INSTRUMENTALNA GLASBA / 33. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB

 

 

33. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB V 4. IN 2. TEŽAVNOSTNI STOPNJI

3. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB
Kategorija A


Žalec, 24.–26. 5. 2013

 

PROGRAM

 

Društvo Godba Zabukovica


Godba Zabukovica je bila ustanovljena leta 1880. Več kot 30 ljubiteljskih glasbenikov je že leta 1901 vzel pod okrilje Lappov premogovnik v Zabukovici, godba pa se je za nekaj časa preimenovala v Rudarsko godbo Zabukovica. Med najzanimivejšimi dogodki iz njene zgodovine je igranje na poroki kralja Aleksandra I. Karađorđevića z njenim veličanstvom Marijo leta 1922. V kriznem letu 1966, ko so rudnik zaprli, je vodenje godbe od dolgoletnega dirigenta Alojza Pečnika prevzel Franc Tratar, in to za polnih 40 let. Od leta 2006 jo vodi Boštjan Mesarec, profesor klarineta na Glasbeni šoli FKK v Velenju. Ob 130. Obletnici je godba razvila prapor in prenovila in dogradila vadbene prostore ter inštrumentarij. Vsako leto pripravi dva samostojna koncerta in sodeluje na številnih prireditvah v domačem okolju in širše ter na različnih srečanjih pihalnih orkestrov.

Dirigent: BOŠTJAN MESAREC
Predsednik: JOŽE PRAŽNIKAR

Henk van Lijnschoten: 8 HYMNS – 8. HYMNE DE ST. JEAN
Pierre La Plante: A LITTLE FRENCH SUITE
1. March
2. Serenade
3. Finale
Dominik Steklasa: PRELUDIJ ZA TINKARO
Alan Menken/prir. John Moss: HERCULES

 

Društvo Godba na pihala Občine Markovci


Pihalna godba Markovci prihaja iz domovine koranta ali kurenta, torej iz Markovcev (pri Ptuju). Lani je z jubilejnim koncertom obeležila 90-letnico godbeništva na območju sedanje občine. Začelo se je leta 1922 v vasi Stojnci in se nadaljevalo 90 let v različnih sestavih v okviru več društev. Bili so vzponi in padci in tudi krajše prekinitve vse do leta 2000, ko so godbeniki ustanovili svoje društvo in prenovili in pomladili članstvo, ki pa se nenehno spreminja. V domači občini ne mine omembe vredna prireditev, katere ne bi popestrili in obogatili s svojim igranjem, udeležujejo pa se tudi revij pihalnih orkestrov na Ptuju. Nastopali so v različnih krajih po Sloveniji in tudi v tujini. Letos so se odločili, da poskusijo svoje delo in znanje potrditi na tekmovanju na 4. težavnostni stopnji.

 

Dirigent: PETER GOJKOŠEK
Predsednik: DANILO KOSTANJEVEC

 

Jose Fernandez Diaz, Pete Seeger, prir. Branislav Roguljič: GUANTANAMERA
Pierre La Plante: A LITTLE FRENCH SUITE
1. March
2. Serenade
3. Finale
Dominik Steklasa: PRELUDIJ ZA TINKARO
Hans Zimmer, Lisa Gerrard prir. Erick Debs: GLADIATOR

 

Godbeno društvo Alpina Žiri


Leta 1906 so žirovski gasilci ustanovili svojo godbo. Danes šteje okrog 40 članov. Vaje ima dvakrat tedensko, letno pa opravi 25 do 30 nastopov. Nastopa v domačem kraju, bližnji okolici in gostuje v tujini, na Slovaškem, v Avstriji in Italiji. Sodeluje tudi na republiških tekmovanjih; v Ormožu je že petkrat osvojila prvo mesto s pohvalo. V zadnjih letih se je godba zelo pomladila, saj v njej sodeluje veliko osnovnošolcev, študentov in drugih mladih. Njen glasbeni repertoar je zelo širok, zato prav vsak poslušalec najde kaj zase.

Dirigent: BRANKO MRAK
Predsednica: URŠKA TRČEK

Josef Zawinul, prir. Larry Norred: BIRDLAND
Pierre La Plante: A LITTLE FRENCH SUITE
1. March
2. Serenade
3. Finale
Dominik Steklasa: PRELUDIJ ZA TINKARO
Kees Vlak: LAS PLAYAS DE RIO
1. Ipanema playa
2. Copacabana playa
3. Trocadera playa

 

KD Pihalna godba Vrhpolje, Vipava


Pred dobrim desetletjem je bil v vinorodni vasici pri Vipavi ustanovljen Pihalni orkester Vrhpolje. Nastal je na veliko veselje godbenikov ter njihovih dedov, ki so po drugi svetovni vojni že imeli svojo godbo, a je razpadla. Danes orkester šteje približno 50 članov, njegova povprečna starost pa je 20 let. Izvaja koncertni, promenadni in šovprogram. Vsako leto pripravi samostojen božično-novoletni koncert, koncert v sklopu »Imago Sloveniae«, prebivalce Vipavske doline prebudi za praznik dela, igra na vaški šagri, Vipavski trgatvi, raznih srečanjih pihalnih orkestrov in na drugih prireditvah. Kljub mladosti je nastopil celo na osrednji državni proslavi ob 15. obletnici dneva državnosti v Ljubljani, proslavi v spomin dneva upora proti okupatorju ter kot gost v oddaji Na zdravje. Svoj največji uspeh pa je zabeležil v letu 2011 s sodelovanjem na mednarodnem tekmovanju v Splitu, kjer si je priigral zlato plaketo ter prvo mesto.

Dirigent: MATJAŽ MEDEN
Predsednik: JANEZ GROZNIK

Louis Adam, prir. Robert van Beringen: ADAM΄S SONG
Pierre La Plante: A LITTLE FRENCH SUITE
1. March
2. Serenade
3. Finale
Dominik Steklasa: PRELUDIJ ZA TINKARO
Franz Cibulka: TRICONDO

 

KD Godba na pihala Ojstrica


Godba na pihala Ojstrica je najstarejša godba na Koroškem in ena najstarejših v Sloveniji. Sestavljajo jo ljubiteljski glasbeniki, ki uživajo v medsebojnem druženju in igranju. Je eden izmed soustvarjalcev kulturnega dogajanja v občini Dravograd. Godbeniki radi zaigrajo koračnice, polke, valčke in zahtevnejše klasične skladbe ter zabavno glasbo domačih in tujih avtorjev, kar je odvisno od namena in kraja nastopa ter poslušalcev. Zadnji dve leti orkester vodi prof. Andrej Gorenjak. S strokovnim znanjem, s skrbno izbranim programom ter veliko vnemo in trudom članov se orkester predstavlja v domačem kraju, v širši okolici, po Sloveniji, na tekmovanjih in tudi na prireditvah v tujini.

Dirigent: ANDREJ GORENJAK
Predsednik: FERDINAND GNAMUŠ

Jacob de Haan: YELLOW MOUNTAINS
John Barry Prendergast prir. Jan Bocook: DANCES WITH WOLVES
Pierre La Plante: A LITTLE FRENCH SUITE
1. March
2. Serenade
3. Finale
Dominik Steklasa: PRELUDIJ ZA TINKARO

 

Tamali orkester Brkinske godbe 2000


Da bi v orkestru lahko igrali tudi mlajši glasbeniki, so pod okriljem Brkinske godbe 2000 oktobra leta 2011 ustanovili manjši orkester »Tamali«. Odziv otrok in staršev je bil takoj navdušujoč, saj so mladi godbeniki resno poprijeli za delo, pridno vadili in že po treh vajah nastopali pred občinstvom. To je bilo decembra 2011 na Miklavževem koncertu Brkinske godbe 2000. Njihov zagon se nadaljuje in trenutno je v orkestru 19 otrok, ki se radi družijo in dodatno izobražujejo. Zaradi njihove prizadevnosti se je dirigent Tomaž odločil, da jih letos popelje na državno mladinsko tekmovanje.

Dirigent: TOMAŽ ŠKAMPERLE
Predsednik: MARKO FILIPOVIČ

Vinson Johnnie: SIMPLE GIFTS
Alan Lee Silva: THE CLIFFS OF MENDOCINO
Daniele Carnevali: YOUNG SUITE
1. Al bel sole di Firenze
2. Son dolcissima rugiada
3. Quant’e bella giovinezza

 

KD Pihalni orkester Marezige


Začetki delovanja godbe na pihala v Marezigah segajo v leto 1906. Starejšim godbenikom, ki so več desetletij ohranjali to glasbeno tradicijo v Marezigah, so se v začetku 90. let pridružile mlajše generacije. Takrat je taktirko prevzel Boris Babič. Pod njegovim vodstvom se je orkester vseskozi razvijal in kakovostno napredoval. Godbeniki so nanizali že vrsto uspehov na tekmovanjih doma in v tujini. Izdali so tudi dve zgoščenki (leta 2000 in 2011). Nastopajo ob najrazličnejših priložnostih v domačih krajih, Istri in široko po Sloveniji. Vsako leto zabeležijo tudi nekaj nastopov v tujini. Člane orkestra povezuje slogan »Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje«. Takšen je tudi njihov moto ob organizaciji Mednarodnega srečanja pihalnih orkestrov, ki ga priredijo vsako leto v mesecu maju.

Dirigent: BORIS BABIČ
Predsednik: MATEJ BRŽAN

Jan van der Roost: ARSENAL
Bojan Adamič: Z OMEJENO BRZINO
Mario Bürki: DER MAGNETBERG
Kees Vlak: WESTERN PICTURES

 

Pihalni orkester Prebold


Ustni viri navajajo, da je bila Godba Prebold ustanovljena leta 1926 na pobudo takratnega godalnega ansambla ter nekaterih posameznikov. Glede nastopov kronika beleži, da je bilo godbo slišati ob vseh pomembnejših praznikih, pri raznih shodih, pogrebih in prireditvah. V začetku šestdesetih let je pokroviteljstvo prevzel sindikat Tekstilne tovarne Prebold, zaradi katerega se je godba preimenovala v Pihalni orkester TT Prebold. Ime je ohranila vse do leta 2004, ko se je po stečaju tovarne preimenovala v Pihalni orkester Prebold in se tako imenuje še danes. Trenutno orkester združuje 35 godbenic in godbenikov, ki vadijo in se družijo v sodobno obnovljenih prostorih. Za njihovo vodenje skrbi upravni odbor orkestra, za strokovnost izvedbe pa dirigent Marko Repnik. Na leto pripravijo dva odlično obiskana, tradicionalno samostojna koncerta ter se udeležujejo raznih srečanj in tekmovanj.

Dirigent: MARKO REPNIK
Predsednik: BRANKO VERK

Bojan Adamič: Z OMEJENO BRZINO
Mario Bürki: DER MAGNETBERG
Erik Satie/prir. Johan de Meij: RATATOUILE SATIRIQUE
I. Prélude (from: Jack in the Box)
II. Reverie (from: Trois petites pieces montées)
III. Marche: Le Piccadilly (1904)

 

Godbeno društvo Prosek


Godbeno društvo Prosek je bilo ustanovljeno 23. maja 1904 in je izraz slovenske manjšine v Italiji. V sodobnem in pestrem repertoarju so poleg običajnih polk in koračnic prisotne tudi moderne in filmske skladbe, aranžmaji popovskih uspešnic ter izvirne skladbe za pihalni orkester. Godba največ nastopa po Sloveniji in Italiji, udeležila pa se je tudi že raznih mednarodnih glasbenih srečanj široko po Evropi. Redno se udeležuje tudi tekmovanj. Društvo sooblikuje kulturno življenje vasi in območja, na katerem deluje; sodeluje z drugimi vaškimi društvi, prisotno je na vseh pomembnejših prireditvah, organizira glasbene večere Zaigrajmo skupaj na Proseku, izdalo je že dve knjigi o svoji zgodovini ter dve zgoščenki, “Melodije” in “Na odru”. V okviru društva deluje tudi glasbena šola.

Dirigent: IVO BAŠIČ
Predsednik: MARTIN RUSTJA

Philip Sparke: A QUIET MOMENT
Bojan Adamič: Z OMEJENO BRZINO
Mario Bürki: DER MAGNETBERG
Johan de Meij/prir. Paul Lavender: THE LORD OF THE RINGS

 

Pihalni orkester Koper


Pihalni orkester Koper je bil ustanovljen decembra 1981. Iz majhne skupine okrog tridesetih godbenikov, ki so si sami udarniško uredili prvi godbeni dom, je zrasel v velik pihalni orkester v simfonični zasedbi, ki šteje okrog 55 članov in vadi v novih, sodobno opremljenih prostorih. Dolga leta je orkestru dirigiral njegov ustanovitelj Darij Pobega, od januarja 2012 ga vodi muzikolog Nejc Sukljan. Do danes so zaigrali na več kot 650 nastopih ter vseskozi veliko pozornost namenjali ohranjanju glasbene identitete slovenske Istre. Da izvedbe številnih skladb na uspešnih nastopih ne bi utonile v pozabo, so sklenili, da jih bodo zapisali na zgoščenke. Teh je društvo izdalo že osem, eno tudi v sodelovanju z Osnovno šolo Elvire Vatovec Prade ob njeni 100-letnici. V domačem kraju je orkester najbolj poznan po tradicionalnih božično-novoletnih koncertih, na katerih se v koprski dvorani Bonifika vsako leto 26. decembra zbere več tisoč poslušalcev.

Dirigent: NEJC SUKLJAN
Predsednica: LILIJANA KOZLOVIČ

Harald Suilen: INTERMEZZO
Bojan Adamič: Z OMEJENO BRZINO
Mario Bürki: DER MAGNETBERG
Ludwig van Beethoven/prir. Gerhard Posch: UVERTURA K EGMONTU