ORGANIZACIJA SKLADA / POSEBNI PROJEKTI / koncerti VS Plamen 2016

 

KONCERTI VOKALNE SKUPINE PLAMEN IZ TORONTA

Viteška dvorana Brežice, 24. avgust 2016 ob 19.30

Ptujski grad Ptuj, 25. avgust 2016 ob 19.30

Cerkev sv. Jakoba Ljubljana, 26. avgust 2016 ob 20.30

 

Vabljeni na slavnostne koncerte vokalne skupine Plamen iz Toronta. Zbor kanadskih  Slovenk, ki je nastal pred petindvajsetimi leti, šteje 13 pevk, vodi pa jih legendarna Marija Ahačič-Pollak.
Ob tej priložnosti so o sebi povedale: ˝Pred petindvajsetimi leti so štiri dekleta slovenskega porekla začele uresničevati svoje sanje; rade bi se naučile peti pesmi iz svojega izročila. Na srečo so se našle z nadarjeno voditeljico Marijo Ahačič Pollak, ki je združila njihovaa srca, duše in pesmi, da so njihove sanje pod njenim strokovnim vodstvom začele živeti.


Tako se je v Marijini hiši, kjer so imel kar sedem let vaje, rodil takrat še dekliški zbor Plamen, ki se je razširil v sestav dvanajstih deklet. Ker se je večina tekom let poročila in so članice že skoraj vse mamice, se je zbor preimenoval v Vokalno skupino Plamen, kar bolj ustreza sedanjemu času. Plamen je po svojem članstvu in po svojem repertoarju zares nekaj izjemnega. Članice s ponosom vzdržujejo slovensko kulturo. Potrebni čas za zborovsko delo se je vedno vrival med študij, službe in sedaj tudi v njihovo družinsko življenje. Na vaje, ki so redno vsak torek, prihajajo iz osupljivo oddaljenih krajev. Metropolitan Toronto, Mississauge, Mount Alberta Pickeringa in St Catharinse. Mnoge niso imele glasbene izobrazbe, zlasti pevske, in so se morale zato še bolj potruditi, da bi obvladale glasbeno gradivo in dosegle visoko raven, ki jo voditeljica zahteva od njih.
Voditeljica Marija Ahačič Pollak je ženska s karizmo, nadarjena osebnost, kar zagotavlja, da se pevkam uresničujejo sanje, saj sledijo njenemu zgledu in se res posvečajo napredku zbora. Pod njenim vodstvom se je repertoar razširil od slovenskih in kanadskih ljudskih pesmi do duhovne glasbe, sodobnih popularnih pesmi, ki jih pojejo v slovenskem, angleškem, francoskem in latinskem jeziku. Nekatere od teh popestrijo s koreografijo. Marija Ahačič Pollak je napisala nekaj angleških besedil za zborove slovenske pesmi, pa tudi mnogo prevodov izbranih popevk v slovenščino, ki so se v pevkah še posebej udomačile, poslušalci pa prav tako doživljajo ob njih svojevrsten užitek.


Plamen se je prvič javno predstavil na slavnostni akademiji, ko je Kanada priznala Slovenijo in še vedno nastopa na raznih slavnostnih prireditvah, cerkvenih slavnostih, porokah, pa tudi na samostojnih večernih koncertih.


Pohvalijo se lahko s kar ugledno koncertno kariero, ki sta jo v letu 1997 kronala odmevni nastop na kanadski nacionalni televiziji in stoječe ovacije tisočglavega poslušalstva na konvenciji Torontske ženske lige v Hotelu Plaza International v Torontu. Za seboj ima že pet uspešnih gostovanj po Sloveniji. Nastopal je za slovensko, avstrijsko in kanadsko TV ter 2002 gostoval v Avstraliji. Šestega aprila 2000 so bile izbrane izmed 126 skupin, da so v ponos kanadskih Slovencev uspešno nastopile v kanadskem parlamentu na Breakfast Prayer Meetingu za kanadske poslance in diplomate. Takrat se je prvikrat v zgodovini v parlamentu v Ottawi v uradnem delu slišala slovenska beseda.


V izjemnem spominu so ohranile koncerte v Viteški dvorani v Brežicah, na ljubljanskem in ptujskem gradu ter v kapeli na loškem gradu. Decembra 2007 so imele v cerkvi Marije Pomagaj v Torontu Božični koncert in v kasetni založbi RTV izdale božični CD.


Letos praznujejo 25-letnico.


Članice zbora: Leah Markun, Diana Stodulski, Amanda Bergant, Susan Stajan, Julija Konje Basso, Tatjana Smrekar, Lidija Fotivec Molek, Sabina Stodulski, Elizabeth Stariha Helme, Tanja Stariha Tremain, Martina Strucel, Sabina Jevnišek- Sečnik in Jennifer Pikel Dunford.


Dirigentka: Marija Ahačič - Pollak

 

Vabilo (pdf)

 

 

 

Vabilo (pdf)