INSTRUMENTALNA GLASBA /IZOBRAŽEVANJA / SEZONA 2018/19

Naziv seminarja:

 

SEMINAR ZA TAMBURAŠE
Tamburaška glasba in (po)ustvarjanje v folklorni dejavnosti

     

Kraj izvedbe:

 

Debeli rtič

Termin:

 

25.-27. januar 2019

Mentorji:

 

Branislav Tubić, Mojca Lavrenčič, mag. Damir Zajec, Klemen Bojanovič in dr. Tomaž Simetinger

Cena:

 

50,00 € (brez DDV)

Rok prijave:

 

21. december 2018

 

Seminar je namenjen kreativni ustvarjalnosti sodelujočih tamburašev, vodij skupin in prirejevalcev glasbe za tamburaše. Združeval bo delavnice in orkestrsko delo. Namenjen je vsem, ne glede na starost in predznanje tamburaških inštrumentov.  Udeleženci morajo imeti s seboj svoj inštrument.

TEMATIKE:

- Orkestrska igra

- Delavnica razvijanja tehnike igranja na vseh inštrumentih

- Delavnica za aktivno (po)ustvarjanje – tamburaška glasba – koreografija folklornih skupin in glasbene priredbe

PREDAVATELJI:

Branislav Tubić in Mojca Lavrenčič - tehnika in orkestrska igra

mag. Damir Zajec, Klemen Bojanovič in dr. Tomaž Simetinger – delavnica za aktivno (po)ustvarjanje

PRIJAVA IN KOTIZACIJA:

Prijavite se preko naslednje spletne prijavnice:

e-prijava

Po prijavi boste prejeli predračun ter notne materiale.

Kotizacija za udeležbo znaša 50 € (brez DDV) na osebo (bivanje in prehrana nista všteta v kotizacijo).  

ZBIRNO MESTO:

Zbirno mesto bo Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič, Jadranska cesta 73,  6280 Ankaran, kjer bodo tudi potekale delavnice.

OKVIRNI URNIK SEMINARJA:

Petek, 25. januar 2019

16.30 registracija kandidatov
17.00–19.00 teoretično predavanje - aktivno poustvarjanje
19.00 odmor za večerjo
20.00–21.30 teoretično predavanje – aktivno poustvarjanje

Sobota, 26. januar 2019

9.00-13:00 teoretično in praktično predavanje
12.00 odmor za kosilo
14.00 – 19:00 teoretično in praktično predavanje
19.00 odmor za večerjo
20.00 – skupno druženje

nedelja, 27. januar 2019

9.00-13:00 teoretično in praktično predavanje

12.00 kosilo in zaključek

Organizator si pridržuje pravico do sprememb programa.


BIVANJE (prenočišče) – predlogi:

Hotel Bor  - troposteljne in družinske sobe – Polni penzion; 37,00 € na osebo na dan (+ turistična taksa)

Mladinski dom Veverička- štiriposteljne sobe - Polni penzion; 30,00 € na osebo na dan (+ turistična taksa)

Cena vključuje:
- Polni  penzion (zajtrk, kosilo, večerja, dopoldanska in popoldanska malica),
- kopanje v notranjem ali  zunanjem bazenu z morsko vodo,
- uporabo športnih površin (košarkaško, odbojkarsko, nogometno igrišče, trim steza s 17 postajami)
- 9,5% DDV

O MENTORJIH:

Mojca Lavrenčič je mlada perspektivna umetnica, magistrica akademska glasbenica orkestrska dirigentka, ki je letos zaključila študij na ljubljanski glasbeni akademiji v razredu maestra Marka Letonje in Simona Dvoršaka. Je prejemnica študentske Prešernove nagrade za koncertno dejavnost, dobitnica zlatega priznanja in Lavreata na mednarodnem tekmovanju komplementarnega klavirja v Nišu, kot čembalistka pa si je na lanskoletnem mednarodnem tekmovanju Svirel prislužila srebrno priznanje. Kot dirigentka je dirigirala orkestru SNG Opera in balet Ljubljana in RTV Slovenija. Na področju tamburaštva deluje že od glasbenih začetkov in je trenutno dirigentka tamburaškega orkestra Tamburjaši.

Branislav Tubić je dolgoletni profesor tamburic in izkušeni glasbenik. Glasbeno pot je začel na tamburici v Novem Sadu, ter zaključil tudi umetniško Akademijo v ovem Sadu. Izkušnje je poleg poučevanja na področju tamburaštva nabiral tudi v tamburaškem orkestru RTV Vojvodina. Je avtor številnih nagrajenih  aranžmajev in skladatelj na festivalih "Zlatna tambura«, “Ružova zagratka”, “Červena roža”. Deloval je tudi kot dirigent Velikog tamburaškega orkestra RTV, umetniški vodja Narodnega orkestra “Rogalj” (Novi Sad), umetniški vodja Tamburaškega orkestra Kulturnega centra v Irigu in član žirije na tekmovanju glasbenih šol.

Damir Zajec, skladatelj in inštrumentalist je po osnovni izobrazbi je diplomirani inženir fizike in magister elektrotehnike. Zaključil je nižjo glasbeno šolo za kitaro in od leta 1976 igra tamburico. Kot tamburaš je sodeloval s številnimi skupinami, prav tako pa je zanje ustvaril številne priredbe znanih skladb ter avtorske skladbe. Kot tamburaš/glasbenik je sodeloval s skupinami v Kranju ter pri mednarodno priznani skupini Prifarski tamburaši. V Ljubljani se je pridružil tamburaški skupini FS Emona, najprej kot tamburaš, nato kot umetniški vodja in učitelj. Poleg praktičnih izkušenj pri Emoni se je izobraževal tudi na tamburaških seminarjih, ki so jih vodili vodilni tamburaški strokovnjaki. Poleg pedagoškega in poustvarjalnega dela na področju tamburaštva je napisal preko 100 skladb in priredb pretežno ljudskih in deloma popularnih skladb za tamburaške sestave.

Klemen Bojanovič, harmonikar in študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, se je z ljudskim izročilom bolj aktivno začel spoznavati  v osnovnošolskih letih. Od takrat je deloval v številnih štajerskih skupinah kot glasbenik, avtor glasbenih priredb, ali pa kot takšna ali drugačna podpora folklornim glasbenim sestavom. Trenutno je aktiven v vlogi vodje glasbene zasedbe ŽKUD Tine Rožanc. Ob seminarjih in delavnicah za inštrumentalno ljudsko glasbo tudi redno piše glasbene priredbe za folklorne skupine, s katerimi dosega najvišja priznanja na državnih srečanjih folklornih skupin in tekmovanjih parov v  ljudskih plesih. Ljubiteljsko poustvarja ljudsko izročilo z različnimi malimi zasedbami, v katerih se posveča predvsem približevanju izročila širši populaciji ljudi.

Tomaž Simetinger se je v drugi polovici devetdesetih let 20. stoletja pridružil folklorni skupini v Črni na Koroškem. Kasneje se je vključil v Folklorno skupino Emona v Ljubljani in nazadnje v Akademsko folklorno skupino France Marolt v Ljubljani, kjer je leta 2010 prevzel umetniško vodstvo. Je avtor ali soavtor številnih odrskih postavitev. Vodi seminarje, in sicer tako za vodje otroških kot odraslih folklornih skupin. Aktivno raziskuje na terenu in se posveča etnokoreologiji.

 

Sočasno bo potekal folklorni seminar Plesno izročilo Slovenske Istre.

 

 

 

Daniel Leskovic

samostojni strokovni svetovalec za inštrumentalno glasbeno dejavnost

 

T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

 

 

 

 

 

 

Sočasno bo potekal folklorni seminar Plesno izročilo Slovenske Istre.