjih prejela več zlatih priznanj in prvih nagrad. Je članica strokovnih žirij različnih zborovskih tekmovanj, območnih in medobmočnih zborovskih srečanj ter predavateljica na različnih zborovskih seminarjih in delavnicah.

 

 

 

Stojan Kuret od leta 1983 predava na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Že med študijem je ustanovil MPZ Glasbene matice Trst, vodil dekliški in mešani zbor ter ponovno ustanovil zbor Jacobus Gallus. Bil je umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, vodil Slovenski projektni zbor, nekaj sezon je bil dirigent Komornega zbora RTV Slovenija, dve sezoni tudi dirigent italijanskega mladinskega zbora Coro Giovanile Italiano, projektno pa sodeluje tudi z žensko vokalno skupino ČarniCe. Je soustanovitelj, umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana. Z zbori je dosegel zavidljive mednarodne uspehe in kot edini dirigent dve veliki zborovski nagradi Evrope.
Je redni član žirij na mednarodnih tekmovanjih in predava na seminarjih, festivalih in akademijah: na Akademiji za glasbo v Budimpešti je z zborom pripravil koncert slovenske literature od Gallusa do danes, na Akademiji za glasbo v Rigi je z akademijskim zborom pripravil program, posvečen Gallusu, z državnim latvijskim zborom pa temeljna dela in novitete sodobnih slovenskih skladateljev. Leta 1984 je za izjemne dosežke na zborovskem področju prejel Gallusovo plaketo, leta 2000 plaketo mesta Ljubljane in leta 2002 zlato priznanje JSKD. Za uspešno in ustvarjalno delo z Vokalno akademijo Ljubljana je v Arezzu prejel prestižno nagrado Guidoneum award 2011. Je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada 2012.

 

 

 

Damijan Močnik se je po diplomi iz kompozicije v razredu Daneta Škerla na ljubljanski Akademiji za glasbo večkrat izpopolnjeval v tujini, predvsem v zborovodstvu (tudi pri Ericu Ericsonu). Od leta 1993 dela kot profesor na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, na kateri od leta 2000 kot umetniški vodja glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava išče inovativne poti v glasbenem izobraževanju in delovanju. Od leta 1986 je vodil več zborov in s Cerkvenim ženskim zborom Andreja Vavkna, APZ France Prešeren Kranj in Komornim zborom Megaron ob uspešni koncertni dejavnosti prejel več nagrad na tekmovanjih. Je ustanovitelj in umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora. Bil je vodja avtorske skupine za učbenik Glasba za gimnazije (2007). Sodeluje v več strokovnih in umetniških svetih in predava na strokovnih srečanjih.
Težišče Močnikovega skladateljskega snovanja je posvečeno glasu, za kar je bil tudi večkrat nagrajen. Leta 2006 je bil rezidenčni skladatelj na Bavarski glasbeni akademiji v Marktoberdorfu, na festivalu Europa Cantat 2006 v Mainzu je uspešno vodil atelje Skladatelji dirigirajo. Od leta 2007 je kot skladatelj dirigent večkrat gostoval v ZDA in v Tajvanu. Za svoje umetniško in pedagoško delovanje je prejel študentsko Prešernovo nagrado, Gallusovo plaketo in Državno nagrado na področju šolstva (2013). 

 

 

 

Danica Pirečnik, glasbena pedagoginja in zborovodkinja, je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. Leta 1978 je prevzela vodenje dekliškega zbora Gimnazije Velenje in ga leta 1987 razširila v mešani mladinski pevski zbor. Prve pomembne zborovske uspehe je dosegala prav z omenjenima zboroma na nacionalnih tekmovanjih, v širšem evropskem prostoru in v Kanadi. Že od nastanka (1999) vodi v Velenju Šaleški akademski pevski zbor. Med številnimi pomembnimi dosežki so ji poleg zlatih plaket na slovenskih zborovskih tekmovanjih in prvih mestih ter zlatih priznanjih v tujini najbolj pri srcu leta 1998 osvojeni grand prix na mednarodnem zborovskem tekmovanju KATHAUMIXW v Kanadi, leta 2009 osvojeni grand prix na zborovskem tekmovanju v Varni in leta 2010 finalni nastop na tekmovanju za veliko nagrado Evrope prav tako v Varni (zadnja dva s Šaleškim APZ). S svojimi zbori je izvedla tudi vrsto slovenskih zborovskih novitet. Za prispevek k razvoju slovenskega zborovstva in oblikovanja zborovske kulture je leta 1996 prejela državno priznanje Gallusovo plaketo, v Velenju pa Napotnikovo plaketo za izjemne dosežke v kulturi. Dejavna je tudi kot članica strokovnih žirij na slovenskih zborovskih revijah in tekmovanjih. Po mnenju strokovne kritike so njene vrline, ki odlikujejo njene prepričljive in pretanjene zborovske interpretacije, muzikalnost, strokovni pristop, glasbeni okus in sugestivna moč.

 

 

 

Marinka Šuštar je po študiju glasbene vzgoje in zborovodstva na Pedagoški akademiji v Ljubljani ter muzikologije na Filozofski fakulteti štiri desetletja poučevala na osnovni šoli v Ajdovščini. Z otroškim in mladinskim zborom ajdovske šole je na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih prejela več srebrnih in zlatih priznanj ter posebnih nagrad za najboljše izvedene novitete, najboljše izvedbe ljudskih pesmi, za najbolj izviren program in najboljšo izvedbo celotnega programa. Na njeno pobudo so številni skladatelji napisali nove skladbe za otroške zasedbe, s svojima zboroma pa jih je tudi krstno izvedla. Z zboroma je posnela šest zgoščenk. Z mladinskim zborom je 15-krat gostovala v drugih državah. Več let je bila vodja študijske skupine za zborovstvo, predava na državnih zborovskih seminarjih in je članica komisij na revijah in tekmovanjih.
Za svoje delo je prejela več priznanj, med njimi Gallusovo plaketo in najvišje državno priznanje na področju šolstva. Zaradi svojega znanja, sposobnosti in bogatih izkušenj je priljubljena pri pevcih, prav tako je zaželena predavateljica na seminarjih za zborovodje in zborovske pevce.

 

 

 

Tadeja Vulc je svoje glasbeno izobraževanje začela v Radljah ob Dravi, nadaljevala pa na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Svoje znanje je nadgradila s študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter izpopolnjevanjem na Visoki šoli za glasbo na Dunaju. Že med študijem je prejela številne nagrade iz kompozicije (4. nagrado na tekmovanju Rostrum na Nizozemskem, študentsko Prešernovo nagrado za skladbo Tri iveri) in vodila različne zasedbe, s katerimi je izvajala projekte doma in v tujini.
Deluje kot svobodna umetnica, ki jo lahko srečujemo na odrih doma in v tujini, na katerih se predstavlja kot avtorica glasbe ali zborovodkinja različnih zasedb. Je dobitnica številnih nagrad, med drugimi 2. nagrade anonimnega natečaja Ministrstva za kulturo RS, 1. nagrada na mednarodnem natečaju APZ Tone Tomšič za priredbo ljudske skladbe, zlata plaketa in absolutno 2. mesto z APZ Maribor na tekmovanju Naša pesem v Mariboru, 2014, Gallusov kipec za izjemne dosežke na področju vodenja Akademskega pevskega zbora Maribor, 2014, posebna nagrada za najboljši program na predstavitvenem koncertu mednarodnega tekmovanja Gallus (APZ Maribor, 2015), 3. mesto na mednarodnem tekmovanju Seghizzi ter številna posebna priznanje za izvedbe skladb, kot so Adam in Eva (Čopi), Poletje (Lebič), Epilog (Vulc), Škrinja oərehova (Čopi), Pater Pauperum (Yagüe) ...
Trenutno je umetniški vodja dravograjskemu sekstetu, ženskemu vokalnemu kvartetu Rusalke in Akademskemu pevskemu zboru Maribor.