VELIKA ZBOROVSKA NAGRADA EVROPE 2018
Unionska dvorana Maribor, 21. april 2018

PRESTIŽNO LOVORIKO 30. FINALA ZA
VELIKO ZBOROVSKO NAGRADO EVROPE
SI JE PRIPEL OTROŠKI PEVSKI ZBOR RESONANCA IZ DŽAKARTE

The Resonanz Children’s Choir

MARIBOR - V soboto, 21. 4. 2018,  zvečer so v Dvorani Union v  Mariboru svečano razglasili zmagovalca 30. finala za veliko zborovsko nagrado Evrope. Na tekmovanju petih vrhunskih zborov z vsega sveta so sedemčlansko mednarodno strokovno žirijo najbolj prepričali mladi pevci zbora The Resonanz Children’s Choir iz Indonezije, ki so pokazali muzikalno najbolj prepričljivo izvedbo, hkrati pa očarali z bogato kostumografijo in celovitim odrskim nastopom.

Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) se je po šestih letih spet več kot uspešno preizkusil v vlogi organizatorja enega najprestižnejših zborovskih tekmovanj v evropskem in svetovnem merilu. Unionska dvorana je bila premajhna za vse ljubitelje zborovske glasbe,  ki so hoteli prisluhniti vrhunskemu petju, saj je bila razprodana do zadnjega kotička, Maribor pa je ta konec tedna še utrdil svoj sloves svetovne prestolnice zborovskega petja.

Prestižno tekmovanje, na katerega so se uvrstili zmagovalci enega od petih mednarodnih zborovskih tekmovanj, združenih v Zvezo tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope, je Maribor gostil drugič.  V finalu je nastopilo pet zborov iz štirih držav, Švedske, Italije, Kitajske in Indonezije. Na odru Dvorane Union se je zvrstilo kar 230 vrhunskih pevcev. To tekmovanje nima kategorij, zato se v finalu vedno enakovredno pomerijo različne zasedbe, tako odrasli kot otroški zbori, ki so na sobotnem tekmovanju pokazali izjemno kakovost in zrelost. Kot je povedala Mihela Jagodic, samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo JSKD, komisija med tekmovalnimi zbori izbere le zmagovalca, ne pa tudi drugo in tretje uvrščenega, tako da so ostali enakovredni finalisti.

Kdor je imel srečo, da si je zagotovil sedež v dvorani, vstopnic je namreč zmanjkalo že nekaj dni pred samo prireditvijo, je imel priložnost uživati v zares vrhunski zborovski predstavi, kakšni smo v Sloveniji priča le na vsakih šest let, ko je kot gostitelj na vrsti Maribor. Izjemen pevski večer, ki je navdušil domače občinstvo in številne tuje goste, je poleg vrhunskega petja odlikoval tudi nadvse slikovit nastop vrhunskih zborovskih zasedb.

Finale za veliko nagrado Evrope je eno najbolj eminentnih zborovskih tekmovanj, ki vselej postreže z izjemnimi in vrhunskimi pevskimi predstavami. Biti član v Zvezi za veliko nagrado Evrope, ki je bila ustanovljena leta 1988, je zato posebna čast. Vanjo je vključenih šest mest oziroma držav, poleg  Maribora še Tours (Francija), Varna (Bolgarija), Arezzo (Italija), Tolosa (Španija) in Debrecen (Madžarska). Vsako leto potekajo tekmovanja v posameznih članicah, zmagovalci ene sezone vseh tekmovanj pa se udeležijo finala zmagovalcev. Tega zapored gostijo posamezne članice, tako da vsako mesto pride na vrsto vsakih šest let.
Kljub imenu pa tekmovanja niso namenjena samo evropskim zborom, temveč se jih lahko udeležijo zbori z vsega sveta. V vseh letih tekmovanja so dobitniki velike nagrade Evrope postali zbori s skoraj vseh celin.

Dodatne informacije:

Mihela Jagodic, samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo JSKD,
mihela.jagodic@jskd.si
t: 031 267 217

 

 

 

email: info.maribor@jskd.si, tel: +386 (1) 24 10 525 / + 386 (1) 24 10 506 / + 386 (2) 23 42 117