INSTRUMENTALNA GLASBA /IZOBRAŽEVANJA

Naziv seminarja:

 

DIRIGENTSKA ŠOLA 2024

Kraj izvedbe in termin:

 

Okvirni termini in lokacije:
1. termin: 24.-25. februar 2024, Vipava

Mentor:

 

Miro Saje

Cena:

 

aktivni 440,00 € - pasivni 300,00 € (oboje z DDV)

Rok prijave:
 

1. december 2023

 

Zveza slovenskih godb in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti vabita vse, ki jih zanima dirigiranje inštrumentalnim skupinam, k vpisu na Dirigentsko šolo pod mentorskim vodstvom Mira Sajeta.

Ta šola je primerna za izobraževanje dirigentov godb in pihalnih orkestrov ter priporočljiva za dirigente šolskih orkestrov in orkestrov glasbenih šol.

Dirigentska šola bo izvedena 4-krat letno (po 2-3 dni) ter bo potekala s slovenskimi ljubiteljskimi pihalnimi orkestri. Natančnejši termini bodo znani ob začetku šole, ki bo v Vipavi.

Program omogoča pridobitev kompetenc, kot so:

- Učinkovito poučevanje

- Vseživljenjsko poučevanje

- Vodenje in komunikacija

- Preverjanje in ocenjevanje znanja ter spremljanje napredka

- Širše profesionalne kompetence

V celoti program obsega približno 70 pedagoških ur, od tega je 30 ur namenjeno praktičnemu usposabljanju. Predmetnik programa za izpopolnjevanje se prilagaja stopnji posameznega kandidata ter poleg znanj o dirigiranju obsega tudi skupne pedagoško-psihološke predmete.

- Psihologija za učitelje

- Pedagogika - teorija vzgoje in andragogika

- Didaktika

- Opazovalna praksa – vaje

Natančnejši termini bodo znani ob začetku šole. Vse detajle za termine se dogovorimo v okviru prvega termina, ki bo v Vipavi.
1. termin: 24.-25. februar 2024, Vipava
2. termin:
3. termin:
4. termin:

KOTIZACIJA – za vse termine:

- aktivni  440 EUR (cena z 22 % DDV), pasivni  300 EUR (cena z 22 % DDV)

Aktivni udeleženci imajo v okviru dirigentske šole možnost dela z orkestrom. Pasivni na vajah sodelujejo kot poslušalci. Število mest za aktivno udeležbo je omejenih na prvih petnajst prijav!


Udeleženci seminarja včlanjeni v Zvezo slovenskih godb, imajo 15% popusta na ceno kotizacije!

Predračun za kotizacijo bomo po prejemu prijavnice poslali naknadno na naslov, ki bo naveden na prijavnici.

Ob koncu šolskega leta bodo slušatelji opravili praktični preizkus in prejeli potrdilo o opravljeni dirigentski šoli. Potrdila o udeležbi na seminarju bo mogoče uveljavljati za pridobivanje točk na MIZŠ pri napredovanju. Glede na Pravilnik o napredovanju strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju je dirigentska šola vredna 3 točke.

Kotizacija ne zajema stroškov prevoza, prenočevanja in prehrane v času posameznega termina. Vsak udeleženec si mora bivanje urediti sam.

Partiture za prvi termin kandidati prejmejo v decembru, vse ostale pa mesec dni pred terminom.

Plačilo je možno v dveh obrokih. Prvi obrok je potrebno plačati ob začetku dirigentske šole, drugi obrok do 1. septembra 2024.

V primeru, da je plačnik godba članica ZSG, mora za pridobitev popusta ugodnosti imeti do ZSG poravnane vse obveznosti.

V primeru nezadostnega števila prijav si organizator pridržuje pravico do spremembe programa in zmanjšanja obsega.

Pogoji za udeležbo:

Osnovno znanje inštrumenta in glasbene teorije (potrebno zaradi branja partitur)

PRIJAVE:

Rok za prijave je 1. december 2023.

Za prijavo izpolnite e-prijavnico na naslednji povezavi:

 

e-prijava

 

PREDAVATELJ

 

 

 

 

 

 

 

MIRO SAJE

Miro Saje je pričel svojo glasbeno kariero kot trobentač in leta 1990 diplomiral na ljubljanski akademiji za glasbo pod mentrostvom prof. Antona Grčarja. Kot trobentač je sodeloval s simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana in z orkestrom Ljubljanske opere. Diplomo iz dirigiranja je pridobil leta 1999 na konzervatoriju Brabants v Tilburgu na Nizozemskem pod vodstvom prof. Jana Cobra. Med leti 1990 in 2007 je bil dirigent Pihalnega orkestra Krka, ki je pod njegovim vodstvom postal mednarodno uveljavljen in cenjen orkester z mnogimi zmagami na domačih in mednarodnih tekmovanj, med drugim tudi zlato plaketo s pohvalo na svetovnem prvenstvu WMC Kerkrade leta 2005. V naslednjih letih je vodil Pihalni orkester občine Šentjernej, s katerim je leta 2010 in 2011 zmagal na državnem tekmovanju Zveze Slovenskih Godb (ZSG) in pripravil več uspešnih umetniških projektov v lokalnem okolju. Kot gostujoči dirigent je z Jugendblasorchestrom Steiermark iz Avstrije zmagal na mednarodnih tekmovanjih v Linzu (2015) in Schladmingu (2016). Kot dirigent je trikrat osvojil nagrado za najboljšega dirigenta na tekmovanju FLICORNO D'ORO v Rivi del Garda, njegov orkester pa je bil vsakič proglašen za absolutnega zmagovalca tekmovanja. Leta 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto. Trenutno je umetniški vodja Novomeškega simfoničnega orkestra, Mestnega orkestra Zaprešić (Hrvaška) in Orkestra Ave, s katerim je leta 2018 zmagal na državnem tekmovanju ZSG in na 6. mednarodnem tekmovanju »Slovenija 2018«, leta 2019 pa osvojil »Grand Prix« nagrado na mednarodnem tekmovanju »Immortal Orchestra« v Kaliningradu v Rusiji. Z Orkestrom Ave je tudi predstavljal slovensko godbeništvo na svetovnih konferencah pihalnih orkestrov WASBE v Pragi (2016) in Maku (2018). Od leta 2009 izobražuje naslednje generacije slovenskih dirigentov v okviru dirigentske šole, ki deluje pod okriljem ZSG in JSKD. Je tudi član predsedstva ZSG in predsednik strokovno-umetniškega sveta ZSG.

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

 

Daniel Leskovic

producent za inštrumentalno glasbeno dejavnost

 

T: (01) 2410 532
E: daniel.leskovic@jskd.si