15. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE
GALLUS – MARIBOR 2019, SLOVENIJA

ZMAGOVALEC 15. MEDNARODNEGA ZBOROVSKEGA TEKMOVANJA GALLUS - MARIBOR 2019 JE ZBOR JĀZEPA VĪTOLA LATVIJAS MŪZIKAS AKADĒMIJAS JAUKTAIS KORIS

JAZEPA VITOLA LATVIJAS MUZIKAS AKADEMIJAS JAUKTAIS KORIS, Riga, Latvija, Zborovodja  Janis Ozols

Jazepa Vitola Latvijas

Jazepa Vitola Latvijas

Jazepa Vitola Latvijas

Posnetek koncerta za Grand Prix na RTV SLO:

RTV SLO Grand Prix Gallus - maribor 2019

 

15. MEDNARODNO ZBOROVSKO TEKMOVANJE GALLUS – MARIBOR 2019, SLOVENIJA

Na 15. Mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus, ki ga je minuli vikend gostil Maribor, si je laskavi naziv najboljšega pripel MEŠANI ZBOR AKADEMIJE ZA GLASBO JAZEPS VITOLS IZ RIGE, Latvija (JĀZEPA VĪTOLA LATVIJAS MŪZIKAS AKADĒMIJAS JAUKTAIS KORIS), pod zborovodsko taktirko Jānisa Ozolsa.

Zmagovalni zbor, ki je s svojimi izvedbami najbolj prepričal zahtevno petčlansko mednarodno žirijo, se bo julija prihodnje leto v Debrecenu na Madžarskem pomeril za Veliko zborovsko nagrado Evrope, ki velja za eno najprestižnejših v svetovnem merilu.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus si je od leta 1992, ko je bilo izvedeno prvič, pridobilo sloves enega najzahtevnejših v svetovnem merilu. Letos se ga je udeležilo trinajst pevskih zasedb, od tega osem mešanih zborov, po en ženski in en moški zbor ter tri vokalne skupine iz Evrope, Azije in Amerike.
Slovenijo so več kot odlično zastopali domačini, Akademski mešani pevski zbor Maribor pod dirigentskim vodstvom Tadeje Vulc, ki si je po finalnem nastopu z nemškim zborom razdelil izvrstno tretje mesto.

Zbore je ocenjevala žirija, sestavljena iz petih izjemnih strokovnjakov za zborovsko petje: predsedovala je Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), kot člani žirije pa so sodelovali Ambrož Čopi (Slovenija), Jae-joon Lee (Južna Koreja), Manuel Warwitz (Avstrija/Nemčija) in  Sigvards Klava (Latvija).

V uvodnem petkovem večeru so se zbori za ogrevanje predstavili z netekmovalnimi sporedi, v katerih so prepevali in igrali glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo, kar so nekateri podkrepili še s spremljavo na tradicionalna glasbila in s tradicionalnimi kostumi. Unionska dvorana, ki je bila polna vse tri dneve prireditve, je udeležence tekmovanja že v uvodni predstavitvi navdušeno pozdravila in nagradila z bučnimi aplavzi.

Zdi se,  da je bil uspešen uvodni večer spodbuda za nastop v tekmovalnem delu, saj so se prav vsi zbori v sobotnem nastopu, za katerega so pripravili zahteven spored iz zgodovinskih obdobij in bolj sproščen prosti program, odrezali nadvse imenitno. Tudi izvedba slovenskih skladb, ki so bile uvrščene v obvezni program, ena je bila Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri, druga pa priredba slovenske ljudske pesmi Zarja, kljub jezikovnim zagatam tujim zborom ni delala pretiranih težav.

Kot je povedala predsednica žirije Helena Fojkar Zupančič, so bile vse sodelujoče zasedbe izjemno kakovostne, in jih je bil res užitek poslušati, zato je bilo delo žirije pestro, odločale pa so malenkosti: »Komisija je upoštevala več kriterijev, na primer izbor programa, način in kakovost izvedbe, kako so pevci in dirigent sledili partituri, kakšen je bil zvok zbora in njegova odrska prezenca.«

Ne glede na precej izenačene nastope je žirija morala izbrati pet finalistov, razlike pa so bile izredno majhne, tako je na primer zbor, ki je zasedel šesto mesto, od petouvrščenega ločila le ena točka.
Slednjič je komisija v finale uvrstila pet zasedb iste kategorije, namreč mešane pevske zbore, ki so pred strogo komisijo in navdušenimi in  zvestimi ljubitelji zborovskega petja v nedeljo še enkrat prekrižali glasove v velikem finalu, ki je dalo tudi končnega zmagovalca.

Nedeljski nastop so si pripeli:

  • AKADEMSKI MEŠANI ZBOR MARIBOR, Maribor, Slovenija
  • JĀZEPA VĪTOLA LATVIJAS MŪZIKAS AKADĒMIJAS JAUKTAIS KORIS, Riga, Latvija
  • KAMMERCHOR DER MUSIKHOCHSCHULE MANNHEIM, Mannheim, Nemčija
  • KUP TALDEA, Tolosa, Baskija, Španija
  • MT. SAN ANTONIO COLLEGE CHAMBER SINGERS, Walnut, CA, ZDA

Prestižni naziv zmagovalca in s tem vstopnico za tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope 2020, ki bo prihodnje leto potekalo v začetku julija v Debrecenu na Madžarskem, si je prislužil JĀZEPA VĪTOLA LATVIJAS MŪZIKAS AKADĒMIJAS JAUKTAIS KORIS, Riga, Latvija, drugo mesto pa je pripadlo Špancem,  zboru KUP TALDEA iz Tolosa, Baskija. Kako tesne so bile odločitve priča dejstvo, da sta si tretje mesto razdelila AKADEMSKI MEŠANI ZBOR MARIBOR in KAMMERCHOR DER MUSIKHOCHSCHULE MANNHEIM, Mannheim, Nemčija, peti pa so bili Američani, MT. SAN ANTONIO COLLEGE CHAMBER SINGERS, Walnut, CA, ZDA.

Žirija je podelila še dve posebni nagradi, za izvedbo skladbe Gallus jo je dobil AKADEMSKI MEŠANI ZBOR MARIBOR oziroma Tadeja Vulc, za najboljšo izvedbo ljudske pesmi Zarja pa JĀZEPA VĪTOLA LATVIJAS MŪZIKAS AKADĒMIJAS JAUKTAIS KORIS, Riga, Latvija.

Za najboljšo malo vokalno skupino je bila izbrana skupina GENOVA VOCAL ENSEMBLE, Genova, Italija, kot najboljši zbor enakih glasov pa WAH YAN COLLEGE KOWLOON BOYS' CHOIR, Kewloon, Hong Kong, Kitajska.

 

Fotogalerija

Videogalerija

Napoved oddaj TV Maribor in Radia Slovenija

TV MARIBOR
Nedelja, 14. 4. 2019
11.00: neposredni prenos tekmovanja za veliko nagrado letošnjega tekmovanja
20.15: posnetek tekmovanja za veliko nagrado letošnjega tekmovanja

lll. PROGRAM – PROGRAM ARS:
Nedelja, 14. 4. 2017
11.00: Neposredni prenos tekmovanja za veliko nagrado letošnjega tekmovanja
Sobota, 20. 4. 2019 ob 10.05
Zborovski panoptikum: Maribor po Mariboru
Petki v novembru 2019 ob 22.05
Zborovski koncert: izbrani posnetki s tekmovanja

RADIO MARIBOR
Nedelja, 14. 4. 2019
20.00: Posnetek tekmovanja za veliko nagrado letošnjega tekmovanja
Četrtek, 9. 5. 2019
19.30: Glasbena sozvočja: posnetki nagrajenih zborov

RADIO KOPER - CAPODISTRIA
Četrtek, 30. 5. 2019
20.00: Glasbeni abonma

RADIO TRST A
Petek, 10. 5. 2019
13.20: Zborovska glasba med Slovenijo in Italijo

Dodatne informacije:

Mihela Jagodic, samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo JSKD,
mihela.jagodic@jskd.si
t: 01 24 10 525
m: 031 267 217

 

 

 

email: info.maribor@jskd.si, tel: +386 (1) 24 10 525 / + 386 (1) 24 10 506 / + 386 (2) 23 42 117