FOLKLORNA DEJAVNOST / OZOBRAŽEVANJE 2014-15

 

Naziv seminarja:

 

SEMINAR OB LE PLESAT ME PELJI

     

Kraj izvedbe:

 

Sežana, Osnovna šola Srečka Kosovela

Termin:

 

18. 10. 2014

Mentorji:

 

Saša Meglič, Tina Oblak, Ana Eterović, dr. Bojan Knific, Katarina Šrimpf, Naja Zapušek, Marino Kranjac, Miha Zupanc, Peter Vendramin

Cena:

 

40,00 EUR

Rok prijave:
 

petek, 3. oktober 2014

 

 

Na enodnevnem seminarju se bodo udeleženci seznanjali z različnimi področji delovanja odraslih folklornih skupin. Pripravljamo predavanja o inštrumentalnoglasbenem, pevskem in plesnem izročilu ter o oblačilni dediščini. Seminar pa bomo zaključili z ogledom prireditve Le plesat me pelji 2014 – drugega dela državnega srečanja odraslih folklornih skupin.

Vsebina in cilji

Enodnevno izobraževanje z različnimi predavanji in vodenimi delavnicami namenjamo vodjem in članom odraslih folklornih skupin, ki bi radi pridobili nova znanja in izkušnje. Delali bomo v več različnih skupinah, ki jih bomo dokončno oblikovali po prejemu prijav, želimo pa si, da bi se ga udeležilo čim več  folklornikov iz cele Slovenije. Delo bo praktično in bo potekalo v manjših skupinah, prejeta znanja pa bo ob ogledu Le plesat me pelji 2014 mogoče primerjati s prakso delovanja folklornih skupin. Posebno  temo, ki doslej na podoben način še ni bila obdelana, ponujamo predsednikom folklornih društev in osebam, ki so v folklorni skupini zadolžene za odnose z javnostmi, zato še prav posebej lepo vabljeni.


SEMINAR NAMENJAMO vsem, ki jih zanima delo v odraslih folklornih skupinah (vodjem skupin, predsednikom, tajnikom, plesalcem, godcem, pevcem …). Izkušnje so dobrodošle, a niso nujne. 

 1. Udeleženci seminarja (prijavljeni vodje skupin in člani) boste razdeljeni v več skupin – odločite se lahko le za eno. Če prijav za izvedbo posameznih delavnic ne bo dovolj, bomo delo prilagodili, prijavitelje pa združili.

 2. Predvidene teme s področja plesnega izročila:

 3. Metodika učenja ljudskega plesa (Saša Meglič). Vodja delavnice bo prek praktičnega dela delila izkušnje, ki jih je pridobila pri delu z otroci in mladinci, torej manj izkušenimi plesalci in z izkušenimi odraslimi plesalci Folklorne skupine Karavanke. Med drugim je društvo pod njenim vodstvom pred kratkim izdalo DVD z naslovom Plesno izročilo odraslih za otroke, kjer prikazujejo prav metodiko učenja ljudskega plesa. Udeleženci se boste naučili nekaj plesov in dobili vpogled v metode  učenja ljudskega plesa.

 4. Razvijanje plesnosti (Tina Oblak). Orientacija v prostoru, koordinacija in zavedanje lastnega telesa, mehkoba in čvrstost telesa, lepa drža, občutek za ritem in težnost,  so sposobnosti, ki jih lahko celo življenje nadgrajujemo in jih kot plesalci še kako potrebujemo. Delavnico bo z vsemi svojimi izkušnjami, tudi baletnimi, vodila  izkušena folklornica, plesalka in vodja Folklorne skupine COF Tina Oblak.

 5. Predvidene teme s področja glasbenega izročila:

 6. Petje ljudskih pesmi v odraslih folklornih skupinah (Naja Zapušek). S profesorico petja, akademsko pevko, vodjo petja v nekaterih folklornih skupinah, nekdanjo članico Akademske folklorne skupine France Marolt, pevko ženske vokalne skupine Katice Najo Zapušek se boste udeleženci ukvarjali s pedagogiko petja, upevalnimi, dihalnimi in govornimi vajami, osnovami terminologije petja, se spoznavali s tvorbo glasu in vodenjem tona.

 7. Igranje plesnih viž v veččlanskih godčevskih sestavih (Marino Kranjac). Delavnica za violiniste, basiste, klarinetiste, oprekljarje in baritoniste bo skušala odgovoriti na vprašanje, kako se je treba lotevati poustvarjanja plesnih viž v godčevskih sestavih, ki igrajo za potrebe folklornih skupin, in pa v godčevskih sestavih, ki delujejo samostojno. Delo bo predvsem praktično in ga bo vodil  Marino Kranjac, vodja uspešne mlade godčevske zasedbe Zingelci in uveljavljene skupine Vruja. Pripravil bo uvodno predavanje in vas v ljudskoglasbene prakse vodil prek igranja v različnih godčevskih sestavih.

 8. Harmonikarji v folklornih skupinah (Miha Zupanc, Peter Vendramin). Na harmoniko je mogoče igrati na zelo različne načine, kar opažamo tudi v praksi. Udeleženci bodo spoznali nekdanje načine igranja ljudskih godcev in se preizkušali v možnostih njihovega sodobnega interpretiranja.

 9. Predvidena tema s področja kostumiranja:

 10. Peče na slovenskem (dr. Bojan Knific in Katarina Šrimpf). Na srečanjih, ki jih prireja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, opažamo, da imajo folklornice precej težav z zavezovanjem peč. Zato bo predavanju o pečah na slovenskem sledila praktična delavnica zavezovanja peč – vse od polaganja peč  na glavo, načinov zavezovanja v različnih zgodovinskih obdobjih na različnih območjih in do petelinčkove vezave. 

 11.  

 12. Predvidena tema s področja delovanja folklorne skupine in društev:

 13. Folklorne skupine in odnosi z javnostmi (Ana Eterović). Seminar bo obravnaval ključne teme s področja odnosov z javnostmi, hkrati pa bo vključeval tudi elemente marketinga in sorodnih področij, v skladu s prakso in potrebami folklornih skupin.  Osnovne teme: zakaj odnosi z javnostmi, medijska podoba folklorne skupine, opredelitev ključnih javnosti, odnosi z mediji, marketinška orodja, ki jih lahko uporabijo folklorne skupine, spremljanje medijskih objav in e-komuniciranje. Seminar je namenjen vsem tistim, ki se v folklornih skupinah ukvarjate s promocijo, komunikacijo z mediji, prodajo ali odnosi z javnostmi, sestavljen pa je iz teoretičnega (predavanje) in praktičnega dela (delo v skupinah, izmenjava izkušenj). Seminar bo vodila Ana Eterović, dipl. univ. komunikologinja, strokovnjakinja za odnose z javnostmi in komunikacijo na družbenih omrežjih in dolgoletna predsednica Akademske folklorne skupine France Marolt.

 

Potek in trajanje seminarja

Delo bo potekalo v prostorih Osnovne šole Srečka Kosovela v Sežani, Kosovelova ulica 6.

9.00–9.30

Zbiranje udeležencev.

9.30–10.00

Pozdrav in uvod v seminar.

10.00–13.00

Delo po skupinah.

13.00.

Kosilo.

14.30 – 19.00

Delo po skupinah.

19.00

Pogovor in prigrizek.

19.30

Ogled razstave v Kosovelovem domu

20.00

Ogled prireditve Le plesat me pelji, 2. del.

 

Rok prijave

Prijave pošljite najpozneje do petka, 3. oktobra 2014 na:
- naslov: JSKD, Štefanova 5, 1000 Ljubljana /prijava na folklorni seminar/ ali
- e –naslov: tjasa.ferenc@jskd.si.

Število udeležencev na seminarju bo omejeno. Prednost bodo imeli tisti, ki se bodo prijavili prej. (V primeru prevelikega števila prijavljenih vas bomo o izboru obvestili, sicer pa dodatnih obvestil, da ste na seminar sprejeti, ne bomo pošiljali.

 

Cena in plačilo

Kotizacija znaša 40 evrov (vključen je DDV, kosilo in prigrizek). Plačali jo boste na podlagi izstavljenega predračuna.

 

Kaj morate še vedeti?

S seboj prinesite udobno obutev in obleko. Če se prijavljate kot godec, s seboj prinesite inštrument.

 

Godci, ki se prijavljate v eno od dveh godčevskih delavnic, na prijavnico zapišite kateri instrument igrate.

Udeleženci delavnice Peče na slovenskem s seboj prinesite pečo/e.

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

 

Tjaša Ferenc Trampuš
folklorna dejavnost
T: (01) 2410 533
F: (01) 2410 536
E: tjasa.ferenc@jskd.si

     
 

 

 

 

Franci Cotman

strokovni sodelavec za alternativno in multimedijsko dejavnost
Tel: 01/ 2410 523
Faks: 01/ 2410 510
E-pošta: franci.cotman@jskd.si