LITERATURA / NATEČAJI / V ZAVETJU BESEDE 2018

 

JSKD in revija Mentor organizirata

 

V zavetju besede  2018,

literarni natečaj za odrasle avtorje, ki pišejo v slovenskem jeziku

 
Namenjen je vsem avtorjem in avtoricam, nad 30. letom starosti.

 

BESEDILA IN SPLETNA PRIJAVA


Avtorji lahko sodelujejo s svojimi še neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili. Število poslanih prispevkov je omejeno na 5 pesmi, 7 strani proze ali drame. Vsak prispevek naj bo označen s šifro avtorja, ne z avtorjevim imenom; svoje podatke pa vpišite v e-prijavo na spletni strani JSKD/literatura  - avtorjevo ime, domači naslov, letnica rojstva, elektronski naslov ter telefonska številka, poklic/izobrazba, kratka biografija (ta naj se nanaša predvsem na ukvarjanje s pisanjem ter z dosedanjimi objavami) ter število izdanih knjig v samozaložbi:

 

REGIJSKA SREČANJA

Prispela besedila bodo prebrali strokovni spremljevalci, ki bodo na regijskih srečanjih vodili literarno delavnico, namenjeno predvsem analizi poslanih besedil in pogovoru o literarnem ustvarjanju nasploh ter vajam kreativnega pisanja. Šest regijskih srečanj bo JSKD pripravil na   območnih izpostavah (prijavite se na srečanje, najbližje kraju bivanja):

 

- četrtek, 31. maj 2018 – Kranjska Gora (JSKD OI Jesenice)

- torek, 5. junij 2018 – Ribnica (JSKD OI Ribnica)

- petek, 15. junija 2018 – Slovenske Konjice (JSKD OI Slovenske Konjice)

- petek, 7. september 2018 – Maribor (JSKD OI Maribor)

- torek, 18. september 2018 – Sevnica (JSKD OI Sevnica)

- sobota, 22. september 2018 – Tolmin (JSKD OI Tolmin)

 

DRŽAVNA SELEKTORICA

Med avtorji, ki jih bodo nominirali strokovni spremljevalci regijskih srečanj, bo državna selektorica, pisateljica, prevajalka in literarna kritičarka mag. Gabriela Babnik izbrala tri finaliste, ki jih bomo razglasili na državnem srečanju odraslih literatov.


ZAKLJUČNO SREČANJE

Državno srečanje bo JSKD pripravil na Vrhniki (JSKD OI Vrhnika), in sicer:

v soboto, 24. novembra 2018, v okviru Cankarjevega leta 2018.

 

Vse nominirane avtorje bomo povabili na literarno druženje na Vrhniko, kjer bo potekala literarna delavnica, pogovori o samozaložništvu, o Cankarjevih delih in njegovem ustvarjanju … V zavetju besede 2018 bomo zaključili z literarnim večerom in razglasitvijo treh finalistov ter s podelitvijo priznanj za najboljšo samozaložniško knjigo 2017.

 

TEMA

Besedila za literarni natečaj V zavetju besede 2018 tematsko niso omejena, lahko pa se poleg proste tematike preizkusite v pisanju avtorskih besedil po vzoru Ivana Cankarja in njegove zadnje zbirke kratkih zgodb Podobe iz sanj. Ne iščemo zgodb iz realnega življenja, temveč črpajte iz domišljije in sanj.

 

ROK ZA PRIJAVO

Besedila je treba poslati do četrtka, 10. maja 2018 (na isti dan, ko se je pred 142 leti na Vrhniki rodil slovenski pisatelj, dramatik in pesnik Ivan Cankar), na elektronski naslov: mentor@jskd.si (Zadeva: V zavetju besede 2018 – kraj regijskega srečanja, npr. Idrija), svoje podatke pa vpisati v spletno prijavo. Kdor nima svojega elektronskega naslova, se lahko za pomoč obrne tudi na območne izpostave JSKD v bližini kraja bivanja.  


Dodatne informacije:

Barbara Rigler, 01/24-10-516, samostojna strokovna svetovalka za literarno dejavnost pri JSKD

 

 

 

 

e-prijava

 

Seniorji 2018

E-zbornik odraslih literatov 2018 (pdf, 2.7 MB)