GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / ZABAVNO

Pokal Vinka Štrucla

Ormož, Martinov zabavni šotor
sobota, 8. november 2014, ob 11. uri

 

Program

 

 1.  

  • 1. kategorija - do vključno 34 prisotnih članov

   

  Kulturno društvo Godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici

 2. predsednik: Matjaž Rožman
  dirigent: Slavko Ahlin

  Jacques Offenbach, prir. Randy Beck: CAN-CAN MARCH
  sodeluje Plesno društvo Kan - Kan
  Lorenzo Pusceddu: DECENNIAL SUITE
  Emil Glavnik, ork. Vladimir Mustajbašić: HONGA PAJ (glej ga no!)

  Februarja, leta 1997, je 12 »muzikantov« sklenilo, da tudi občina Sv. Jurij ob Ščavnici potrebuje godbo na pihala. Tako je bilo ustanovljeno Kulturno društvo godba na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici. Tako je tudi občina Sv. Jurij ob Ščavnici, dobila svojo godbo na pihala. Število članov se je v 17. letih iz 12 povečalo na približno 30 članov. Nekateri izmed teh godbenikov, po končani nižji glasbeni šoli, nadaljujejo svoje glasbeno izobraževanje tudi na višji ravni. Godba ima v povprečju 20 nastopov na leto, ki so izvedeni znotraj in zunaj meja domače občine. Repertoar obsega koračnice, polke, valčke in klasične koncertne skladbe ter tudi zabavne skladbe. V letu 2012 je godba praznovala 15 let delovanja. Godba se redno udeležuje srečanj pihalnih orkestrov, prav tako pa vsako leto organizira samostojni koncert, ki je zmeraj zelo dobro obiskan. Godbo je od ustanovitve pa do leta 2010 vodil Matija Kovačič, v letu 2010 pa je dirigentsko palico prevzel Slavko Ahlin, ki vodi godbo še danes.

 3. Kulturno društvo Pihalni orkester Tržič

 4. predsednica: Renata Špendal Tavčar
  dirigent: Nejc Bečan

  Vinko Štrucl: VESELO NAPREJ
  Tito Puente, prir. Heinz Briegel: OYE COMO VA
  Barry Manilow, prir Johan de Meij: COPACABANA

  V Tržiču ima veselje do glasbe in muziciranja dolgo tradicijo saj zametki današnjega Pihalnega orkestra Tržič segajo v daljne leto 1927, ko so posamezni zanesenjaki v Tržiški občini pričeli z organizacijo godbe na pihala in z iskanjem talentiranih posameznikov, ki bi se lahko naučili igranja različnih inštrumentov, ki so jih takrat naročili iz Češke.
  Danes je orkester eden najboljših tovrstnih glasbenih sestavov v Sloveniji. Svojo kvaliteto naš Pihalni orkester redno dokazuje na različnih tekmovanjih, o čemer pričajo rezultati;
  * 2001 in 2007 zlata plaketa – tekmovanje godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štruclja v Ormožu
  * 2004  zlata plaketa s posebno pohvalo – tekmovanje Pihalnih orkestrov 2. težavnostna stopnja v Železnikih ,   napredovanje v 1. težavnostno stopnjo
  * 2008 zlata plaketa – 28. tekmovanje slovenskih godb v 1. težavnostni stopnji v Laškem
  * 2012 zlata plaketa – 5. Mednarodno tekmovanje orkestrov v koncertnem igranju v Velenju
  Orkester danes šteje okrog petintrideset članov, še posebej pa smo ponosni, ker je v naših vrstah veliko mladih glasbenikov in glasbenic, kar so predvsem sadovi dobrega sodelovanja z Glasbeno šolo Tržič. Orkester deluje pod taktirko Nejca Bečana.
  Orkester je del Tržiča! S svojim delovanjem, številnimi nastopi ob najrazličnejših priložnosti in vzgajanjem mladih glasbenikov želimo prispevati k razgibanemu in pestremu kulturnemu utripu v našem mestu.

  • 2. kategorija - od 35 do vključno 40 prisotnih članov

   

  Kulturno društvo Pihalni orkester Izola


 5. predsednik:  Denis Lovrečič
  dirigent: Mirko Orlač

  Vinko Štrucl: SHOW MUSIC no. 1
  ljudska, prir. Ford Ralph: SLOVENIAN FOLK SONGS
  Georg Lohmann: BAVARSKA POLKA

  Pihalni orkester Izola je bil ustanovljen daljnega leta 1875. V njem trenutno sodeluje več kot 50 mladih in malo manj mladih glasbenikov. Poleg mnogih nastopov na občinskih prireditvah, se orkester redno udeležuje gostovanj doma in v tujini (Italija, Hrvaška, Španija, Grčija).

  V začetku leta 2007 je vodenje prevzel sedanji dirigent Mirko Orlač, in izolski orkester je že takoj na 3. mednarodnem tekmovanju v koncertnem igranju »Slovenija 2007«, ki se je odvijalo oktobra v Novem mestu, dosegel 2. mesto in srebrno priznanje ter od stroge mednarodne žirije prejel še posebno pohvalo za najbolje izvedeno obvezno skladbo.

  V letu 2008 je orkester nadaljeval z nizanjem uspehov in sicer v 3. težavnostni stopnji v Laškem dosegli srebrno priznanje ter za manj kot pol točke zgrešili zlato plaketo. Le 14 dni kasneje se je orkester udeležil še mednarodnega tekmovanja Alpe-Adria v Udinah v Italiji in prejel 3. nagrado v svoji kategoriji.

  V letu 2010 se je orkester udeležil mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov Flicorno d'oro v italijanski Rivi del garda in v močni konkurenci dosegel odlično peto mesto. Leta 2011 so na mednarodnem tekmovanju v Splitu v najmočnejši A kategoriji dosegli izjemen uspeh in sicer 3. nagrado in 90 točk.

  S prenovljenim in svežim programom, ki vsebuje tako koračnice, lažje promenadne in zabavne melodije kot težje koncertne skladbe za dvoransko izvedbo, 40-članski orkester nastopa na samostojnih koncertih in se udeležuje prireditev v domači občini, pa tudi drugod po Sloveniji in v tujini.

   

  Pihalni orkester Ormož


 6. dirigent: Slavko Petek

  Vinko Štrucl: ZLATOROG
  Björn Ulvaeus/ Benny Andersson, Ron Sebregts: ABBA GOLD

  Zgodovina ormoškega pihalnega orkestra je dolga in zanimiva... V Ormožu in okolici se je muziciralo in godlo že več stoletij.  Po najdenih dokumentih orkester deluje že 118 leto. Za svoje delo je dvakrat prejel najvišje priznanje občine Ormož - Plaketo Ormoža.

  Orkester deluje v sklopu Glasbene šole Ormož, katere glavna naloga je usposabljati mlade glasbenike za amatersko igranje v raznih glasbenih skupinah. V ormoškem pihalnem orkestru igrajo sedanji in nekdanji učenci Glasbene šole Ormož in seveda učitelji Glasbene šole Ormož.

  Pihalni orkester Ormož je bil pobudnik in soorganizator Tekmovanja godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, na katerih orkester zelo uspešno nastopa - letos že 19 - stič. 28. decembra pa vas vabijo na svoj tradicionalni 37. novoletni koncert.

   

  Pihalni orkester Kočevje – 1927


 7. predsednik:  Miran Loparec
  dirigent: Gorazd Vidič

  Naohiro Iwai: AMERICAN GRAPHITY
  Vinko Štrucl: KONZUL

  Orkester je bil ustanovljen leta 1927. Orkester vsako leto izvede tradicionalno budnico za prvi maj in sodeluje na poletnih večerih v Kočevju. Občinstvu se predstavlja tako na občinskih kot državnih prireditvah ter na samostojnih koncertih doma in v tujini. Z veseljem se tudi odzove vabilom na srečanja godb. Pester program pa ima orkester v decembru, in sicer: nastop orkestra na »Miklavževanju« v Dolini pri Trstu, nastop na otvoritvi veselega decembra in prižigu novoletnih luči v Kočevju ter tradicionalni »Božično-novoletni koncert« v Kočevju.

  Najbolj odmevni uspehi orkestra so:

 • zlata medalja na tekmovanju v 3. težavnostni stopnji »Sežana 1997«;

 • zlata medalja na tekmovanju v 2. težavnostni stopnji »Krško 1998«;

 • prvo mesto in srebrno priznanje na 1. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »Slovenija 2000« v Kopru;

 • drugo mesto in zlato priznanje na 2. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »Slovenija 2004« v Velenju;

 • zlato priznanje Občine Kočevje Pihalnemu orkestru Kočevje - 1927 za dolgoletno uspešno delo in izjemne dosežke na področju kulture tako doma kot v tujini, ki so pomembno prispevali k promociji Kočevske leta 2006;

 • prvo mesto in srebrno priznanje na 4. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »Slovenija 2010« v Velenju.

 • zlato priznanje na 18. tekmovanju v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla v Ormožu leta 2013.

 

Leta 2006 je orkester kot posebni gost iz Slovenije izvedel samostojni koncert na 20. državnem tekmovanju godb in  pihalnih orkestrov v Selcah na Hrvaškem. Lansko leto pa se je orkester udeležil 13. mednarodnega glasbenega festivala Praga 2012 na Češkem.

V orkestru deluje 40 članov in to glasbenikov vseh generacij. Predsednik orkestra je Miran Loparec, dirigent pa Gorazd Vidič.

 

KD Ivana Kaučiča Ljutomer – pihalni orkester


predsednik:  Miroslav Steržaj
dirigent: Simon Novak

Jacob de Haan: VIRGINIA
Vinko Štrucl: PROMENADA

Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer je bil ustanovljen leta 1922. Prvi dirigent oz. kapelnik je postal Franc Zacherl, ki jo je vodil do leta 1940. Delovanje godbe ni prenehalo niti med vojno. V tem času je godbo vodil Avgust Pevec. Leta 1946 je godbo prevzel izšolani vojaški kapelnik in tedanji ravnatelj glasbene šole Avgust Loparnik. Že leta 1951 so se udeležili pokrajinskega tekmovanja v Mariboru in dosegli prvo mesto. Ob svoji 30 letnici, leta 1952 so dobili prve uniforme in instrumente. Svojo obletnico so počastili s samostojnim koncertom in osvojitvijo Triglava. Ta podvig jim je uspel celo z instrumenti in tako so bili prvi orkester na vrhu Triglava. Leta 1973 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Janko Škrajnar. Orkester je vodil do leta 1983. V tem času je orkester gostoval na različnih revijah in tekmovanjih pihalnih orkestrov. Leta 1983 je strokovno vodenje orkestra prevzel glasbeni učitelj Darko Vizjak. Ob 65. letnici orkestra, leta 1987 je v Ljutomeru potekala revija pihalnih orkestrov. Leta 1989 je ponovno za dirigentsko palico prijel Janko Škrajnar, štiri leta kasneje pa je vodenje orkestra prevzel glasbeni učitelj Ignac Karba. V tem času se je orkester udeležil Evropske revije pihalnih orkestrov v Sarvaru na Madžarskem. Leta 1997 je orkester prejel Miklošičevo nagrado, kot najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture v občini Ljutomer. V vseh teh letih delovanja se je orkester povezoval s sosednjimi orkestri, ter orkestri v tujini (Kapfenberg, Friedberg, Fulnek itd.). Udeleževal se je tudi revij in tekmovanj pihalnih orkestrov (Gornja Radgona, Ormož itd). Prva zgoščenka pihalnega orkestra Ljutomer je izšla leta 2001. V tem letu je orkester gostoval tudi na Švedskem in dve leti kasneje še v Franciji. Leta 2004 je orkester na Tekmovanju slovenskih godb v Železnikih v četrti težavnostni stopnji osvojil srebrno plaketo.  V letu 2004 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Bojan Zelenjak. Leta 2005 smo izvedlo več samostojnih koncertov in se udeležili tekmovalne prireditve: Pokal Ormoža-tekmovanje godb v zabavnem programu, osvojili smo zlato plaketo. Konec leta 2008 je dirigentsko palico prevzel Simon Novak, profesor na glasbeni šoli Slavka Osterca Ljutomer. Orkester sedaj šteje 47 članov.

Orkester je v letu 2012 praznoval 90- letnico obstoja in jo zaznamoval z velikim koncertom v športni dvorani ŠIC v Ljutomeru pod naslovom «Medgeneracijsko povezovanje«. Tako so na odru zaigrali z Mladinskim pihalnim orkestrom GŠ Slavka Osterca Ljutomer in Pihalnim orkestrom Društva upokojencev Ljutomer. V letu 2013, smo se udeležili Tekmovanja slovenskih godb za pokal Vinka Štrucla v Ormožu, in osvojili zlato plaketo. Prav tako smo 29. novembra 2013, pripravili odmeven letni koncert pod naslovom »Od rocka do mjuzikla«.

 

Pihalna godba Markovci


predsednik: Kostanjevec Danilo
dirigent: Peter Gojkošek

Emil Glavnik, ork. Vladimir Mustajbašić: CIGANSKA ZGODBA, fantazija
Vinko Štrucl: IZLETNIŠKA

Pihalna godba Markovci deluje že preko 90 let, kar je za amatersko godbo s podeželja dolga doba. V zadnjih nekaj letih se je kvaliteta muziciranja bistveno dvignila. Seveda gre zasluga za to predvsem našemu dirigentu Petru Gojkošku, ki nas vodi od začetka leta 2011. Veseli nas, da se je v zadnjem času godbi pridružilo dosti mladih kvalitetnih glasbenikov, ki so željni nastopov in udejstvovanja v godbi.

Godba je zadnjih 10 let nepogrešljiva na raznih nastopih in prireditvah na območju domače občine Markovci in tudi širše. Če je le možno, se z veseljem odzovemo povabilom drugih godb ali orkestrov, da popestrimo tudi njihove prireditve. Tako smo v letu 2013 imeli 20 večjih javnih nastopov, v letošnjem letu pa do sedaj že 22 nastopov.

Vsako leto okrog Svetega Miklavža prireja godba tradicionalni Miklavžev koncert, ki je vsako leto zelo obiskan s strani poslušalcev in ljubiteljev tovrstnega igranja. Letos bomo 7. decembra priredili že 14. zapovrstjo. Naš repertoar je zelo pester in različen, tako da se za vsakogar najde nekaj.

Letos v mesecu maju smo se z veseljem odzvali povabilu ansambla Donačka pri snemanju videospota za njihovo novo skladbo »SLADOLED«, ki je bil posnet na Ptuju. Spot se predvaja na raznih televizijah s tovrstno glasbo.

25. maja 2013 smo se prvič udeležili tekmovanja Slovenskih godb na 4. težavnostni stopnji in dosegli srebrno plaketo. Na dosežen rezultat smo zelo ponosni, saj je bila to za nas nova izkušnja. Še posebej je dosežek velik, če omenimo, da igra v naši godbi približno 95 % amaterskih glasbenikov.

Godbenice in godbeniki Pihalne godbe Markovci bomo še naprej z veseljem sprejemali naše poslanstvo igranja v godbi, saj velja slogan »DRUŽITA NAS GLASBA IN PRIJATELJSTVO«.

 

Kulturno društvo Pihalni orkester Rudnika Mežica


predsednik: Peter Podričnik
dirigent: Dušan Štriker

Vinko Štrucl: VIŠKA KORAČNICA
ljudska, prir. Ford Ralph: SLOVENIAN FOLK SONGS
prir. Paul Lavender: LATIN GOLD! (Tequila, Oye Como Va, La Bamba)

Pihalni orkester Rudnika Mežica je bil ustanovljen leta 1901, od takrat pa deluje neprekinjeno. Prvi dirigent orkestra je bil Anton Schlossar, ki ga je vodil vse do smrti leta 1928, nasledil ga je Anton Skačej. Konec leta 1991 je vodenje orkestra prevzel domačin Janez Miklavžina. V tem času se je orkester pomladil, njegovo članstvo pa se je razširilo na 65 članov. Leta 1994 je orkester posnel svojo prvo kaseto, ob 100-letnici leta 2001 pa je izdal svojo prvo zgoščenko ter videokaseto. Od leta 1997 dalje je orkester registriran kot kulturno društvo z uradnim imenom “Kulturno društvo Pihalni orkester Rudnika Mežica”. S pomočjo podjetij, ki so nastali iz Rudnika Mežica, občin Mežica ter Črna na Koroškem je orkester uspel pridobiti precej novih inštrumentov in uniform. Leta 2011 je orkester bil pobudnik in soustanovitelj Združenja za ohranjanje rudarske dediščine Slovenije, v tem letu pa je orkester z obilo prostovoljnega dela godbenikov in s pomočjo prijateljev orkestra pridobil tudi sodoben glasbeni dom z optimalnimi pogoji za vadbo in poučevanje mladih talentov. Leto kasneje, maja 2012, je orkester praznoval 111. obletnico svojega delovanja in ob tej priložnosti izdal že svoj tretji album ter svoj prvi DVD. Trenutno vodi orkester dirigent Dušan Štriker. Pihalni orkester Rudnika Mežica ni nikoli v svoji zgodovini prenehal z delovanjem.

 

Rudarska godba Hrastnik


predsednik: Jurij Bantan
dirigent: Uroš Razpotnik

Vinko Štrucl: BOHINJSKA KORAČNICA
Mojmir Sepe, prir. Domen Prezelj: FRNIKULE ZA FRANETA
Elvis Presley, prir. Willy Hautvast: ELVIS SELECTION no. 1

Med kulturnimi društvi ima najdaljšo tradicijo organiziranega delovanja v Zasavju RUDARSKA GODBA HRASTNIK, ki je lansko leto (2013) praznovala 160 let neprekinjenega delovanja.  Orkester z 46. člani vodi predsednik JURIJ BANTAN. Dirigentsko palico pa je po proslavitvi  160. jubileja  prevzel nadobudni in celo najmlajši dirigent doslej v zgodovini godbe, UROŠ RAZPOTNIK. Godba redno izvaja letne in novoletne koncerte, igra na budnicah, raznih promenadnih koncertih…itn. Z veseljem se tudi odzove na povabila za gostovanje, da udaren knapovski  glas godbe ponese še v druge slovenske kraje.  Za ustanovitveno leto RGH velja leto 1853, ko je godba dobila prvega kapelnika JERNEJA PUNCERJA in je delovala v zasedbi 12 mož. V svoji pestri zgodovini se RGH lahko pohvali z marsičem. Udeležili so se narodnega tabora v Žalcu leta 1868 in zato bili kaznovani z odvzemom enotedenske plače. Godba in godbeniki so še zmeraj ponosni na svoje delavske korenine, saj 1.maj z delavstvom praznujejo že od leta 1891.  Med II. svetovno vojno, leta 1944, je pod vodstvom Jožeta Bruna skupno z inštrumenti in notami odšla v partizane. Za svoj okrogli 100. jubilej leta 1953 je godba dobila svoj dom. Godbeni dom so prostovoljci (godbeniki in rudarji) zgradili v 3 mesecih in 18. dneh. Delo je potekalo na roke, vsi prostovoljci skupaj pa so opravili 13.998 delovnih ur. Po vojni so godbeniki vztrajno delali na kvaliteti. V 50-ih in 60-ih letih je pod kapelnikom Viktorjem Malovrhom, podkapelnikom Stankom Plahuto ter ob strokovni pomoči Jožeta Bruna kvalitetno napredovala in dosegala lepe uspehe na tekmovanjih.  Kakovostno je godba vidno napredovala tudi pod taktirko Jožeta Baniča. V Ilirski Bistrici na tekmovanju slovenskih pihalnih godb leta 2002 je bila v prvi kakovostni skupini najbolje ocenjena godba. Lep rezultat je godba dosegla tudi na 28. tekmovanju v Laškem, kjer je pod vodstvom Aleša Stopinška dosegla ZLATO PRIZNANJE.  Med zadnjimi vidnejšimi uspehi godbe je nastop na tekmovanju koračnic v Mengšu, kjer je godba osvojila pokal za najboljšo koračnico iz arhiva, kot tudi POKAL ZA NAJBOLJŠO IZVEDBO KORAČNIC in ga po štirikratni zmagi dobila v trajno last.

 

3. kategorija - 41 prisotnih članov in več

 

Kulturno društvo Godba Domžale

predsednik:  Matej Primožič
dirigent: Damjan Tomažin

Vinko Štrucl: DOMŽALSKA KORAČNICA
Rolf Undsæt Løvland in Brendan Graham, prir. Takashi Hoshide: YOU RAISE ME UP
solo: Matej Primožič, vokal
solo: Ivo Kovič, evfonij
Jože Privšek: SLOVENSKI VENČEK št.1

Vse od ustanovitve, leta 1884, Godba Domžale predstavlja najstarejše domžalsko kulturno društvo, ki s svojim delovanjem in posledično glasbeno in društveno rastjo skozi zgodovino doživlja vrsto sprememb. Društvo trenutno sestavlja 65 aktivnih članic in članov, na dirigentskem mestu pa je od leta 2006 Damjan Tomažin.
Društvo ima tudi svoj godbeni dom, zgrajen leta 1929, in je ob otvoritvi predstavljal prvi godbeni dom na ozemlju takratne Jugoslavije, tudi danes pa še kako živi, saj je v njem Slamnikarski muzej, del pouka Glasbene šole Domžale, in seveda godbene aktivnosti.
Domžalska godba letno zabeleži okrog petdeset nastopov in koncertov, sicer pa so najbolj znani projekti tradicionalni praznični koncert ob koncu leta, prvomajska budnica, samostojni pomladni koncert in še mnogo drugih odmevnih prireditev, ki jih zabeležijo v Sloveniji, pa tudi v tujini. Leta 2013 je, na primer, »preko meja« gostovala kar dvakrat; meseca aprila v Franciji, junija pa v Makedoniji. Še posebej se godbeniki in godbenice Godbe Domžale v letu 2013 lahko pohvalijo z izvedbo Pomladnega koncerta z Vladom Kreslinom, slovensko glasbeno legendo, ki je ob spremljavi domžalske godbe dodobra navdušil publiko.
Letos Godba praznuje visok jubilej, 130 let delovanja. Ob tem so postavili razstavo v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem, izdali jubilejni časopis, novo zgoščenko z gosti (Vlado Kreslin, Eva Černe, Katrinas, Ajda Stina Turek …), delno prenovili uniforme in izvedli tridnevni slavnostni pogram: slavnostno akademijo, koncert na polnem Letnem gledališču Studenec in povorko po domžalskih ulicah s prijateljskimi godbami, mažoretnimi skupinami in drugimi društvi.
V zadnjem obdobju je opaziti predvsem kvalitetno rast, ki se odraža z dosežki na različnih tekmovanjih in posledično z dejstvom, da Godba Domžale danes sodi v umetniško skupino najkakovostnejših pihalnih orkestrov v državi (po razvrstitvi Zveze slovenskih godb). Poleg tega veliko energije posveti vajam korakanja, na ta način je postala Godba Domžale vešča t.i. show programa (izvajanja likov oz. figuralike ob igranju) in privlačna za različne mažoretne skupine (sodelovanje z Mažoretno skupino iz Vukovarja, ki so evropske prvakinje).

 

Pihalni orkester Lesce, društvo za kulturne dejavnosti


predsednik:  Matic Willewaldt
dirigent: Gašper Breznik

Vinko Štrucl: KARNEVALSKA KORAČNICA
John Miles, prir. Norbert Studnitzky: MUSIC

Pihalni orkester Lesce je bil ustanovljen 16. februarja 1955. Godbeniki vsa ta leta gradijo na kvaliteti in ustvarjalni promociji vseokrog po Sloveniji in tudi v zamejstvu. Tri generacije, ki se srečujejo v orkestru, niso povezane samo zaradi glasbenega ustvarjanja, ampak jih skozi skupno delo veže tudi povezanost skupnih prizadevanj in uspehov. Mladostniško prodoren 50 članski pihalni orkester iz Lesc povezuje ljubezen do dobre glasbe in druženja.

Pihalni orkester Lesce se lahko pohvali z mnogimi  domačimi in mednarodnimi uspehi; kar trikrat so leški glasbeniki uspeli na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov za zlato krilnico v Rivi del Garda v Italiji. Leta 2005, prav v svojem jubilejnem letu, so bili najboljši v prvi skupini. Ravno tako so na tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije  v Desklah  pobrali lovorike v prvi, najvišji težavnostni skupini. V letu 2004  so izdali zgoščenko prav na rojstni dan Slavka Avsenika, ki je za  pihalni orkester napisal šest originalnih skladb. Leta 2009 so na prvem tekmovanju pihalnih orkestrov v Avsenikovi glasbi zasedli prvo mesto. 

Orkester je najuspešnejša glasbena skupina v občini Radovljica. Brez njih ne mine noben večji in pomembnejši kulturni dogodek. Prirejajo tudi samostojne spomladanske in božično-novoletne koncerte, konec avgusta pa ob dnevih Večno mladih fantov gostijo številne domače in tuje pihalne orkestre na reviji, ki nikoli ne ostane brez dobrega odmeva v domači javnosti. Udeležujejo se tudi drugih srečanj pihalnih orkestrov.

 

Laška pihalna godba


predsednik: Matej Oset
dirigent: Gašper Salobir

Bejamin Yeo: FLIGHT - Adventure In The Sky
Franjo Maček, prir. Matjaž Kmet: JUBILEJNA
sodelujejo Laške mažoretke

Vse se je začelo daljnega leta 1862, ko je iskrico godbeništva v Laškem zanetil domačin Franc Klepej. Poln izkušenj in znanj, ki jih je pridobil v desetletnem igranju v francoski vojaški godbi in opernih orkestrih je po vrnitvi iz Francije ustanovil godbo na pihala. Vse od takrat naprej se je v godbi zvrstilo mnogo kapelnikov: Franc Klepej, Josip Windisch, Franc Ropret, Franc Kemr, Ernest Kvartič, Franc Ropret, Alojz Covnik, Ivan Povše, Anton Rojko, Ivan Medved, Gašper Salobir. Prelomno leto Laške pihalne godbe je leto 1985, ko pokroviteljstvo nad godbeniki prevzame Pivovarna Laško. Zaradi finančne pomoči je omogočen hitrejši napredek godbe, število nastopov se močno veča in tudi kadrovsko postaja Laška pihalna godba vse bolj okrepljena. Zaslužno za napredek lahko štejemo tudi Glasbeno šolo Laško – Radeče, ki z vsako generacijo mladih nadobudnih glasbenikov krepi godbo. Kulturno društvo Laška pihalna godba v sebi združuje simbiozo številnih generacij godbenikov, ki se letno predstavijo na več kot 80 nastopih. Tekom svojega dolgoletnega delovanje se je predstavila publiki v tako rekoč vseh kotičkih Slovenije. Godba pa ni prisotna le v slovenskem prostoru, kjer se sicer zelo uspešno udeležuje tudi tekmovanj, temveč svoj pečat pušča tudi v tujini. Godba je leta 2008 v 1. težavnostni skupini prejela zlato plaketo s pohvalo in si zagotovila napredovanje v koncertno težavnostno stopnjo, aprila 2011 je godba prejela nagrado za absolutnega zmagovalca na Mitteleuropablasmusikfestival-u v Splitu, in istega leta je v Ormožu na tekmovanju za pokal Vinka Štrucla v izvajanju zabavnega programa prejela zlato plaketo s pohvalo in pokal Vinka Štrucla.
Med vidnejša gostovanja v tujini sodijo tista v Liechtensteinu, Pliezhausnu, Berlinu, Rostocku, Hanovru, Essnu, Frankfurtu, Erfurtu, Pliberku, Opatiji, na Rabu, v Dubrovniku, v Splitu... Godba izvaja tako koncertni, kot tudi show program, dirigent godbe je Gašper Salobir, predvodnik pa Miha Dergan. Poleg godbe, pojavnost plemenitijo mažoretna in bobnarska skupina, ki jih je sleherno leto moč opaziti tudi na tradicionalni prireditvi Pivo Cvetje v Laškem.

 

KD Pihalni orkester Ptuj

predsednik: Roman Kekec
dirigent: Fredi Simonič

Vinko Štrucl: ZLATOROG
Joey Tempest, prir. Ron Sebregts: THE FINAL COUNTDOWN
Henri Belolo/Jacques Morali/Victor Edward Willis, prir. John Glenesk Mortimer: YMCA

Začetki Pihalnega orkestra Ptuj segajo v daljno leto 1855, ko je bila prvič omenjena Mestna godba Ptuj. Zato se to leto šteje kot leto ustanovitve organiziranega delovanja godbe na Ptuju. Letos orkester beleži 159 let neprekinjenega delovanja godbe, kar priča o tradiciji, o poldrugem stoletju dolge ljubezni do glasbe, ki se prenaša iz roda v rod.
Pihalni orkester Ptuj danes deluje kot samostojno društvo, šteje preko 70 aktivnih članov in združuje ljubitelje glasbe različnih starosti in poklicev. Veliko skrb posveča podmladku in vzgoji mladih kadrov, kar je odraz dobrega sodelovanja s ptujskima  glasbenima šolama.

Orkester letno izvede v Občini Ptuj in okolici preko 20 nastopov. Vključuje se med najpomembnejše nosilce kulturnega dogajanja na področju mestne občine Ptuj, saj s svojim programom aktivno sodeluje praktično na vseh pomembnejših kulturnih prireditvah. Orkester izvede dva samostojna letna koncerta, več promenadnih koncertov, udeležuje se srečanj Pihalnih orkestrov, sodeluje na revijah in tekmovanjih Pihalnih orkestrov, nastopa doma in v tujini.

Pihalni orkester Ptuj vodi  prof. Fredi Simonič.

 

Strokovna komisija


Gregor Kovačič

 

Klarinetist in dirigent Gregor Kovačič (1977)je študij klarineta končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter se nato izpopolnjeval v New Yorku. Deloval je kot solist, komorni glasbenik (s skupino Clavimerata je med drugim prejel študentsko Prešernovo nagrado in posnel štiri zgoščenke) in kot član mnogih orkestrov (Opera SNG Maribor, Mariborska filharmonija, European Opera Orchestra idr.). Uspešno je zaključil Dirigentsko šolo Zveze slovenskih godb. Trenutno poučuje na glasbeni šoli Ravne na Koroškem, kjer vodi tudi pihalni orkester. Diplomiral je tudi iz dirigiranja pri Janu Cobru na konservatoriju v Maastrichtu.


Mitja Dragolič

 

Klarinetist in dirigent Mitja Dragolič (1982) je študij klarineta zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Poučuje na glasbeni šoli v Grosupljem, hkrati pa veliko pozornosti posveča dirigiranju, ki ga je doštudiral na konservatoriju v Maastrichtu pri Janu Cobru, pred tem pa je uspešno zaključil Dirigentsko šolo Zveze slovenskih godb. Izpopolnjuje se tudi na številnih mojstrskih tečajih. Vodi več glasbenih zasedb, s katerimi se je izkazal na državnih in mednarodnih tekmovanjih.