GLEDALIŠČE IN LUTKE

 


Festival mladinskih skupin Slovenije 2012
FESTIVAL VIZIJE
gledališče, lutke, glasba
Ptuj, 11.-13. maj 2012

 

UTEMELJITVE NAGRAD - VIZIONARJEV 2012

rock vizionar za najboljšo vokalno interpretacijo 


Timotej Prelog, JUSTIN CASE Ptuj

Timotej Prelog je s svojim energičnim nastopom vzpostavil trdno vez med skupino in občinstvom. Odlikuje ga vokalni razpon, razločnost interpretacije in intonančna preciznost.

rock vizionar za perspektivnega glasbenika 

Žiga Brglez, STRANGERS Zgornje Jablane

Žiga Brglez se nedvomno razvija v enega boljših bobnarjev svoje generacije. Njegovega virtuoznega nastopa ne odlikuje samo edinstven občutek za ritem in preciznost, temveč je motor celotne skupine, ki s svojo izjemno odrsko prezenco glasbeni nastop  spreminja v pravi glasbeno scenski performans.

rock vizionar za najboljšo  mladinsko rock  skupino 

FIREFLIES, Škofja Loka

Dodelan zvok, uigranost, tehnično obvladovanje instrumentov, občutek za dinamiko in čvrst ritem odlikujejo rock skupino FIREFLIES iz Škofje Loke. Neverjeten energetski naboj je prepričal občinstvo in tudi strokovno žirijo, da si skupina zasluži najvišje priznanje na festivalu VIZIJE 2012!

rock vizionar za najbolj inovativen pristop

REFUSE THE MAMMON, Bilčovs, avstrijska Koroška

Bilčovska skupina REFUSE THE MAMMON je predstavila pestrost ritmičnih kombinacij iz etno zakladnice, od makedonskih ritmov do energičnih pankovskih rifov. Melodična kombinatorika in uigran nastop je rezultiral v edinstven in inovativen zvok.

vizionar za odrski govor

Zala Blazina 
(OŠ Franja Malgaja Šentjur
REKEL JE, DA BO PESNIK)


Mlada interpretka je izkazala zavidljivo mero govorne artikulacije. Njena dikcija je izčiščena, neprisiljena, naravna in tekoča. Zalo Blazino odlikuje visoka zavest o pomembnosti govorne artikulacije kot enega temeljnih gradnikov ustvarjanja vloge.

vizionar za interpretacijo poezije

Nina Bezjak
(Skupina SPUNK Gimnazije Slovenj Gradec
ŠELE KONEC PESMI POVE VSO PESEM)

Nina Bezjak je v projektu sodelovala kot avtorica pesmi in kot interpretka. V dvojni vlogi je vešče prehajala skozi različne ravni doživljanja in brez vsakršne zadrege vzpostavljala neposreden stik z gledalci. S svojo interpretacijo je uspela preliti literarno formo v drzno gledališko govorico.

vizionar za skupinsko igro 

avtorski projekt:  INTIMNA SVETOVALNICA DR. BOGOMILE
Gledališka šola Prve gimnazije Maribor

V lutkovni predstavi Intimna svetovalnica dr. Bogomile mladi igralci z izjemno natančnostjo in disciplino prehajajo iz igralskih v animatorske vloge. Predstavo odlikuje velika igralska prezenca, spretna uporaba in prepletanje različnih igralskih in lutkovnih tehnik ter usklajenost igralskega ansambla. 

vizionar za najbolj inovativni pristop v likovni govorici 

Mladinska lutkovna skupina Šmihel
A. Adamek, V. Gabaj in skupina: KJE JE MOJA SENCA

Ustvarjalci neverbalne predstave s preprostimi, a izjemno raznolikimi in domišljenimi likovnimi rešitvami dosežejo jasnost zgodbe, ki v svoji abstrakciji prepotuje širok nabor metafor in duhovitih domislic. Predstavo odlikuje izčiščenost in zrelost v avtorskem pristopu, obogatenem z živo glasbeno kuliso.

vizionar za moško vlogo

Timon Šturbej
za vloge v predstavi MULARIJA
Gledališka šola Prve gimnazije Maribor
Timon Šturbej je z interpretacijo različnih vlog v predstavi Mularija dokazal širok igralski razpon, znotraj katerega velja posebej poudariti vlogo moškega v parku, v kateri s premišljeno uporabo komičnih sredstev doseže še večjo tragičnost prizora.

vizionar za žensko vlogo

Neža Kovačič
za vloge v predstavi MULARIJA
Gledališka šola Prve gimnazije Maribor
Neža Kovačič se z vlogami v predstavi Mularija spopada z veliko zavzetostjo za polnokrvno podajanje različnih oseb, ki jih igra. Z izrazitimi poudarki poskrbi za jasno interpretacijo posameznih značajev in bistveno pripomore k celotni podobi uprizoritve.

vizionar za najbolj inovativni pristop v odrski govorici

KRIPLČKI, Mladinska gledališka šola KD Svoboda osvobaja in Gimnazija Slov. Konjice
Mojca Kasjak: KAJ TO PREDSTAVLJA?
Ustvarjalci predstave so vseskozi raziskovali možnosti odrske govorice neverbalnega gledališča. Njihov gib je igralsko osmišljen, kar prispeva k jasnemu branju predstave. Natančno izveden in na trenutke abstrakten gib je metafora razgradnje in razčlovečenja medsebojnih odnosov sodobnega sveta, v katerem pa vendarle zmaga optimizem in veselje do življenja.

vizionar za najboljšo gledališko predstavo v celoti

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor
po motivih filmskega scenarija Kids: MULARIJA
Ustvarjalci predstave Mularija se izziva, ki ga predstavlja gledališka uprizoritev filmskega scenarija Kids oziroma prenosa filmskega materiala na odrske deske, lotijo pogumno, zavzeto in predvsem samosvoje, saj se odmaknejo od izvorne predloge, da bi dosegli predrugačeno, lastno interpretacijo znane filmske zgodbe. To dosegajo z velikim poznavanjem gledaliških sredstev, od jezika prek odrskega giba, natančno grajenega ritma predstave do spretne uporabe gledaliških simbolov. Predstava Mularija je nedvomno presežek letošnjega festivala.

 

 Programska knjižica festivala

Razpis

Lanske Vizije 2011, Nova Gorica, 20.-22. maj 2011