GLEDALIŠČE IN LUTKE / SKLAD STANETA SEVERJA

 

Severjeva nagrada je slovenska nagrada na področju gledališča, ki jo podeljuje sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega slovenskega gledališkega in filmskega igralca. Nagrade podeljujejo od leta 1970.

Dobitniki dobijo nagrade za igralske dosežke v poklicnih in ljubiteljskih gledališčih. Nagradijo pa tudi igralske dosežke študentov dramske igre. Vedno jih podelijo v Škofji Loki, kjer je Stane Sever premierno odigral svoje zadnje gledališko delo, monodramo Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega Krotko dekle.

Vsakoletna slovesna prireditev je bila najprej določena na dan Severjeve smrti, 18. decembra, in sicer v galeriji na Loškem gradu, za sedež sklada pa je bila izbrana AGRFT. Zaradi zasedenosti poklicnih igralcev v tem času se je dan podelitve premaknil na prvo nedeljo, ki je najbližja datumu Severjeve smrti.

Po obnovitvi in združitvi Loškega gledališča in EG oder – Galerija je začel delovati Loški oder in podelitve so se leta 1982 preselile na grad. Igralca se vsako leto spomnijo tudi v Ribnici na Pohorju, kjer je 18. decembra 1970 umrl.