ODLIČJA IN PRIZNANJA SKLADA /2017

Prejemniki priznanj in odličij za leto za leto 2018

 

 

 

 

Damijan MOČNIK

Srebrna plaketa za pedagoško delo ter obsežen in izvrsten glasbeni opus

Damijan Močnik je eden najuspešnejših in mednarodno prepoznavnih slovenskih skladateljev in zborovodij. Kot glasbeni pedagog, član žirij, strokovnih in umetniških svetov zborovskih prireditev in tekmovanj že vrsto let deluje na področju zborovske glasbe JSKD.

Odličnost na svojem področju je Močnik izkazal že v času študija kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo in za svoje diplomsko delo prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado. V največji meri se posveča zborovski glasbi, uveljavil pa se je tudi kot skladatelj velikih vokalno-inštrumentalnih del. Deluje kot profesor glasbe, zborovodja in umetniški vodja glasbenih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava, kjer je zasnoval in s sodelavci uresničil t. i. zborovsko piramido, sestavljeno iz petih gimnazijskih zborov in dveh zborov alumnov, ki je postala pomemben dejavnik v slovenskem zborovstvu.

Je ustanovitelj in od leta 2001 umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora. Leta 2003 pa je ustanovil tudi Komorni zbor Megaron, ki se je v petnajstih letih delovanja razvil v vrhunski zbor in zaseda najvišja mesta na zborovskih tekmovanjih doma in v tujini, koncertita s premišljeno izbranimi programi, sodeluje na pomembnih festivalih ter s profesionalnimi glasbenimi inštitucijami.

Velja za enega najbolj izvajanih slovenskih skladateljev pri nas in v tujini, ki je za svoja dela prejel mnoge nagrade na državnih in mednarodnih skladateljskih tekmovanjih in natečajih. Njegove skladbe so zazvenele v izvedbi številnih zborov in vokalnih ansamblov z vsega sveta, njegova vokalno-inštrumentalna dela pa so izvajali vodilni domači orkestri, med njimi tudi orkester Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV Slovenija. V vlogi skladatelja in dirigenta sodeluje tudi pri pomembnih mednarodnih projektih v Evropi in po svetu.

Težišče Močnikovega opusa je posvečeno človeškemu glasu. Njegov glasbeni jezik sloni na pazljivo izbranih besedilih ter na inovativnih ritmičnih in melodičnih idejah. Melodije, ki jih snuje, kažejo na korenine v slovenski ljudski glasbi in koralu. Za svoje umetniško in pedagoško delovanje je prejel Gallusovo plaketo in nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju šolstva.


Za njegovo neprecenljivo pedagoško delo ter obsežen in izvrsten glasbeni opus mu JSKD podeljuje Srebrno plaketo.