PRIDRUŽITE SE NAŠI
   FACEBOOK SKUPINI

        

   OBIŠČITE NAŠ YT-KANAL

        

 

prijava na e-novice

 

Naši zbori

 

Naši zbori

 

Naši zbori

OSREDNJA SLOVENSKA ZBOROVSKA REVIJA NAŠI ZBORI NA SPLETU

 

   SPLETNA STRAN FESTIVALA
   EUROPA CANTAT 2021
   LJUBLJANA

 

 

   KATALOGI

 

GLASBA VOKALNA GLASBA / FAUVEL'86


Spremljevalni projekti

 

LOJZE LEBIČ: FAUVEL ‘86


FAUVEL ‘86 je glasbeno-scenska pripoved – zgodba, ki nosi ime po francoski satirični pesnitvi iz XIV. stoletja »Roman de Fauvel«. Kot priostrena kritična zgodba naj bi nastala med uradniki na takratnem kraljevem dvoru. V akrostihu F A U V E L, se skriva pripoved o šestih človeških (človekovih) slabostih.


V zvočno-scenskem delu FAUVELA ‘86 je sicer zaznati odmeve gotskega srednjega veka, libreto in glasbeno scenski jezik pa sta izrazito sodobna (solistično pevsko in zborovo izražanje, recitatorji, raba inštrumentov, posnetki iz zvočnikov vse do elektroakustične glasbe).

 

JSKD je izdal notno partituro Lojzeta Lebiča FAUVEL '86 – celovečernega glasbeno-scenskega dela za mešani zbor, inštrumente, elektronsko glasbo in posnete glasove treh igralcev.

Izšla je v zbirki Izbrana dela slovenskih skladateljev, ki jo izdaja Javni sklad za kulturne dejavnosti RS. Nekolika modificirana partitura, prirejena za izvedbo s Carmino Slovenico, bo prvič po letu nastanka, 1986, novembra 2015 predstavljena kot choregie projekt.

 

Sledila bo prva mednarodna izvedba dela v Basel Theater prihodnje leto aprila, in sicer kot glasbeno scenski projekt v izvedbi Opere Basel pod režijskim in glasbenim vodstvom Karmine Šilec.


Izbrana dela slovenskih skladateljev št. 46
Vokalno inštrumentalna scenska zgodba

Libreto Jelena Ukmar-Lebič po »Roman de Fauvel« (XIV. stol. / century)

Izdal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), zanj mag. Igor Teršar

Prevodi besedil francosko / latinsko – slovenski / Janez Menart

slovensko – angleški / Saša Požek

Urednik in korektor / Mitja Gobec

Notografija / Andrej Lenarčič

Tisk in vezava / AccordiA, Ljubljana

Naklada / 50 izvodov (25 fizičnih izvodov, 25 v elektronski obliki)

Ljubljana, november 2015

Izdajo je podprlo Ministrstvo za kulturo RS



Prva izvedba je bila 31. maja 1986 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, ob 60 letnici predvojnega in ob 40. letnici povojnega APZ »Tone Tomšič« Univerze v Ljubljani.
Izvajalci: APZ »Tone Tomšič« Univerze v Ljubljani, zborovi solisti in inštrumentalisti. Glasovi na posnetku: Fauvel - Boris Cavazza, Fortuna - Polona Vetrih, Pripovedovalec - Aleš Valič. Režiserka in koreografinja Ksenija Hribar, Dirigent in umetniški vodja Jernej Habjanič.
Celotno trajanje / Total performing time: cca 55’ 30’’

 

 

ROMAN DE FAUVEL

Izvaja: ansambel ¡Kebataola! (Eva Germ in Jasmina Črnčič)

Delo izhaja iz francoske alegorične romance v verzih o oslu; ta je nastala v krogu uradnikov francoskega dvora na začetku 14. stoletja. V več rokopisih se je ohranila pod naslovom Roman (knjiga) de Fauvel. Gre za eno najzgodnejših glasbeno-scenski del in ima zaradi svoje kompleksnosti pomembno mesto v zgodovini glasbe, literature in tudi vizualne umetnosti.
Fauvel se dviga v ospredje na francoskem dvoru zaradi »čudnega vrtenja Fortuninega kolesa« in je inkarnacija grehov, nerazumnosti, nezanesljivosti, oblastnosti, priliznjenosti in drugih nečednosti.

 

 

FORTUNA FAUVELU NE BO PAR!

choregie projekt

Vokalno gledališče Carmina Slovenica

Koncept in glasbeno vodstvo: Karmina Šilec

Fortuna Fauvelu ne bo par! temelji na gotski alegorični pesnitvi, kjer je osrednja metafora za moralno gnilobo in dekadenco častihlepni osel. Glavni lik – Fauvel – je inkarnacija grehov, nerazumnosti, nezanesljivosti, oblastnosti, priliznjenosti. Fortuna Fauvelu ne bo par! smeši človeški egoizem, hedonizem, hinavščino in ekscese vladajočih stanov tako posvetne kot cerkvene oblasti, torej družbo, kontaminirano z grehom in s korupcijo. Oblast je despotna in lakomna ter pozablja na naravno enakost med ljudmi. Človek je skozi politično/cerkveno simbol vsega, kar je narobe z našo družbo in s sistemom upravljanja. Tema fascinira, ker obsoja zlorabe v človeški družbi in hkrati postavlja vprašanje, ali je danes, po sedemsto letih, kaj lažje govoriti … ali pa še vedno šepetamo.

 

Temeljni glasbeni material choregie projekta je edino glasbeno-scensko delo skladatelja Lojzeta Lebiča: Fauvel '86, ki ga ponekod razširjajo skladbe iz izvirnega srednjeveškega dela  Roman de Fauvel ter okruški iz srednjeveških ritualnih iger, literature in filozofskih zapisov.

Predpremiera, Stara dvorana SNG MARIBOR, 19. 11. 2015, ob 19.30