LITERARNA DEJAVNOST

Pri oblikovanju lastnega odnosa do literature pomagamo vsem generacijam: od najmlajših do najstarejših pa tudi tistim, ki ne pišejo v slovenščini, ampak v svojem materinem jeziku. Za vse te skupine ustvarjalcev pa tudi za mentorje, bibliotekarje in knjižničarje ter druge ljubitelje literature pripravljamo literarne natečaje, srečanja, delavnice in kolonije, literarne in prevajalske šole, literarna branja, okrogle mize, izdajamo reviji Mentor in večjezične Paralele, zbirke Prvenke, Mentorjeva prevajalnica, Priročniki, zbornik V zavetju
besede in druge priložnostne publikacije.

 

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

 

AKTUALNO:

 

JSKD in REVIJA MENTOR

MENTORJEV FEFERON 2017
za najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro

 Nagrada za najboljši feferon bo uglasbitev in predstavitev na Festivalu mlade literature Urška 2017 v petek, 13. oktobra 2017, v Slovenj Gradcu. Še tri ostre feferone bomo nagradili s knjižnimi nagradami iz našega založništva oz. letnimi naročninami na revijo Mentor. 

Objavljeni so rezultati natečaja.

>> več

 

sosed

SOSED TVOJEGA BREGA 2017

39. državno srečanje pesnikov in pisateljev drugih narodov in narodnosti

Sv. Ana v Slovenskih Goricah,  9. 9. 2017

Državno srečanje »manjšinskih« avtorjev, ki živijo v Sloveniji, vendar jim slovenščina ni materni jezik, ima že devetintridesetletno tradicijo in je v našem prostoru nekaj posebnega, saj predstavlja ustvarjalnost različnih (jezikovnih) kultur, ki sobivajo pri nas.

več>>

 

PREVAJALNICA 2017:
Na drugi strani

Prevajalske delavnice leposlovja  JSKD 2017

Koper, 28. 9. – 1. 10. 2017

Prevajalnica JSKD je namenjena mladim prevajalcem, dijakom 4. letnikov, študentom tujih jezikov in drugim, ki jih zanima literarno prevajanje. Pogoj za udeležbo je dobro poznavanje tujega in slovenskega jezika. V delavnicah udeleženci ob pomoči uveljavljenih prevajalcev individualno in skupinsko prevajajo besedila iz sodobnih tujih literatur. Letos lahko izbirajo med šestimi jeziki: francoščino, španščino, slovaščino, nemščino, angleščino in poljščino.

Rok za prijave podaljšan do 14. septembra 2017

več >>

 

 

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO
SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO
V LETU 2016

Revija Mentor, ki deluje v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, razpisuje natečaj za najboljšo leposlovno knjigo, izdano v samozaložbi, z letnico 2016.

Natečaj je namenjen vsem avtorjem, ki so lani sami izdali pesniško zbirko, prozo ali zbirko dramskih besedil, napisano v slovenščini, in so sami plačali zanjo stroške ali so del stroškov za tisk dobili s pomočjo sponzorjev.

>> več

 

Urška

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE
URŠKA 2017

 

Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj JSKD s selektorji izbere pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izda knjižni prvenec. Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let*, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki (razen v samozaložbi).

več>>