GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA

 

Zgrabi zvok

Marezige, 30.6. – 1.7.2017

 

Pestro koncertno dogajanje Marezijazz-a bo tudi letos dopolnil jazz seminar (Zgrabi zvok), ki ga bodo vodili priznani slovenski glasbeniki. Seminar je namenjen tako ljubiteljskim, kot tudi profesionalnim glasbenikom, ki si želijo izpopolniti svoje znanje na področju jazza in improvizacije.

 

Petek, 30.6.2017:

9:00-9:30 - zbor pred gostilno Karjola.

9:30-10:00 - odhod na mesto izvajanja delavnic, razporeditev po učilnicah.

10:00-13:00 - izvajanje delavnic.

13:00-14:30 - čas za kosilo. 

14:30-16:30 - izvajanje delavnic. 


Sobota, 1.7.2017:

10:00-13:00 - izvajanje delavnic.

13:00-14:30 - čas za kosilo. 

14:30-16:30 - izvajanje delavnic.

 

Delavnica RHYTHM:

Ob koncu dneva se bo izvajala še delavnica RHYTHM, ki je brezplačno na voljo vsem udeležencem seminarja. Delavnica se bo izvajala na mestu izvajanja ostalih delavnic.

Termini delavnice RHYTHM:

Petek, 30.6.2017: 16:30-17:30

Sobota, 1.7.2017: 16:30-17:30

 

Mentorji:

Gašper Peršl - bobni

Jaka Pucihar - klavir

Lina Rahne - petje

Lovro Ravbar - saksofon

Denis Beganović Kiki - pozavna

Matej Hotko - bas kitara

Črt Pšeničnik - kubanska tolkala

David Jarh – trobenta

 

O MENTORJIH

Gašper Peršl - bobni

Bobnar Gašper Peršl  je sodeloval in sodeluje z nekaterimi pop/rock skupinami (Vlado Kreslin in Mali Bogovi, Olivija, Ulixes, Blueflames, Severa  Gjurin, Oto Pestner, Andrej Šifrer, Jure Ivanušič,...), s slovenskimi orkestri in big bandi (Simfonični orkester RTVSLO, Orkester slovenske policije, Orkester slovenske vojske, Orkester slovenske filharmonije,...), z nekaterimi tujimi jazz glasbeniki (Billy Harper, Reggie Workman, Peter Mihelič,...), ter z vrsto odličnih slovenskih mladih jazz ustvarjalcev. Igral je v muziklih v Slovenskem ljudskem  gledališču Celje, v Ljubljanjskem Mestnem gledališču, ter v Zetskem domu v Črni Gori (Jean Paul Marat, Chicago, Nekateri so za vroče, Čarovnice iz Eastwicka, Ženske na robu živčnega zloma, Lizistrata, Opera za tri groše,...) Šolal se je na SGBŠ Ljubljana, jazz in klasični smeri, pri prof. Alešu Rendli in prof. Borisu Šurbku.

 

Jaka Pucihar - klavir

Študij Kompozicije in glasbene teorije (magisterij) je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času študija je prejel študentsko Prešernovo nagrado za Koncert za tolkala in orkester, od leta 1999 pa na Akademiji predava glasbeno-teoretične predmete. Deluje kot skladatelj, aranžer in pianist (jazz) in sodeluje s številnimi umetniki in ansambli (Irena Grafenauer, Mate Bekavac, Darja Švajger, Alenka Godec, Vita Mavrič, Simfonični orkester ter Big band RTV Slovenija, …). Kot jazz pianist in aranžer se je izpopolnjeval še pri prof. Uli Schererju (Avstrija), Barry Harrisu in Johnu Claytonu (Norveška/USA) ter Renatu Chiccu (Slovenija).

 

Lina Rahne - petje

Lina Rahne se je rodila 25. avgusta 1987 v Ljubljani. Svojo glasbeno pot je začela v otroškem pevskem zboru RTV Slovenija in nadaljevala z violino na SGBŠ Ljubljana. Po zaključeni nižji glasbeni šoli je z učenjem violine nadaljevala tudi na srednji stopnji in leta 2006 uspešno maturirala tako na glasbeni šoli kot tudi vzporedno na Gimnaziji Poljane. Po maturi jo je začelo vleči v jazzovske vode, zato se je vpisala na študij jazz petja na Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana. V tem času je izkušnje pridobivala v zboru Perpetuum Jazzile ter Alfa in Omega, kot backvokalistka na Slovenski popevki, v oddajah Hri-bar in Piramida, snemala glasove za risanke ter začela s pisanjem avtorske glasbe. Po maturi iz jazz petja je opravila sprejemne izpite za študij jazz petja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Graz in se preselila v avstrijski Gradec. V času študija je posnela svoj prvi avtorski album, snemala je vokale s KUG Jazz Orchestra za tekmovanje in album Jazz Comp Graz 2014, s svojim bendom nastopila na Graz Jazz Nacht 2015 ter kot članica opernega zbora nastopala v graški operi Graz Oper v predstavi Griechische passion.

 

Lovro Ravbar - saksofon

Lovro Ravbar je rojen v Novem mestu. Odraščal je v Krškem, kjer se je srečal z glasbo. Njegov prvi učitelj prof. Gradišek ga je kmalu postavil v vrste pihalnega orkestra KK, Big band-a KK in simfoničnega orkestra KK.Po klasični izobrazbi saksofona na SGBŠ Ljubljana je študiral v Rotterdamu. Po diplomi je leta 2005 tam opravil tudi podiplomski študij jazza.Lovro Ravbar je saksofonist, komponist, producent, učitelj in band leader, ki pozna odre širom Evrope. Doma redno deluje v Big Band KK in LeeLooJamais. Prejel je nagrado Jazzon 2004 za naj jazz kompozicijo. Leta 2008 je izdal svoj prvi solo album Rush hour. V 2009 je kot prvi alt in solist predstavljal European Jazz Orchestra na evropski turneji pod vodstvom legendarnega Peter Herbolzheimer. V juniju 2013 ga je Big band KK zaznamoval kot solista na famoznem MONTREUX JAZZ FESTIVAL. V 2013 je Lovro Ravbar sodeloval z nacionalnim HRT big bandom v Zagrebu. Kot altist in solist je opravil letno turnejo po Hrvaškem. V 2015 je začel sodelovati z The Bug Orchestra. Uspešno turnejo po Češki Republiki so končali v svetovnem klubu Lucerna v Pragi. V 2016 se je Lovro Ravbar predstavil kot solist in komponist v Big band RTV Slovenija. Sedaj pripravlja svoj novi album.

 

Denis Beganović Kiki - pozavna

Denis Beganović je po končanem šolanju na Srednji galsbeni in baletni šoli Ljubljana študij pozavne nadaljeval na jazz oddelku Konservatorija za glasbo v Rotterdamu (Nizozemska), kasneje v Grazu (Avstrija). Izpopolnjeval se je tudi v New Yorku pri Michaelu Abeneu. Sodeloval je z različnimi slovenskim glasbeniki in skupinami: Magnifico, Planet Groove, Neisha, Ali En, Fool Cool Jazz Orchestra. V zadnjih letih je aktiven na področju elektronske glasbe in nastopa večinoma v tujini.

 

Matej Hotko - bas kitara

Matej Hotko (1979) je kontrabasist in bas kitarist, ki je svoje šolanje začel na SGBŠ v Ljubljani. Po uspešnem zaključku srednje šole je kot dobitnik najvišje štipendije nadaljeval študij na Manhattan School of Music v New Yorku. Tu je diplomiral iz jazz kontrabasa pri prof. Harvie Swartzu, udeležil pa se je tudi različnih seminarjev in specializacij pri mednarodno priznanih mentorjih (Uzmah Hvar - seminar, Slawomir Grenda; New York, Jeff Andrews - privatna specializacija; Mike Abene, Gary Dial, Chris Rosenberg, Mark Soskin, David Lalama, Bob Keller, Phil Chapp, Nancy Marano, Ira Gitler in drugi). Poučeval je na različnih seminarjih in glasbenih šolah (poletni seminar v Krškem 1996 in 1997; privatna GŠ Muzikaviva v Ljubljani: učitelj basa, teorije, improvizacije, ear traininga in akademskega ansambla; Jazz festivali Zagreb, Reka, Pula 2002-2004) na privatni GŠ Muzikaviva v Ljubljani, 2002-2005. Sodeloval je z glasbeniki ter glasbenimi zasedbami: Big Band Krško, Manca Klanjšček, Mendelssohn Strings, Big Band RTV Slovenija, The Fool Cool Jazz Orchestra, Aleksandra Tehovnik Band, Ratko Zjača, Jennifer Batten, Leeloojamais, Demolition group, Desoul, Kvintet Pulz.

 

Črt Pšeničnik - kubanska tolkala

Rojen v Mariboru leta 1976, vendar je svojo mladost preživel v Velenju. Pri 17 letih se je pridružil rock skupini Pontiac, kjer je kot pevec začel svojo glasbeno pot. Po končani srednji šoli se je preselil v Maribor, kjer je pričel spoznavati afro tolkala pri priznanem tolkalistu Ninu Mureškiču. Ker ga je veliko bolj zanimala latino glasba, je spoznal tolkalista Blaža Celarca, ki ga je uspešno popeljal v svet “kongov”. Tedaj je postal član Big Banda Radlje pod vodstvom Izidorja Laitingerja, kjer je pridobil zelo širok spekter znanja in posledično spoznal, kakšne čudovite zvoke izvabiti iz tega inštrumenta. Med drugim je nastopal na Lent festivalu, Popmlad (Novo Mesto), Lampiončki in na raznih prireditvah/koncertih po vsej Sloveniji.
Leta 2003 je prvič obiskal Cubo, kjer je imel čast spoznati tradicionalno igranje na Afro-cuban tolkala. Njegova mentorja sta bila sr. Orlando Anelis Orue Leon in Samuel Ricardo Perez, ki poučujeta na glasbeni šoli v mestu Holguin. Kar nekajkrat se je za 2-3 mesece na leto vedno znova vračal v domovino pristne latino glasbe, se izobraževal pri profesorjema in z vsakim obiskom s seboj prinesel novo znanje, nove izkušnje.

 

David Jarh – trobenta

David Jarh je učitelj jazz trobente in skupinske igre na Ljubljanskem konservatoriju za glasbo. Kot trobentač solist sodeluje tudi v sekciji Big Banda RTV Slovenije. Sodeloval je s svetovnimi imeni jazza kot so Art Farmer, Duško Gojkovič, Bob Mintzer, Don Menza, Dick Oats … S svojim kvartetom je letos posnel album Soulfull, na katerem so avtorske kompozicije. Kot pedagog deluje že od ustanovitve jazz oddelka na takratni srednji glasbeni šoli v Ljubljani pred dvajsetimi leti.


 ROK PRIJAVE IN PLAČILO


Prijava na Jazz seminar je hitra in preprosta. V prijavni formular na spletni strani seminarja Zgrabi zvok  je potrebno vnesti le nekaj najbolj osnovnih podatkov, izbrati inštrument in to je to. Seveda lahko izberete tudi prenočišče in kosilo (2x) med trajanjem seminarja.

Rok prijave je 29. junij 2017


Cena (vključno z DDV):

Cena za seminar za prijave do vključno četrtka, 22. 6. 2017: 60 € (doplačilo za kosilo: +5 €)

Cena za seminar za kasnejše prijave do vključno četrtka, 29. 6. 2017: 90 € (doplačilo za kosilo: +5 €)

Po elektronski prijavi boste po elektronski pošti prejeli položnico, s katero poravnate prijavnino.

Račun za seminar boste prejeli ob koncu seminarja.

Dodatne informacije na: rok.markezic@gmail.com.

 

STROŠKI BIVANJA IN PREHRANE

Udeleženci imajo možnost naročila kosila (doplačilo 5 €/dan). Položnico boste prejeli po e-pošti.

Spanje v lastni režiji  oz. možnost brezplačne nočitve v telovadnici OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige (možnost uporabe blazin, stranišč, tušev,...).


Nekaj možnosti prenočišč:

Hiške Slovenske Istre - http://hiske.si/

Apartma Nona Ančka - http://www.nona-ancka.com/

Hostel Jadran - http://www.lovro-sp.si/hostel/predstvitev.html

Hotel Bio http://www.hotel-bio.com/about.html

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

SREČANJE BIG BANDOV SLOVENIJE

Marezige, 30. junij – 1. julij 2017