12. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE MARIBOR 2013

Žirija

Stephen Connolly, Velika Britanija, predsednik žirijeStephen Connolly je bil več let basist in sovodja mednarodno priznane vokalne zasedbe The King's Singers. V letih 1987–2010 je bil dejaven član zasedbe in se lahko pohvali z enim najdaljših stažev v njeni zgodovini. Skoraj četrt stoletja je imel vsako leto več kot 120 koncertnih nastopov, hkrati je bil pogosto gost televizijskih in radijskih oddaj po svetu, pri snemanjih pa je precej sodeloval z založbami EMI, BMG Records, Signum Records in Sony, za kar je prejel številne nagrade, tudi tri nominacije in eno nagrado grammy. Precej časa posveča mojstrskim tečajem in gostovanjem v tujini, medtem ko njegovo udejstvovanje doma vključuje mesti Prince Consort Ensemble in Residence na londonski Kraljevi akademiji za glasbo ter gostujočega dirigenta Nacionalnega mladinskega zbora Velike Britanije. Leta 2008 je Stephen ustanovil International A Cappela School, kjer pripravljajo mednarodne zborovske tečaje za mlade pevce, na njej pa širi svojo strast vsega, kar je zborovsko. Že nekaj let ga lahko spremljamo tudi v vlogi sodnika na BBC-jevem tekmovanju Choir of the Year, pa tudi zborovskem tekmovanju valižanske televizije Cor Cymru. Pred kratkim je bil član žirije na tekmovanju in festivalu Cantemus na Madžarskem in dirigent zbora Akademie Cor v sklopu posebnega projekta na Glasbenem festivalu Schleswig Holstein. Redno prireja mojstrske tečaje na Mednarodnem tekmovanju a cappella v Leipzigu, kjer bo letos predsednik žirije. Stephena so leta 2010 imenovali za predstojnika vokalnih študij na Cheltenham Ladies' Collegeu. Živi v Gloucestershiru.

Helena Fojkar Zupančič, Slovenija


Helena Fojkar Zupančič si je svojo formalno solopevsko in glasbeno pedagoško izobrazbo pridobila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, že med študijem in po njem pa se je izpopolnjevala na številnih solopevskih in dirigentskih seminarjih doma in na tujem. Zaposlena je na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava, kjer deluje kot zborovodkinja in učiteljica vokalne tehnike. Vodi Dekliški zbor sv. Stanislava in Zbor sv. Nikolaja Litija. V letih 2004–2009 je vodila Slovenski otroški zbor, od leta 2009 do 2011 je kot dirigentka snemala in koncertirala s Komornim zborom Radia Slovenija. O njenem delu pričajo številne zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade z državnih in mednarodnih tekmovanj. Zbori, ki jih vodi, se odlikujejo po izpiljeni vokalni tehniki, poglobljenem poznavanju glasbenega gradiva, bogatem zvoku in izvirnih interpretacijah. Njeni zadnji večji uspehi so bili absolutna zmaga na Evroradijskem (EBU) tekmovanju Naj narodi pojo/Let the Peoples sing leta 2009 v Oslu, ki jo je dosegla z Dekliškim zborom sv. Stanislava, ter absolutna zmaga na tekmovanju Venezia in Musica 2011 in zlata plaketa na državnem tekmovanju Naša pesem 2012, ki ju je dosegla z Zborom sv. Nikolaja. S svojimi zbori redno naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev, posnela je več zgoščenk. Na več državnih in mednarodnih tekmovanjih so jo nagradili kot najboljšo dirigentko tekmovanja. Vodi tudi seminarje za zborovodje ter deluje kot žirantka na državnih in mednarodnih tekmovanjih doma in v tujini.

Laurent Gendre


Po študiju na konservatoriju v Fribourgu in na Akademiji za glasbo v Baslu je Laurent Gendre prejel štipendijo za dirigente združenja švicarskih glasbenikov ter se izpopolnjeval v Nemčiji in Avstriji. Kot gostujoči dirigent redno sodeluje s pomembnimi orkestri v Švici (Orchestre de la Suisse Romande, Berner Symphonieorchester, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orchestre de Chambre de Genève) in v tujini (Orchestre de Bretagne, Orchestre du Grand-Théâtre de Reims, Lettisches Nationalorchester, Orchestra del Piemonte). Njegovo intenzivno delovanje na opernem področju ga je vodilo v Freiburg, Besançon, Rennes, Reims, Dijon, Genf in Lozano. Leta 1994 je Gendre ustanovil profesionalni zasedbo Orlando Fribourg, ki se posveča izvajanju renesančnih in baročnih zborovskih del. Z zasedbo so ga povabili na gostovanje po Franciji, Španiji, Nemčiji, Italiji in Rusiji. V Švici je sodeloval na številnih festivalih. Zgoščenke zasedbe Orlando (Bach, Monteverdi, Lassus, De Monte) so prejele dobre ocene v tisku (10 v ‘Répertoire’, 5* v ‘Diapason’ in ‘Goldberg’). Kot šef dirigent Oratorijskega zbora mesta Bern je z bernskim simfoničnim orkestrom izvedel Mendelssohnovega Elijo, Brahmsov Nemški rekviem, Debussyjevo Mučeništvo sv. Sebastijana, Elgarjeve Geroncijeve sanje, Janačkovo Glagolsko mašo, Brucknerjevo Mašo v f-molu in Dvoržakov Rekviem. Laurent Gendre je tudi šef dirigent Freiburškega komornega orkestra in Orkestra mesta Thun. V sezoni 2013 med drugim načrtuje: Gounodovo Mašo sv. Cecilije v Torinu, Mozartov Rekviem v Bernu, Donizettijeve Teatrske zgode in nezgode ter Purcellovo opero Dido in Enej.

Urša Lah


Urša Lah je študirala glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo in zborovsko dirigiranje na Univerzi v Tromsu (Norveška). Z zboroma Veter (vodila v letih 1993–2009) in APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (2002–2009) je osvojila številne zlate plakete, prva mesta, posebna priznanja za interpretacijo skladb in dirigentske nagrade na nacionalnih in prestižnih mednarodnih tekmovanjih; med njimi je najpomembnejša velika nagrada Evrope, osvojena z APZ Tone Tomšič v Debrecenu leta 2008. V letih 1998–2002 je vodila tudi Komorni zbor RTV Slovenija in z njim krstno izvedla nekatere skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, obogatila radijski arhiv s posnetki del slovenskih in tujih ustvarjalcev 20. stoletja in pripravila številne vokalno-instrumentalne projekte. Leta 2008 je prejela Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana, leta 2009 pa Gallusovo plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Od jeseni 2009 živi Urša Lah na Norveškem, kjer vodi operni zbor pokrajine Finnmark (z njim je leta 2012 premierno izvedla norveško opero Heksehammeren), zbor Arktičnega simfoničnega orkestra in komorni sestav glasbenega konservatorija v mestu Tromsø. Poučuje na Umetniški fakulteti Univerze v Tromsu, je predavateljica na seminarjih za izobraževanje zborovskih dirigentov, članica žirij mednarodnih zborovskih tekmovanj in gostujoča dirigentka različnih vokalnih sestavov.


Leon Shiu-wai Tong


Mednarodno uveljavljeni strokovnjak za zborovstvo prof. Tong se kot eden vodilnih na tem področju posveča razvoju zborovske glasbe v Hongkongu na Kitajskem. Je prvi podpredsednik Mednarodne zborovske zveze IFCM, gostujoči profesor na univerzi v Tianjinu, častni predsednik Zborovskega komiteja Kitajskih univerz, glasbeni direktor in glavni dirigent mladinskega zbora Guangzhou Children’s Palace Choir, predsednik Zveze mladinskih zborov Hongkonga ter umetniški direktor in glavni dirigent Hong Kong Treble Choir. Pod Tongovim vodstvom je zbor osvojil različne nagrade na mednarodnih tekmovanjih, med njimi Singing World v Sankt Peterburgu 2012 ter mednarodno zborovsko tekmovanje Cantemus na Madžarskem 2010. Zbor Guangzhou Children’s Palace Choir je zmagal v kategoriji mladinskih zborov na mednarodnem tekmovanju v Tolosi 2011. Tong je deloval tudi kot umetniški vodja mladinskega zbora, ki je prepeval v priljubljeni seriji animiranih filmov Mudull, ki predstavljajo hongkonško kulturo. Zborovsko glasbo Tong promovira na raznovrstne načine, letos organizira že četrti hongkonški Mednarodni festival mladinskih in srednješolskih zborov, ki je bil prvič prirejen leta 2006. V Hongkong in na Kitajsko je v preteklosti na turneje povabil številne zbore z drugih celin. Kot priznanje za njegov prispevek je Tong prejel kitajsko nagrado za dosežke z mladinskimi zbori Kitajskega zborovskega združenja in nagrado za umetniške dosežke na področju glasbe hongkonškega sveta za razvoj umetnosti.

email: info.maribor@jskd.si, tel: +386 (1) 24 10 506 / + 386 (1) 24 10 525