GLASBA /INSTRUMENTALNA GLASBA / ZABAVNO

Pokal Vinka Štrucla

Ormož, športna dvorana na Hardeku
sobota, 12. november 2016, začetek ob 11.00

 

V soboto, 12. novembra 2016 je v Ormožu potekalo 21. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Na tekmovanju je nastopilo 17 slovenskih godb s preko 800 godbeniki. Tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož. Vsi organizatorji so opravili izjemno delo in program letošnjega tekmovanja, ki je obsegal vrhunske nastope godb je potekal gladko in skrbno premišljeno.

Sedemnajstim tekmujočim pihalnim orkestrom: Pihalni orkester Ormož, Kulturno društvo pihalni orkester Tržič, Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba na pihala, Kulturno društvo Godba na pihala Slovenske Konjice, Pihalni orkester Kulturnega društva Ivana Kaučiča Ljutomer, Pihalna godba Markovci, Kulturno umetniško društvo Muzika Križevci, Društvo Vaška godba Vuzenica, Društvo Pihalni orkester Apače, Društvo Pihalni orkester sv. Anton, Godba Ruše, Prvačka pleh muzika, Mestni pihalni orkester Radlje ob Dravi, Pihalna godba Moravče, Pihalni orkester Divača in Pihalni orkester zarja Šoštanj je strokovna žirija v sestavi Emil Glavnik, mag. Vladimir Mustajbašić in Boštjan Dimnik, podelila 3 zlata priznanja s pohvalo, 9 zlatih priznanj, 2 srebrni in 2 bronasti priznanji. Godbe so tekmovale v treh kategorijah, ki so zastavljene na podlagi številčnosti na odru. Najbolje ocenjene godbe posameznih kategorij, so poleg priznanja prejeli tudi pokale absolutnega zmagovalca svojih kategorij – Pokal Vinka Štrucla. Poleg plaket, so vse tri zmagovalne godbe tokrat prejele tudi izjemno dragoceno nagrado festivala Laško Pivo in cvetje (najstarejša turistično festivalska prireditev v Sloveniji, ki daje slovenski glasbi posebno mesto in podpira razvoj mladih nadarjenih posameznikov in ljubiteljskih skupin). Gre za odlične bas kitare Warwick Corvette.

V okviru prireditev, ki jih organiziramo za spodbujanje razvoja in  kvalitete slovenske glasbe, je tako pod streho že 21. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Nagrajenci v posameznih kategorijah, ki so prejeli zmagovalne pokale in posebne nagrade so KD Pihalni orkester Tržič (do 34 nastopajočih članov), ki ga umetniško vodi Nejc Bečan, Pihalni orkester KD Ivan Kaučič, Ljutomer (od 35 – 40 nastopajočih članov), ki ga vodi dirigent Simon Novak in Pihalni orkester Zarja Šoštanj (nad 41 nastopajočih članov), ki ga vodi Miran Šumečnik. Nagrade so jim podelili Daniel Leskovic (svetovalec JSKD za inštrumentalno glasbeno dejavnost),  Alojz Sok (župan občine Ormož) in programski direktor festivala Laško Pivo in cvetje Urban Centa, tudi sam nekdaj bas kitarist naše kultne pop­rock skupine Agropop.

 

Kratek opis najboljših pihalnih orkestrov:

Kategorija do 34 članov

KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER TRŽIČ
dirigent: Nejc Bečan
predsednica: Renata Špendal Tavčar

 

V Tržiču ima veselje do glasbe in muziciranja dolgo tradicijo saj zametki današnjega Pihalnega orkestra Tržič segajo v daljne leto 1927, ko so posamezni zanesenjaki v Tržiški občini pričeli z organizacijo godbe na pihala in z iskanjem talentiranih posameznikov, ki bi se lahko naučili igranja različnih inštrumentov, ki so jih takrat naročili iz Češke. Danes je orkester eden najboljših tovrstnih glasbenih sestavov v Sloveniji. Svojo kvaliteto Pihalni orkester redno dokazuje na različnih tekmovanjih, o čemer pričajo številne zlate plakete s tekmovanj. Orkester danes šteje okrog petintrideset članov, še posebej pa so ponosni, ker je v njihovih vrstah veliko mladih glasbenikov in glasbenic, kar so predvsem sadovi dobrega sodelovanja z Glasbeno šolo Tržič. Orkester deluje pod taktirko Nejca Bečana. Orkester je del Tržiča! S svojim delovanjem, številnimi nastopi ob najrazličnejših priložnosti in vzgajanjem mladih glasbenikov želijo prispevati k razgibanemu in pestremu kulturnemu utripu v Tržiču.

 

Kategorija od 35 do 40 članov

PIHALNI ORKESTER KD IVAN KAUČIČ LJUTOMER
dirigent: Simon Novak
predsednik: Miroslav Steržaj

Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer je bil ustanovljen leta 1922. V vseh teh letih delovanja se je orkester povezoval s sosednjimi orkestri, ter orkestri v tujini (Kapfenberg, Friedberg, Fulnek itd.). Udeleževal se je tudi revij in tekmovanj pihalnih orkestrov (Gornja Radgona, Ormož itd). Prva zgoščenka pihalnega orkestra Ljutomer je izšla leta 2001. Leta 2004 je orkester na Tekmovanju slovenskih godb v Železnikih v četrti težavnostni stopnji osvojil srebrno plaketo. V letu 2004 je dirigentsko palico prevzel glasbeni učitelj Bojan Zelenjak. Leta 2005 so izvedli več samostojnih koncertov in se udeležili tekmovalne prireditve - Tekmovanje godb v zabavnem programu in osvojili smo zlato plaketo. Konec leta 2008 je dirigentsko palico prevzel Simon Novak. Orkester je v letu 2012 praznoval 90-letnico obstoja in jo zaznamoval z velikim koncertom v športni dvorani ŠIC v Ljutomeru pod naslovom «Medgeneracijsko povezovanje«. Orkester je v letu 2016 ob 25. letnici samostojne Slovenije zaigral na svečani seji v Državnem zboru Slovenije. Sodelovali pa smo tudi v televizijski oddaji Slovenski Pozdrav za RTV Slovenijo. Orkester sedaj šteje 54 članov.

 

Kategorija nad 40 članov

PIHALNI ORKESTER ZARJA ŠOŠTANJ
dirigent: Miran Šumečnik
predsednik: Srečko Potočnik

PO ZARJA Šoštanj šteje več kot 100 članov, seveda je aktivnih nekaj manj. Godba je bila ustanovljena na pobudo delavcev in takratnih lastnikov Tovarne usnja Šoštanj leta 1925. Vse do leta 1991 je delovala pod imenom DELAVSKA GODBA TOVARNE USNJA  ZARJA ŠOŠTANJ. Zaradi stečaja tovarne se je spremenilo ime orkestra v Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Orkester je nepogrešljiv na prireditvah v domačem okolju, vse več pa tudi gostuje po Sloveniji in v  Hrvaški, Avstriji… Orkester je ponosen na dosežke iz tekmovanj, saj se ponaša z najvišjimi odličji doma in iz Mednarodnih tekmovanj. Orkester je uvrščen v koncertno težavnostno skupino, kar je najvišji nivo v Sloveniji in dokaz, da je po kvaliteti pa tudi organizaciji med boljšimi orkestri v Sloveniji. Orkester je posnel svojo zgoščenko, posnel pa je tudi dva videospota. V zadnjih letih v času počitnic v Šoštanju pripravijo enotedenski tabor, kjer se mladi poleg intenzivnih vaj tudi družijo in s  tem krepijo prijateljstvo in pripadnost orkestru. Vsako leto orkester izvede več samostojnih koncertov in drugih nastopov. Vsakoletni božično novoletni koncert napolni športno dvorano OŠ KDK v Šoštanju. V goste povabijo zveneča glasbena imena vokalne in instrumentalne zasedbe. Na vsakem koncertu pa pripravijo tudi kakšno presenečenje, v zadnjih letih so to filmski vložki, ki jih godbeniki sami posnamejo in tudi sami igralci iz  vrst članstva. V okviru orkestra zadnja tri leta deluje tudi Oktet Zarja, ki ga sestavljajo sami člani orkestra in popestrijo nastope samostojno in skupaj z orkestrom. V vrstah orkestra pa deluje  tudi nadarjena vokalistka Natalija Potočnik, ki na koncertih prepeva z orkestrom.

 

 

Točkovne ocene:

 

Kategorija do 34 članov

 

GODBA

ŠTEVILO TOČK

PRIZNANJE

Kulturno društvo Pihalni orkester Tržič

95,0

ZLATO S POHVALO

Društvo Vaška godba Vuzenica

92,3

ZLATO S POHVALO

Godba Ruše

82,7

ZLATO

Prosvetno društvo Središče ob Dravi - sekcija Godba na pihala

82,3

ZLATO

Društvo Pihalni orkester Apače

79,3

SREBRNO

Društvo Pihalni orkester sv. Anton

76,0

SREBRNO

KUD Muzika Križevci

64,7

BRONASTO

 

Kategorija od 35 do 40 članov

 

GODBA

ŠTEVILO TOČK

PRIZNANJE

Pihalni orkester Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer

88,7

ZLATO

Mestni Pihalni orkester Radlje ob Dravi

86,3

ZLATO

Prvačka pleh muzika

81,7

ZLATO

Kulturno društvo Godba na pihala Slovenske Konjice

80,0

ZLATO

Pihalna godba Markovci

65,0

BRONASTO

 

Kategorija nad 40 članov

 

GODBA

ŠTEVILO TOČK

PRIZNANJE

Pihalni orkester Zarja Šoštanj

97,7

ZLATO S POHVALO

Pihalna godba Moravče

89,0

ZLATO

Pihalni orkester Divača

81,0

ZLATO

Pihalni orkester Ormož

80,7

ZLATO

 

 

DODATNE INFORMACIJE

 

Daniel LESKOVIC

samostojni strokovni svetovalec za instrumentalno glasbeno dejavnost


T: (01) 2410 532
F: (01) 2410 536
E: daniel.leskovic@jskd.si