GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / ZABAVNO

Pokal Vinka Štrucla

Ormož, Martinov zabavni šotor
sobota, 7. november 2015

 

V soboto, 7. novembra 2015 je v Ormožu potekalo jubilejno 20. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Na tekmovanju je nastopilo 8 slovenskih godb s preko 400 godbeniki. Tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož. Vsi organizatorji so opravili izjemno delo in program letošnjega tekmovanja, ki je obsegal vrhunske nastope godb je potekal gladko in skrbno premišljeno.

Tekmujočim pihalnim orkestrom: Pihalni orkester Ormož, Kulturno društvo pihalni orkester Ljubljana Vič, Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba na pihala, KD Godba na pihala Slovenske Konjice, Pihalni orkester KD Ivana Kaučiča Ljutomer, Društvo Kmečka godba Pernice, Pihalna godba Markovci, Pihalni orkester Šentjanž pri Dravogradu je strokovna žirija v sestavi Gregor Kovačič in Mitja Dragolič, podelila 6 zlatih priznanj in 2 srebrni priznanji. Godbe so tekmovale v treh kategorijah, ki so zastavljene na podlagi številčnosti na odru. Najbolje ocenjene godbe posameznih kategorij, so poleg priznanja prejeli tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij – Pokal Vinka Štrucla.

 

Kratek opis najboljših pihalnih orkestrov

Kategorija do 34 članov

Prosvetno društvo Središče ob Dravi, sekcija Godba na pihala (34)
predsednik: Renato Horvat
dirigent: Rado Munda

Središka godba je v Prosvetnem društvu Središče ob Dravi med najbolj dejavnimi. Godbeniška tradicija je v kraju globoko zakoreninjena. V preko 125 letni zgodovini so se iz generacije v generacijo vedno znova našli godbeniki, ki so poskrbeli, da so zvoki koračnic ves čas ob različnih priložnostih spremljali krajane. Danes godba šteje 35 članov vseh generacij, ki jim tovrstna zvrst glasbe pomeni sprostitev ob neštetih obveznostih. Godba Središče je nepogrešljiva na vseh prireditvah v občini kot tudi izven nje, nastopajo pa tudi izven meja naše države. Vsako leto se zvestim poslušalcem predstavijo na dveh koncertih in sicer na Martinovem koncertu ter na Božično-novoletnem koncertu na Štefanovo. Godba Središče ob Dravi je tekmovala tudi v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla v Ormožu in že dvakrat osvojila zlato plaketo, leta 2012 pa tudi pokal za najvišje osvojeno število točk v svoji kategoriji. Godba se udeležuje tudi drugih tekmovanj, na katerih je vedno uspešna. Ob svoji 125-letnici delovanja so izdali tudi svojo zgoščenko. Orkester uspešno vodi dirigent prof. Rado Munda.

 

Kategorija od 35 do 40 članov

KD Godba na pihala Slovenske Konjice
predsednica: Maruša Kuk
dirigent: Ivan Kacbek

Kulturno društvo Godba na pihala Slovenske Konjice je edinstveno društvo po svoji dejavnosti v občini Slovenske Konjice. Na področju orkestralnega igranja deluje že 87. leto in je v tem času postalo zelo prepoznavno kulturno društvo z ugledom. Brez njih si dandanes težko predstavljamo nekatere tradicionalne dogodke v konjiški občini, kjer godbeniki vsakoletno zaigrajo in s tem poudarijo pomembnost le-teh. Primeri teh dogodkov so: pustovanje, jurjevanje, velika noč, prvomajska budnica, občinski praznik, naznanitev trgatve, martinovanje in še marsikaj. Poleg tega društvo vsako leto pripravi kaj novega in se tako odpravi na različna gostovanja doma in v tujini, preseneti na rojstnodnevni zabavi ali poroki in nenazadnje vsako leto znova in znova že 25 let v prazničnem času navduši z dvema božično-novoletnima koncertoma. Koncerta predstavljata višek sezone za godbenike, saj privabita največ poslušalcev, hkrati pa se takrat člani društva preizkusijo v svojih zmožnostih. Glasbeni izbor teh koncertov namreč vedno znova in znova godbenikom predstavlja izziv, ki ga z veseljem sprejmejo in tako z veliko vaje pripravijo dva nepozabna večera za njih in za poslušalce v dvorani. Člani godbe, na čelu z dirigentom Ivanom Kacbekom, si vsako leto prizadevajo svoj zvok izpopolniti, ga nadgraditi in svojim poslušalcem ponuditi nekaj novega.

 

Kategorija nad 40 članov

Pihalni orkester Ormož (41)
dirigent: Slavko Petek

Zgodovina ormoškega pihalnega orkestra je dolga in zanimiva ... V Ormožu in okolici se je muziciralo in godlo že več stoletij. Po najdenih dokumentih orkester deluje že 119 leto. Za svoje delo je dvakrat prejel najvišje priznanje občine Ormož - Plaketo Ormoža.  Orkester deluje v sklopu Glasbene šole Ormož. V njem igrajo sedanji in nekdanji učenci Glasbene šole Ormož in seveda učitelji Glasbene šole Ormož. Pihalni orkester Ormož je bil pobudnik in soorganizator Tekmovanja godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, na katerih orkester zelo uspešno nastopa - letos že dvajsetič, 28. decembra pa vas vabijo na svoj tradicionalni 38. novoletni koncert. Za prvo skladbo bodo zaigrali koračnico Vivat Holermus, katero je Pihalnemu orkestru Ormož poklonil skladatelj Vinko Štrucl leta 1995. Naslov skladbe v  prevodu pomeni Naj živi Ormož.

 

Strokovna komisija

Gregor Kovačič
Mitja Dragolič

 

 

Dodatne informacije

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si