Ocene in nagrade

13. MEDNARODNEO ZBOROVSKO TEKMOVANJE
GALLUS – MARIBOR
Maribor, 10. – 12. april 2015

ŽIRIJA

Helena Fojkar Zupančič, predsednica

 

 

 

 

 

 

Helena Fojkar Zupančič si je solopevsko in glasbenopedagoško izobrazbo pridobila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, izpopolnila pa na številnih solopevskih in dirigentskih seminarjih. Zaposlena je na Škofijski klasični gimnaziji (ŠGK) v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani kot zborovodkinja in učiteljica vokalne tehnike. Vodi Dekliški zbor sv. Stanislava in Zbor sv. Nikolaja Litija (klasični zborovski repertoar) in 100-članski (Z)Mešani zbor ŠKG (gospel, pop in muzikal). Njeni zadnji večji uspehi so: absolutni zmagi na Evroradijskem (EBU) tekmovanju Naj narodi pojo/Let the Peoples Sing leta 2009 v Oslu in Summa cum Laude 2013 na Dunaju, udeležba na Evropskem festivalu mladinskih zborov v Baslu/European Festival of Youth Choirs Basel 2014 z Dekliškim zborom sv. Stanislava in zmage na Venezia in Musica 2011, Maasmechelen 2013, Derry 2015, dve drugi mesti v Tolosi 2016 in zlata plaketa na državnem tekmovanju Naša pesem 2012 in 2016 z Zborom sv. Nikolaja. Letos julija se bo Dekliški zbor sv. Stanislava pod njenim vodstvom predstavil v Barceloni na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju.
Njeni zbori se odlikujejo po izpiljeni vokalni tehniki, poglobljenem poznavanju glasbenega gradiva, bogatem zvoku in izvirnih interpretacijah. V letih 2004–2009 je vodila Slovenski otroški zbor, večkrat je snemala in koncertirala s projektnim Komornim zborom Radia Slovenija, leta 2015 je nastopila tudi z Zborom Slovenske filharmonije. Redno sodeluje v žirijah, s svojimi zbori pogosto naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev.

Valérie Fayet

 

 

 

 

Valerie Fayet je diplomirala na oddelku za zborovsko dirigiranje na Konservatoriju v Lyonu. Istocasno je kot štipendistka Fundacije Menuhin študirala tudi orkestrsko dirigiranje in študij koncala leta 1987. Leta 1991 je z dekliškim zborom iz Mansa osvojila prvo nagrado na Mednarodnem zborovskem tekmovanju FlorilegeVocal deTours. Valerie Fayet je bila na Konservatoriju v Lyonu asistentka Bernardu Tetuju, nato je bila umetniški vodja Komornega zbora iz Caena, septembra 2004 pa je prevzela mesto profesorice zborovskega petja, zborovskega dirigiranja in vodje simfonicnega orkestra na Konservatoriju v Nantesu. Prav tako je vodja zbora Državnega orkestra dežel Loare in vodja profesionalnega vokalnega sestava Humana Vox. Na njenem repertoarju so med drugim Cantigas (Ohana), Stabat mater (Poulenc), Lazar in vstajenje (Schubert), Requiem (Mozart) in Stvarjenje (Haydn). Med letoma 2005 in 2008je bila umetniški vodja Državnega zbora mladih A Coeur Joie, s katerim je leta 2007 dobila šest nagrad na mednarodnem tekmovanju Guido d'Arezzo v Italiji, med njimi tudi nagrado za najboljšega dirigenta.

Wolfram Lattke

 

 

 

Wolfram Lattke je tenor in nekdanji clan svetovno znanega deškega zbora St.Thomas Boys Choir. Študiral je na Visoki šoli za glasbo in gledališce Felix Mendelssohn Bartholdy v Leipzigu pri Hansu-Joachimu Beyerju. Njegov repertoar vkljucuje literaturo za vokalne skupine in samospeve vseh obdobij, zborovska dela J. S. Bacha in barocne, klasicne in romanticne oratorije, pa tudi glasbo 20. stoletja. Nastopal je širom po Evropi, v Severni in Srednji Ameriki, v Jugovzhodni Aziji, na Japonskem, v Avstraliji in na Bližnjem vzhodu ter sodeloval z vodilnimi zasedbami, kot so Newyorški filharmonicni orkester, orkester Gewandhaus Leipzig, Kolner Akademie, Thomanerchor Leipzig, ansambel Hilliard, in dirigenti Riccardom Chaillyjem, Dmitryjem Sitkovetskyjem in Joshuo Rifkinom. Nastopil je tudi na festivalih Europaische Musikfest Stuttgart, MusicFest Vancouver in Bachwoche Ansbach. Wolfram Lattke je clan nagrajenega vokalnega ansambla Amarcord.

Cecilia Rydinger Alin

 

 

 

 

 

 

Cecilia Rydinger Alin je ena vodilnih figur švedskega zborovstva in članica švedske Kraljeve akademije za glasbo, ki v svoji široki paleti dejavnosti združuje dirigiranje, poučevanje in glasbeno administrativno vodenje. Preden je postala vicekanclerka Kraljeve visoke šole za glasbo v Stockholmu, je bila tam profesorica za orkestrsko dirigiranje. Med letoma 1988 in 2009 je bila umetniški vodja mešanega .zbora Allmanna Sangen in z njim zmagala na številnih mednarodnih tekmovanjih, med drugim na tekmovanju za veliko nagrado Evrope 2005 v Varni. Od leta 1994 do 1998 je bila glavna dirigentka wermlandske opere v Karlstadu, dirigirala je tudi operne produkcije v švedski kraljevi operi in danski operi Jyske ter visoko cenjene produkcije Wagnerja v rudniku apnenca v Dalhalli. Od leta 2008 je dirigentka in umetniški vodja moškega zbora Orphei Drangar, kar predstavlja razburljivo nalogo in velik izziv. Skupaj so nastopali na mednarodnih turnejah in posneli več zgoščenk, nazadnje CD sakralne moške glasbe. Na mednarodna zborovska tekmovanja jo pogosto povabijo kot žirantko, hkrati pa poučuje na mednarodnih mojstrskih tečajih zborovskega dirigiranja - tako je leta 2006 na mednarodnem zborovskem festivalu v Lundu med drugim sodelovala s profesorjem Ericom Ericsonom. Leta 2005 ji je švedski kralj Karl Gustav za njen prispevek k švedskemu glasbenemu življenju podelil medaljo litteris et artibus, leta 2009 pa je bila na Švedskem imenovana za zborovsko dirigentko leta.

Sebastjan Vrhovnik

 

 

 

 

 

 

Sebastjan Vrhovnik seje po končani Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom doc. Marka Vatovca, pozneje pa prav tako z odliko končal magistrski študij na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je docent za zborovsko dirigiranje na Akademiji za glasbo v,Ljubljani, kot predavatelj vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini. Dejaven je tudi kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Zdaj deluje kot dirigent Mešanega pevskega zbora Obala Koper, kot gostujoči dirigent pa je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom in Slovenskim komornim zborom. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, s katerimi je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikujeta odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije, posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka, repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

 

 

 

 

 

 

 

email: info.maribor@jskd.si, tel: +386 (1) 24 10 525 / + 386 (1) 24 10 506 / + 386 (2) 23 42 117