FOLKLORNA DEJAVNOST / OZOBRAŽEVANJE 2013-14

 

Naziv seminarja:

 

OBLAČILNA DEDIŠČINA SPREMINJANJE OBLAČENJA NA ALPSKEM OBLAČILNEM OBMOČJU V 19. STOLETJU, S POUDARKOM NA SREDINI 19. STOLETJA

     

Kraj izvedbe:

 

Kranj; Dijaški in študentski dom Kranj, Kidričeva cesta 53, 4000 Kranj

Termin:

 

21. – 23. 2. 2014

Mentorji:

 

Ljuba Vrtovec Pribac, Dr. Bojan Knific, prof. Janja Korun, mag. Tatjana Dolžan Eržen

Cena:

 

60,00 EUR

Rok prijave:
 

12. 2. 2014

 

 

Na seminarju bo mogoče spoznati dobre prakse oblikovanja kostumskih podob folklornih skupin in spoznavati pletenje nogavic.

 

 

 

 

 

Vsebina in cilji

Nekatere folklorne skupine v Sloveniji delujejo že 60 let in več. Zanimivo je pogledati nazaj in ugotoviti, kako so nastajali prvi kostumi. Govorili bomo o poteh in stranpoteh ter najvplivnejših dejavnikih našega kostumiranja in se seznanili s spreminjanjem oblačenja na alpskem oblačilnem območju v 19. stoletju, s poudarkom na sredini 19. stoletja ali vzporednico »narodni noši«.


Na zadnjih seminarjih smo se ukvarjali z zavijačkami, rokavci, pečami, avbami in oblekami s konca 19. stoletja. Letos bomo podrobno obravnavali krilo z modrcem. Za sprostitev in nekaj ročnega ustvarjanje se bomo preizkusili  v pletenju bunkastih nogavic.


O mentorjih

Srce in duša seminarja oblačilne dediščine je že vrsto let Ljuba Vrtovec Pribac, ki bo svoje znanje in poglede tudi tokrat delila z nami. Pri tem se ji bo pridružil tudi dr. Bojan Knific, dolgoletni samostojni strokovni svetovalec za folklorno dejavnost pri JSKD in poznavalec oblačilne dediščine na slovenskem. Prof. Janja Korun, redna profesorica za področje scenografije in kostumografije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo bo predstavila osnove kostumiranja, mag. Tatjana Dolžan Eržen s svojimi sodelavkami bo odprla vrata Gorenjskega muzeja v Kranju.

 

Komu je seminar namenjen?

  1. - izdelovalcem folklornih kostumov, »narodnih noš«…;

  2. - vodjem folklornih skupin, ki se tudi praktično ukvarjate z izdelavo folklornih kostumov, z načrtovanjem kostumske podobe …;

  3. - vodjem »društev narodnih noš;

  4. - posameznikom iz folklornih skupin, ki ste se pripravljeni temeljito posvetiti razpisanemu področju;

  5. - garderoberjem;

  6. - še posebej vabimo vse, ki se oblačite v »narodne noše« ali jih izdelujete.

 

 

Potek in trajanje seminarja

Seminar bo potekal v Kranju od 21. do 23. 2. 2014, iin sicer Dijaškem in študentskem domu Kranj.

 

Rok prijave

Vaše prijave pričakujemo najkasneje do srede, 12. februarja 2014 na naslov:

JSKD
Štefanova 5
1000 Ljubljana /za folklorni seminar/

ali prek

e-maila: tjasa.ferenc@jskd.si.

Prosimo vas, da se na seminar prijavite prek območne izpostave JSKD, oz. da jih s prijavo seznanite. Če bo prijavljenih več kot imamo prostih mest, bomo upoštevali prijave, ki bodo na naš naslov prišle prej. Dodatnih obvestil o sprejemu na seminar ne bomo pošiljali.

 

Cena

Cena Kotizacija znaša 60 EUR.

Stroški bivanja in prehrane: Če bo prijav za bivanje in prehrano v domu prek 20, potem stroški v triposteljnih sobah znašajo 55 EUR na osebo, v dvoposteljnih 60 EUR in v enoposteljnih 63 EUR. (Cena je enaka, tudi če pridete na seminar šele v soboto zjutraj.)

Stroške bivanja boste poravnali ob prihodu v dom z naročilnico ali gotovino. Če bo prijav za bivanje manj kot 20, bomo v domu spali in zajtrkovali, kosila in večerje pa bomo organizirali drugje.

 

Kaj morate še vedeti?

  • Na seminar prinesite karkoli ste ustvarili in na kar ste ponosni, primerke starejših kostumov, stare nogavice, lahko tudi raztrgane. Predmeti so lahko stari ali novi, saj nam bodo v pomoč pri iskanjih ustreznih poti poustvarjanja preteklih načinov oblačenja, koristijo pa lahko tako tisti, ki so zgledno izdelani kot tudi tisti, ki imajo pomanjkljivosti. S seboj prinesite tudi pletilke št. 2 (za pletenje nogavic potrebujemo 5 pletilk) in ustrezno bombažno prejo – klobko bombaža (ne bomo uspeli naplesti celih nogavic zato lahko prinesete tudi ostanke preje). Kaj morate še vedeti? Prihod udeležencev je predviden v petek, 21. februarja 2014, ob 16. uri, v Dijaškem domu Kranj. S seboj ne pozabite prinesti naročilnic ali gotovine za pokritje stroškov bivanja in prehrane.V pripravi. Morebitno odsotnost, kasnejši prihod ipd. nujno sporočite vsaj 3 dni pred začetkom seminarja na tel. št. 01/241 05 33 ali na št. 041/896-687

  •  

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Tjaša Ferenc
svetovalka za folklorno dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si