PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA / ZBOROVSKA GLASBA / ZVOK MOJIH ROK

Tekmovanje je namenjeno kandidatom s stalnim prebivališčem v Sloveniji in kandidatom slovenskega porekla iz drugih držav, ki med trajanjem tekmovanja ne bodo starejši od 35 let.

 

Nagovor predstojnikov sodelujočih institucij

 

Andre Grafenauer

 

 

 

Slovenija ima  visoko  razvito  kulturno in umetniško  dejavnost.   Po  kakovosti in  množičnosti izstopa zborovstvo. Dosežki  so impresivni,  saj pri ljubiteljskem  zborovskem  petju  segamo v sam svetovni vrh, imamo  pa tudi kakovostne profesionalne  zbore in vrsto odličnih manjših vokalnih skupin.   Visoka kakovost seveda ni mogoča brez odličnih  zborovskih  dirigentov in  teh nam ne primanjkuje,  nenazadnje tudi  po zaslugi  Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer so  se pred leti  lahko izobraževali   predvsem  na programih  glasbena pedagogika in  dirigiranje,  od l. 2009  pa je mogoč tudi  specializiran študij  zborovskega  dirigiranja.

Glasbena tekmovanja  so  namenjena predvsem spodbujanju  in  promociji umetniške kakovosti in  tak j e tudi  namen novoustanovljenega državnega  tekmovanja,  poimenovanega po zaslužnemu  glasbenem umetniku in  pedagogu ter dolgoletnemu  zborovodji zbora Glasbene matice, Mateju  Hubadu.  Na Akademiji za Glasbo  se tekmovanju, kakršnega smo  doslej  pri nas pogrešali,  z  veseljem  pridružujemo in  ga podpiramo z  željo in prepričanjem ,  da bo  dodatna spodbuda za naše odlične mlade  zborovske dirigente.  Vsem  izbranim tekmovalcem želimo  veliko  uspeha in umetniškega navdiha.

 

Red.  prof. Andrej Grafenauer, 
dekan

 

Damjan Damjanovič, foto Peter Uhan

Kot predstavnik najstarejše slovenske glasbene institucije, Slovenske filharmonije, sem ponosen na to, da omogočamo prvo slovensko tekmovanje v zborovskem dirigiranju Zvok mojih rok. Javni sklad za kulturne dejavnosti skrbi za široko ljubiteljsko poustvarjalnost in ustvarjalnost, Akademija za glasbo za strokovno usposobljenost, Slovenska filharmonija pa za profesionalno glasbeno poustvarjalnost in ustvarjalnost. S sodelovanjem in povezovanjem se medsebojno bogatimo, spodbujamo kakovostno rast glasbenikov in to je naše poslanstvo v najširšem pomenu. Zavedamo se, da moramo talente najprej prepoznati, nato pa jih negovati in spodbujati. Naj zazveni prvi Zvok mojih rok v tem duhu, skupaj poživimo glasbeno življenje na Slovenskem.

Damjan Damjanovič,
direktor Slovenske filharmonije

 

 

Igor Teršar

Drage zborovodkinje in dragi zborovodje, ki ste bili uspešni na strogih izborih in ste z uvrstitvijo na to pomembno tekmovanje dokazali svoj talent in znanje, iskrene čestitke.

Rad imam zborovstvo. Osebno ga ne delim na profesionalno in ljubiteljsko, edino, kar lahko rečem, je, da obstajajo dobre in manj dobre izvedbe. O tem, koliko znanja, napora in koliko odrekanja je potrebnega, preden zborovsko delo popolnoma zaživi, lahko najbolje povedo tekmujoči zborovodje in pevci, mi, ki tu in tam z odra povemo kakšno misel, vas lahko samo občudujemo.

Ob tej priložnosti se zahvaljujem Akademiji za glasbo v Ljubljani, Slovenski filharmoniji in njunima zboroma ter zboru Dekor, hkrati pa iskrena hvala tudi tistim, brez katerih tekmovanja preprosto ne bi bilo.

To so članice in člani organizacijsko-umetniškega sveta, ki ga sestavljajo Martina Batič, Mihela Jagodic, Sebastjan Vrhovnik in Marko Vatovec.

 

Želim vam prijetno in uspešno sodelovanje.

Mag. Igor Teršar,
direktor Javnega sklada Republike
Slovenije za kulturne dejavnosti

 

 

 

Dodatne informacije

 

Glasbena vsebina:

Sebastjan VRHOVNIK

E: sebastjan.vrhovnik@ag.uni-lj.si

 

Organizacija:

Mihela JAGODIC

samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo
E: mihela.jagodic@jskd.si

 

 

nagovor

razpis tekmovanja

struktura in spored tekmovanja

izbrani dirigenti

demonstracijski zbori

žirija tekmovanja

rezultati tekmovanja

fotogalerija tekmovanja

videogalerija tekmovanja