FOLKLORNA DEJAVNOST

 

Naziv seminarja:

 

 

 

 

IGRANJE PLESNIH VIŽ V FOLKLORNIH IN GODČEVSKIH SKUPINAH

     

Kraj izvedbe:

 

 

Ljubljana, Antonov domu na Viču

 

Termin:

 

 

2. 3. 2013, od 10. do 20. ure

 

Mentorji:

 

 

Peter Vendramin

Nina Volk

Cena:

 

 

30,00 EUR

 

Rok prijave:
 

četrtek, 21. 2. 2013

 

 

 
  1. Seminar namenjamo vsem godcem folklornih in godčevskih skupin, ki se lotevajo poustvarjanja plesnih viž. Na njem bo mogoče spoznati stare godčevske prakse in različne možnosti prenašanja le-teh v sodobnost. Predavanju bo sledil praktični del, v katerem bodo udeleženci skušali viže igrati na način, ki se zdi za spremljanje plesa najustreznejši.

     

 

 

VSEBINA in CILJI

Ljudskega plesa na odru brez ustrezne (»žive«) glasbene spremljave ne moremo kakovostno predstaviti in zato morajo folklorne skupine svojim godcem posvečati posebno pozornost. Pogosto se tega premalo zavedamo, saj smo pri folklornih skupinah že zadovoljni, če imamo vsaj koga, ki nam igra na vajah in na nastopih. O ustreznosti njegovega izvajanja se žal pogosto niti ne sprašujemo.

Poleg tega vodje folklornih skupin godcem ponujajo premalo priložnosti, da bi se seznanili z našo glasbeno zapuščino. Notno gradivo godcem še zdaleč ne zadošča za ustrezno odrsko interpretacijo, saj predstavlja le osnovo, ki jo je potrebno nadgraditi. (Pomislite, kako bi plesali plesalci, če bi jim v roke dali iz knjige prekopirane kinetograme!?!?) Vodje folklornih skupin, ki se pogosto bolj kot glasbi posvečamo plesu, se moramo zavedati, da tudi glasbeniki za uspešno delo potrebujejo ustrezna znanja. Če jim sami teh znanj nismo sposobni posredovati, jim omogočimo, da bodo ta znanja dobili na kakšni izmed izobraževalnih oblik!

Seminar se bo zaključil z ogledom državnega srečanja godčevskih skupin, ki poteka pod imenom Pa ta viža NI preč. V programu bodo sodelovali: Kulturno društvo Rezjanab sasiedi, Društvo za kulturno vzgojo Krog, Maribor, Kulturno društvo Jerbas, Tržič, Tamburaši iz Cirkulan, KD Cirkulane, Kulturno umetniško društvo Mali vrh, Nemilje – Podblica, Mlada zarja, Kulturno društvo France Prešeren, Račna, Akademska folklorna skupina Ozara, Kranj, Folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Oton Župančič, Artiče, Kulturno umetniško društvo Bled.

 

Obravnavane vsebine
Seminar bo razdeljen na dva dela. V teoretičnem delu bo predavatelj ob predvajanju zvočnih posnetkov predstavil temeljne značilnosti godčevstva na Slovenskem (glasbila, načini igranja, inštrumentalni sestavi …), v praktičnem delu pa se boste udeleženci naučili nekaj plesnih viž in praktično spoznali možnosti prirejanja viž za več inštrumentov.

 

Seminar namenjamo

- vodjem godcev pri folklornih skupinah;

- vodjem folklornih skupin, ki igrajo kakšen inštrument;

- inštrumentalistom v folklornih skupinah (še posebej vabljeni violinisti, klarinetisti, kontrabasisti, baritonisti);

- osebam, ki za potrebe folklornih skupin pišejo glasbene priredbe;

- vodjem folklornih skupin (le teoretični del).

 


O MENTORJIH

Seminar bo vodil Peter Vendramin, predvidoma se mu bo priključilatudi Nina Volk.

Peter Vendramin

 

Peter Vendramin je vodja godcev pri Akademski folklorni skupini France Marolt in sodelavec Glasbenonarodopinsega inštituta ZRC SAZU, kjer ureja zvočni arhiv in je v tesnem stiku z zvočnimi posnetki preteklih glasbenih praks.

 

 

 

 

 

Nina Volk

 

Nina Volk, po izobrazbi akademska glasbenica – pianistka, se je z ljudskim izročilom – predvsem ljudsko glasbo – srečala v zgodnjem otroštvu, in sicer v družinskem in širšem sorodstvenem okolju. Z bratom in očetom igra in poje v družinskem triu Volk Folk, vodi različne seminarje in delavnice s področja poustvarjanja pevskega in inštrumentalno glasbenega izročila ter se ljubiteljsko ukvarja z odkrivanjem in populariziranjem ljudskosti v našem glasbenem izročilu.

 

 

 

 

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

 

Seminar boi potekal v Ljubljani, in sicer v Antonovem domu na Viču.

Predviden urnik:

  teoretični del: od 10.00 do 12.00
  praktični del: od 14.00 do 17.30
  odmor za kosilo (v lastni organizaciji): 12.00 do 14.00
  ogled prireditve Pa ta viža NI preč: od 18.00 do 20.00
     

 

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijave pošljite najkasneje do četrtka, 21. 2. 2013 na naslov JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /prijava na seminar/. Število udeležencev na seminarju bo omejeno.

Prednost bodo imeli tisti, ki se bodo prijavili prej. (V primeru prevelikega števila prijavljenih vas bomo o izboru obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na seminar sprejeti, ne bomo pošiljali.)

 

 

CENA

Kotizacija znaša 30,00 evrov (DDV je vključen). Če kdo želi, lahko pride tudi le na teoretični del. Kotizacija v tem primeru znaša 15,00 evrov (DDV je vključen).

 

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

  • S seboj prinesite inštrument.

  • Delo bo potekalo v prostorih Antonovega doma na Viču.

 

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Dr. Bojan Knific
samostojni strokovni svetovalec za folklorno dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: bojan.knific@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si