Finalisti tekmovanja za veliko nagrado

Beijing Philharmonic Choir

Beijing Philharmonic Choir

FILHARMONIČNI ZBOR IZ PEKINGA

Filharmonični zbor iz Pekinga je leta 1983 ustanovil profesor Yang Hongnian. V zasedbi se je kalilo več kot 5000 otrok, na več kot 1000 koncertih po vsem svetu pa so izvedli okoli 1500 kitajskih in tujih pesmi. Na prestižnih mednarodnih tekmovanjih so prejeli 30 pomembnejših nagrad in izdali 32 CD- in DVD-plošč ter sedem zbirk otroške zborovske glasbe.

Leta 1990 je predsednik Avstrije Rudolf Kirchschläger njihov nastop pohvalil z besedami: »Tako briljanten koncert bi morali slišati vsi na Dunaju.« Februarja 2003 je zbor pripravil predstavitveno izvedbo za združenje ameriških zborovskih dirigentov ACDA in koncertiral v Carnegie Hall in Lincolnovem centru v New Yorku.

Pripravljalni odbor olimpijskih iger v Pekingu je zbor izbral za nastopa v Monaku in Moskvi med izbirnim postopkom za gostitelje olimpijskih iger leta 2000 in 2008. Na otvoritveni slovesnosti 29. poletnih olimpijskih iger v Pekingu 8. avgusta 2008 je 66 pevcev izvedlo olimpijsko himno. Septembra 2016 so obiskali Izrael in Palestino, nastopili pa so kot angel miru ob začetku svetovne turneje Pesem o svetovnem miru.

Zbor ostaja zvest svojemu poslanstvu – ljubezni in predanosti. V tridesetih letih so redno nastopali na dobrodelnih prireditvah in se udeleževali prostih izobraževalnih delavnic. Še naprej zasledujejo svoj umetniški cilj ter podajajo ljubezen in lepoto glasbe vsem.

 

Yang Li

Yang Li

Yang Li je profesor dirigiranja na osrednjem konservatoriju za glasbo, glavni dirigent simfoničnega orkestra Tianjin, gostujoči dirigent otroškega in dekliškega zbora državnega simfoničnega orkestra in direktor ter dirigent Filharmoničnega zbora iz Pekinga. Leta 1997 je z umetniško diplomo končal študij na konservatoriju za glasbo v Stuttgartu. Med študijem tam je Yang kot prvi kitajski glasbenik prejemal štipendijo Karajanove fundacije. V zadnjih desetih letih je z otroškim in dekliškim zborom Kitajskega državnega simfoničnega orkestra osvojil najvišje nagrade na 18. mednarodnih zborovskih tekmovanjih, na številnih drugih pa je sodeloval kot žirant.

email: info.maribor@jskd.si, tel: +386 (1) 24 10 525 / + 386 (1) 24 10 506 / + 386 (2) 23 42 117