Žirija

Predsednica žirije

Helena Fojkar Zupančič, Slovenija

Helena Fojkar Zupančič

Helena Fojkar Zupančič, diplomirana solopevka in glasbena pedagoginja, deluje kot zborovska dirigentka in učiteljica vokalne tehnike na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Pri delu z zbori posebno pozornost namenja oblikovanju zdravega, homogena in lepega zborovskega zvoka ter prepričljivosti odrskih nastopov. Vodi Zbor sv. Nikolaja Litija, Dekliški zbor sv. Stanislava Ljubljana in 100-članski (Z)mešani zbor Škofijske klasične gimnazije Ljubljana.

Med njenimi najpomembnejšimi uspehi je absolutna zmaga na tekmovanju evropske radijske zveze, EBU, Let the Peoples Sing 2009 v Oslu, na katerem je z Dekliškim zborom sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije zastopala Slovenijo. Z istim zborom je leta 2014 nastopila na Evropskem festivalu mladinskih zborov v Baslu/European Festival of Youth Choirs Basel 2014, leta 2017 na Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni, 2019 pa na Nacionalni konferenci ameriških dirigentov v Kansas Cityju. Na tekmovanjih s svojimi zbori dosega najvišja mesta in prejema posebne nagrade, na več tekmovanjih je bila nagrajena kot najboljša dirigentka. Je prejemnica Gallusove plakete (2012) in nagrade RS na področju glasbenega šolstva (2016).

V letih 2004 in 2007–2009 je vodila Slovenski otroški zbor. V letih 2009–2015 je snemala in koncertirala s Komornim zborom Radia Slovenija. Leta 2014 je dirigirala projektnemu Komornemu zboru in Simfoničnemu orkestru RTV SLO na abonmajskem koncertu v sklopu Mozartin. Leta 2015 je dirigirala Slovenskemu komornemu zboru (Zboru SF) na otvoritvenem koncertu Festivala Ljubljana.

S svojimi zbori redno naroča in izvaja novitete slovenskih skladateljev, posnela je več zgoščenk. Kot žirantka sodeluje na državnih in mednarodnih tekmovanjih doma in v tujini.

 

Člani žirije

Ambrož Čopi, Slovenija

Ambrož Čopi

(foto Jana Jocif)

Ambrož Čopi je skladatelj, dirigent, pedagog, glasbeni motivator in organizator, poučuje pa na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo v Ljubljani in kot visokošolski sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njegova dela se redno pojavljajo na domačih odrih, izvedbe pa so doživele uspeh v evropskih državah, Ameriki, Aziji, Izraelu, na Japonskem, v Rusiji in drugje. Izdane so na štirih avtorskih zgoščenkah. Vodil je številne zbore in z njimi dosegal najvišje uvrstitve na domačih (15 zlatih plaket) in mednarodnih tekmovanjih (26 prvih mest). Leta 2009 je z APZ Univerze na Primorskem tekmoval v finalu za veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu. Trenutno vodi Komorni zbor KGBL in APZ Univerze na Primorskem, ki se uvrščata med najboljše slovenske sestave. S svojimi zbori redno spodbuja nastajanje novih del in sodeluje z mladimi skladatelji. S komornim zborom KGBL je na povabilo organizatorjev lani predstavil sodobno slovensko ustvarjalnost na Evropskem festivalu mladinskih zborov v Baslu/Europäisches Jugendchor Festival Basel (Švica), Mednarodnem zborovskem festivalu Tajpej, Nacionalna koncertna dvorana Tajpej/Taipei international choral festival, National concert hall Taipei (Tajvan) in na Avgustovskem zborovskem festivalu v dvorani Nacionalnega centra za upodabljajočo umetnost v Pekingu/August chorus festival, National Centre for the Performing Arts Beijing (Kitajska). Za izjemne dosežke na glasbenem področju je prejel številne nagrade, med drugimi prestižni nacionalni nagradi – Gallusovo plaketo (2014) innagrado Prešernovega sklada (2016).


Jae-joon Lee, Južna Koreja

Jae-joon Lee

Jae-joon Lee je iz glasbe magistriral na Univerzi Keimyung v Južni Koreji (instrumentalna glasba), Univerzi Južne Kalifornije v Los Angelesu v ZDA (zborovsko dirigiranje) in Državnem glasbenem konservatoriju v Novosibirsku v Rusiji (orkestrsko in operno dirigiranje).

Maestra Leeja so kot gostujočega dirigenta medse že povabili številni orkestri in operne hiše v Koreji in zunaj nje (Rusija, Kuba, Filipini), dirigiral pa je opere (La Boheme, La Traviata, Carmen, Aida, Rigoletto …) in simfonična dela (Mozarta, Beethovna, Čajkovskega, Brahmsa, Mahlerja in drugih).

Na zborovskem področju je številne uspehe požel z zborom Pilgrim Mission Choir, ki je na Svetovnih zborovskih igrah dvakrat zmagal v kategoriji a cappella, osvojil pa tudi veliko nagrado 49. tekmovanja Seghizzi v Gorici. Bil je umetniški direktor več festivalov, leta 2013 tudi mednarodnega zborovskega tekmovanja Yeosu v Južni Koreji.

Pred kratkim je Lee ustanovil Pilgrim Music Foundation (PMF), ki bo na otoku Jeju služila kot starševska fundacija tamkajšnje Mednarodne glasbene akademije za genije (JIGMA), ene najboljših glasbenih šol na svetu za glasbeno nadarjene študente. Je umetniški direktor filharmoničnega orkestra Novo, glasbenega centra Pilgrim Mission Music Center in glasbenega centra Yenoeul, gostujoči profesor na Konservatoriju za glasbo Santo Tomas v Manili na Filipinih in od leta 2011 stalni umetniški direktor Študijske skupine Mednarodnega mladinskega orkestra (IYOSG) v Filadelfiji.


Manuel Warwitz, Avstrija/Nemčija

Manuel Warwitz

(foto Markus Amon)

Manuel Warwitz se je rodil v Salzburgu in dela kot pevec in učitelj vokalne tehnike. Njegov obsežni repertoar vključuje Bachove, Händlove, Haydnove, Mozartove in Mendelssohnove oratorije, nemške samospeve, pa tudi operete, muzikale ter džezovsko in a cappella petje.

Leta 2003 je postal stalni član vokalne skupine Singer Pur, s katero je na koncertih v več kot 40 državah po vsem svetu izvajal raznovrsten repertoar vokalne glasbe od srednjeveških do sodobnih skladb, v nenehnem iskanju novih možnosti izražanja glasbe s človeškim glasom. Odkar je član, je skupina trikrat osvojila najpomembnejšo nemško glasbeno nagrado echo.

Warwitz je delal in še sodeluje z različnimi skupinami, kot so Cantus Cölln, Les Cornets Noirs, Musica Fiata, Harmonia Antiqua Labacensis, Singphonikern, Neue Hofkapelle München, Schützakademie Dresden, ter skladatelji Howardom Armanom, Andrewom Parrottom, Anthonyjem Rooleyjem na glasbenih festivalih po Evropi.

Sodeloval je v opernih produkcijah: Haydnovih L´Infedelta delusa, Philemon und Baucis, Henzejevi Pollicino, Weillovi in Brechtovi Mahagoni Songspiel in Weiße Rose (Bela vrtnici) Uda Zimmermanna. Leta 2010 je pel vodilno vlogo v prvi uprizoritvi dela Die Nacht des Brokers (Noč borznih posrednikov) Christopha Reiserersa v Münchnu.

Od leta 2011 redno poje v renesančni skupini solistov Collegium Vocale Gent, ki ga vodi Philippe Herreweghe. Leta 2012 je začel nastopati kot solist z zborom in ansamblom Balthasar-Neumann (BNC) pod vodstvom Thomasa Hengelbrocka, leto pozneje pa je projektno prvič nastopal z vokalnim ansamblom Cantus Cölln in Konradom Junghänelom. Predlani je z BNC posnel celotno Monteverdijevo zbirko Selva Morale pod vodstvom dirigenta Pabla Heras-Casada.


Sigvards Kļava, Latvija

Sigvards Kļava

(foto Janis Deinats)

Sigvards Kļava je študiral dirigiranje na Latvijski Akademiji za glasbo (JVLMA), na Bachakademie v Stuttgartu, na Konservatoriju v Sankt Peterburgu in se izpopolnjeval na mojstrskih tečajih v sklopu Bachovega festivala v Oregonu.

Od leta 1992 je umetniški direktor Latvijskega radijskega zbora (LRC), popeljal pa ga je do mednarodnega slovesa z nastopi na vrhunskih glasbenih festivalih, na katerih so sodelovali z najbolj uveljavljenimi skladatelji in dirigenti. Kot gostujoči dirigent je Kļava nastopal z nizozemskim radiem, komorno in operno Kapelo Amsterdam, Komornim zborom RIAS iz Berlina, Leipziškim radijskim zborom MDR in številnimi drugimi.

Njegovi projekti z LRC so navdihujoči tematski in gledališki koncertni programi. Uresničil je zamisel o sodelovanju z znanimi predstavniki akademske in neakademske glasbe, duhovščino in sodobnimi glasbeniki, da bi tako zlil sodobne glasbene eksperimente s kulturno dediščino in razširil pogled na možnosti človeškega glasu. Leta 2014 je Kļava z LRC zasnoval projekt Bach. Passion. Rīga, pri katerem so bili pasijoni Johanna Sebastiana Bacha izvajani v cerkvah po Rigi skupaj z izvrstnimi mednarodnimi interpreti baročne glasbe. Pod njegovim vodstvom je imel zbor priložnost ustvarjalno sodelovati z najbolj znamenitimi latvijskimi skladatelji sodobne glasbe (Einfelde, Ešenvalds, Maskats, Karlsons, Vasks) in tudi številnimi skladatelji iz tujine.

Od leta 1990 je eden glavnih dirigentov festivala latvijske pesmi in profesor na fakulteti za zborovsko dirigiranje na JVLMA.

 

 

email: info.maribor@jskd.si, tel: +386 (1) 24 10 525 / + 386 (1) 24 10 506 / + 386 (2) 23 42 117