english organizacija kulturna mreža priznanja in nagrade aktualno financiranje

V zavetju besede 2009

Zbornik izbranih besedil starejših avtorjev

število strani 152
leto izdaje 2009
Cena: 5,00 €

Zaloga: Na zalogi

ali

V zavetju besede 2009

Dvokliknite za ogled slike v polni velikosti

Pomanjšava
Povečava

Opis

V tretjem letniku zbornika V zavetju besede objavljamo najboljšo literarno bero z letnega natečaja revije Mentor za starejše avtorje in avtorice. Organizatorji pravzaprav že kar pričakujemo velik odziv na natečaj, ki sicer poteka dobrih deset let, in tudi letos je bilo tako: pesmi, prozo in dramska besedila je poslalo 157 avtorjev iz vse Slovenije.
Sodelovanje na natečaju je pomenilo tudi neposredno soočenje avtorjev s kritiko, saj je uredništvo Mentorja skupaj z območnimi izpostavami JSKD od junija do oktobra pripravilo šest regijskih srečanj, bolje rečeno, kratkih literarnih delavnic in branj v Mozirju, na Hočkem Pohorju, Jesenicah, v Ajdovščini, Ljubljani in Metliki. V mentorski vlogi so tokrat nastopili Peter Rezman, Marica Škorjanec, Marjan Pungartnik, Lela B. Njatin, Ivana Slamič, Ana Porenta in Stanka Hrastelj, uveljavljeni pesniki, pisatelji, uredniki in publicisti, ki so v zborniku tudi strnili razmislek o literaturi sodelujočih avtorjev s svojega področja.
Zbornik je urejen kronološko: začne se z izborom literature s prvega srečanja v Mozirju, konča z zadnjim v Metliki. Z vsakega območja so mentorji izbrali od enega do sedem avtorjev za državno srečanje (v zborniku so to izbrani avtorji), ob njih pa še nekaj sopotnikov za objavo v zborniku. Regijska srečanja kvalitativno in tudi kvantitativno niso izenačena; izstopa severovzhodna Slovenija z veliko dobrimi avtorji, na kar gotovo vpliva njihovo sodelovanje na literarni delavnici, ki jo v Mariboru že deset let vodi Marjan Pungartnik.