INSTRUMENTALNA GLASBA / 33. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB

 

 

33. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB V 4. IN 2. TEŽAVNOSTNI STOPNJI

3. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODB
Kategorija A


Žalec, 25. 5. 2013


TEKMOVALNA ŽIRIJA


Predsednik:
Mag. Ivan Marin, Slovenija

Člani:
Andreja Šolar, Slovenija
Simon Dvoršak, Slovenija
Johann Mösenbichler, Avstrija
Daniele Carnevali, Italija

Tajnik:
Daniel Leskovic

 

Mag. Ivan Marin


Dirigentsko palico je vzel v roke v šestdesetih letih in bil dolgoletni dirigent pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Godbeniki so pod njegovim vodstvom umetniško rasli, posneli dve veliki vinilni plošči, kaseto s starimi rudarskimi pesmimi in dve laserski plošči s slovenskimi deli in skladbami z velikih tekmovanj. Pihalni orkester premogovnika Velenje je v dolgih letih delovanja veliko nastopal po domovini in tujini, prejel številna priznanja in povsod doživljal veličastne sprejeme. Ivan Marin je dolgoletni ravnatelj Glasbene šole Fran Korun Koželjski. Bil je tudi predsednik Združenja pihalnih orkestrov Slovenije, sedaj pa je predsednik Strokovno-umetniškega sveta Zveze slovenskih godb.

 

Andreja Šolar


Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomirala iz dirigiranja pri mednarodno priznanem dirigentu prof. Marku Letonji in iz glasbene pedagogike. Magistrski študij dirigiranja na Brabants Conservatoriumu v nizozemskem Tilburgu pri prof. Janu Cobru je uspešno zaključila s koncertom Orkestra Slovenske vojske, kjer je zaposlena kot umetniški vodja - dirigentka. Študijsko se je izpopolnjevala pri mojstru G. Pehlivanianu na akademiji v Gandiji v Španiji, v letu 2007 pa je uspešno končala članski glasbeni tečaj na Šoli za glasbo v ZDA. Kot dirigentka sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije in Trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenije, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo, Simfoničnim pihalnim orkestrom iz Celovca, Simfoničnim pihalnim orkestrom z graškega konservatorija Johann - Joseph - Fux, Fanfarekorps Eendracht Nieuwenhagerheide, Ansamblom za sodobno glasbo MD7 in različnimi komornimi zasedbami.

 

Simon Dvoršak


Po končani srednji glasbeni šoli in gimnaziji je leta 2001 študiral na Pedagoški fakulteti Maribor, smer glasbena pedagogika, ter diplomiral pod mentorstvom Jožeta Fürsta iz zborovskega dirigiranja. Nato se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2007 diplomiral v razredu Marka Letonje. Pozneje se je študijsko izpopolnjeval pri Georgeu Pehlivanianu na akademiji v Španiji. Julija 2009 je bil sprejet na Mountview Academy of Theatre Arts v Londonu na podiplomski študij smeri Musical Direction, kjer se je kot edini v Sloveniji specializiral za glasbeno gledališče. Med študijem je ves čas redno nastopal kot dirigent in korepetitor. Kot umetniški vodja in dirigent je vodil Mladinski orkester I. gimnazije v Celju, Simfonični orkester Domžale-Kamnik, Simfonični orkester glasbene šole Žalec ter različne inštrumentalne in vokalne sestave. Redno sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom SNG Maribor in z mariborskim festivalskim orkestrom. Od leta 2011 je asistent za orkestralno dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

 

Johann Mösenbichler


Dirigiranje za pihalne orkestre je poučeval na Brucknerjevem konservatoriju v Linzu. Dirigiranje predava tudi na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer vodi tudi univerzitetni pihalni orkester. Študiral je klarinet (prof. Karl M. Kubizek), saksofon (prof. Oto Vrhovnik) in dirigiranje (Norbert Heinel). Po študiju se je izpopolnjeval na Brucknerjevem konzervatoriju v Linzu. Deluje kot gostujoči dirigent, predavatelj in žirant (Nemčija, Japonska, Češka, Madžarska in Združene države Amerike). Bil je dirigent pihalnega orkestra Zgornje Avstrije ter okrožja Ried in dirigent mednarodnega orkestra mladih na konferenci WASBE. Od leta 1997 je član uprave festivala MID EUROPE v Schladmingu. Leta 1998 je prejel nagrado za odličnost FAME za izvajanje sodobne glasbe ter za dosežke priznanje Zgornje Avstrije. Trenutno dirigira orkestru v Münchnu.

 

Daniele Carnevali


Na konservatoriju v Parmi je diplomiral iz trobente in kompozicije za pihalne orkestre ter na konservatoriju v Bologni iz zborovskega dirigiranja. Sprva je deloval kot trobentač v različnih orkestrih (“A. Toscanini« Emilia Romagna, RAI ) ter poučeval na konservatorijih v Parmi in Modeni. Za svoje skladbe je prejel številne mednarodne nagrade. Sodeluje z založbami, kot so Scomegna (Torino), Eridiana (Mantova), Molenaar (Nizozemska), ter vodi Deželni pihalni orkester iz Trentina in pihalni orkester konservatorija v Trentu, kjer od leta 1987 predava kompozicijo za pihalne orkestre. Poleg tega je pogosto vabljen za predavatelja in žiranta. Bil je tudi umetniški vodja mednarodnega tekmovanja “Flicorno d’Oro” v Rivi del Garda.