Žirija

Karmina Šilec, predsednica

Karmina Šilec

Karmina Šilec je umetniška vodja zasedb Carmina Slovenica in Choregie – New Music Theatre, dirigentka, odrska režiserka, scenografka in koreografinja. V svet vokalne glasbe in gledališča vnaša svežino in izvirnost. Njeni projekti so provokativni in drzni: s svojimi idejami razbija tabuje v družbi in glasbi. Za svoj izjemni prispevek svetovnemu zborovskemu gibanju je prejela več kot 20 najvišjih mednarodnih nagrad na zborovskih tekmovanjih, prestižno nagrado ITI – music theatre now v kategoriji music beyond opera, gledališko nagrado golden mask in mednarodno nagrado Roberta Edlerja za zborovsko glasbo. Kot dirigentka in režiserka izvaja projekte z različnimi ustanovami in zasedbami po svetu: Theater Basel, SNG Opera in balet Ljubljana, Simfoniki RTV Slovenija, SNG Opera in balet Maribor, Slovenskim projektnim zborom, ansamblom ¡Kebataola! in številnimi drugimi. Njeno zasedbo Carmina Slovenica so povabili na najprestižnejše kulturne dogodke, kot so Operadagen Rotterdam, Ruhrtriennale, Festival d'Automne á Paris, Moscow Easter Festival, Dresdner Musikfestspiele, Melbourne Festival, Prototype Festival, Steierischer Herbst, Holland festival in drugi.
Deluje tudi kot umetniška svetovalka za zborovsko glasbo in univerzitetna profesorica za zborovsko dirigiranje, je pa redno tudi gostujoča dirigentka, žirantka ali članica umetniških komisij na festivalih in tekmovanjih.

 

Gabriel Baltes

Gabriel Baltes

Gabriel Baltes poučuje zborovsko dirigiranje na Centro Superior de Musica del Pais Vasco (Musikene) v San Sebastianu v Španiji. Je ustanovitelj in dirigent vokalne skupine KUP Taldea iz španske Tolose, ki jo sestavlja trideset mladih, a izkušenih pevcev. Pod njegovim vodstvom so leta 2009 osvojili prvo nagrado (ex aequo) na mednarodnem tekmovanju v Mariboru. Na mednarodnem tekmovanju v Toursu so maja 2010 prejeli prvo nagrado v obeh tekmovalnih kategorijah, v katerih so sodelovali, in osvojili veliko nagrado mesta Tours.
Leta 2011 je zasedba KUP Taldea sodelovala v finalu za veliko zborovsko nagrado Evrope v Tolosi. KUP Taldea je bila skupaj s 23 drugimi zbori z vsega sveta izbrana za sodelovanje na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju, ki ga prireja Mednarodna federacija za zborovsko glasbo (IFCM).

 

Helena Fojkar Zupančič

Helena Fojkar Zupančič

Helena Fojkar Zupančič si je solopevsko in glasbenopedagoško izobrazbo pridobila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, izpopolnila pa na številnih solopevskih in dirigentskih seminarjih. Zaposlena je na Škofijski klasični gimnaziji (ŠGK) v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani kot zborovodkinja in učiteljica vokalne tehnike. Vodi Dekliški zbor sv. Stanislava in Zbor sv. Nikolaja Litija (klasični zborovski repertoar) in 100-članski (Z)Mešani zbor ŠKG (gospel, pop in muzikal). Njeni zadnji večji uspehi so: absolutni zmagi na Evroradijskem (EBU) tekmovanju Naj narodi pojo/Let the Peoples Sing leta 2009 v Oslu in Summa cum Laude 2013 na Dunaju, udeležba na Evropskem festivalu mladinskih zborov v Baslu/European Festival of Youth Choirs Basel 2014 z Dekliškim zborom sv. Stanislava in zmage na Venezia in Musica 2011, Maasmechelen 2013, Derry 2015, dve drugi mesti v Tolosi 2016 in zlata plaketa na državnem tekmovanju Naša pesem 2012 in 2016 z Zborom sv. Nikolaja. Letos julija se bo Dekliški zbor sv. Stanislava pod njenim vodstvom predstavil v Barceloni na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju.
Njeni zbori se odlikujejo po izpiljeni vokalni tehniki, poglobljenem poznavanju glasbenega gradiva, bogatem zvoku in izvirnih interpretacijah.
V letih 2004–2009 je vodila Slovenski otroški zbor, večkrat je snemala in koncertirala s projektnim Komornim zborom Radia Slovenija, leta 2015 je nastopila tudi z Zborom Slovenske filharmonije. Redno sodeluje v žirijah, s svojimi zbori pogosto naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev.

 

Maria Gamborg Helbekkmo

Maria Gamborg Helbekkmo

Maria Gamborg Helbekkmo je zaslužna profesorica na Bergen University College, na katerem je poučevala zborovsko dirigiranje, klavir in solopetje. Po izobrazbi je pianistka, pevka in dirigentka, tudi široko uveljavljena glasbenica in učiteljica, posebno pa je znana po svojem delu z ženskim zborom Voci Nobili. Njena odločnost se z njenimi umetniškimi vrlinami in edinstvenim glasbenim okoljem potrjuje v 11 mednarodnih prvih nagradah, ki jih je dobil zbor.
Leta 2005 je z Voci Nobili prejela letno nagrado Norveškega zborovskega združenja, leta 2006 pa je bila za svoj izobraževalni in umetniški prispevek k norveški glasbi odlikovana s kraljevo zlato medaljo za zasluge.

 

Reiner Schneider-Waterberg

Reiner Schneider-Waterberg

Reiner Schneider-Waterberg se je rodil v Namibiji, obiskoval lokalno nemško šolo Otjiwarondo, nato pa Michaelhouse, bil je najboljši maturant province Natal. Na univerzi Stellenbosch je cum laude diplomiral na treh smereh in prejel univerzitetno priznanje, prepeval je tudi v univerzitetnem zboru. Kot štipendist je na Univerzi v Cambridgeu v Veliki Britaniji študiral mednarodne odnose in pel v zboru Trinity College ter se uveljavil kot kontratenor. Čez čas se je preusmeril v študij petja na Mozarteumu v Salzburgu in Scholi Cantorum Basiliensis v Baslu ter se spet uveljavil kot baritonist.
Kot solist je sodeloval v številnih zasedbah. Posebno prednost daje recitalom pesmi in melodramam. Leta 2003 se je pridružil vodilni nemški zasedbi Singer Pur. Nastopili so v več kot 50 državah in v zadnjih letih trikrat prejeli priznanje ECHO klassic, ki velja za najprestižnejšo evropsko nagrado za glasbene izdaje. Poleg sodelovanja v zasedbi Singer Pur vodi več zborov v okolici Basla.

 

email: info.maribor@jskd.si, tel: +386 (1) 24 10 525 / + 386 (1) 24 10 506 / + 386 (2) 23 42 117