PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

Zborovski arhiv

 

   KATALOGI

 

GLASBA VOKALNA GLASBA / NAŠA PESEM 2016

Izbrani zbori in male vokalne skupine

 

VOKALNA SKUPINA A CAPPELLA KUD RAČE

Rače
Vodja skupine Tone Žuraj

Vokalna skupina A cappella iz Kulturno-umetniškega društva Rače je ženski vokalni oktet, ki je spomladi 2015 praznoval jubilejno 10-letnico delovanja in pod mentorstvom Toneta Žuraja izvedel jubilejni koncert v Kazinski dvorani SNG Maribor. Posnela ga je RTV Slovenija, enota Maribor. S številnimi nastopi v teh desetih letih je skupina poglabljala in širila svoj repertoar. Njihov spored skladb obsega dela od stare glasbe do sodobnih zvočnih iskanj, temelji pa na slovenski glasbi. V domačem kraju je ansambel nepogrešljiv kulturni dejavnik, nastopa pa tudi na revijah pevskih zborov in tekmovanjih, na katerih dosega spodbudne rezultate. Vsako leto gostujejo pevke tudi v tujini in predstavljajo slovensko pesem, naše odlične skladatelje vokalne glasbe in spoznavajo nove pevsko čuteče duše. Ansambel načrtuje širitev repertoarja, ki bo kot zdaj namenjen žlahtnemu zvočnemu razvedrilu, ki druži družino, kakršna je tudi A cappella.

 

VOKALNA SKUPINA ELUM

Postojna
Vodja skupine Karolina Repar

Vokalno skupino Elum sestavlja deset deklet iz postojnske in pivške občine, delujejo pa pod umetniškim vodstvom Karoline Repar. Letos so dopolnile deset let delovanja, spomladi pa so jubilej častno zaznamovale. Oktobra so izdale svojo prvo zgoščenko PrijETNO glasbeno potepanje, s katero so okronale istoimenski lanski projekt, ki so ga predstavile v sklopu koncertov. To je bil skupek večletnega ustvarjanja na področju ljudske glasbe in je združil njihove avtorske priredbe. Poleg številnih udeležb na revijah je skupina uspešno sodelovala tudi na zadnjih treh regijskih tekmovanjih odraslih zborov in malih pevskih skupin. Pevke odlikuje mladostniška ustvarjalnost, ki se kaže v zelo obsežnem in pestrem delovnem repertoarju. Vsako leto se predstavijo na obsežnejšem letnem koncertu, poleg tega pa prirejajo in se redno odzovejo na koncerte in prireditve ob številnih priložnostih. Gostovale so v Sloveniji, v italijanskem in avstrijskem zamejstvu in nemškem Durachu.

 

KVINTET VINTGAR

Blejska Dobrava
Vodja skupine Luka Černe

V sedanji zasedbi kvintet prepeva od začetka leta 2014.
Prvič smo nastopili na Območnem srečanju odraslih pevskih zborov ter malih pevskih skupin 22. februarja 2014. Za nami je nekaj uspešnih sodelovanj in samostojnih koncertov. S petjem na območnem srečanju v februarju 2015 smo vzbudili zanimanje, prejemamo številna povabila in smo si odprli vrata na pevska tekmovanja. Pevci si znanje pretežno nabiramo v drugih zborovskih okoljih tako, da je delovanje v tej zasedbi odvisno od razpoložljivega časa, povpraševanja in projektnih ciljev, ki si jih zastavimo. Okvirno letno izvedemo 10 nastopov, vključujoč celovečerne programe. Naša želja in cilj je stalno napredovanje in osvajanje zborovske literature, ki spoštuje in ohranja ljudsko pesem, umetno pesem in skladbe drugih žanrov ter različnih časovnih obdobij. Naš prvi odmevni uspeh je zlato priznanje Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin novembra 2015.

 

VOKALNI KVARTET RUSALKE

Radlje ob Dravi
Vodja skupine Tadeja Vulc

 

Štiri dekleta iz Radelj ob Dravi in okolice so svoj posluh in glas začele razvijati že v rosnih otroških letih na glasbeni šoli v Radljah ob Dravi. Pozneje so se kalile v številnih priznanih zborih Slovenije, obiskovale ure solopetja in si upale sanjati. Leta 2011 so se njihove poti križale in nastale so Rusalke. Dekleta se z veseljem udeležujejo festivalov in tekmovanj ter veliko nastopajo v Sloveniji in tujini. Vse rusalkastične niti so v rokah akademske glasbenice Tadeje Vulc.

 

KOMORNI MOŠKI PEVSKI ZBOR DAVORINA JENKA CERKLJE NA GORENJSKEM

Cerklje na Gorenjskem
Zborovodja Jožef Močnik

Komorni moški pevski zbor Davorina Jenka deluje 57 let. Iz skupinice navdušencev se je razvil v pomembno poustvarjalno telo in se potrjeval na številnih koncertih, gostovanjih in državnih tekmovanjih. V zadnjem obdobju se posveča predvsem študiju vsebinsko zaokroženih koncertnih sporedov, od slovenskih ljudskih pesmi, predstavitev številnih skladateljev in skladb na besedila pomembnih slovenskih pesnikov, do koncertnih večerov duhovne glasbe. Z njimi predstavlja pomembne, večkrat tudi manj znane strani zborovskega izročila in s tem oživlja pozabljene skladbe slovenskih skladateljev. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je zbor šestkrat udeležil Naše pesmi. Po tridesetih letih se spet vrača z zelo pomlajeno ekipo in »starim« dirigentom. Zbor od leta 1973 z dvema krajšima prekinitvama vodi Jožef Močnik.

 

PRIMORSKI AKADEMSKI ZBOR VINKO VODOPIVEC

Ljubljana
Zborovodja Iztok Kocen

 

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec sestavljajo pretežno primorski študenti, ki študirajo v sklopu Univerze v Ljubljani. Zbor je bil ustanovljen leta 1953 na pobudo Antona Nanuta, ki je bil tudi prvi dirigent zbora. V 64 letih delovanja so prepotovali skoraj vse evropske države, Severno Ameriko, zadnja večja turneja pa je bila leta 2009 v Južnoafriško republiko. Udeležujejo se številnih zborovskih festivalov in tekmovanj na mednarodnih in domačih odrih. Leta 2014 so izvedli koncertno turnejo po Srbiji, lani pa po Nemčiji, Belgiji in Nizozemski.
Vodopivci ves čas sledijo tradiciji moškega zborovskega petja. Redko se zgodi, da se po pevskih vajah in koncertih takoj razidejo, saj zelo radi zapojejo še kakšno na trgih Stare Ljubljane, dekletom v študentskih domovih, ali pa v domačih kleteh na Primorskem. Njihov repertoar zajema vse, kar je od moške zborovske zakladnice sprejemljivo za študentsko zasedbo, ki vsako leto zamenja približno tretjino pevcev.

 

VOKALNA AKADEMIJA LJUBLJANA

Ljubljana
Dirigent Stojan Kuret

Vokalna akademija Ljubljana (VAL) je bila ustanovljena septembra 2008. Po prepričljivi zmagi v Arezzu (2009) je maja 2010 kot prvi moški zbor v zgodovini osvojila veliko zborovsko nagrado Evrope. Jeseni 2010 se je ansambel na povabilo organizatorja udeležil festivala vokalne glasbe Polyfollia v Franciji in izdal prvo zgoščenko. Julija 2011 in maja 2012 je Vokalna akademija Ljubljana kot mešani zbor s solisti in instrumentalisti na baročnih instrumentih Val camerata izvedla baročno opero H. Purcella Dido in Enej, jo posnela za RTV Slovenija in v lastni avdioprodukciji izdala na zgoščenki. Leta 2011 je nastopila z Markom in Bernardo Fink. Tega leta je v Arezzu prejela prestižno nagrado Guidoneum award 2011 za izjemne dosežke in prispevek k razvoju zborovske glasbe v svetovnem merilu. Julija 2012 je ansambel med petimi predstavniki celin zastopal Evropo na IFCM (International Federation for Choral Music) World choral summit 2012 v Pekingu. S člani orkestra Slovenske filharmonije, solisti in italijanskim moškim zborom Coro filarmonico Trentino je zaznamovala stoletnico začetka 1. svetovne vojne s sklopom vokalno-instrumentalnih koncertov. Leta 2014 je na povabilo nagrajenke nastopila v vladni palači na Dunaju na svečani podelitvi najvišjega avstrijskega priznanja na področju komorne vokalne glasbe Bernardi Fink. Umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana je Stojan Kuret.

 

MOŠKI AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MARIBOR

Maribor
Zborovodkinja Tadeja Vulc

Moški Akademski pevski zbor Maribor je pevska sekcija, ki je nastala na moških temeljih, saj je bila prva pevska zasedba, ustanovljena leta 1964, Moški zbor KUD Študent. Zbor je v prvih desetih letih delovanja kar nekajkrat spremenil svojo zasedbo in ime, leta 1975 je postal APZ Boris Kraigher in leta 1991 dobil ime, pod katerim deluje zdaj. V vseh svojih oblikah so ga vodili številni priznani umetniški vodje, v sezoni 2012/13 pa je umetniško vodenje prevzela Tadeja Vulc, akademska glasbenica, profesorica glasbe in večkrat nagrajena skladateljica, ki se vedno loteva novih projektov in izzivov. Pevce postavlja pred izzive tudi tako, da delujejo kot zasedbe homogenih glasov. V sklopu APZ Maribor delujeta ženski in moški pevski zbor, ki na nastopih in koncertih, občasno tudi na tekmovanjih, delujeta samostojno. Aktualna moška zasedba ima 20 članov, ki se s pesmijo radi postavijo pred svoje sopevke in občinstvo.

 

KOMORNI ZBOR HUGO WOLF

Maribor
Zborovodja Aleš Marčič

Ustanovitev zbora marca 2010 je sovpadala s 150. obletnico rojstva skladatelja slovenskih korenin Huga Wolfa (1860–1903, Slovenj Gradec), ki ga evropska kulturna javnost pozna in ceni kot enega največjih skladateljev romantičnega samospeva. Na Maribor ga veže leto 1873, ko je kot trinajstletni deček obiskoval gimnazijo v Mariboru in se ob tem že posvečal študiju glasbe. Že takrat je sodeloval kot violinist v mariborski stolnici in začel tudi komponirati.
V Komornem zboru Hugo Wolf prepeva 23 pevk in pevcev. Glavna cilja delovanja zbora sta slediti Wolfovemu umetniškemu kredu in z glasbo povezovati različne kulture. Oba predstavljata vodilo pri izboru literature in sestavi koncertnih programov. Posebno pozornost posveča zbor obujanju spomina na pozabljene skladatelje, ki so bili tako ali drugače povezani z Mariborom. Poleg Wolfa so do zdaj bili to Eduard Lannoy, Robert Stolz, Rudolf Wagner, glasbena družina Schönherr, Valentin Lechner in Emil Hochreiter. Zbor vodi pevski pedagog in baritonist Aleš Marčič.

 

KOMORNI ZBOR LIMBAR, MORAVČE

Moravče
Zborovodja Tomaž Pirnat

Komorni zbor Limbar je bil ustanovljen leta 1996 in deluje pod okriljem Kulturno-izobraževalnega društva Limbar iz Moravč. Pevce je zbrala in 14 let vodila zborovodkinja Elizabeta Pirnat, leta 2009 pa ga jih prevzel Tomaž Pirnat. Zbor se loteva glasbe iz skoraj vseh obdobij in zvrsti, sodeluje v vokalno-instrumentalnih projektih. Posnel je dve zgoščenki.

 

KOROŠKI AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MOHORJAN

Prevalje
Zborovodkinja Helena Buhvald Gorenšek

 

Koroški akademski pevski zbor Mohorjan prihaja s Prevalj in deluje v sklopu KD Mohorjan, v njem je okoli 40 članov. Letos deluje zbor že 17. leto, od leta 2005 ga vodi Helena Buhvald Gorenšek. Sestavljajo ga ljubitelji dobre zborovske glasbe iz celotne Koroške, ne le iz domačih Prevalj – vse od Črne na Koroškem do Radelj ob Dravi. Za svoje najpomembnejše poslanstvo jemljejo razvijanje in ohranjanje kakovostnega petja med mladimi na Koroškem, zato v zboru veliko pozornosti posvečajo vzgoji mladih pevcev, ki prihajajo k zboru pogosto takoj po končani osnovni šoli. Zbor je na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih v zadnjih petih letih prejel že kar nekaj visokih nagrad in priznanj, letos pa se tekmovanja Naša pesem udeležuje tretjič.

 

MEŠANI PEVSKI ZBOR VIVA BREŽICE

Brežice
Zborovodkinja Simona Rožman Strnad

Mešani pevski zbor Viva Brežice je nastal pred 24 leti z namenom kakovostnega poustvarjanja slovenske in tuje ljudske, zabavne in umetne zborovske literature. V njem prepeva okoli 40 pevcev, druži pa jih želja po nenehnem napredku. Vsako leto se udeležijo posavskega zborovskega praznika Pesem Posavja, so pa tudi redni udeleženci Sozvočenj, Regijskih tekmovanj in tekmovanja Naša pesem. Vsakih nekaj let si privoščijo tudi daljšo turnejo – slišali so jih že v Kanadi, Grčiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Tajskem ... Oktobra domače poslušalce razveselijo z letnim koncertom, ki prinaša svež veter v domač pevski prostor. Njihovo vodilo že od vsega začetka je Vivat, crescat, floreat! Naj živi, raste in cvete! Kot se ni spremenil moto, se ni tudi zborovodkinja – že od začetka jih namreč vodi Simona Rožman Strnad.

 

KOMORNI ZBOR KONSERVATORIJA ZA GLASBO IN BALET LJUBLJANA

Ljubljana
Zborovodja Ambrož Čopi

Na Konservatoriju za glasbo in balet delujeta dva pevska zbora. Vanju so vključeni dijaki, ki niso v šolske orkestre. Mladi se poleg glasbenega znanja, kot so oblikovanje pevskega glasu, vodenje pevske linije, fraziranje, artikulacija ter sožitje med besedno in glasbeno umetnostjo, v zboru srečujejo tudi z odgovornostjo, sprejemanjem različnosti, prilagajanjem in predanostjo skupnemu cilju, kar so temeljne človeške vrednote, ki omogočajo kakovostno delovanje skupine.  
Komorni zbor KGBL ima približno 35 članov. V njem prepevajo dijaki, ki si želijo večjih izzivov na vokalnem področju, in nekateri, ki so izobraževanje že končali in nadaljujejo svojo pot na akademiji za glasbo in drugih fakultetah. Namen komornega zbora je udejanjanje umetniških hotenj posameznikov ter spoznavanje stilno in žanrsko raznovrstne literature od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja zbor izvedbam skladb slovenskih skladateljev, v svoj repertoar pa umešča skladbe najmlajše skladateljske generacije. Pri delu mu pomagata asistenta Tine Bec in Petra Jerič.
Zbor je dolgo let vodil Tomaž Habe, od septembra 2010 je vodstvo prevzel skladatelj in dirigent Ambrož Čopi. Zbor se je uspešno predstavil na mednarodnih tekmovanjih v Gdansku, Pragi, Montreuxu, Estoniji in Mariboru.

 

ZBOR JACOBUS GALLUS

Trst, Italija
Zborovodja Marko Sancin

Zbor Jacobus Gallus, ki deluje v sklopu Glasbene matice v Trstu, predstavlja in valorizira slovensko zborovstvo na Tržaškem med Slovenci v Italiji. Nastal je leta 1991 po zgledu MePZ Jacobus Gallus, ki ga je vodil skladatelj Ubald Vrabec. V petindvajsetih letih delovanja se je zbor predstavil v Sloveniji, Italiji in v Evropi kot nositelj slovenske strasti do skupnega petja. Pprizadeva si tudi, da bi z glasbo povezal slovensko in italijansko zborovsko realnost v obmejnem prostoru. Sestav je izdal tri plošče. Radio in televizija redno snemata koncerte in revije, ki jih Zbor Jacobus Gallus oblikuje in organizira.
Od leta 2008 ga vodi Marko Sancin.

 

KOMORNI PEVSKI ZBOR MYSTERIUM

Kranj
Dirigentka Urška Štampe

Komorni pevski zbor Mysterium je nastal jeseni 2005 v želji poustvarjanja raznovrstne zborovske glasbe. Od ustanovitve ustvarja pod strokovno-umetniškim vodstvom soustanoviteljice, zborovodkinje Urške Štampe. Sodelovali so še z Željko Ulčnik Remic in Dominikom Jurca, projektno pa tudi z Gregorjem Klančičem. Pripravljajo odmevne in med kritiki zelo dobro sprejete samostojne celovečerne in tematske koncerte, samostojno ali z drugimi zbori pa redno izvajajo daljša tehtnejša dela v sodelovanju z instrumentalnimi zasedbami. Radi sodelujejo tudi z mladimi slovenskimi skladatelji in vsako leto izvedejo najmanj eno domačo noviteto. Nastopajo na festivalih, dobrodelnih koncertih, udeležujejo se delavnic kot demonstracijski zbor v Sloveniji in tujini. Sodelujejo tudi na Poletnih delavnicah vokalne glasbe, ki jih pripravlja društvo. Jeseni so izdali prvo zgoščenko z naslovom Bila je tišina.

 

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM

Koper
Zborovodja Mirko Ferlan

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 35 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) in drugih zborovskih zanesenjakov. Prvo desetletje je zbor zelo uspešno vodil skladatelj in dirigent Ambrož Čopi, oktobra 2014 pa je dirigentsko palico prevzel dirigent Mirko Ferlan.
Zbor posega v vse glasbene zvrsti in stile, od renesanse do današnjih dni. Posebno pozornost namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela in novitete mlajše generacije. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori. S prirejanjem kakovostnih mednarodnih koncertov vokalne in instrumentalne glasbe v sklopu cikla Simfonic voices bogati kulturno dogajanje na slovenski obali.
APZ UP redno nastopa na prireditvah v sklopu Univerze na Primorskem in koncertira po Sloveniji in v tujini. Izdal je 7 zgoščenk: APZ UP – V živo (2008), Mysterium (2010), Istriantico (2010–2012), Mozaiki (2010–2012), Sonority (2012–2014), Tebe pojem (2014) in Fantazije (2014).

 

KOMORNI ZBOR ORFEJ

Ljutomer
Zborovodkinja Romana Rek,
dirigent Andraž Hauptman k. g.

Komorni zbor Orfej iz Ljutomera deluje od leta 1989. Stalna zborovodkinja je Romana Rek. V zadnjih letih je Komorni zbor Orfej prejel vrsto priznanj, kar ga uvršča med vidnejše zborovske zasedbe v Sloveniji. Leta 2009, ko je uspešno nastopil na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin na Ptuju (in prejel zlato priznanje, priznanje za najboljši mešani zbor, priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisane od 20. stoletja, priznanje za najboljšo izbiro programa), je na 21. Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Pécsu na Madžarskem osvojil nagrado mesta Pécs, drugo mesto v kategoriji mešanih zborov in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe na tekmovanju. Leta 2010 je Orfej na Naši pesmi s 93 osvojenimi točkami prejel zlato plaketo, isto leto se je uvrstil tudi na tekmovanje za veliko nagrado Evrope v Tolosi. Leto pozneje je na 46. Mokranjčevih dnevih v srbskem Negotinu z 92,66 točke osvojil drugo mesto. Leta 2013 je zbor ponovil uspeh na tekmovanju na Madžarskem, z mednarodnega tekmovanja v Pécsu se je vrnil s prvo nagrado občinstva in osvojenim drugim mestom po oceni žirije. Oktobra lani (2015) se je Orfej udeležil Mednarodnega zborovskega tekmovanja Varsovia Cantat na Poljskem. Osvojil je prvo nagrado, zlato diplomo in s tem statuo zlata lira.

 

MEŠANI PEVSKI ZBOR HRAST

Doberdob, Italija
Dirigent Hilarij Lavrenčič

Mešani pevski zbor Hrast iz Doberdoba deluje v sklopu istoimenskega katoliškega društva, ustanovljenega leta 1968, korenine zbora pa segajo v leta pred drugo vojno. Zbor nastopa na številnih koncertih doma in v tujini z bogatim izborom slovenskega in mednarodnega repertoarja, posebno pozornost pa posveča izvajanju sodobnih in ljudsko ubranih skladb ter glasbeni ustvarjalnosti slovenskih skladateljev. Od leta 1985 ga vodi Hilarij Lavrenčič. Od leta 1997 je bil zbor Hrast nagrajen na več slovenskih regijskih zborovskih tekmovanjih in je večkratni lavreat tekmovanja slovenskih zborov v Mariboru. Svojo kakovost je potrdil z najvišjimi uvrstitvami in posebnimi priznanji tudi na italijanskih regijskih, nacionalnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Zadnji pomembnejši uspehi so bili prvo absolutno mesto na regionalnem tekmovanju Postojna 2013, zlato priznanje na državnem tekmovanju Naša Pesem 2014 v Mariboru, druga nagrada na državnem tekmovanju v Quartiano 2015 in nazadnje še »odličje« na tekmovanju Corovivo 2015 v Čedadu. Zbor je izdal dve zgoščenki: Stezice in Petelinček je zapieu.

 

ZBOR SV. NIKOLAJA LITIJA

Litija
Zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič

V Zboru svetega Nikolaja Litija poje 50 pevk in pevcev iz Litije in osrednje Slovenije. V osemnajstih letih delovanja se je s sodelovanjem pri bogoslužju v domači cerkvi, koncertiranjem po Sloveniji in gostovanji po Evropi razvil v vrhunski pevski sestav, ki pomembno sooblikuje slovenski in širši zborovski prostor. Odlikuje se po lepem zvoku in prepričljivih izvedbah skladb različnih stilnih obdobij. V času svojega delovanja je sodeloval s številnimi domačimi in tudjimi priznanimi umetniki in ansambli, zanj so novitete in priredbe napisali številni slovenski skladatelji. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih se uvršča na najvišja mesta in prejema številne posebne nagrade. Preteklo sezono je zaznamoval s sodelovanjem pri dveh abonmajskih koncertih Simfoničnega orkestra RTV SLO (J. Talmi – De Profundis, G. Holst – Planeti), z zmago na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Derryju na Irskem in ciklom božičnih koncertov gregorjanskega korala in na gregorjansko tematiko napisanih novitet skladateljev Čopija, Makorja, Sojar Voglarja in Močnika.
Zbor je izdal tri zgoščenke: Božična luč (2003), z izbranim, v slovenski jezik prepesnjenim opusom angleškega skladatelja Johna Rutterja, Sacra religio (2007), na kateri so bisere iz zakladnice duhovne glasbe slovenskih in tujih avtorjev različnih obdobij, ter Eno drevce (2011), s pestrostjo slovenskih ljudskih pesmi.
Zbor, ki domuje v župniji Litija, deluje pod okriljem društva Nova kultura Litija in je član evropske zborovske zveze Europa Cantat. Od ustanovitve leta 1997 ga vodi Helena Fojkar Zupančič.

 

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MARIBOR

Maribor
Zborovodkinja Tadeja Vulc
Koreografija Mojca Kasjak

Akademski pevski zbor Maribor deluje v sklopu KUD Študent od leta 1964, tvorijo ga pevci, željni kakovostnega ustvarjanja in prijateljstev. Prvotni Moški zbor KUD Študent je leta 75 postal APZ Boris Kraigher in leta 1991 dobil svoje današnje ime. V tem času so zboru dirigirali številni dirigenti, v sezoni 2012/13 je umetniško vodenje prevzela Tadeja Vulc, akademska glasbenica, profesorica glasbe in večkrat nagrajena skladateljica, ki je pod svoje mentorstvo vzela asistentki Špelo Drašler in Kerstin Vuga. Aktualna zasedba ima 49 članov, večinoma študentov različnih fakultet Univerze v Mariboru.  Številna tekmovanja, od koder se zbor vrača z odličji, so stalnica 52-letnega ustvarjanja. Leta 2014 so s ponosom prejeli Gallusovo plaketo JSKD. Zbor je temeljni nosilec kulture mladih v Sloveniji, ki na mednarodnih tleh promovira državo, slovensko glasbo in avtorje. Poleg tekmovanj organizirajo koncerte in različne projekte ter izkoristijo vsako priložnost, da med ljudi ponesejo veselje do glasbe in glasbenega ustvarjanja.

 

DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR AGLAJA

Radlje ob Dravi
Zborovodkinja Kerstin Vuga

Dekliški pevski zbor Aglaja sestavlja 21 pevk, dijakinj in študentk, iz Dravske doline. Aglaje so boginje krasote in blišča, ki na Zemlji zbirajo sončne žarke in z njimi grejejo človeška srca, lepšajo njihovo življenje s številnimi radostmi in skrbijo za dobre družbene odnose.
Dekleta je oktobra 2010 združila zborovodkinja Kerstin Vuga. Zelo mlade pevke ustvarjajo skupaj že šesto pevsko sezono. V teh letih so se udeleževale območnih revij in izvedle osem samostojnih koncertov. Njihov prvi večji korak so bila Sozvočenja, na katerih so bile s temo Ples v pesmi izbrane za sklepni koncert Sozvočenj v Slovenski filharmoniji. Leto 2015 je bilo zanje prelomno, saj so se udeležile prvih tekmovanj: mednarodnega v Pragi in regijskega tekmovanja. So šele na začetku svoje poti, ampak z vsakim nastopom, tekmovanjem in koncertom rastejo in se razvijajo. Veselijo se novih doživetij in pogumno stopajo naprej k čedalje višjim ciljem.

 

GRUDNOVE ŠMIKLE

Železniki
Zborovodkinja Marjeta Naglič

Ženski pevski zbor Grudnove Šmikle prihaja iz Železnikov in nepretrgano deluje že trinajsto leto.
Zbor se zaveda raznovrstnosti svojih poslušalcev, zato se neutrudno preizkuša v različnih glasbenih stilih iz različnih glasbenih obdobij, s čimer na novo odkriva dela bogate glasbene zakladnice in jih približuje sodobnim poslušalcem. Izvedena dela pogosto povezuje in postavlja v širši kontekst, kar zasedba dokazuje z delom, ki v zadnjih letih zajema več vsebinsko in izvedbeno zaokroženih projektov, pri čemer zelo poudarjajo dela slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Nezanemarljivo je tudi sodelovanje s sodobnimi slovenskimi skladatelji, kar se je še posebno izrazilo pri lanskem zaokroženem projektu Pot sonca in ob izdaji prve lastne zgoščenke, ki je izšla v decembra lani. Od ustanovitve do zdaj zasedbo idejno in izvedbeno vodi Marjeta Naglič.

 

ŽENSKI KOMORNI ZBOR ČARNICE

Ljubljana
Zborovodkinja Monika Fele

Ženski komorni zbor ČarniCe je eden vidnejših zborov v Sloveniji. Sestavlja ga pisana druščina pevk z vseh koncev Slovenije, z različnimi željami, cilji in poslanstvi ter eno veliko skupno ljubeznijo – zborovsko glasbo. Njihovo že desetletno poustvarjanje pod vodstvom različnih dirigentov so zaznamovali številni odmevni projekti in štiri izdane zgoščenke. Pri izbiranju programov in sodelujočih glasbenikov jih vodi želja po ohranjanju kulturne dediščine, promociji slovenske ustvarjalnosti in kakovostni izvedbi različnega programa: sakralne in posvetne, stare in sodobne glasbe, ljudskih pesmi in izvirnih skladb. V novem desetletju delovanja vodi zbor nova umetniška vodja, mlada perspektivna glasbenica, pevka in zborovodkinja Monika Fele.

 

ŽENSKI PEVSKI ZBOR DUPLJANKE

Spodnje Duplje
Zborovodkinja Katja Klančnik Jelenc

Ženski pevski zbor Dupljanke deluje na področju razvoja pevske kulture že od leta 1992, praznovale so že 20-letnico delovanja, kar so zaznamovale s celovečernim koncertom v avli OŠ Naklo, lani pa so pripravile koncert zabavne glasbe v sodelovanju z zboroma Mavrica z Vrhnike in Perpetum Gaudeamus iz Ljubljane.
Vsako leto se udeležijo območne in občinske pevske revije in se z veseljem odzovejo povabilu k sodelovanju. Januarja so sodelovale v ciklu Srčnih koncertov z Manco in Benjaminom Izmajlovim. Udeležile so se pevskega tekmovanja v Bratislavi in osvojile zlato priznanje. Poleg bronaste plakete občine Naklo za uspešno delo na področju kulture v občini in tudi zunaj meja so prejele še srebrno plaketo Občine Naklo za razvoj in promocijo kulture ter vrhunske dosežke na področju kulture. Lani so se udeležile regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in osvojile zlato priznanje.

 

ŽENSKI ZBOR CARMEN MANET

Kranj
Zborovodja Primož Kerštanj

Carmen manet je nastal leta 2011 na pobudo nekdanjih članic Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj. Od ustanovitve ga vodi Primož Kerštanj, z mladim zborom pa si je pripel že kar nekaj nagrad na mednarodnih tekmovanjih (Riva del Garda, Petrinja, Guangzhou, Montreux, Rimini). Najbolj ponosni so na veliko nagrado mesta Montreux, osvojeno aprila 2014 v Švici. Poleg tekmovalnih nastopov se zbor loteva tudi tematskih koncertov, zadnji z naslovom Ples glasov je bil posvečen popularni glasbi.

 

 

 

 

 

Programska knjižica

 

Programska knjižica tekmovanja
(pdf, 8 MB)

 

 

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in območna izpostava Maribor


Mestna občina Maribor

 

Zveza kulturnih društev Maribor
Zveza kulturnih društev Slovenije