LITERATURA / NATEČAJI / MLADA LITERATURA URŠKA 2015

 

Rezultati

 

Regijska srečanja mladih literatov Slovenije – Urška 2015 so potekala so v spomladanskem času v Rogaški Slatini, ob Gradu Snežnik, v Sežani, Šentrupertu, Sv. Trojici in Sv. Ani v Slovenskih goricah ter v Škofji Loki. Strokovni spremljevalci šestih regijskih srečanj (Gregor Podlogar, Ana Porenta, Aljoša Harlamov, Barbara Korun, Milan Vincetič in Gabriela Babnik) so nominirali 16 mladih avtorjev in avtoric za izbor na državno srečanje v Slovenj Gradcu.

 

Vsa izbrana besedila v šifrah (nominirani avtorji in avtorice: Renata Božnar Brzin, Sara Fabjan, Katja Gorečan, Patrik Holz, Karmen Hribar, Aleš Jelenko, Simona Koder, Urška Kramberger, Jernej Kusterle, Enesa Mahmić, Natalija Milovanović, Aleksander Vogrinec, Helena Zemljič, Karolina Zgaga, Lara Zupančič in Blaž Žagar) je v mesecu juniju prebirala letošnja državna selektorica, Barbara Pogačnik, slovenska pesnica, prevajalka, kritičarka.  

 

Za državni festival mlade literature URŠKA 2015 je izbral pet finalistov:

Lisica - KARMEN HRIBAR, Šentjanž
Artist – ALEŠ JELENKO, Loče
Jetrna pašteta – URŠKA KRAMBERGER, Dobrna
Molière je mrtev – JERNEJ KUSTERLE, Jesenice
Čebela – KAROLINA ZGAGA, Podbrdo


Kot dodatno (dramsko) besedilo, ki se pridružuje petim finalistom, je selektorica izbrala tudi šifro Stari pisker (KATJA GOREČAN, Dramlje). Avtorica zaradi omejitev razpisa lahko sodeluje le v spremljevalnem delu finala in ni v izboru za knjižni prvenec.

 

Festival mlade literature – Urška 2015 bo potekal v petek in v soboto, 16. in 17. oktobra 2015, v Slovenj Gradcu. Vseh pet finalistov bomo predstavili na festivalu v petek zvečer, dopoldne bodo potekale literarne matineje z dijaki, v soboto pa se bo vseh šest izbranih avtorjev družilo s selektorico na literarni delavnici. Besedila finalistov bomo objavili septembra v tretji številki revije Mentor. Zmagovalcu Urške 2015 - po mnenju selektorice  – bomo v letu 2016 izdali knjižni prvenec. Razglasitev uršljana 2015 bo v petek, 16. 10. 2015, ob 20. uri v Slovenj Gradcu. Na literarno druženje ste vabljeni vsi ustvarjalci in ljubitelji literature!


 

 

Dodatne informacije



mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si