INSTRUMENTALNA GLASBA /IZOBRAŽEVANJA / SEZONA 2013/13

Naziv seminarja:

 

MUSICA CREATIVA

     

Kraj izvedbe:

 

Koper

Termin:

 

17. – 25. 8. 2013

Mentorji:

 

Jan Cober

Cena:

 

150,00

Rok prijave:
 

(podaljšan do) 15. 7. 2013

 

 

Tradicija taborov, ki jih Zveza slovenskih godb organizira za mlade godbenice in godbenike, je dolga, saj se na njih vsako poletje zbirajo že več kot 30 let. V vsem tem času so organizatorji udeležencem ponudili številna nova znanja, izobraževanje pri vrhunskih, tako domačih kot tujih mentorjih. V letu 2013 bo tabor še dodatno strokovno okrepljen z mednarodnim mladinskim glasbenim laboratorijem Intercampus, ki obmejni kulturni prostor z Italijo sooblikuje že skoraj 10 let.

Verjamemo, da boste ob tem izjemnem dogodku tudi na letos lahko uživali v vrhunski glasbi in zaigrali skupaj z odličnimi mentorji! Umetniški vodja in dirigent bo priznani in mednarodno uveljavljeni nizozemski dirigent Jan Cober, ki bo ob pomoči vrhunskih in uveljavljenih mentorjev za posamezne sekcije z mladimi godbeniki na visoki strokovni ravni pripravil zahteven, a nedvomno privlačen koncertni program, s katerim boste nato nastopili na treh koncertnih odrih v Sloveniji in Italiji. Sodelovanje s priznanim dirigentom bo za udeležence Musice creative gotovo neprecenljiva izkušnja in svojevrsten izziv, hkrati pa tudi prijeten poletni utrinek, ki se ga bodo tudi zaradi bogatega spremljevalnega programa še dolgo spominjali. Sonce, morje, dobra glasba in dobra družba: dobimo se 17. avgusta v Kopru!

 

VSEBINA in CILJI

Da bi vsakemu udeležencu na taboru ponudili kar največ v skladu z njegovimi željami in posebnostmi, bosta postavljena dva orkestra, Pihalni orkester Musice creative in Mladinski pihalni orkester Intercampus, sočasno pa boste imeli možnost sodelovati tudi v figurativnem orkestru Musice creative.

 

Pihalni orkester Musice creative

4.–6. težavnostna stopnja.

Ob pomoči mentorjev za posamezne sekcije ga bo vodil Jan Cober.

 

MENTORJI

  Flavte   Vanja Ivanković
  Oboa   Pavel Kac
  Fagot   Mitja Petkovšek
  Klarineti   Mitja Dragolič in Boštjan Dimnik
  Saksofoni   Tomaž Nedoh
  Trobente   Mitja Bobič
  Rogovi Aurelie Roussel
  Pozavne    Andraž Cencič
  Baritoni  Gerd Wensink
  Tube    Josip Kapović
  Tolkala   Mitja Tavčar

            

Mladinski pihalni orkester Intercampus

2.–4. težavnostna stopnja.

Pihalni orkester bo vodil klarinetist in dirigent iz dirigentske šole Jana Cobra, Gregor Kovačič.

 

MENTORJI

  Flavte   Irina Perosa
  Klarineti    Gašper Salobir
  Saksofoni    Mario Komazin
  Trobente Matjaž Meden
  Rogovi     Ivan Kšenek
  Pozavne, baritoni in tube   Iztok Babnik
  Tolkala   Nastja Jerman

        

Figurativni pihalni orkester

Udeležba v figurativnem orkestru ni omejena glede na starost udeležencev. V prvi vrsti je predviden za člane Mladinskega pihalnega orkestra Intercampus, v njem pa boste lahko sodelovali tudi vsi tisti, ki želite spoznati še več na področju godbeništva v gibanju. Ob pomoči seminaristov za predvodnika ga bo vodil Ivan Medved.

 

O MENTORJIH

JAN COBER

Nizozemski dirigent in klarinetist Jan Cober (1951) je študiral na konservatoriju v Maastrichtu, kjer je s Prix d'Excellence zaključil tako študij dirigiranja kot klarineta. Trenutno oboje poučuje v Tilburgu, Maastrichtu in Utrechtu ter kot stalni gost sodeluje na številnih mednarodnih festivalih (med drugim v Berlinu, Bostonu, Sydneyju in Valencii). Kot gostujoči dirigent že od leta 1980 sodeluje s številnimi orkestri po vsem svetu. Med letoma 2002 in 2008 je deloval kot šef-dirigent Pihalnega orkestra RBO (Rundfunk Blasorchester) iz Leipziga ter kot umetniški vodja Akademije za pihalne orkestre (Bläserakademie) v Sachnu, danes pa sodeluje z mestnim pihalnim orkestrom iz Madrida ter s švicarskim vojaškim orkestrom (Schweitzer Armeespiel). Na Nizozemskem in drugod po Evropi redno prireja tečaje dirigiranja, od leta 2006 tudi v okviru dirigentske šole za pihalne orkestre Zveze slovenskih godb.

 

VANJA IVANKOVIĆ
Flavtistka Vanja Ivanković (1980) je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani in leta 2012 tam zaključila tudi specialistični študij. Od leta 2003 poučuje flavto na Glasbeni šoli Sevnica, od leta 2007 je redno zaposlena kot flavtistka v Orkestru Slovenske vojske. Nastopa tudi kot solistka, med drugim je leta 2010 s Simfoniki RTV Slovenija izvedla Nielsenov Koncert za flavto in orkester.

 

PAVEL KAC

Oboist Pavel Kac (1988) je diplomiral v razredu Boža Rogelje na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter se med študijem udeležil tudi številnih mojstrskih tečajev. Uspešno je nastopil na tekmovanjih doma in v tujini ter sodeloval z mnogimi orkestri in komornimi sestavi. Deluje kot profesor oboe na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

 

BOŠTJAN DIMNIK

Klarinetist Boštjan Dimnik (1977) je že med šolanjem solistično in v komornih sestavih uspešno nastopil na številnih tekmovanjih ter prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Med drugim je sodeloval s simfoniki RTV Slovenija, z München Jugend Philharmonie in Orkestrom Slovenske vojske. Trenutno študira dirigiranje pri Janu Cobru na konservatoriju v Maastrichtu.

 

MITJA DRAGOLIČ
Klarinetist Mitja Dragolič (1982) je študij klarineta zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Poučuje na glasbeni šoli v Grosupljem, hkrati pa veliko pozornosti posveča dirigiranju, ki ga študira pri Janu Cobru, izpopolnjuje pa se na številnih mojstrskih tečajih. Vodi več glasbenih zasedb, s katerimi se je izkazal na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

 

MIHA PETKOVŠEK
Fagotist Miha Petkovšek (1984) se je po maturi na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani leta 2003 vpisal na tamkajšnjo Akademijo za glasbo in na Mozarteum v Salzburgu ter istega leta zasedel mesto drugega fagotista v Slovenski filharmoniji. Med šolanjem se je izpopolnjeval na različnih seminarjih, uspešno nastopal na tekmovanjih ter sodeloval v mnogih komornih in večjih zasedbah.

 

TOMAŽ NEDOH
Saksofonist Tomaž Nedoh (1980) pripada mlajši generaciji slovenskih glasbenikov. Poučuje na glasbenih šolah v Sežani in Postojni ter na umetniškem oddelku Gimnazije Koper. Redno predava na mednarodnih poletnih šolah in sodeluje kot član žirij na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Pri svojem delu želi spodbuditi predvsem zavest o pomenu učenja inštrumentalne igre in ukvarjanja z glasbo v kakršnem koli smislu.

 

AURELIE ROUSSEL
Hornistka Aurelie Roussel (1983) je študirala v Nemčiji pri Franku Lloydu in Christianu-Friedrichu Dallmannu. Z berlinsko Staatskapelle je sodelovala s priznanimi dirigenti, kot sta Daniel Barenboim in Pierre Boulez. Leta 2007 je postala solistka hornistka pri Hamburških simfonikih od leta 2010 pa je prva hornistka Slovenske filharmonije.

 

MITJA BOBIČ
Trobentač Mitja Bobič (1983) je trobento študiral pri Massimiljanu Morrosiniju na konservatorju v Trstu, kjer je leta 2009 z odliko opravil magistrski študij. Že med študijem je sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki in orkestri ter dosegel več visokih uvrstitev na različnih tekmovanjih. Trenutno deluje kot učitelj trobente na Glasbeni šoli Koper in na umetniškem oddelku koprske gimnazije.

 

GERD WENSINK
Baritonist Gerd Wensink (1984) je leta 2011 z odliko zaključil podiplomski študij na Artez konservatoriju v Zwolleju ter na konservatoriju v Groningenu vpisal še študij dirigiranja. Aktiven je kot solist v državnem mladinskem fanfarnem orkestru, kvartetu Tubaphonic ter različnih drugih zasedbah. Poleg koncertiranja tudi dirigira in poučuje.

 

ANDRAŽ CENCIČ
Pozavnist Andraž Cencič (1988) je januarja 2013 z odliko magistriral v razredu priznanega profesorja Branimirja Slokarja na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu im Breisgau v Nemčiji. Med šolanjem je uspešno nastopil na številnih tekmovanjih ter sodeloval z mnogimi priznanimi orkestri. Trenutno poučuje na Glasbeni šoli Koper ter na umetniškem oddelku Gimnazije Koper.

 

JOSIP KAPOVIĆ
Tubist Josip Kapović (1977) je diplomiral na Akademiji za glasbo v Zagrebu in je od leta 1996 stalni član Orkestra oboroženih sil Republike Hrvaške. Po diplomi se je izobraževal še na različnih mojstrskih tečajih, trenutno obiskuje dirigentsko šolo ZSG pod mentorstvom Jana Cobra. Dirigira Mestnemu pihalnemu orkestru Petrinja in Big bandu iz Petrinje, s katerima uspešno nastopa po celotni Hrvaški.

 

MITJA TAVČAR
Tolkalist Mitja Tavčar (1977) poučuje tolkala na glasbenih šolah v Novi Gorici in Postojni in kot mentor že vrsto let sodeluje na poletnih godbenih taborih. Tolkala je študiral na konservatorijih v Trstu in Adriji pri Benetkah, kjer je diplomiral tako iz klasične kot tudi jazzovske tolkalske igre.

 

GREGOR KOVAČIČ
Klarinetist in dirigent Gregor Kovačič (1977) je študij klarineta končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter se nato izpopolnjeval v New Yorku. Deloval je kot solist, komorni glasbenik (s skupino Clavimerata je med drugim prejel študentsko Prešernovo nagrado in posnel štiri zgoščenke) in kot član mnogih orkestrov (Opera SNG Maribor, Mariborska filharmonija, Europena Opera Orchestra idr.). Trenutno poučuje na glasbeni šoli Ravne na Koroškem, kjer vodi tudi pihalni orkester. Intenzivno se izpopolnjuje v dirigiranju; študira pri Janu Cobru na konservatoriju v Maastrichtu.

 

IRINA PEROSA
Flavtistka Irina Perosa (1979) je leta 2001 diplomirala na tržaškem konservatoriju Giuseppe Tartini ter se nato izpopolnjevala še na različnih seminarjih za pikolo in glasbeno pedagogiko. Od leta 1999 v Trstu in okoliških krajih poučuje flavto in glasbeno teorijo. Vodi mladinski pihalni orkester pri Godbenem društvu Prosek, kjer je tudi pomožna dirigentka.

 

GAŠPER SALOBIR
Klarinetist Gašper Salobir (1988) je študij klarineta zaključil pri Slavku Goričarju na ljubljanski Akademiji za glasbo. Med študijem se je izpopolnjeval še pri Matetu Bekavcu in Charlesu Neidichu. Poučuje klarinet na glasbeni šoli Laško – Radeče, aktiven pa je tudi kot dirigent; vodi Laško pihalno godbo in obiskuje dirigentsko šolo ZSG pod mentorstvom Jana Cobra.

 

MARIO KOMAZIN
Klarinetist Mario Komazin (1973) je študij klarineta zaključil v razredu profesorja Josipa Tonžetića na Akademiji za glasbo v Zagrebu in je trenutno zaposlen kot predvodnik v Orkestru Hrvaške vojske. Aktiven je tudi kot dirigent; vodi Mestni pihalni orkester Križevci in Pihalni orkester Glasbene šole Vatroslava Lisinskega v Zagrebu, z obema je na tekmovanjih dosegel visoke uvrstitve.

 

IVAN KŠENEK
Hornist Ivan Kšenek (1971) je študij roga zaključil pri profesorju Stjepanu Mateiću na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Deluje kot prvi hornist v Orkestru oboroženih sil Republike Hrvaške in kot glasbeni pedagog na glasbeni šoli v Križevcih. Aktiven je tudi kot dirigent; trenutno vodi Pihalni orkester Lipa Tuhelj in pihalni orkester DVD Špičkovina.

 

MATJAŽ MEDEN
Trobentač Matjaž Meden (1989) je junija 2012 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med šolanjem se je udeležil mnogih mojstrskih tečajev ter uspešno nastopal na tekmovanjih doma in v tujini. Zaposlen je kot učitelj in dirigent na Glasbeni šoli Logatec, kjer vodi pihalni in simfonični orkester.

 

IZTOK BABNIK
Pozavnist Iztok Babnik (1971) je leta 1994 diplomiral in zaključil specialistični študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Po študiju je 13 let deloval kot pozavnist v Slovenski filharmoniji ter poučeval na glasbenih šolah v Piranu in Ilirski Bistrici. Danes je ravnatelj Glasbene šole Koper in dirigent Mladinskega pihalnega orkestra Piran, v katerem sodeluje že od leta 1983.

 

NASTJA JERMAN
Tolkalistka Nastja Jerman (1974) je zaključila študij tolkal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med študijem je igrala v komorni skupini Studio za tolkala in v pihalnem orkestru UPOL, trenutno pa je članica Simfoničnega orkestra Cantabile, komorne skupine Sforzato Group in Godbe Cerknica. Tolkala poučuje v glasbenih šolah v Cerknici in na Vrhniki.

 

IVAN MEDVED
Predvodnik Ivan Medved (1962) je svojo glasbeno pot začel s 13 leti kot klarinetist v Laški pihalni godbi. Kasneje je na Srednji glasbeni šoli in Akademiji za glasbo v Ljubljani študiral saksofon in oboo. Leta 1981 se je zaposlil v Orkestru slovenske policije, kjer je leta 1994 postal pomočnik poveljnika. Od leta 2001 je zaposlen pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti kot vodja območne izpostave Laško, deloval pa je tudi kot učitelj saksofona na glasbeni šoli v Laškem. Med letoma 1996 in 2008 je bil dirigent in predvodnik Laške pihalne godbe, leta 2009 pa je ustanovil Vaško godbo Vrh nad Laškim, ki jo tudi vodi. Je predvodnik Zveze slovenskih godb, kot mentor za predvodništvo in korakanje pa na različnih poletnih izobraževalnih taborih za mlade godbenice in godbenike sodeluje že več kot 15 let.

 

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Seminar bo potekal od 17. – 25. 8. 2013 v Kopru.

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijave na priloženi prijavnici pošljite do 15. junija 2013, na naslov:

Zveza slovenskih godb
Pisarna Cerknica
Gerbičeva ulica 19
1380 Cerknica

ali po


e-pošti na info@zvezaslovenskih-godb.si.

 

CENA

Članarina za tabor Musice creative znaša:

za člane ZSG
Članarina znaša 150,00 € na osebo.

Na prijavnico v ustrezno rubriko obvezno vpišite, v katero godbo ste včlanjeni. Za člane ZSG se štejejo tisti, ki so včlanjeni v matično godbo, vpisani v register ZSG in katerih matična godba ima do ZSG poravnane vse obveznosti.

 

za nečlane ZSG
Članarina znaša 200,00 € na osebo.

Po prijavi boste na naslov plačnika prejeli račun za plačilo članarine. Po plačilu boste udeleženci po pošti prejeli podrobnejši program tabora z okvirnim urnikom aktivnosti ter notni material.

 


STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Udeležencem predlagamo bivanje v Dijaškem in študentskem domu Koper, kjer so vsem na voljo triposteljne sobe in trije obroki na dan.

Polni penzion po ceniku doma znaša 23,01 € na dan (DDV in turistična taksa je vključena).

V primeru, da želite bivati v domu, to ustrezno označite na prijavnici in v ZSG bomo poskrbeli za rezervacijo namestitve, ki je nato obvezujoča.

Za plačilo bivanja pošljite ali prinesite naročilnico oz. plačajte na recepciji Dijaškega doma.

Info:

Dijaški in študentski dom Koper

Cankarjeva 5, 6000 Koper

Tel: 05 66 26 250; e-mail: dd.koper@guest.arnes.si

 

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

KONCERTI:

TRST
Slovensko stalno gledališče – petek, 23. avgust 2013, ob 20.00

LJUBLJANA
Dvorana Marjana Kozine, Slovenska Filharmonija – sobota, 24. avgust 2013, ob 20.00

KOPER
Titov trg – nedelja, 25. avgust 2013, ob 19.00

Vse informacije in prijavnica v elektronski obliki so dostopni tudi na naslednjih povezavah:
www.musicacreativa.weebly.com
www.zvezaslovenskih-godb.si

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

Daniel Leskovic

samostojni strokovni svetovalec za inštrumentalno glasbeno dejavnost

 

T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si