PLES / PLESNA MEDICINA 2013

2. KONFERENCA PLESNE
MEDICINE V SLOVENIJI

Murska Sobota, 31. avgust 2013

Stef Harley - Fizioterapija

Rehabilitacija plesnih poškodb; naše praktične izkušnje pri zdravljenju umetnikov kot vrhunskih športnikov

Večina zdravniškega in ostalega zdravstvenega osebja ter trenerji močno podcenjujejo fizični stres, ki ga je pri plesu deležen mišični in skeletni sistem, ter napore, ki jih od svojih teles zahtevajo plesalci. V naši ordinaciji zdravimo številne akutne in kronične poškodbe, ki so nastale pri plesu. Pri krepitvi simetrije teles plesalcev in preprečevanju novih ali ponovnih poškodb uporabljamo napredna diagnostična načela in specifične rehabilitacijske metode.
S to predstavitvijo želimo podati pregled pogostosti nedavnih poškodb, ki so nastale pri plesu, in določiti potencialne dejavnike tveganja, ki so udeleženi pri nastanku akutnih ali kroničnih novih in ponovnih poškodb. Predstavili bomo naše praktične izkušnje pri določanju specifičnih potreb plesalcev pri rehabilitaciji in preventivi. Preko študij primerov bomo poskušali podati našo filozofijo pri obravnavi plesalk in plesalcev. Poglavitno sporočilo našega terapevtskega pristopa je, da moramo plesalce in osebe v njihovi neposredni bližini prepričati, da morajo s svojim telesom ravnati kot da bi bili vrhunski športniki.

 

Stef Harley je magistriral iz rehabilitacije in fizioterapije na belgijski Svobodni univerzi v Bruslju (Free University of Brussels), kjer je kasneje sodeloval v raziskavah krioterapije in predhodnih raziskavah športne fiziologije na področjih prehrane in pretiranega treninga. Po prihodu v Slovenijo je sodeloval pri razvoju izdelka Kosmodisk za lajšanje bolečin v križu ter bil zaposlen kot vodja trženja pri enem od vodilnih svetovnih proizvajalcev medicinskih laserjev iz Slovenije. Po povratku v praktično fizioterapijo je Stef odprl zasebno fizioterapevtsko ordinacijo, v kateri večinoma zdravi bolezni mišičnega in skeletnega sistema ter športne poškodbe.

Pri svojem delu uporablja različne vrhunske koncepte in metode. Na področju kliničnih raziskav se je osredotočil na območja hrbtenice, obolenja čeljustnih sklepov in držo. Velik del njegovih bolnikov prihaja iz različnih področij slovenskega plesa – hip hopa, jazz in klasičnega baleta, sodobnega in folklornega plesa. Na podlagi svojih praktičnih izkušenj Stef verjame, da večina zdravniškega in ostalega zdravstvenega osebja ter trenerji močno podcenjujejo fizični stres, ki ga je pri plesu deležen mišični in skeletni sistem, ter napore, ki jih od svojih teles zahtevajo plesalci. Z uporabo naprednih diagnostičnih načel in specifičnih rehabilitacijskih vaj želi Stef izboljšati simetrijo teles svojih bolnikov ter preprečiti nove in ponovne poškodbe.

 

 

Nataša Kos; Refleksoterapija 

Refleksoterapija je naravna in učinkovita terapevtska metoda. Pripomore k izboljšanju širokega spektra težav, saj vzpostavlja homeostazo, naravno ravnovesje v telesu. Terapija se izvaja na delu telesa, npr. na stopalih, obrazu, dlaneh, ušesih, da bi dosegli terapevtski učinek na celotno telo.
Na predavanju bom govorila o tem, kako lahko refleksoterapija pripomore k izboljšanju zdravja in fizične pripravljenosti plesalcev, kako z refleksoterapijo delujemo preventivno in kurativno v primeru specifičnih poškodb plesalcev in predstavila program refleksoterapije kot samomasaže stopal za plesalce.

 

Nataša Kos Križmančič je zaključila študij sodobnega plesa na University of Arts v Amsteradamu in delovala kot plesalka in koreografinja v slovenskem in mednarodnem prostoru. Od leta 2006 je certificirana refleksoterapevtka stopal in obraza po Sorensensistemu TM.. V Ljubljani, Murski Soboti in Novi Gorici izvaja individualne terapije. Njeno področje dela zajema tako preventivno kot kurativno terapevtsko delo.

 

 

 

 

 

 


Nuša Romih-Masnoglav;  Feldenkrais

Na delavnici se bodo plesalci na praktičen način spoznali z metodo Feldenkrais. Z lekcijo ozaveščanja skozi gibanje bodo spoznali edinstven način učenja, ki telo na preprost način integrira v funkcionalno celoto.

 

Nuša Romih Masnoglav (prof. športne vzgoje) je prva certificirana učiteljica metode Feldenkrais v Sloveniji.
Že kot mlado dekle je vzljubilo šport, še posebno intenzivno se je v letih od 1984 do 1989 ukvarjala z alpinizmom in športnim plezanjem.
Leta 1998 je uspešno diplomirala na Fakulteti za šport. Med študijem se je zaposlila v Mladinskem klimatskem zdravilišču na Rakitni, kjer je vodila športne dejavnosti, dihalne vaje in ustvarjalne delavnice za otroke z astmo in drugimi boleznimi dihal; organizirala je športne in pravljične dni, ter šole v naravi.
V letu 2004 se je osamosvojila in decembra, istega leta, v samozaložbi izdala pravljico "Slonček Smrkolinček", namenjeno otrokom z astmo, trdovratnimi bronhitisi in prehladi.

Leta 2005 je ustanovila podjetje Celestin in se na Dunaju vpisala v izobraževalni program metode Feldenkrais. Uspešno ga je zaključila 2009, pridobila certifikat in postala prva slovenska učiteljica metode Feldenkrais. Danes je metoda Feldenkrais njen način življenja in polna zaposlitev.

 

Ingrid Kerec, Rolfing® gibalna integracija

Miofascijalne strukture (mišice, vezi, tetive, sklepne ovojnice in fascije) zagotavljajo telesu tako gibljivost kot stabilnost. Različni gibi in položaji rok pri plesalkah in plesalcih pogosto vodijo do nepotrebnih stanj napetosti in nefleksibilnosti in to ne le lokalno v predelu ram in rok , temveč vse do tilnika in hrbtenice. V tej delavnici bomo z različnimi pozicijami in gibi pripravili telo – posebej rame in roke, na trening plesnih tehnik. Pri tem bomo tkivo znotraj tri-dimenzijonalnega mijofascijalnega sistema raztezali in istočasno krepili, tako, da bomo dosegli nevtralno pozicijo sklepov in odprto držo telesa, iz katerega lahko izvira vsak port-de-bras, naj bo to klasičen ali sodoben. Gibalne sekvence so zasnovane na konceptu Rolfinga® in Rolfing®Gibalne Integracije ter po načelu modela Tensegrity®.

 

Ingrid Kerec  je svoje plesno šolanje končala na Vlaamse Dansakademie v Belgiji in več kot deset let zbirala izkušnje na področju sodobnega plesa kot plesalka, koreografinja in pedagoginja v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. Od leta 1998 živi in dela kot Certified Rolfer® in Rolfing®-Movement Practitioner na Dunaju  pri Rolfing® Studio Wien, kjer se poleg dnevne klinične ordinacije posebej posveča plesalcem, plesnim pedagogom in učiteljem drugih gibalnih tehnik, za katere tudi vodi seminarje in šolanja uporabne anatomije in teorije giba. V zadnjih letih je razvila poseben način individualnega manualnega dela izključno za plesalce. To delo temelji na konceptu Rolfinga in teoriji Plesne medicine.

 

Dodatne informacije

 

Nina MEŠKO

samostojna strokovna svetovalka
za ples

 

T: (01) 2410 522
F: (01) 2410 510
E: nina.mesko@jskd.si