english organizacija kulturna mreža priznanja in nagrade aktualno financiranje

Priročnik za folklorno dejavnost

Priročnik vsebuje tri sklope: plesno izročilo, vokalno in inštrumentalno izročilo ter oblačilno dediščino in kostumiranje folklornih skupin na Slovenskem.

avtor Simetinger, dr. Tomaž, dr. Urša Šivic, dr. Bojan Knific, dr. Katarina Šrimpf Vendramin
število strani 203
leto izdaje 2019
Cena: 20,00 €

Zaloga: Na zalogi

ali

Priročnik za folklorno dejavnost

Dvokliknite za ogled slike v polni velikosti

Pomanjšava
Povečava

Opis

Priročnik je prvi te vrste pri nas in je razdeljen v tri sklope, tematike, ki so tesno povezane s folklorno dejavnostjo. Vsebuje gradivo o vokalnem in inštrumentalnem izročilu ter o njuni uporabi v koreografijah folklornih skupin, o oblačilni dediščini in kostumiranju folklornih skupin na Slovenskem, pa tudi o plesnem izročilu na Slovenskem in osnovah koreografiranja, ki prinaša sistematični pregled ravni ustvarjanja koreografij, kar je popolna novost.
Folklorna dejavnost je odrska umetnost, ki je večplastna, saj vključuje ples, vokalno in inštrumentalno glasbo ter kostume. Navdihuje se v preteklosti, jo interpretira, poustvarja, rekonstruira in tudi stilizira. Zaradi prepleta različnih vsebin za resno in predvsem dobro (po)ustvarjanje v folklorni dejavnosti potrebujemo zelo veliko znanja. Vendar je del znanja, ki je nujno potrebno za uspešno (po)ustvarjanje, mogoče pridobiti samo na seminarjih in izobraževanjih, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, saj formalni izobraževalni sistem (v osnovnih in srednjih šolah ter na fakultetah) tega še ne omogoča.
Ker folklorna dejavnost do sedaj še ni imela priročnika, ki bi na enem mestu povzemal in pojasnjeval osnovno znanje za udejstvovanje na tem področju, smo se odločili, da je izdaja učbenika ob prenovi izobraževalnih programov Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti nujno potrebna.