english organizacija kulturna mreža priznanja in nagrade aktualno financiranje

Kako je umetnost izgubila nedolžnost

Kolaž, asemblaž in fotomontaža v umetnosti XX. stoletja
Janez Zalaznik, akademski slikar, se poleg slikarstva ukvarja z grafičnim oblikovanjem in likovno publicistiko, že dvajset let pa poučuje risanje in slikanje na tečajih, delavnicah in v likovnih društvih.

avtor Zalaznik, Janez
število strani 69
leto izdaje 2009
Cena: 15,00 €

Zaloga: Na zalogi

ali

Kako je umetnost izgubila nedolžnost

Dvokliknite za ogled slike v polni velikosti

Pomanjšava
Povečava

Opis

Kolaž je likovna kompozicija, ustvarjena iz različnih materialov - kartona, izrezkov iz časopisnega papirja, izrezkov iz barvnega papirja, tekstila, fotografij itd. Ti izrezki so nalepljeni ali kako drugače pritrjeni na nosilec in lahko nastopajo samostojno ali pa jih ustvarjalec združi z elementi risbe ali poslikave. Iz kolaža so se razvile likovne tehnike, ki so v marsičem zaznamovale tok umetnosti XX. stoletja: asemblaž, dekolaž in fotomontaža. Kolaž je pomenil tudi drugačno razmišljanje o tem, kaj je umetniško delo, kakšen je status umetnine kot avtorskega dela, in prvi zabrisal ločnico med umetniškim delom in popularno kulturo. Kot miselni koncept je dodobra spreobrnil razumevanje umetnosti; brez njega težko dojamemo celovitost ne samo modernističnega likovnega izraza, ampak tudi, morda še težje, ustvarjalnost postmoderne dobe in sodobnega časa.
Toda zveza med kolažem in ustaljeno likovno prakso zahodnoevropske umetnosti ob njenem nastanku še zdaleč ni bila samoumevna. Avtor na kratko povzema zgodovino te nenavadne zveze, ki bo v kratkem praznovala svojo stoletnico.

Poglavja:
Kaj je kolaž
Kako je umetnost izgubila nedolžnost
...in postala vrhunska pocestnica
Mularija, desetnice in pankrti
Izbrana literatura

Ostali artikli

Komplet Zalaznikovih knjig

Komplet Zalaznikovih knjig

Cena: 80,00 €