GLASBA / INSTRUMENTALNA GLASBA / PRIREDITVE

 

 

FESTIVAL GODB/PIHALNIH ORKESTROV OB ZAKLJUČKU RAZŠIRJENEGA TEDNA LJUBITELJSKE KULTURE 2021

Ploščad pred Grajsko pristavo, Ormož,
nedelja, 20. junij 2021,
ob 13. uri

P R O G R A M

 

V letu 2020 je zaradi epidemioloških razmer odpadlo tekmovanje godb za pokal Vinka Štrucla. JSKD si je za teden ljubiteljske kulture 2021 (21. – 30. maj, razširjen datum 20. maj – 20. junij), kot eno od prioritet zadal ponovno aktivacijo ustvarjalcev, umetnikov, kulturnih društev in skupin, zvez kulturnih društev, ter predvsem ustvarjanje in obiskovanje kulturnih dogodkov.

V ta namen in v spomin dvema pomembnima skladateljema glasbe za godbe ob zaključku razširjenega TLK 2021 organiziramo festival godb. Vabimo vas torej, da letošnji festival razumete predvsem kot posebno in ponovno priložnost za nastop ter promocijo ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti.

NASTOPAJOČI

Godba veteranov Štajerske

Godba veteranov Štajerske

Godba veteranov Štajerske je na bila ustanovljena na pobudo Ervina Hartmana leta 2002 in deluje v okviru KUD Pošta Maribor. Čeprav so nekateri godbeniki veteranske godbe še vedno člani svojih matičnih godb je sodelovanje med svojimi »vrstniki«, v godbi veteranov, praviloma manj zahtevno. Bistven poudarek delovanja v veteranski godbi je druženj in šele nato muziciranje. Godbenice in godbeniki prihajajo iz 19. različnih godb, tudi iz zelo oddaljenih krajev in kar tretjina tudi iz sosednje avstrijske Štajerske. Ob njeni 15-letnici se je godba na pobudo godbenikov preimenovala v Godbo veteranov Štajerske Ervina Hartman. Godba veteranov Štajerske je izdala do sedaj tri zgoščenki: prvo je posnela založba AMOS na festivalu MID EUROPE v Schladmingu, drugo je izdala ob svoji 5-letnici delovanja in zadnjo je izdala s pomenljivim naslovom GREMO NA ŠTAJERSKO, naslovom koračnice Emila Glavnika. 

V okviru Godbe veteranov Štajerske zelo uspešno deluje tudi OLDIES DIXIE BAND ansambel. Dirigent godbe je njen ustanovitelj Ervin Hartman, sicer častni dirigent Pihalnega orkestra Pošta Maribor, ki ga je vod skoraj 52 let. Predsednik Godbe veteranov Štajerske Ervin Hartmana je Branko Smrtnik.

Slovenskogoriški pihalni orkester KD MOL Lenart

Slovenskogoriški pihalni orkester KD MOL Lenart

Slovenskogoriški pihalni orkester KD MOL Lenart šteje okrog 35 aktivnih članov in je nepogrešljiv v občini Lenart, kjer je njihov sedež, kot tudi v sosednjih občinah. Vsako leto se trudijo izpeljati čim več nastopov in manjših koncertov tako v Lenartu, kot seveda tudi v sosednjih občinah in celo izven države.  Letno izpeljejo tudi do 50 nastopov in letni koncert, ki privabi veliko število ljudi. V zadnjih dveh letih so gostovali v sosednji Hrvaški in Avstriji,  kjer so ob nastopu poželi velik aplavz. Trudijo se udeleževati tudi raznih srečanj pihalnih orkestrov in tekmovanj ter predstaviti tudi ne tako domači množici ljudi. Vsako leto se udeležijo srečanja pihalnih godb v Spodnji Polskavi, udeležili pa so se tudi tekmovanja v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla v Ormožu, kjer so prejeli zlato priznanje. Osrednji koncert pihalnega orkestra je božični koncert, ki ga pripravijo v športni dvorani Lenart. Vsako leto navdušijo z pestrim programom, odlično izbiro gostov in napolnijo dvorano. Poslušalcev je vedno več in nikoli ne ostanejo ravnodušni. Druži jih volja do glasbe in igranja, prav tako pa tudi zabave, vsekakor pa so veseli tudi novih članov, ki se pridružijo godbi. Da pa v orkestru ni samo igranja in vaj, se godbeniki odpravijo tudi na kakšen izlet in intenzivne vaje. Dirigent Srečko Kovačič, ki je dirigentsko palico prevzel leta 2016 se je z orkestrom hitro ujel, med njimi se počuti domače in rad zahaja v Lenart na vaje.

Pihalni orkester Glasbene šole Ormož

Pihalni orkester Glasbene šole Ormož

Pihalni orkester Glasbene šole Ormož deluje v sklopu šole že od njene ustanovitve. Po ustnem pripovedovanju segajo začetki godbe v leto 1896, ko so se godbeniki iz Ormoža in okolice zbrali in priključili novo ustanovljeni prostovoljni požarni obrambi za ormoško okolico, s sedežem na Hardeku. Pozneje so spoznali, da Ormož potrebuje pihalni orkester in seveda glasbeno šolo, brez katere ne bi mogel obstajati. Tako je bila leta 1959 v Ormožu ustanovljena Glasbena šola. Danes v  orkestru igrajo sedanji in nekdanji učenci, učitelji in ostali ljubiteljski glasbeniki. Orkester trenutno šteje 60 članov in sodeluje na vseh večjih javnih prireditvah v občini, udeležuje se medobčinskih srečanj in republiškega tekmovanja, ki poteka v Ormožu. Vsako leto pripravi samostojni koncert in dva promenadna koncerta. Pihalnemu orkestru Ormož dirigira Vladimir Krničar.

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

producent za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
E: daniel.leskovic@jskd.si

 

Barbara PODGORELEC

koordinatorka območne izpostave JSKD Ormož


T: (02) 741 13 70
E: oi.ormoz@jskd.si