GLASBA

 

ZBOROVSTVO

 

ZASTAVA FESTIVALA EUROPA CANTAT V TALINU PREDANA LJUBLJANI


Od sobote, 27. julija do nedelje, 05. avgusta 2018, v Talinu potekaL največji zborovski festival v Evropi, na katerem so sodelovali udeleženci z vsega sveta, Europa Cantat. Na prizorišču je bila ves čas aktivno prisotna tudi Ljubljana, Slovenija, kot gostiteljica prihodnjega festivala Europa Cantat 2021, ki ga podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Vlada Republike Slovenije, izvaja pa Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

V Slovenski hiši so se vse dneve festivala odvijale številne aktivnosti, preko katerih so lahko obiskovalci na sproščen in zabaven način pobliže spoznavali bodočo gostiteljico.
Na posebni slovesnosti, na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki je potekal v petek, 3. avgusta 2018, je Talin Ljubljani predal zastavo in s tem gostiteljstvo festivala Europa Cantat. Ob tej priložnosti sta podžupan Ljubljane Dejan Crnek in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik tudi uradno povabila vse ljubitelje zborovskega petja na naslednji festival, ki bo potekal od 16. do 25. julija 2021 v Ljubljani.

 

Europa Cantat je največje srečanje pevskih zborov v Evropi, ki poteka vsaka tri leta v izbranem evropskem mestu. Projekt je spodbudila Evropska zborovska zveza po drugi svetovni vojni, da bi z njim mlade različnih narodnosti povezala in jih motivirala za prijateljsko sodelovanje preko pevskega udejstvovanja.

Prvi festival Europa Cantat je potekal leta 1961  v mestu Passau v Nemčiji, letošnji, že dvajseti, pa je  gostila estonska prestolnica Talin.

Europa Cantat je projekt velikih razsežnosti, srečanja se namreč udeleži preko 3.500 pevcev, zborovodij, skladateljev in drugih ljubiteljev glasbe z vsega sveta. V dobrem tednu festivalskega dogajanja se odvije množica koncertov, zborovskih delavnic in predavanj, posebnost pa so izjemno atraktivna vsakodnevna množična skupna petja na prostem, kjer se pevci povežejo tudi z lokalnim prebivalstvom. Festival ima tako kulturno umetniški, poustvarjalni, izobraževalni, družabni in še kakšen značaj, ki močno presega zgolj srečanje pevskih zborov.

Slovenija se bo v vlogi gostiteljice festivala Europa Cantat predstavila prvič in privabila več tisoč ljubiteljev zborovskega petja iz vsega sveta, to pa prinaša niz izjemnih priložnosti in odgovornosti, ki se jih na Javnem skladu za kulturne dejavnosti, ki je prevzel vlogo organizatorja festivala, še kako dobro zavedamo.
Slovenija in Ljubljana, ki sta  prevzeli vlogo gostiteljice festivala Europa Cantat 2021,  sta imeli v Talinu posebno nalogo in vlogo. V posebni Slovenski hiši, ki je bila odprta za vse obiskovalce festivala, je bilo tako vse dni živahno. Odvijale so se številne aktivnosti, preko katerih so obiskovalci na sproščen in zabaven način lahko pobliže spoznavali bodočo gostiteljico.


Kot posebne gostje so se predstavile pevke Dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, ki so imele tudi dva samostojna koncerta, prvega v metodistični cerkvi v Talinu, drugega pa v mestu Tartu.

Še zlasti svečano je bilo v petek, 3. avgusta, ko je Slovenija na gala koncertu Happy Birthday, Estonia, ki je bil posvečen 100. letnici Estonije, od Talina prevzela zastavo festivala Europa Cantat. Dogodka sta se udeležila tudi podžupan Ljubljane Dejan Crnek in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik, ki sta ob tej priliki tudi uradno povabila vse ljubitelje zborovskega petja na naslednji festival, ki bo potekal od 16. do 25. julija 2021 v Ljubljani.

S tem je Ljubljana tako uradno kot simbolno prevzela veliko nalogo in odgovornost. JSKD, organizator Europa Cantat 2021, v duhu povezovanja, ki ga prinaša petje, in v želji po ustvarjalnem sodelovanju kliče: Sing with Slovenia!

predaja zastave
Song Celebration Ground, prizorišče koncerta Happy Birthday Estonia, 6000 udeležencev

 

predaja zastave
Predaja festivalske zastave podžupanu MOL, g. Dejanu Crneku

 

predaja zastave
Nagovor direktorja JSKD, Marka Repnika, ob prejemu festivalske zastave

 

predaja zastave
Nastop Dekliškega zbora ŠKG pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič

 

gostje
Gostje prireditve (od leve) predstavnica oddelka za kulturo mesta Talin, predsednik Estonske zborovske zveze Raul Talmar s sinom, Dejan Crnek, podžupan MOL, Marko Repnik, direktor JSKD, Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja JSKD in Laine Randjarv, nekdanja estonska ministrica za kulturo

 

Slovenska hiša
Slovenska hiša

Slovenska hiša
Utrinki iz slovenske hiše

 

Slovenska hiša
Utrinki iz slovenske hiše

 

Slovenska hiša
Utrinki iz slovenske hiše

 

Slovenska ekipa
Team slovenske hiše