GLEDALIŠČE IN LUTKE / FESTIVALI IN PRIREDITVE / 54. LINHARTOVO SREČANJE

 

Medijsko središče

 

Sporočilo za javnost, 26. 9. 2015: V POSTOJNI JE SLAVILA PREDSTAVA BLAZINEC

S podelitvijo matičkov, priznanj za najboljše gledališke stvaritve pretekle sezone, se je v Postojni končalo 54. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki ga ob pomembni podpori občine Postojna pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejel KUD »Zarja« Trnovlje - Celje za predstavo BLAZINEC avtorja Martina McDonagha v režiji Tomaža Krajnca. Tako je odločila strokovna žirija v sestavi igralka in večkratna Borštnikova nagrajenka Nataša Barbara Gračner (predsednica žirije), prevajalec in dramaturg dr. Primož Vitez in režiser Predrag Stojmenović, ki si je v treh festivalskih dneh ogledala sedem tekmovalnih predstav.
»Predstava KUD Zarja Trnovlje – Celje, BLAZINEC po besedilni predlogi Martina McDonagha ponuja
kompletno teatrskih struktur, od dramaturgije in režije do zvočne, pa svetlobne zasnove in izdelanih igralskih kreacij. Bleščeče napisan dramski tekst sodobnega irskega avtorja je osmišljen in nadgrajen z dognanimi prispevki razmišljujočih in inventivnih avtorjev, ki so svoje talente združili v premišljen gledališki dogodek s trdno strukturo in prepričljivimi odrskimi učinki.,« je v utemeljitvi zapisala žirija.
Žirija je poleg matička za najboljšo predstavo v celoti podelila še tri matičke in tri posebna priznanja. Matička za najboljšo režijo predstave BLAZINEC, avtorja Martina McDonagha v izvedbi KUD Zarja Trnovlje – Celje je prejel TOMAŽ KRAJNC. Matička za IGRALSKO STVARITEV v predstavi BLAZINEC avtorja Martina McDonagha za vlogo MICHALA je prejel NEJC JEZERNIK iz KUD »Zarja« Trnovlje – Celje. Matička za IGRALSKO STVARITEV v predstavi BLAZINEC avtorja Martina McDonagha za vlogo ARIELA je prejel ŽIGA MEDVEŠEK iz KUD »Zarja« Trnovlje – Celje.

Žirija je podelila tudi tri posebna priznanja, in sicer MLAJŠI GLEDALIŠKI SKUPINI KPD PLANINA SELE Z AVSTRIJSKE KOROŠKE za GLASBENO INTERPRETACIJO v uprizoritvi predstave OPERA ZA TRI GROŠE avtorja Bertolta Brechta, DRAMSKI SKUPINI SKPD F.B. SEDEJ IZ ŠTEVERJANA ZA LIKOVNO CELOVITOST PREDSTAVE AULULARIA in ŽIVKU BEŠKOVNIKU za vlogo TUPOLSKEGA v uprizoritvi BLAZINEC avtorja Martina McDonagha v izvedbi KUD »Zarja« Trnovlje – Celje.
Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejše gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. V pretekli sezoni se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 125 predstav, kar priča o izjemni  vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas.
Letošnja selektorica igralka Ana Ruter je izmed 24 predstav, ki so se z območne uvrstile na regijsko raven, za zaključni festival v Postojni izbrala naslednje predstave: OPERA ZA TRI GROŠE (Bertolt Brecht), Mlajša gledališka skupina KPD Planina Sele, Avstrija; AULULARIA (Titus Maccius Plautus), Dramska družina S.K.P.D. F.B. Sedej, Števerjan, Italija; TAMALA (April De Angelis), Šentjakobsko gledališče Ljubljana; VSE ZASTONJ! (Dario Fo), Gledališko združenje Koroški deželni teater, Slovenj Gradec; BLAZINEC (Martin McDonagh), KUD "Zarja" Trnovlje – Celje; OČE (Florian Zeller), Šentjakobsko gledališče Ljubljana; ROGONOSEC ALI ŽIVLJENJE VAŠKIH PLEJBOJEV, KUD Janko Živko Poljčane.

UTEMELJITVE PRIZNANJ

Matiček za najboljšo predstavo
Predstava KUD Zarja Trnovlje – Celje BLAZINEC po besedilni predlogi Martina McDonagha ponuja kompletno in kompleksno gledališko doživetje. Njeni ustvarjalci so uprizorili koherentno zlitje vseh teatrskih struktur, od dramaturgije in režije do zvočne, pa svetlobne zasnove in izdelanih igralskih kreacij. Bleščeče napisan dramski tekst sodobnega irskega avtorja je osmišljen in nadgrajen z dognanimi prispevki razmišljujočih in inventivnih avtorjev, ki so svoje talente združili v premišljen gledališki dogodek s trdno strukturo in prepričljivimi odrskimi učinki.

Matiček za najboljšo režijo
Mladi režiser Tomaž Krajnc je pravo odkritje letošnjega Linhartovega festivala. S poglobljenim razumevanjem besedilnega materiala in občutljivim dojemanjem gledališke resničnosti je pokazal, kakšno moč imajo v gledališču sveže razmišljanje, pozorno opazovanje sodobne gledališke produkcije, občutek za dramaturško mero, pa sugestiven in spoštljiv odnos do igralcev. Dobra gledališka predstava je vselej utemeljena na umevanju in proizvajanju uprizoritvenega časa. Tomaž Krajnc to razume.

Matiček za igralsko stvaritev
Nejc Jezernik
Nejc Jezernik se je v vlogi Michaela v uprizoritvi KUD Zarja Trnovlje – Celje Blazinec podal na tvegano igralsko potovanje. Gledališki liki umsko prizadetih ljudi pomenijo v igralski umetnosti nedvomno velik izziv tudi za najbolj izkušene igralce. Nejc Jezernik se je naloge lotil ravno s tisto mero samozavesti, pri kateri je čutiti, da je moral igralec pri študiju vloge pametno krmariti med prekipevajočim talentom in umestitvijo v uprizoritveni smisel. Oblikoval je pretresljiv in močan gledališki lik.

Matiček za igralsko stvaritev
Žiga Medvešek
Žiga Medvešek je v vlogi Ariela v uprizoritvi KUD Zarja Trnovlje – Celje Blazinec pokazal presenetljiv spekter igralskih rešitev in s svojim likom zrelo oblikoval psihološki lok globoko ranjene osebe, ki mora svojo družbeno vlogo speljati ne glede na rano, ki ga določa. Njegov Ariel je spočetka na videz linearen, agresiven policist, ki se v nadaljevanju dogodkov počasi, postopoma in inteligentno odmerjeno mehča in se pusti doumeti kot človeško bitje, ki mu ni neznano nobeno trpljenje. Je skratka človek: rabelj in žrtev – obenem.

Diploma Linhartovega srečanja za glasbeno interpretacijo
Mlajša Gledališka skupina KPD Planina Sele z avstrijske Koroške se je lotila Brechtove Opere za tri groše, ki že osemdeset let vznemirja gledališke umetnike kot predloga, ki poleg igralskih terja tudi izrazite glasbene sposobnosti. Mladi igralci, pevci in glasbeniki so se nadvse resno in z neprekosljivim interpretacijskim darom lotili zahtevnega glasbenega materiala Kurta Weila in ustvarili glasbeno-gledališki dogodek, ki ga mirno postavimo ob bok najbolj uspelim uprizoritvam Brechtove umetnine.

Diploma Linhartovega srečanja za likovno celovitost predstave
Dramska družina SKPD F.B. Sedej iz Števerjana je predstavila domiselno uprizoritev antičnega komedijskega besedila, Plavtove Aulularie. Njihova predstava se izrazito odlikuje z dognanimi vizualnimi rešitvami, ki po eni strani natančno členijo odrski prostor, po drugi pa ponujajo celovito likovno podobo predstave, v kateri se iz prizora v prizor oblikujejo prepričljive in estetsko presežne gledališke slike. Števerjanska Aulularia je premišljeno dodelana likovna kompozicija.

Diploma Linhartovega srečanja za igralsko stvaritev
Živko Beškovnik je prekaljen kulturni delavec in gledališčnik, spodbujevalec kulturne ustvarjalnosti po vsej Sloveniji. V uprizoritvi KUD Zarja Trnovlje – Celje Blazinec je pod vodstvom mladega režiserja oblikoval premišljen dramski lik kriminalista, ki ni le dober profesionalec, temveč tudi poglobljen in izkušen motrilec življenjske resničnosti. K njegovi privrženosti in nezadržni strasti, ki ga že desetletja vodita pri delu v gledališču, sta se v tej vlogi opazno primešala še odrska modrost in odlično uležan smisel za humor.

 

Avtor fotografij: Matej Maček

Dodatne Informacije:
Matjaž Šmalc, direktor Linhartovega srečanja
T: 041 736 342

 

 

Sporočilo za javnost, 24. 9. 2015: »PONOSNI SMO, DA IZ LETA V LETO PRIHAJAMO V TO MESTO«

Drevi se je v Kulturnem domu Postojna s slavnostno otvoritvijo pričelo že 54. Linhartovo srečanje, festival najboljših gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki že več kot pol stoletja predstavlja ustvarjalni vrh slovenskega ljubiteljskega gledališča. Festival ob pomembni podpori Občine Postojna organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD). Na otvoritvi festivala, ki že deseto leto zapored poteka v Postojni, je direktor JSKD mag. Igor Teršar podelil Linhartovo plaketo in Linhartovi listini za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča. Prejemnica Linhartove plakete za leto 2014 je igralka Šentjakobskega gledališča Mileva Sovdat, Linhartovi listini pa sta prejeli Nanda Guček, režiserka in mentorica ter ustanoviteljica Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje, ter Gledališka šola Prve gimnazije Maribor.

Direktor JSKD Igor Teršar je v uvodnem nagovoru najprej čestital vsem gledališkim skupinam, ki so se uvrstile na festival, in poudaril, da je ljubiteljsko gledališče fenomen naše kulture in našega prostora, ki ga je treba negovati in razvijati. »Gledališče potrebuje predane ljudi, ljudi, ki so se nenehno pripravljeni učiti, se preizkušati in ki jih ni strah, da bi se kdaj spotaknili, ker vedo, da bodo naslednjič z lahkoto prestopili oviro,« je povedal in poudaril, da ga veseli, da je Postojna že pred desetimi leti posvojila Linhartovo srečanje. »Ponosni smo, da iz leta v leto prihajamo v to mesto in upamo, da bo sožitje trajalo še dolgo.«

Župan Občine Postojna Igor Marentič je dejal, da Postojna z veseljem gosti ta pomembni festival. »To, da že desetič gostimo najboljše predstave slovenskih ljubiteljskih gledališč minulega leta, budi ponos in zanos v naših srcih in je potrditev dela vseh ustvarjalcev, organizatorjev srečanja in ljubiteljskih skupin, ki jih druži skupna ljubezen – gledališče.«
Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkvalitetnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. V tekmovalnem delu se predstavlja sedem najboljših predstav sezone, ki jih je izbrala letošnja selektorica igralka Ana Ruter, njihovo delo pa ocenila brala žirija v sestavi igralka Nataša Barbara Gračner (predsednica žirije), prevajalec in dramaturg dr. Primož Vitez ter režiser Predrag Stojmenović.
Festival se bo slovesno zaključil v soboto ob 20.00, ko bo žirija najboljšim podelila priznanja, in sicer matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije. Tudi letos bo imela žirija možnost opozoriti na vrhunske stvaritve s posebnimi priznanji žirije.
Državna selektorica Ana Ruter je za zaključni festival v Postojni izbral naslednje predstave:
OPERA ZA TRI GROŠE (Bertolt Brecht), Mlajša gledališka skupina KPD Planina Sele, Avstrija; AULULARIA (Titus Maccius Plautus), Dramska družina S.K.P.D. F.B. Sedej, Števerjan, Italija; TAMALA (April De Angelis), Šentjakobsko gledališče Ljubljana; VSE ZASTONJ! (Dario Fo), Gledališko združenje Koroški deželni teater; BLAZINEC (Martin McDonagh), KUD "Zarja" Trnovlje – Celje; OČE (Florian Zeller), Šentjakobsko gledališče Ljubljana; ROGONOSEC ALI ŽIVLJENJE VAŠKIH PLEJBOJEV, KUD Janko Živko Poljčane.

Ogled vseh predstav je brezplačen.

Dodatne Informacije:
Matjaž Šmalc, programski direktor Linhartovega srečanja
matjaz.smalc@jskd.si
041 736 342

Silva Bajc, izvršna vodja Linhartovega srečanja
silva.bajc@jskd.si
041 552 952

 

Linhartove listine in plakete

 

 

Letak srečanja

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Matjaž Šmalc

strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost
Tel: 01/ 2410 511
Faks: 01/ 2410 510
E- pošta: matjaz.smalc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si