GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / ZABAVNO

Ormož, Martinov zabavni šotor
9. november 2013 ob 11. uri

Tekmovanje slovenskih pihalnih orkestrov za pokal Vinka Štrucla spodbuja programe zabavne glasbe za pihalne orkestre.

Organizatorji:
Občina ormož, JSKD, Glasbena šola Ormož

Žirija:
Miro Saje
Emil Glavnik

Tajnik
Daniel Leskovic

 

Izvedba tekmovanja:
JSKD

Scenarij tekmovalnih koncertov: Daniel Leskovic

Povezovalec koncertov:
Karolina Putarek

Snemanje koncertov:
Studio Ormož, Danilo Ivanuša s.p.

Program

Pihalni orkester Ormož

dirigent: Slavko Petek
Vinko Štrucl: SHOW MUSIC no. 1
Giuseppe Verdi, prir. Norman Tailor: VERDI GOES LATIN
Giuseppe Verdi, prir. Toshio Mashima: SAMBA DE AIDA

Zgodovina ormoškega pihalnega orkestra je dolga in zanimiva. V Ormožu in
okolici se je muziciralo in godlo že več stoletij. Po najdenih dokumentih orkester
deluje že 117 leto. Za svoje delo je dvakrat prejel najvišje priznanje obËine
Ormož Plaketo
Ormoža.
Orkester deluje v sklopu Glasbene šole Ormož v njem pa igrajo sedanji in
nekdanji učenci Glasbene šole Ormož in seveda učitelji Glasbene šole Ormož.
Pihalni orkester Ormož je bil pobudnik in soorganizator Tekmovanja godb
Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, na katerih orkester zelo
uspešno nastopa letos
že 18stič.

 

Godba na pihala sveti Anton

predsednik: Darko Grgič
dirigent: Giorgio Prasel

Bojan Adamič, prir Jure Prašelj: PRIMORSKA PODOKNICA
Vinko Štrucl: PO JEZERU BLIZ TRIGLAVA
Ivan Prešern, prir. Vinko Štrucl: POZDRAV PRIJATELJEM

V začetku 20. stoletja je v Sv. Antonu delovalo bralno-pevsko društvo Svoboda, poleg tega pa tudi več manjših godbenih skupin. Po zgledih večjih sosednjih naselij so se tudi antonske skupine združile in  razvila se je Godba na pihala Sv. Anton. Antončani so  zelo ponosni na svojo godbo, ki ima tako bogato tradicijo. Za kraj pomeni obliko druženja, za mlade pa vzgojo, pozitivno usmerjanje, vztrajnost, željo po uveljavitvi in profesionalnost. Godba šteje danes približno 40 članov, od katerih je večina mladih nadobudnežev, ki jim tovrstna zvrst glasbe pomeni sprostitev ob neštetih vsakdanjih obveznostih. Redno pripravlja koncerte in nastope. Nekateri izmed njih so postali že tradicionalni. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je godbo vodil dirigent Stanko Bembič. Sledila je zamenjava dirigenta in vodenje orkestra je prevzel gospod Fabijo Vatovec. Pod njegovim vodstvom je godba poleg polk, valčkov in koračnic pričela tudi z izvajanjem koncertnih skladb. Vatovec je godbo vodil celih dvajset let. Orkester je nato prevzel dirigent Karel Glavina in ravno g. Glavini gre zasluga da je godba v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja kakovost godbe zrasla na zavidljiv nivo. Za Karlom Glavino je godbo prevzel Darij Pobega. V času dirigiranja gospoda Pobege je godba obeležila 100 obletnico delovanja in ob tej priložnosti organizirala svečano akademijo. Leta 2004 se je godbi pridružil kapelnik Jure Prašelj, ki svoj prosti čas preživlja v Sv. Antonu, čeprav je njegov dom onkraj meje v bližnji Italiji.

 

Društvo Goriški pihalni orkester

predsednik:  Jožica Bone
dirigent: Sandi Cej

Ray Charles, prir. Peter Kleine Scahhars: TRIBUTE TO RAY CHARLES
Eric Clapton, prir. Ron Sebregts: THE CREAM OF CLAPTON

Za Goriški pihalni orkester bi lahko zapisali, da je mestni orkester občine Nova Gorica, saj sodeluje pri najrazličnejših prireditvah v okviru mestne občine Nova Gorica. Orkester pa je dejaven tudi zunaj svojega kraja. Velikokrat gostuje v drugih slovenskih občinah in izven slovenskih meja. Svojo kakovost orkester vsako leto potrjuje na najrazličnejših tekmovanjih. V zadnjih nekaj letih, se je orkester, ki danes šteje 42 aktivnih članov in je v letu 2010 praznoval 50-letnico delovanja, precej pomladil. Od leta 2009 orkester vodi dirigent Sandi Cej, ki s svojim načinom dela in izborom repertoarja poskrbi, da je v orkestru pravo glasbeno vzdušje ter dovolj motivacije za delo in njeno ustvarjanje. Tudi v prihodnjih letih si nadejajo prijetnega medsebojnega druženja, saj jim bo le tako uspelo uresničiti cilj za čim kvalitetnejše glasbeno ustvarjanje.

 

Prosvetno društvo Središče - sekcija »Godba na pihala«

predsednik:  Anton Prosnik
dirigent: Rado Munda

Alojz Krajnčan: TOTA VIŽA
Albert Bräu, prir. Willfred Kommeier: KLARINETTEN - KOMIK
solo: Ester Nives Škvorc, klarinet
Carl Teike, prir. Thomas R. Becker: ALTE KAMERADEN SWING

Središka godba je v Prosvetnem društvu Središče ob Dravi med najbolj dejavnimi. Godbeniška tradicija je namreč v kraju globoko zakoreninjena. V preko 125 letni zgodovini so se iz generacije v generacijo vedno znova našli godbeniki, ki so poskrbeli, da so zvoki koračnic ves čas ob različnih priložnostih spremljali krajane. Danes godba šteje 35 članov. Iz vsake generacije jih je nekaj. Revije godb v Ormožu se že vrsto let redno udeležujemo. Lansko leto smo osvojili zlato plaketo na katero smo še posebej ponosni.

 

Pihalni orkester Kočevje – 1927

predsednik:  Miran Loparec
dirigent: Gorazd Vidič

Phil Collins, prir. Takashi Hoshide: TWO WORLDS
Larry Clark: SUPER HITS OF THE 70´s
Vinko Štrucl: PO DUNAJSKI CESTI

Orkester je bil ustanovljen leta 1927 in je v lanskem letu praznoval 85. obletnico delovanja, katero je obeležil s slavnostno akademijo na tradicionalnem božično-novoletnem koncert. V osemdesetih letih se je orkester pridružil Zvezi godb Dolenjske in Bele krajine s katero ponosno sodeluje še danes. Letos pa se je pridružil tudi Zvezi slovenskih godb.  V orkestru deluje 40 članov in to glasbenikov vseh generacij. Predsednik orkestra je Miran Loparec, dirigent pa Gorazd Vidič.

 

KD Ivana Kaučiča Ljutomer – pihalni orkester

predsednik:  Miroslav Steržaj
dirigent: Simon Novak

Štefan Škrajnar: PRLEŠKA
Paul Murtha: EIGHTIES FLASHBACK
Joe Cocker, prir. Steve Cortland: YOU CAN LEAVE YOUR HAT ON

Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer je bil ustanovljen leta 1922. Prvi dirigent oz. kapelnik je postal Franc Zacherl, ki jo je vodil do leta 1940. Delovanje godbe ni prenehalo niti med vojno. V tem času je godbo vodil Avgust Pevec. Leta 1946 je godbo prevzel izšolani vojaški kapelnik in tedanji ravnatelj glasbene šole Avgust Loparnik. Leta 1973 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Janko Škrajnar. Orkester je vodil do leta 1983. V tem času je orkester gostoval na različnih revijah in tekmovanjih pihalnih orkestrov. Leta 1983 je strokovno vodenje orkestra prevzel glasbeni učitelj Darko Vizjak. Leta 1989 je ponovno za dirigentsko palico prijel Janko Škrajnar, štiri leta kasneje pa je vodenje orkestra prevzel glasbeni učitelj Ignac Karba. Leta 1997 je orkester prejel Miklošičevo nagrado, kot najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture v občini Ljutomer. Konec leta 2008 je dirigentsko palico prevzel Simon Novak, profesor na glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer. Orkester sedaj šteje 47 članov. Orkester je v letu 2012 praznoval 90- letnico obstoja.

 

KD Pihalni orkester Izola

predsednik:  Denis Lovrečič
dirigent: Mirko Orlač

Vinko Štrucl: STARI GODEC
Philip Sparke: A KLEZMER KARNEVAL
Ivan Prešern, prir. Jože Privšek: FLÜGELHORN POLKA

Pihalni orkester Izola je bil ustanovljen daljnega leta 1875. V njem trenutno sodeluje več kot 50 mladih in malo manj mladih glasbenikov. Poleg mnogih nastopov na občinskih prireditvah, se orkester redno udeležuje gostovanj doma in v tujini. V začetku leta 2007 je vodenje prevzel sedanji dirigent Mirko Orlač. S prenovljenim in svežim programom, ki vsebuje tako koračnice, lažje promenadne in zabavne melodije kot težje koncertne skladbe za dvoransko izvedbo, 40-članski orkester nastopa na samostojnih koncertih in se udeležuje prireditev v domači občini, pa tudi drugod po Sloveniji in v tujini.

 

KD Pihalni orkester Ptuj

predsednik:  Roman Kekec
dirigent: Fredi Simonič

Vinko Štrucl: SHOW MUSIC no. 1
Eric Clapton, prir. Ron Sebregts: THE CREAM OF CLAPTON

Začetek pihalnega orkestra Ptuj sega v daljno leto 1855, ko je bila prvič omenjena mestna godba Ptuj. Zato to leto štejemo za leto ustanovitve organiziranega delovanja godbe na Ptuju. Letos torej beležimo 158 let neprekinjenega delovanja godbe, kar priča o tradiciji, o poldrugem stoletju dolge ljubezni do glasbe, ki se prenaša iz roda v rod. Pihalni orkester danes deluje kot samostojno kulturno društvo in šteje preko 70 aktivnih članov ter tako združuje ljubitelje glasbe različnih starosti in poklicev. Veliko skrb posvečamo podmladku in vzgoji mladih kadrov, kar je odraz dobrega sodelovanja z obema glasbenima šolama na Ptuju.  O kvaliteti in aktivnosti pihalnega orkestra priča vrsta občinskih, državnih priznanj, plaket in odlikovanj. Na tekmovanjih orkester dosega vidne rezultate. Pihalni orkester Ptuj vodi prof. Fredi Simonič.

 

Društvo Mestni pihalni orkester Škofja Loka

predsednik:  Andreja Štrekelj
dirigent: Roman Grabner

Vinko Štrucl: SHOW MUSIC no. 1
Luther Henderson: THE SAINTS´ HALLELUJAH
James L. Hosay: MAMBO MAGIC
Chris Rea, prir. Fank Bernaerts: DRIVING HOME FOR CHRISTMAS

Začetki godbeništva v Škofji Loki datirajo že v daljne leto 1876, ko je bila ustanovljena gasilska godba. Godba je delovala neprestano s krajšimi vmesnimi prekinitvami med obema vojnama. Sprva je orkester igral predvsem na plesih in drugih prireditvah, kasneje pa tudi na raznih cerkvenih procesijah, na gasilskih veselicah in na promenadnih koncertih. S prihajanjem šolanih glasbenikov iz glasbene šole, se je tudi kvaliteta igranja v orkestru izboljšala. Orkester si je v sezoni 1997/98 pridobil status društva Mestni pihalni orkester, katerega glavni sponzor je postala in je še danes Občina Škofja Loka. Mestni pihalni orkester je od leta 2000 tudi član Zveze slovenskih godb, ki poleg organizacij seminarjev in usposabljanj za godbenike, godbe in orkestre, organizira tudi tekmovanja.
V letu 2011 je orkester obeležil jubilej ob 135-letnici igranja in poslušanja »Loške plehmuzike« s slavnostnim koncertom. V 137. letu ga sestavlja okoli 50 članov, različnih poklicev in glasbenih znanj. Dirigentsko palico je v letu 2007 prevzel dirigent Roman Grabner, ki od takrat dalje skrbi za nenehno rast v kakovosti orkestra.

 

KD Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora

predsednik:  Anton Justin
dirigent: Domen Jeraša

Vinko Štrucl: SHOW MUSIC no. 1
Vinko Štrucl: MALA SUITA
Koračnica
Valček                       
Polka
prir. Lorenzo Bocci: A TRIBUTE TO NINO ROTA

Pihalni orkester Jesenice Kranjska Gora je močno povezan z železarsko tradicijo. Njegov nastanek je povezan s Zoisovimi kovači v Bohinju pred 140 leti. Na jeseniškem območju je od začetkov godbeništva do 1968 delovalo več stanovskih, strankarskih in lokalnih godb, takrat pa je prišlo do združitve v veliki pihalni orkester jeseniških železarjev. Orkester je hitro napredoval in postopoma prehajal s klasičnega na modernejši način igranja. Med letoma 1975 in 1991 je orkester vodil Ivan Knific in z njim dosegel številne nagrade na tekmovanjih in izvedel nekaj prepoznavnih koncertov in gostovanj. Po letu 1991 je orkester krenil na pot pomlajevanja in novega vzpona ter se v letu 1997 preimenoval v Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora.
Danes je orkester najstarejša kulturna skupina na Jesenicah in šteje 52 članov. Orkester uspešno vodi dirigent prof. Domen Jeraša. Z njegovo pomočjo orkester dosega lepe uspehe na tekmovanjih in gostuje tako doma kot v tujini.

 

Pihalni orkester Zarja Šoštanj

predsednik:  Srečko Potočnik
dirigent: Miran Šumečnik

Janez Bončina Benč, prir. Lojze Krajnčan: TA NOČ BO MOJA
solo: Irena Penšek, vokal in Janez Rednak ter Blaž Turinek, trobenta
Arturo Marquez, prir. Oliver Nickel: CONGA DEL FUEGO NUEVO
prir. Frank Bernaerts: THE VILLAGE PEOPLE HIT MIX

Pihalni orkester Zarja je bil ustanovljen leta 1925 na pobudo lastnikov in delavcev Tovarne usnja Šoštanj. Orkester je doživljal vzpone in padce, menjale so se generacije godbenikov, predsednikov in dirigentov. Orkester trenutno slovi kot eden kvalitetnejših sestavov v Sloveniji. Pred leti se je uvrstil v umetniško skupino v koncertnem igranju in že na prvem tekmovanju osvojil odlično srebrno plaketo. Sodeluje tudi na mednarodnih tekmovanjih, na tekmovanju lansko leto je osvojil v najtežji skupini zlato plaketo z osvojenih kar 99 % točk- edinstven uspeh !!
Sicer je orkester tekmoval tudi v zabavnem programu v Ormožu in že trikrat osvojil zlato plaketo in posebno nagrado za najvišje število osvojenih točk. Tudi na tekmovanju v igranju koračnic, ki je bilo v Mengšu, je orkester osvajal najvišja mesta  Orkester izvaja raznoliko glasbo  in sodeluje na skoraj vseh prireditvah v Šoštanju in okolici. Rad pa zaigra tudi širom Slovenije in tujini. Vsako leto pripravi več samostojnih koncertov, in nastopov, še posebej pa slovi po božično novoletnih koncertih, ki jih pripravi v športni dvorani OŠ Šoštanj in športni dvorani na Vranskem. Orkester je izdal tudi svojo zgoščenko, v letošnjem letu pa je posnel videospot.

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si