VOKALNA GLASBA /SREDI ZVEZD 2016

Festival accapella skupin"Sredi zvezd 2016"

V okviru slavnostne otvoritve Tedna ljubiteljske kulture

Dom II. slovenskega tabora Žalec, 14. in 15. 5. 2016

 

ŽIRIJA


TOBIAS HUG - predsednik

 

TOBIAS  HUG


Raziskovalec človeškega glasu, sočuten in navdihujoč učitelj, razdajajoč izvajalec, univerzalen um, a cappella popotnik in »potepuški« vokalni tolkalist (beatboxer) Tobias Hug že skoraj skoraj 20 let prepeva, poučuje in potuje. Sodi med vezne in najbolje povezane člene a capella in zborovske glasbene scene, v kar je močno vpet na svetovni ravni.

Med leti 2001–2012 je bil basist in vokalni tolkalist skupine The Swingle Singers in z njimi posnel sedem studijskih albumov. Nastopil je na več kot 700 koncertih v prestižnih dvoranah (od Scale do Kremlja), s slavnimi orkestri (Dunajski filharmoniki, Akademija sv. Cecilije) in priznanimi umetniki (Zubin Mehta, Jamie Cullum).

Nastopal in sodeloval je tudi z Bobbyjem McFerrinom, zvezdami svetovne glasbe Zap Mama, zasedbami Puppini Sisters, London Voices, Jazzchor Freiburg in številnimi drugimi. V zadnjem času nastopa s sestavom The Beatbox Collective, izvaja lasten mojstrski program Loop Solo in se osredotoča na magistrski študij ritmičnega zborovskega dirigiranja na Kraljevem konservatoriju v Aalborgu na Danskem.
Skupaj z vokalnim tolkalistom Shlomom je ustanovil prvi vokalni tolkalni zbor na svetu (zdaj Vocal Orchestra).

Tobias je soustanovil festival VOCALMENTE, londonski A Cappella Festivala, in je  ustanovni član evropskega združenja EVA. Je tudi svetovalec in žirant na festivalih, kot so VocalAsia (Kitajska), Solevoci (Italija), The Voice Festival (Anglija), angleških prvenstvih v beatboxu in pri nagradah za najboljše a capella posnetke CARAs.

 

IRENA YEBUAH TIRAN

 

IRENA  YEBUAH TIRAN


Novomeščanka Irena Yebuah Tiran je po končani gimnaziji začela študij petja pri prof. Doroteji Cestnik Spasić na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Z odliko je diplomirala na salzburškem Mozarteumu pri prof. Ingrid Mayr in končala podiplomski študij – smer samospev v razredu prof. Wolfganga Holzmairja. Izpopolnjevala se je tudi pri Grace Bumbry v Salzburgu. Zdaj redno sodeluje s profesorico in prvakinjo ljubljanske opere Vlatko Oršanić. Sodelovala je z ljubljansko opero, orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije, Dunajskimi filharmoniki, Bavarskim radijskim orkestrom, ansamblom Klagforum Wien in drugimi. Posveča se tudi izvajanju sodobne glasbe doma in v tujini. Sodelovala je pri krstnih izvedbah več glasbenih del, med drugim v operi Melancholia G. F. Haasa v pariški operi Palais Garnier, v operi Geschichten aus dem Wiener Wald H. K. Gruberja na poletnem festivalu v Bregenzu. Nastopala je na državnih in mednarodnih festivalih, kot so Festival Ljubljana, Festival Radovljica, Festival Lent, Salzburški poletni festival, Holland festival, Styriarte, Ruhrtrienale ... Poučuje solopetje na glasbeni šoli v Novem mestu ter koncertira kot solistka in članica komornih zasedb doma in v tujini.

 

JAKA PUCIHAR

IRENA  Jaka Pucihar


Jaka Pucihar je diplomiral iz kompozicije in glasbene teorije v razredu prof. Alojza Srebotnjaka in magistriral iz glasbene teorije pod mentorstvom prof. Marka Mihevca na Akademiji za glasbo (AG) v Ljubljani. Med študijem je prejel študentsko Prešernovo nagrado za Koncert za tolkala in orkester, od leta 1999 pa na AG Ljubljana predava kot izredni profesor. Poleg komponiranja in aranžiranja deluje tudi kot jazzovski pianist in sodeluje s številnimi domačimi in tujimi umetniki, s Simfoničnim orkestrom in Big bandom RTV Slovenija, s katerim v zadnjih letih pri posameznih projektih deluje tudi kot dirigent. Kot jazz pianist in aranžer se je izpopolnjeval pri prof. Uliju Schererju (Avstrija), Barryju Harrisu in Johnu Claytonu (Norveška/USA) in Renatu Chiccu (Slovenija).

 

 

 

 

 

 

Seminar

Seminar S Tobiasom Hugom do zvezd
Žalec, 15. 5. 2016, 10.00 -14.00