LITERARNA DEJAVNOST

Pri oblikovanju lastnega odnosa do literature pomagamo vsem generacijam: od najmlajših do najstarejših pa tudi tistim, ki ne pišejo v slovenščini, ampak v svojem materinem jeziku. Za vse te skupine ustvarjalcev pa tudi za mentorje, bibliotekarje in knjižničarje ter druge ljubitelje literature pripravljamo literarne natečaje, srečanja, delavnice in kolonije, literarne in prevajalske šole, literarna branja, okrogle mize, izdajamo reviji Mentor in večjezične Paralele, zbirke Prvenke, Mentorjeva prevajalnica, Priročniki, zbornik V zavetju
besede in druge priložnostne publikacije.

 

mag. Barbara RIGLER

samostojna strokovna svetovalka
za literarno dejavnost

 

T: (01) 2410 516
F: (01) 2410 510
E: barbara.rigler@jskd.si

 

 

 

 

AKTUALNO:

 

 

 

Roševi dnevi

30. srečanje literatov  8. in 9. razredov OŠ
Celje, 22. 3. 2017

Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, že tridesetič prirejamo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Srečanje je najprej združevalo avtorje iz celjskih osnovnih šol, kasneje se je razširilo na širšo regijsko raven, pred petnajstimi leti pa je postalo državno, namenjeno vsem mladim ustvarjalcem, ki pišejo v slovenščini, v Sloveniji in zamejstvu.  

22. 2. 2017
Objavljeni so rezultati natečaja za najboljša literarna glasila osnovnih šol in

rezultati natečaja za sodelovanje na Roševih dnevih 2017.

 

 

sosed

SOSED TVOJEGA BREGA 2017

39. državno srečanje pesnikov in pisateljev drugih narodov in narodnosti

Sv. Ana v Slovenskih Goricah,  9. 9. 2017

Državno srečanje »manjšinskih« avtorjev, ki živijo v Sloveniji, vendar jim slovenščina ni materni jezik, ima že devetintridesetletno tradicijo in je v našem prostoru nekaj posebnega, saj predstavlja ustvarjalnost različnih (jezikovnih) kultur, ki sobivajo pri nas.

več>>

 

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO
SAMOZALOŽNIŠKO KNJIGO
V LETU 2016

Revija Mentor, ki deluje v okviru Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, razpisuje natečaj za najboljšo leposlovno knjigo, izdano v samozaložbi, z letnico 2016.

Natečaj je namenjen vsem avtorjem, ki so lani sami izdali pesniško zbirko, prozo ali zbirko dramskih besedil, napisano v slovenščini, in so sami plačali zanjo stroške ali so del stroškov za tisk dobili s pomočjo sponzorjev.

>> več

 

Urška

 

FESTIVAL MLADE LITERATURE
URŠKA 2017

 

Festival Urška združuje mlade avtorje in avtorice, ki pišejo v slovenskem jeziku. Skozi strokovno selekcijo šestih regijskih srečanj JSKD s selektorji izbere pet finalistov in najboljšemu v naslednjem letu izda knjižni prvenec. Sodelujejo lahko avtorji in avtorice, stari od 15 do 30 let*, ki svojega literarnega dela še niso izdali v knjižni obliki (razen v samozaložbi).

več>>