INSTRUMENTALNA GLASBA /IZOBRAŽEVANJA / SEZONA 2013/13

Naziv seminarja:

 

RAZIGRANA TAMBURA 2013

     

Kraj izvedbe:

 

 

Koper

 

Termin:

 

 

21. – 25. 8. 2013

 

Mentorji:

 

 

prof. Tomaž Habe, mag. Damir Zajec,
Krešimir Račić, Ivan Miter, Helena Vidic

Cena:

 

 

30,00 EUR (brez DDV)

 

Rok prijave:
 

15. 6. 2013

 

 

Letošnji poletni tamburaški tabor bo namenjen kreativni ustvarjalnosti sodelujočih. Združeval bo delavnice in orkestrsko delo. Namenjen bo vsem, ne glede na starost in predznanje tamburaških inštrumentov. Udeleženci morajo imeti s seboj svoj inštrument. Tradicija inštrumentalnih poletnih taborov je bogata, zato je prav, da tudi tamburaši dobijo takšno možnost izpopolnjevanja in druženja. Udeležencem ponujamo nova znanja, izobraževanje pri vrhunskih domačih in tujih mentorjih ter vsestranski napredek. Sodelovanje bo neprecenljiva izkušnja in svojevrsten izziv, hkrati pa tudi prijeten poletni utrinek.

VSEBINA in CILJI

PROGRAMI

ORKESTRSKA IGRA

Orkestrska igra bo povezovalni člen bivanja v Kopru in bo služila kot zaključni prikaz delovanja na Razigrani tamburi. Na programu bodo novitete in izbrane skladbe slovenskih skladateljev. Tamburaški orkester bo ob pomoči mentorjev inštrumente vodil prof. Tomaž Habe. Starost udeležencev ni omejena.

DELAVNICA ZA INŠTRUMENTE TAMBURAŠKEGA ORKESTRA

Ivan Miter in Helena Vidic – bisernica
mag. Damir Zajec - brač
Krešimir Račič – bugarija, čelo, berda

DELAVNICA ZA SKLADATELJE TAMBURAŠKE GLASBE

Je izkustvena delavnica, ki bo glasbenike dodatno izobrazila o skladateljskem delu. Delavnico bo vodil prof. Tomaž Habe.
DELAVNICA DIRIGIRANJA ZA TAMBURAŠKE ORKESTRE
Je izkustvena delavnica, ki bo glasbenike dodatno izobrazila o delu dirigenta. Delavnico bo vodila prof. Helena Vidic.

O MENTORJIH

 

O MENTORJIH

  Prof. TOMAŽ HABE je leta 1970 končal kompozicijo (B. Arnič in L.M. Škerjanc) in dirigiranje (dr. D. Švara) na ljubljanski Akademiji za glasbo končal. Odtlej v glavnem deluje v slovenskem glasbenem šolstvu: na Osnovni šoli, Glasbeni šoli in nazadnje, najdlje, na ljubljanski Srednji glasbeni in baletni šoli kot pedagog in predstojnik oddelka za teoretske predmete in dirigent zbora in orkestra. V zadnjih letih je predaval teoretske predmete tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. S svojimi učbeniki in s pedagoškim delom je vzgojil številne generacije glasbenikov.
     

 

 

 

mag. DAMIR ZAJEC je po izobrazbi fizik a po srcu tamburaš. Kot tamburaš je sodeloval s številnimi skupinami, prav tako pa je zanje ustvaril številne priredbe znanih skladb ter avtorske skladbe. Vrsto let sodeluje tudi kot strokovni spremljevalec in žirant prireditev na področju tamburaške glasbe.

 

 

     
 

IVAN MITER je glasbeno izobraževanje pričel v Slatini ter nadaljeval pri prof. Igor Kudeljnaku na Glasbeni šoli v Križevcih, kjer je maturiral na oddelku za klasično tamburo. Od leta 2011 študira na Pedagoški fakulteti v Zagrebu. Sodeluje v tamburaških orkestrih v Slatini, Križevcih. Na državnih tekmovanjih za tamburo (Dubrovnik, Opatija) je osvojil številne nagrade, prav tako je prejemnik prve nagrade (Cum Laude) na mednarodnem tekmovanju v Belgiji (Neerpelt). Od leta 2009 je član zagrebškega tamburaškega orkestra KUD „Gaj“, kjer tudi poučuje začetnike.

 

     

 

 

KREŠIMIR RAČIĆ je glasbeno pot pričel na inštrumentih s tipkami ter med leti 1996 in 1998 obiskoval pouk tambure v KUD „Gaj“ pri profesorju Ljudevit Adameku. Od leta 1998 je član KUD „Gaj“, kjer sodeluje kot tamburaš in korepetitor, sočasno pa se izobražuje tudi v dirigiranju. Znanje tambure je izpopolnjeval pri prof. Adalbert Markoviću, prof. Željku Bradiću ter mo. Siniši Leopoldu. Od leta 2005 je zunanji sodelavec Centra za kulturo Novi Zagreb ter od 2011 podpredsednik Hrvaške tamburaške zveze. Leta 2012 je prevzel umetniško vodenje Mednarodnega festivala tamburaške glasbe v Osijeku.

 

     

 

 

 

 

 

 

HELENA VIDIC je končala študij kompozicije in glasbene teorije, ter orkestrskega dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija je za izvirno komorno opero Izgubljeni nasmeh prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo in diplomo summa cum laude. Njen skladateljski opus obsega dela na področju orkestralne, komorne, solistične in vokalne glasbe, piše pa tudi priredbe za vse zasedbe in žanre. Preko deset let deluje kot dirigentka Tamburaškega orkestra Šmartno, zadnjih nekaj let sodeluje tudi z drugimi orkestri, aktivna pa je tudi kot mentorica na seminarjih za tovrstno glasbo. Na Mednarodnem tamburaškem festivalu v Osijeku je dvakrat prejela bronasto priznanje za noviteto, pisano za tamburaški orkester. Helena Vidic aktivno deluje kot skladateljica in dirigentka, sicer pa poučuje solfeggio in komorno igro na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani

 

 

POTEK, TRAJANJE in KRAJ SEMINARJA

Seminar bo potekal v Kopru med 21.  in 25. avgustom 2013.

Primer dnevnega urnika:

08.00                Zajtrk
09.00 – 13:00    Delavnica za inštrumente
13.00 – 15.00    Kosilo in prosto
15.00 – 19.00    Skupna vaja
19.30                Večerja
20.20                Delavnica za skladatelje, delavnica za dirigiranje

22.00                Prosto

 

Koncert
nedelja, 25. avgust ob 11. uri – Taverna Koper

 

 

ROK PRIJAVE IN PLAČILO

Prijavite se s priloženo prijavnico, ki jo do 15. junija 2013 pošljite na:

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana, s pripisom »Za Razigrano tamburo«

Po prijavi boste prejeli predračun ter notne materiale.

 

CENA

Kotizacija za udeležbo znaša 30 € (brez DDV) na osebo.

 


STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Udeležencem predlagamo bivanje v Dijaškem in študentskem domu Koper, kjer so vsem na voljo triposteljne sobe in trije obroki na dan. Polni penzion po ceniku doma znaša 23,01 € na dan (DDV in turistična taksa sta vključena). V primeru, da želite bivati v domu, to ustrezno označite na prijavnici in poskrbeli bomo za rezervacijo namestitve, ki je nato obvezujoča. Za plačilo bivanja pošljite ali prinesite naročilnico oz. plačajte na recepciji Dijaškega doma.

Dijaški in študentski dom Koper

Cankarjeva 5, 6000 Koper

Tel: 05 66 26 250; e-mail: dd.koper@guest.arnes.si

 

Obvezno je  dosledno spoštovanje hišnega reda.

Društva morajo po potrditvi udeležbe poslati naročilnico v dijaški dom (naslov, kontakt), s katero bodo naročile bivanje in prehrano za svoje godbenike. Posamezniki lahko plačajo na recepciji doma.

Prosimo, da se kandidati in kandidatke pred prijavo s starši pogovorijo o doslednem upoštevanju hišnega reda v dijaškem domu, stalni prisotni na vseh vajah, nastopih in ostalih predvidenih aktivnostih ter vestnem opravljanju nalog.

 

 

KAJ MORATE ŠE VEDETI?

Organizator si pridržuje pravico do sprememb programa.

Mladoletne osebe morajo imeti spremstvo polnoletne osebe oziroma pisno potrdilo staršev za sodelovanje, ki je na dnu  prijavnice.

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

 

Daniel Leskovic

samostojni strokovni svetovalec za inštrumentalno glasbeno dejavnost

 

T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si